sâmbătă, 25 februarie 2012

Reteta ardei umpluti cu orez

Reteta ardei umpluti cu orez

Ingrediente:
- 8 ardei de mărime mijlocie,
- 100 g orez,
- o ceapă (100 g),
- 100 ml untdelemn,
- 500g roşii,
- sare,
- piper,
- frunză de ţelină şi pătrunjel.

Mod de preparare:
Ardeii se spală, se curăţă de cotoare şi seminţe; lamelele interioare se rad în întregime, cu linguriţa, pentru a nu fi iuţi.

Orezul, curăţat de impurităţi, spălat şi scurs în sită şi ceapa tăiată mărunt, se călesc, 2minute; în 3 linguri untdelemn, la foc mic, fără să se rumenească, după care totul se stinge cu 250 ml apă fierbinte şi o linguriţă cu vîrf de „Vegeta" sau, în lipsa acesteia, cu o linguriţă rasă de sare.
Se lasă să fiarbă acoperite, la foc mic, pînă cînd scade tot lichidul şi orezul este fiert pe jumătate. Se ia de pe foc, se adaugă jumătate din cantitatea de roşii tăiate în felii, frunze de pătrunjel şi o frunză de ţelină, tăiate mărunt, un vîrf de cuţit cu piper (sau după gust) şi se amestecă uşor; cu această compoziţie se umplu ardeii.

Fiecare ardei umplut se acoperă cu cîte o felie mare de roşie (introdusă în el), ca să nu iasă umplutura.
Intr-o cratiţă de circa 2l (să încapă toţi ardeii, unul lîngă altul) se pun 5—6 linguri de untdelemn, se lasă să se încălzească puţin, apoi se aşază ardeii. Se prăjesc 2 minute, întorcîndu-se pe toate părţile (cu furculiţa)', ca să-şi dezvolte mai bine aroma şi să li se desprindă mai uşor coaja, cînd se consumă. Se sting, apoi, cu 200 ml suc de roşii, 200 ml apă şi 1/2 linguriţă cu sare.
Se lasă se fiarbă acoperiţi, la foc mic, 30 minute, sau se dau la cuptor. După 15 minute, ardeii se întorc pe partea cealaltă şi, dacă sosul a scăzut prea mult, se mai completează cu puţină apă. Cînd ardeii sînt fierţi, trebuie să rămînă numai 1/4 1 lichid, inclusiv untdelemnul.
Sosul nu se leagă cu făină.

Secret: Cine doreşte o cantitate mai mare de sos poate să adauge o linguriţă rasă de făină (15 g), frecată cu 2 linguri cu apă rece care se va amesteca cu sosul completat cu apă şi cu sucul de roşii (400—500 ml, în total), lăsîndu-se să fiarbă cîteva clocote ca să se lege. Se ia de pe foc, se potriveşte gustul cu sare, iar pentru aromă, în ambele variante, ardeii se presară bine cu frunze de pătrunjel şi o frunză de ţelină, tăiate mărunt.
Se servesc reci, ca fel întîi.

Reteta rosii umplute cu ciuperci

Reteta rosii umplute cu ciuperci

Ingrediente:
- 10 roşii de mărime mijlocie (cca 1 kg),
- 500g ciuperci
- o ceapă (50 g),
- 50 g orez,
- untdelemn,
- piper,
- sare,
- pătrunjel.

Mod de preparare:
Se aleg roşii rotunde şi de aceeaşi mărime: se spală, li se taie cîte un căpăcel (în partea codiţei) care se lasă prins într-o parte şi apoi li se scoate miezul cu linguriţa.

Ceapa tăiată mărunt se căleşte un minut, la foc mic, în 3 linguri cu untdelemn, adăugînd apoi ciupercile bine spălate şi tăiate în felii, o linguriţă rasă de sare şi un virf de cuţit cu piper, lăsind să fiarbă în continuare acoperite, pînă cînd scade apa lor şi sînt bine fierte, sau adăugind cîte puţină apă pînă cind se moaie
Atunci, se adaugă orezul (spălat şi scurs), 250 ml apă, o linguriţă cu virf pătrunjel sau mărar tăiat mărunt, o linguriţă cu „Vegeta" sau sare după gust, lăsind să fiarbă în continuare îa fel, pînă cînd scade apa şi orezul este fiert.

Cu această compoziţie se umplu roşiile, modelînd din umplutură un virf conic, care să depăşească înălţimea roşiilor cu 3 cm; pe aceasta se va propti căpăcelul care va acoperi umplutura numai pe jumătate. Se aşază roşiile una lîngă alta într-o cratiţă unsă bine cu 2—3 linguri untdelemn; miezul scos din roşii se pune de jur împrejurul lor, adăugîndu-se circa 150 ml apă, o jumătate de linguriţă cu sare, o linguriţă rasă de zahăr.

Cratiţa se introduce în cuptor cu 20 minute înainte de servire, ca să se moaie puţin roşiile şi să se formeze sosul.

Secret: Se servesc fierbinţi, cu  pătrunjel tăiat mărunt, ca fel intai.

vineri, 24 februarie 2012

Reteta peste la cuptor cu ciuperci

Reteta peste la cuptor cu ciuperci

Ingrediente:
- 1 kg peste,
- 500g  ciuperci,
- 100 ml untdelemn,
- 300 g rosii sau 200 ml suc de rosii,
- un varf de lingurită piper,
- o foaie de dafin,
- o ramură de cimbru,
- 100 ml vin,
- 1lămiie,
- mărar,
- sare.

Mod de preparare:
Peştele curăţat se aşază întreg într-o tavă smălţuită sau cratiţă, impreuna cu ciupercile bine spălate şi tăiate în felii mari în jurul lui, cu roşiile tăiate in felii mai groase sau cu sucul de roşii, piperul, foaia de dafin, cimbrul, vinul şi 3 —4 felii de lamaie fără coaja albă (care amăreşte).
Toate se presară cu linguriţă de sare şi se pune untdelemnul. Tava se introduce în cuptor la foc submijlociu, unde se lasă cca o oră, ca peştele să se frigă încet; se stropesc cu sosul, din cînd în cînd, atît peştele, cît şi ciupercile.
După ce s-a rumenit o parte, peştele se întoarce pe partea cealaltă.
Secret: Cînd este gata, se serveşte ca fel intai, cu ciupercile alături, ca garnitură, presărate cu mărar.

Reteta salata de icre

Reteta salata de icre

Ingrediente:
- 50g icre,
- 250ml untdelemn,
- 1-2 linguri zeama de lamaie,
- 4 linguri apa,
- o lingurita rasa mustar.

Mod de preparare:
Icrele proaspete, fără să se spele, se sărează puţin, se lasă 2—3 zile la frigider şi apoi se pregătesc. La congelator, se pot păstra în acest fel în pungă de nailon, timp îndelungat (6—8 luni). Dacă icrele trebuie conservate mai mult timp, fără congelator, se sărază abundent (220 g sare pentru 1 kg icre), amestecîndu-le bine, apoi se aşază într-un borcan bine acoperit cu capac sau cu o foaie de nailon, ca să nu se evapore apa şi să se usuce. Aceste icre trebuie să se desăreze, cînd se pregătesc.
Icrele se pun într-un săculeţ mic de tifon, legat ca să nu se risipească icrele care se ţine 2—3 ore în apă rece; apoi, se strînge bine săculeţul ca să se scurgă apa şi icrele se pregătesc ca şi cele proaspete.
Icrele proaspete (lăsate la frigider 2—3 zile, puţin sărate; se va scurge apa care s-a format prin topirea sării şi fără să se mai spele), se pun într-un castron, împreună cu o linguriţă zeamă de lămîie sau 5—6 picături de oţet sau o linguriţă rasă de muştar, se bat bine cu furculiţa, ca să se adune pieliţele (membranele în care au fost învelite) care, apoi, se vor îndepărta şi să se formeze un lichid vîscos prin spargerea unor icre (se observă aceasta, cînd devin puţin vîscoase); numai din acel moment se începe adăugarea untdelemnului, ca să se lege (la fel ca şi cu gălbenuşul de ou din maioneză). Nu se pune nici franzelă, nici griş, deoarece le denaturează gustul şi aspectul. Substanţa acră emulsionează rapid untdelemnul, evitînd astfel separarea lui. Untdelemnul se toarnă, exact ca şi la maioneză, din sticlă cu dop subţire, bătînd incontinuu cu furculiţa (sau cu mixerul).
Cînd devin prea tari, se adaugă cîte o linguriţă cu apă rece, care le înmoaie, incorporîndu-se mai bine untdelemnul. Substanţa acră le şi albeşte şi le face mai pufoase; se gustă icrele ca să se adauge numai atit cît este necesar, să nu fie prea acre. Treptat se adaugă 4—5 linguri (circa 50 ml, cu apă, care le înmoaie şi le înmulţeşte. Compoziţia va căpăta aspectul unei creme pufoase şi consistente, care-şi va menţine bine forma (Gustul de sare şi acru să nu fie prea pronunţat). Se poate pune şi ceapă rasă fin (după gust).

Secret: Salata se aranjează pe platou, se nivelează cu cuţitul, apoi se fac deasupra ei dîre cu furculiţa. Se ornează cu măsline tăiate în formă de stea, cu raze subţiri din gogoşari şi cu felii de lămîie cu marginea crestată.

Reteta salata de icre, salata de icreReteta icre

joi, 23 februarie 2012

Reteta ciorba de urzici

Reteta ciorba de urzici

Ingrediente:
- 0,5 kg urzici
- 1 ceapã
- 1 capatana mica usturoi
- 1 lingurã orez
- bors pt acrit
- leustean, piper, sare
- 1 lingurita de hrean ras

Mod de preparare:
De la urzici, se foloseşte numai vîrful lujerilor (5—7 cm) cu toate frunzuliţele aferente. Se controlează amănunţit, ca să nu aibă fire de păr (de la animalele care le străbat), apoi se spală într-un vas cu apă multă, agitîndu-se cu o lingură de lemn, ca să se desprindă nisipul fin lipit de ele. Se scot din apă cu strecurătoarea şi se spală în 4—5 ape, pînă cînd în ultima apă nu mai rămîn urme de nisip. Se ia, apoi, cîte un mănunchi de urzici în mina acoperită cu o mănuşă de cauciuc sau cu o pungă de nailon, ca să nu urzice (cele tinere urzică foarte puţin) şi se taie în 4—5 felii.
Urzicile astfel pregatite se oparesc si se toaca ca pt ciorba.
Intr-o oala se pun la fiert 2l de apa
Cand da in clocot se adauga urzicile si ceapa tocata marunt. Dupa 30 min se adauga orezul. Se gusta si se condimenteaza cu sare si piper.
Se curata si se piseaza usturoiul, se adauga peste el zeama din ciorba.
Cand orezul a fiert 15 min se adauga borsul, amestecul de usturoi, lingurita de hrean.
Se lasa sa mai fiarba 5 min, se stinge focul si se adauga leusteanul tocat.

marți, 21 februarie 2012

Reteta tort Dobos

Reteta tort Dobos

Ingrediente - Reteta tort Dobos:

Blatul : 
- 8 ouă mari,
- 160 g zahăr,
- 120 g făină,
- 80 g unt,
- 15 ml rom.

Crema : 
- 250g unt,
- 200g zahăr,
- 3 ouă,
- 80 g cacao sau 150 g ciocolata de menaj,
- 3 linguri apă
- o lingură rom,
- 150 g zahăr tos pentru caramel,
- 2 pacheţele cu zahăr vanilat.

Pt balotat:
- 100g nuci macinate.

Mod de preparare - Reteta tort Dobos:

Albuşurile se bat spumă, se adaugă tot zahărul tos şi o lingură cu rom şi se bat in continuare, pînă cind se întăreşte spuma ca o zăpadă. Apoi, se pun toate gălbenuşurile şi untul topit (dar rece), se amestecă prin răsturnare, de 4—5 ori, cu telul, se adaugă toată făina şi se amestecă tot cu telul, în continuare, prin răsturnare, de 9—10 ori, ca să se încorporeze. Se unge cu margarină solidă şi se tapetează cu făină fundul detaşabil al unei forme de tort (care se aşază pe dosul unei tăvi, ca să se poată manipula mai uşor, cînd se introduce şi se scoate din cuptor).
Se pune o lingură cu vîrf din compoziţie şi se întinde cu cuţitul în strat subţire de circa 2—3 mm, numai cît să acopere forma, avînd grijă să nu se deranjeze tapetul dedesubt. Foaia se coace 4—5 minute (în cuptorul bine încălzit dinainte la foc mijlociu), pînă cînd se întăreşte bine, apoi se trece cu lama lată a unui cuţit sub ea, ca să se desprindă bine şi se coace în continuare, 3—4 minute, pînă cînd se rumeneşte puţin. După ce s-a copt, foaia se ridică cu lama unui cuţit şi se lasă să alunece pe o suprafaţă dreaptă. Forma se curăţă repede cu cuţitul, se răceşte cu apă rece pe partea inversă, apoi se tapetează, din nou, cu margarină solidă şi făină şi pe ea se întinde altă foaie care se va coace la fel; se procedează în continuare astfel, pînă cînd se termină compoziţia.
Vor rezulta 7—8 foi. Compoziţia se ţine la rece, pînă cînd se coc foile (se ia numai din margine, fără să se mai amestece deloc în ea pînă la sfîrşit). Foile nu se suprapun calde, ci numai după ce s-au răcit şi, atunci, numai cu cîte o coală de hîrtie între ele, ca să nu se lipească. Se alege foaia cea mai reuşită şi se pune deoparte.
Se pregăteşte crema.

Cacaua se cerne neapărat prin sită de sîrmă inoxidabilă, astfel cocoloaşele nu se desfac. Ciocolata se rade prin răzătoarea cu găuri mari. Untul se ţine 2—3 ore în bucătărie, ca să fie moale.
Intr-un vas de circa 3l, albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul tos şi o lingură cu rom (15 ml) şi se bat în continuare, pînă cînd se întăreşte spuma. După aceea, se pun gălbenuşurile şi apa, vasul se aşază pe o oala cu apă clocotită pe care sa vina ca un capac sa nu fie pierderi de abur. Compoziţia se bate în continuare, 8 minute, pînă cînd se înfierbîntă bine şi devine spumoasă, insistînd tot timpul pe fundul  vasului ca să se amestece bine şi să nu se coaguleze (nu se bate cu mixerul).
Cînd se ia de pe foc, se adaugă cacaua sau ciocolata, zaharul vanilat şi se bate cu telul, pînă cînd se omogenizează bine compoziţia, apoi se răceşte pe un vas cu apă rece, pînă cînd ajunge la temperatura degetului, fără să se mai amestece. După aceea, se pune untul moale şi se bate bine cu telul, pînă cînd se uniformizează (se poate şi cu mixerul); se obţine o cremă omogenă şi spumoasă (spuma scade puţin cînd se pune untul).
Se aşază prima foaie pe platou. Crema (în lighenaş) se împarte astfel, încît să fie distribuită egal pe toate foile care se vor suprapune; se unge şi foaia de deasupra. Foaia lăsată la o parte se aşază pe fundul unei tăvi care se va introduce în cuptor cu 5 minute înainte de glasare (ca să fie caldă), lăsînd uşa cuptorului complet deschisă.

Intr-o tigaie, zahărul se caramelizează, pînă cînd capătă culoare maro deschis . După ce s-a format puţină spumă, tigaia se trage de pe foc, foaia se scoate repede şi se aşază pe masă; tigaia se pune, din nou, 2 secunde, pe foc, apoi zahărul ars se deşartă pe foaie şi se întinde repede eu un cuţit cald (cu lama lată) ca s-o acopere în întregime. Un alt cuţit, cu muchia mai groasă (să fie încălzit ) se trece repede printr-o bucată de unt sau margarină (care trebuie să stea la îndemână) şi, cu el, se împarte foaia glasată in jumătate, apoi în sferturi şi fiecare sfert în 3 felii, apăsînd cu muchea (nu cu tăişul), cu mişcări foarte rapide, cît sînt calde şi cuţitul si glazura; se mai trece o dată cuţitul prin unt şi apoi peste primele semne, îndreptind şi marginile foii şi apăsînd, pînă cînd se taie complet bucăţile. După aceea, bucăţile se aşază deasupra tortului, în ordinea în care au fost tăiate, iar marginea tortului se îndreaptă pînă jos, după foaia de deasupra. Partea laterală a tortului se poate lăsa ca atare sau se unge cu cremă şi se balotează cu  nuci măcinate simple. Tortul se lasă înfrigider, pînă cînd se întăreşte'crema.

Secret: Tortul se poate face şi mai mare, la fel, pe dosul unei tăvi de mărime mijlocie, mărind cantităţile ingredientelor, proporţional cu suprafaţa tăvii.

Reteta tort Dobos , Reteta tort Dobos , Reteta tort Dobos

Reteta tort de ciocolata sau cacao

Reteta tort de ciocolata sau cacao

Ingrediente - Reteta tort de ciocolata sau cacao:

Blatul: 
- 7 oua mari,
- 150 g zahar,
- 120 g faina,
- 20 g cacao,
- 15 ml rom.

C r e m a : 
- 3 oua,
- 3 linguri apa,
- 50g cacao sau 100g ciocolata,
- 150—200g zahar,
- 250 g unt,
- un plic cu zahăr vanilat.

Siropul :
- 200 ml apa,
- coaja rasa de lamaie
- 50 ml rom,
- 50—100 g zahar.

Mod de preparare - Reteta tort de ciocolata sau cacao:

Pentru blat, albuşurile se bat spumă, se adaugă tot zahărul tos şi o lingură eu rom (15 ml) şi se bat in continuare, pină cînd se întăreşte spuma (să nu cadă de pe tel, cînd acesta se ridică). După aceea, se pun toate gălbenuşurile si se bat de 4—5 ori.
Cacaua se cerne neapărat prin sită de sîrmă inoxidabilă, se amestecă cu făina, apoi se adaugă în compoziţie şi se amestecă cu telul uşor, numai prin răsturnare, de jos în sus, de 9—10 ori. Compoziţia se aşază imediat în forma de tort, tapetată cu margarină solidă şi făină sau cu hartie de copt.
Forma se introduce în cuptorul bine încălzit, la foc mijlociu, cu 30 minute înainte.
Se coace 30—40 minute, nedeschizînd cuptorul 20 minute; apoi, se mai poate reduce puţin focul. După ce s-a copt, blatul se lasă să stea 3 minute în formă, apoi se trece cu cuţitul pe marginea lui, se pune platoul deasupra, se răstoarnă şi, imediat, blatul se întoarce pe bază.

Blatul rece se taie în trei foi prin mişcări de ferăstrău.

Pentru sirop, se fierbe apa cu zahărul şi cu puţină coajă de lămîie, 2—3 clocote. După ce s-a luat de pe foc,  şi, după ce s-a răcit,  se adauga romul. Siropul se pune în stropitoarea cu care se vor stropi foile reci.

Pt crema intr-un ligbenaş smălţuit de 2—3l, se freacă oăule cu zahărul, 1—2 minute, apoi se diluează cu 2 -3 linguri apa şi se bat 10 minute, cu telul inoxidabil, în formă de pară, deasupra unui vas cu apă clocotită pe care să-l acopere ca un capac. Cînd se ia de pe foc, se adaugă imediat cacaua, neapărat cernută prin sită de sîrmă inoxidabilă, sau ciocolata, rasă prin prin răzătoarea cu găuri mari şi zaharul vanilat; se amestecă bine cu telul, pînă cînd compoziţia se omogenizează perfect, apoi se răceşte pe un vas cu apă rece, pînă cînd ajunge la temperatura degetului (potrivită). După aceea, se adaugă la marginea cremei jumătate din cantitatea de unt moale şi se bate cu telul în formă de pară numai în unt, pînă cînd acesta se fărîmiţează bine şi, treptat, toată crema aderă la el; se pune şi restul de unt la fel, amestecînd cu telul circular sau cu mixerul, pină cînd toată crema fiartă se încorporează în unt şi se omogenizează, căpătînd un aspect de alifie.

Se aşază prima foaie pe platou (care a fost deasupra, cînd s-a copt), ste unge cu 1/3 din cremă, apoi se pune foaia din mijloc care se unge cu 1/2 din crema rămasă şi, deasupra, se aşază foaia care a fost la baza blatului şi care este mai dreaptă.
Tortul se unge lateral şi deasupra cu restul de cremă si in functie de gust se poate balota cu nucă măcinată.

Secret: Dacă au fost coapte în formă tapetată cu hîrtie blatul de tort se scoate, inclinînd puţin forma şi trăgîndu-l afară cu hîrtia; astfel, rămîne aşezat chiar pe baza lui, fără să mai fie răsturnat. In acest fel, nu se presează în timp ce sînt calde. Hirtia se desprinde lateral, iar dedesubt se introduce lama lată a unui cuţit între hîrtie şi blat; acesta se desprinde uşor şi se lasă să se răcească pe hîrtie.
Reteta tort de ciocolata sau cacao , Reteta tort de ciocolata sau cacao , Reteta tort de ciocolata sau cacao

luni, 20 februarie 2012

Reteta madelene (briose)

Reteta madelene (briose)

Ingrediente
- 4 ouă mari,
- 100 g unt,
- 250 g făină,
- 100 g zahăr,
- 15 ml rom,
- 50—100 g stafide,
- o lingură cu vîrf gem din coji de portocale (facultativ),
- un plic cu zahăr vanilat,
- un vîrf de linguriţă sare fină,
- 50 g nuci tăiate in felii groase şi apoi tocate.

Mod de preparare:
Se ung bine cu margarina solidă pană sus şi se tapetează cu făină 24 forme  mici de tarte cu marginea ondulată (compoziţia ajunge exact pentru ele).
Intr-o tigăiţă se încălzeşte untul cu gemul de portocale, fără să se înfierbinte (numai să se topească) şi se lasă la o parte, să se răcească.
Stafidele (se dezlipesc, dacă sînt lipite între eleţ) se amestecă bine cu făina, sarea, zahărul vanilat şi coaja de lămîie (dacă nu s-a pus gem). In loc de stafide se pot folosi si afine, se procedeaza la fel ca si cu stafidele.

Se separa albusurile de galbenusuri.
Albuşurile se bat cu praful de sare spumă tare, se adaugă zahărul tos şi romul şi se bat în continuare, pînă cand se întăresc, ca o zăpadă. După aceea, se pun gălbenuşurile şi untul, se amestecă cu telul, uşor prin răsturnare, de 4—5 ori, se adaugă toată făina şi se amestecă în continuare, tot prin răsturnare, numai de 9—10 ori.

In fiecare formă se pune cîte o lingură cu virf din compoziţie (numai pînă la jumătatea ei) şi se presară cu nuci. Dacă nu avem forme suficiente, se lasă compoziţia care a rămas la rece, pînă cînd se coc primele madelene (Compoziţia se ia numai din margine).


Se coace la foc mijlociu, 25—30 minute. Cuptorul nu se deschide 20 minute; apoi, se poate reduce puţin focul, dacă cuptorul rumeneşte prea tare.
Prăjitura se lasă să se răcească în tavă, apoi se pudrează cu zahăr cu vanilie şi se taie în bucăţi. Se poate păstra în pungă de nailon (să nu se usuce), după ce s-a răcit bine.

Secret:In lipsă de forme de tarte, compoziţia se poate coace şi in tavă mijlocie (de circa 23/33 cm), unsă bine cu margarina solidă şi tapetată cu făină; nucile se presară deasupra compoziţiei.

Reteta prajitura cu lamaie

Reteta prajitura cu lamaie

Ingrediente - Reteta prajitura cu lamaie:

- 6 ouă,
- 200 g zahar tos,
- 150 g faină,
- 150 g unt,
- 1 lamaie mare (coaja rasa şi zeama),
- un varf de lingurita sare,
- 50g nuci tăiate cu cutitul,
- zahar pudra vanilat.

Mod de preparare - Reteta prajitura cu lamaie:

Se tapetează o tavă mijlocie (23/33 cm) cu margarină solidă şi făină.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul tos şi 2 linguri cu zeamă de lămaie şi se bat în continuare, pînă cînd se întăresc din nou, ca o zăpadă. După aceea, se pun gălbenuşurile şi untul topit, dar rece, se bat de 4—5 ori, se adaugă făina şi se amestecă, uşor, cu telul, prin răsturnare, de 9—10 ori, ca sa se încorporeze făina, dar nu prea mult, ca să nu se piardă aerul din albuş. Compoziţia se deşartă in lungul tăvii (se curăţă repede de pe vas cu lopăţica), se nivelează şi se presară cu nucile tăiate în felii groase şi tocate puţin cu cuţitul.

Tava se introduce în cuptorul preincalzit, la foc mijlociu, unde se lasă circa 30 minute. Nu se deschide cuptorul 20 minute; apoi, tava se poate întoarce în cuptor, dacă acesta nu coace uniform, sau se mai reduce focul, dacă prăjitura se rumeneşte prea tare.
Prăjitura se lasă în tavă să se răcească, se pudrează cu zahăr pudra vanilat şi se taie în pătrate, romburi sau semilune, cu forma din tablă subţire (cu care se taie gogoşile).

Secret: Se poate pune o linguriţă rasă cu praf de copt în făină şi neapărat coaja rasă fin de la o lămîie mare.

sâmbătă, 18 februarie 2012

Reteta mancare de cartofi

Reteta mancare de cartofi

Ingrediente:
- 600-700 g cartofi (de preferinţă cei care nu se zdrobesc la fiert), - o ceapă
- 3-4 linguri untdelemn (50 ml),
- mărar,
- pătrunjel,
- boia,
- sare,
- piper,
- 1/2 foaie de dafin (facultativ).

Mod de preparare:
Este o mîncare care se execută repede.
Ceapa tăiată mărunt se căleşte în tot untdelemnul, într-o cratiţă , la foc mic, amestecînd mereu (deoarece se arde repede) pînă cînd îi scade apa şi devine lucioasă, fără să se îngălbenească; după aceea, se pune un vîrf de linguriţă cu boia dulce sau jumatate linguriţă cu pastă de ardei, amestecîndu-se numai de 2—3 ori; imediat, se stinge cu 250ml apă.
Cînd clocoteşte apa, se adaugă cartofii curăţaţi de coajă şi tăiaţi in sferturi mici de 2 cm grosime. Se completează cu apă atît, cît să-i cuprindă (să nu treacă peste nivelul lor), se sărează după gust şi se adaugă un vîrf de cuţit cu piper (facultativ).

Se lasă să fiarbă acoperiţi, circa 20 minute, întorcîndu-se în sos, pînă cînd se moaie, fără să se zdrobească şi apa scade cu 1 — 2 cm sub nivelul lor.
Pentru aromă, se adaugă pătrunjel sau mărar tăiat mărunt, sau din ambele, sau după gust şi o foaie de dafin. Se mai gustă dacă este sărată, deoarece cartofii absorb mai multă sare decît alte legume.

Sosul nu trebuie îngroşat cu făină, amidonul din cartofi este suficient ca să-1 lege puţin.
In cazul cînd dorim ca mîncarea să aibă mai mult sos, acesta se poate lega cu o linguriţă de făină (10—15 g), frecată cu o lingură cu apă rece; se amestecă cu sosul şi se lasă să fiarbă cîteva clocote.

Cine doreşte, poate să acrească mîncarea cu 100—150 ml suc de roşii care se adaugă în lichidul în care se fierb cartofii, sau după ce se ia de pe foc, cu zeamă sau sare de lămîie, sau cu cîteva picături de oţet.

Secret:Mîncarea de cartofi se serveşte, ca fel doi, cu diferite salate (salată verde, de castraveţi, de roşii, ardei copţi etc) sau cu murături. De asemenea, mîncarea de cartofi poate servi drept garnitură la friptură din orice carne, sau la carne fiartă rasol, chiftele, ochiuri, friganele, cîrnaţi etc.

Reteta mancare de mazare

Reteta mancare de mazare

Ingrediente:
- 1 conservă mare mazăre extrafină,
- 150-200 ml suc de roşii,
- 20 - 25 g făină,
- 30 g unt sau untdelemn,
- 50-100 ml smîntînă,
- o linguriţă cu vîrf ceapă rasă,
- pătrunjel,
- mărar,
- sare.

Mod de preparare:
Intr-o cratiţă, ceapa se căleşte, un minut, în unt sau untdelemn, la foc mic şi se stinge cu 200 ml apă. Se adaugă mazărea şi 1/2 linguriţă sare sau o linguriţă de condiment tip „Vegeta" şi se lasă să fiarbă acoperită, pînă cînd se moaie bine (cca 30 minute).
După ce a fiert, se freacă făina cu sucul de roşii, adăugat cîte puţin la început, ca să nu se formeze cocoloaşe şi se amestecă cu mazărea, lăsînd să fiarbă cîteva clocote ca să se lege sosul (trebuie să cuprindă bine boabele de mazăre).
Cratiţa se ia de pe foc şi mîncarea se drege, cît este fierbinte, cu smîntînă bătută bine cu o lingură de apă rece, potrivindu-se şi gustul cu sare. Pentru aromă, se pune una din verdeţuri, sau din fiecare cîte puţin.
Se serveşte simplă, ca fel doi sau, ca garnitură la fripturi din orice fel de carne, la carne fiartă (rasol), ochiuri, friganele etc.

Secret:Pt cei care nu folosesc suc de rosii, în loc de suc de roşii, făina se poate freca cu apă sau lapte rece (1 — 2 linguri) şi se amestecă cu mazărea, completînd imediat lichidul cu apă sau lapte, cît este necesar ca să cuprindă bine mazărea. Se adaugă o linguriţă cu vîrf de „Vegeta" şi se lasă să fiarbă cîteva clocote, ca să se lege sosul.
Se ia de pe foc şi se acreşte cu zeamă sau sare de lămîie, sau cu cîteva picături de oţet şi se sărează după gust. Smîntînă, frecată cu o lingură de apă rece, se amestecă cu sosul fierbinte. Dacă se pune lapte in sos, se poate exclude smîntînă.

vineri, 17 februarie 2012

Reteta piftie de peste

Reteta piftie de peste

Ingrediente:
- 1kg peste,
- morcov, patrunjel, ceapa (toate 200 g),
- o foaie de dafin,
- lamaie,
- 3 căţei de usturoi
- o ramură mică de cimbru,
- piper,
- ienibahar.

Mod de preparare:
Pentru piftie este indicat peştele cu pielea groasă — crapul, somnul etc. Este preferabil să se adauge încă 1—2 capete, deoarece capul şi pielea peştelui conţin multe substanţe gelatinoase, ca si şoriciul şi picioarele de porc.

Peştele, curăţat de solzi şi intestine şi capetele curăţate de branhii se spală fără să se ţină în apă rece.

In apa destinată pentru piftie, se fierbe înainte zarzavatul tăiat în sferturi, împreună cu 10 boabe de piper, 2—3 boabe de ienibahar şi foaia de dafin; se lasă, apoi, să se răcească şi se strecoară. Peştele pentru piftie se aşază în oală şi se toarnă peste el supa strecurata (să depăşească cu 2—3 cm nivelul bucăţilor) care, apoi se acreşte cu zeamă de lămîie şi se sărează după gust.

Se fierbe la foc mic circa o oră, acoperită, fără să clocotească, ca să nu se tulbure. Dacă se formează spumă, aceasta se poate lua cu spumiera sau se va lăsa să se aşeze singură, pe parcurs; si se va indeparta cînd se strecoară supa.

După ce peştele a fiert, iar supa a scăzut cu 2 —3 cm, aceasta se încearcă dacă se va închega bine, punînd o lingură din ea la frigider.

Este mai indicat să se lase supa cu carnea in ea pînă a doua zi, la rece; atunci se va vedea sigur, dacă este destul de închegată.

In caz ca este închegată suficient, a doua zi, se înfierbîntă din nou, ca să se topească gelatina, însă fără să fiarbă în clocot şi se scot bucăţile de carne şi capetele .

Apoi, carnea se scoate de pe oase şi se aşază în forme speciale din tablă inoxidabilă care au imprimate pe ele figuri cu peşti sau alte forme.

Supa se mai gustă şi, dacă este nevoie, se sărează şi se acreşte; pentru aromă, se adaugă usturoiul tăiat în felii si o ramură de tarhon sau cimbru.

Se strecoară fierbinte prin strecurătoare, în care s-a aşezat un şervet din tifon, iar peste acesta, un strat subţire de vată. Supa strecurată se toarnă peste bucăţile de peşte şi se lasă să se închege.

Cînd se scoate din formă (sau din forme), deasupra acesteia se pune platoul de servit sau farfuria, pentru formele mici şi se răstoarnă împreună (forma cu piftia să fie în partea de deasupra).

Secret: Se înveleşte forma cu un şervet udat cu apă fierbinte şi bine stors; după 1 —2 minute, aceasta se va încălzi, preparatul se va desprinde, fără să se topească gelatina şi va cădea pe platou sau pe farfurioară.

Reteta peste umplut la cuptor

Reteta peste umplut la cuptor

Ingrediente:
- 1 crap de cca 1 kg,
- 1 ceapă mare (100 g),
- 100 ml untdelemn,
- 50 g franzelă,
- 2 ouă,
- 2 căţei de usturoi,
- 30g slănină afumată,
- piper,
- mărar sau pătrunjel,
- o ramură de cimbru,
- 30g făină, sare,
- 100 ml vin alb.

Mod de preparare:
Pentru umplut este indicat pestele cu pielea groasă, cum este crapul. Se curăţă de solzi, branhii şi intestine.
Începînd de la tăietura de pe burtă, se desprinde cu un cuţit bine ascuţit, toate pielea, lăsînd-o prinsă de cap. Se scoate osul amar (care se găseşte numai la crap).
Aripioarele şi coada, care sînt prinse în carne, se vor tăia cu foar- feca pe dinăuntru, ca să rămînă prinse în piele. Carnea se desface de pe oase, indepărtînd şi oasele mici şi se trece prin maşina de tocat, împreună cu ceapa tăiată mărunt şi călită, 2 minute, cu 2 linguri de untdelemn, franzela muiată, o clipă, în apă rece şi bine stoarsă, slănina şi usturoiul (facultativ). La tocătură se adaugă ouăle crude, jumatate linguriţă cu sare, un vîrf de cuţit cu piper, frunze de pătrunjel şi mărar tăiate mărunt, făina şi se amestecă bine.

Cu această compoziţie se umple pielea pestelui, care apoi se coase pe burtă. Se aşază Intr-o tavă potrivită ca mărime, bine unsă cu untdelemn, sau pe un soclu de zarzavat. In tavă se adaugă 2—3 linguri cu apă, o linguriţă rasă de sare, vinul alb şi o ramură de cimbru. Tava se introduce în cuptor, la foc mijlociu, unde se lasă 50—60 minute.
Pestele se stropeşte mai des cu sosul din tavă ca să nu plesnească pielea şi se întoarce ca să se rumenească pe ambele părţi, completînd sosul din tavă cu apă, ca să nu se ardă.
Se serveşte rece, tăiat în felii, garnisit cu felii de lămîie cu marginea dinţată, măsline, gogoşari.

Secret: Crapul are un „os amar" situat în locul unde se uneşte capul cu coloana vertebrală, lipit la acel nivel pe partea interioară (între coloană şi cavitatea bucală). Osul are formă triunghiulară sau ovală, avînd o suprafeţă de 1 cm3 (cît o unghie mică) şi cu grosimea de 2—3 mm; se desprinde uşor cu vîrfui ascuţit al unui cuţit, altfel va da gust amar preparatului la care se foloseşte capul.

Reteta peste umplut la cuptor, peste umplut la cuptorReteta peste umplut, peste cuptor, Reteta peste cuptor

joi, 16 februarie 2012

Reteta placintă din aluat nisipos cu fructe

Reteta placintă din aluat nisipos cu fructe

Ingrediente:
Aluatul:
- 400 g faina,
- 150 g unt sau margarina,
- 100 ml iaurt sau smantană,
- 1 praf de copt,
- 50—100 g zahăr,
- 4 galbenusuri,
- un varf de linguriţă sare,
- coajă rasă de lămîie.

Spuma: 
- 4 albuşuri,
- 15 ml rom sau zeamă de lămîie,
- 280 g zahăr tos.

Umplutura : 
- 1 kg fructe: cireşe, vişine, caise, piersici, mere, capsuni, fragi, prune,
- 50 g gris sau pesmet,
- 1/2 linguriţă scorţişoară sau un plic cu zahăr vanilat.

Mod de preparare:
Intr-un castron, se freacă untul moale sau margarina cu zahărul pînă cînd se omogenizează, se adaugă smîntînă sau iaurtul, coaja de lămîie, sarea, gălbenuşurile şi, la urmă făina, amestecată neapărat cu praful de copt sau cu alt praf de crescut; acesta în contact cu iaurtul sau smîntînă se descompune, degajînd bioxid de carbon, care frăgezeşte aluatul.
Aluatul se amestecă cu mina, fără să se frămînte, pînă cînd se încorporează toate ingredientele, apoi se pune pe o foaie de nailon aşezată pe masă şi presărată eu, puţină făină, i se dă forma de dreptunghi, aplatizîndu-l cu palma, ca să aibă peste tot aceeaşi grosime şi marginile drepte. După aceea, se întinde în foaie după dimensiunile unei tăvi mari de circa 28/44 cm. Foaia se poate lăsa mai groasă, ca să se pună mai uşor în tavă, urmînd să se mai întindă cu mîna, cît este necesar, ca să acopere toată tava.
După ce s-a aşezat în tava neunsă, foaia se presară cu o lingură de griş.
Se pregătesc fructele: merele curăţate de coajă, se rad prin răzătoarea cu găuri mari, sau se taie în felii subţiri; prunele fără sîmburi se desfac în jumătăţi, fără să se despartă şi se vor aşeza cu coaja spre aluat, una lîngă alta; cireşele şi vişinele, cu sîmburii scoşi, se vor aşeza unele lîngă altele; căpşunele sau fragii, curăţate de codiţe, se spală în strecurătoare la un jet de apă, se scurg bine, apoi se zvîntă într-un şervet din tifon şi se vor aşeza întregi sau tăiate în jumătăţi (căpşunele) cu partea tăiată în sus; caisele şi piersicile desfăcute în jumătăţi se vor aşeza cu coaja spre aluat (dacă sînt mai mari, se taie în felii mai groase sau în sferturi).
Toate fructele astfel pregătite se amestecă imediat (înainte de a se aşeza pe aluat) cu grisul sau pesmetul se adauga pentru aromă scorţişoara care se amestecă cu fructele, odată cu grisul.
 Zahărul nu se pune peste fructe, ci numai in spumă.
Gînd toate sînt pregătite, se aşază fructele preferate pe foaia din tavă.
Se introduce tava în cuptorul dinainte încălzit la foc mijlociu şi se lasă 30 minute (aproximativ), pînă cînd se vor muia fructele şi aluatul se va rumeni uşor la bază. Dacă cuptorul nu coace uniform, după 20 minute se poate întarce tava. în acest timp, se bat albuşurile spumă, după una din următoarele variante:

1) Spuma bătută cu 70 g zahăr la un albuş mare (32 g), deci 280 g zahăr la 4 albuşuri este indicată pentru fructele mai acre (vişine). Spuma coaptă va fi uscată, crocantă şi casantă (se zdrobeşte uşor), cu gust uşor caramelizat şi culoare roz.

2) Spuma bătută cu 50 g zahăr la un albuş mare (deci 200 g pentru 4 albuşuri) va fi întărită, însă nu atît încît să se poată suprapune bucăţile de prăjitură. Nu se zdrobeşte cînd se taie; este bună pentru toate fructele.

3) Spuma bătută cu 30 g zahăr Ia un albuş mare (120 g zahăr la 4 albuşuri) va fi coagulată ca o cremă moale şi se va tăia bine cu cuţitul. Prăjitura cu fructe va fi mai puţin dulce; bucăţile de prăjitură nu se pot suprapune.

Albuşul se bate spumă, apoi se adaugă tot zahărul tos şi romul sau zeama de lămîie şi zahărul vanilat; spuma se bate în continuare, pînă cînd se întăreşte din nou, ca o zăpadă (să fie o masă omogenă, fără bule mari de aer).

Cînd fructele s-au muiat suficient, se scoate tava din cuptor şi se aşază pe un grătar (sau o cratiţă întoarsă); apoi spuma se distribuie deasupra fructelor (cu o lingură), în mai multe grămezi (altfel, se va întinde mai greu). Se adună tot albuşul repede de pe linghenaş cu lopăţica din plastic şi cu un cuţit inoxidabil se nivelează uniform, ca să fie acoperite toate fructele. Cu dosul unei furculiţe se trasează dîre pe diagonală, ca un grătar (pornind din colţurile opuse).
Tava se introduce din nou în cuptor (cu uşa cuptorului complet deschisă, sau deschisă numai pe jumătate), la foc mijlociu, unde se lasă 15—20 minute; apoi, se întoarce tava şi se lasă încă 15—20 minute (cu uşa cuptorului deschisă), reducînd puţin focul, dacă rumeneşte prea tare. Astfel, albuşul se va întări uniform şi va ramine alb sau foarte puţin rumenit (depinzînd de cuptor şi de cantitatea de zahăr).
Placinta se lasă să se răcească în tavă, apoi se taie (cu un cuţit bine ascuţit) în dreptunghiuri de 2/5 cm sau în pătrate de 4/4 cm.

Secret: Fructele se amesteca neparat cu gris sau pesmet inainte de le pune peste aluat deoarece acesta va absorbi zeama pe care fructele o lasă la copt, şi, astfel, aluatul nu se va umezi.

Reteta placinta din aluat nisipos cu fructe, placinta din aluat nisipos cu fructe, placinta cu fructeReteta placinta cu fructe, aluat nisipos

Reteta placintă din aluat fraged (nisipos) cu mere

Reteta placintă  din aluat fraged (nisipos) cu mere

Ingrediente:
A l u a t u l: 
- 400 g făină,
- 150 g unt sau margarina,
- 200 ml smîntînă sau iaurt,
- coaja şi zeama de la 1/2 lamaie,
- 1 praf de copt,
- 2 oua,
- 50 g zahăr,
- un varf de linguriiă sare fină,
- o lingură griş.

Umplutura:
- 1 kg mere,
- 100—150 g zahăr,
- 50 g griş sau pesmet,
- 1/2 linguriţă scorţişoară.

Mod de preparare:
Intr-un castron, se freacă grăsimea moale cu zahărul, se adaugă un gălbenuş(albusul se pastraeza) şi un ou întreg, coaja rasă şi zeama de lămaie, smantana sau iaurtul şi, la urmă, făina amestecată neapărat cu praful de copt; se amestecă bine, fără să se frămante. Aluatul se ţine la rece, pînă cînd se pregăteşte umplutura.

Merele curăţate de coajă se rad prin răzătoarea cu găuri mari, apoi se amestecă cu grisul sau pesmetul şi cu scorţişoara.

Aluatul se împarte în două. Jumătate se se întinde în foaie de mărimea unei tăvi mari de circa 25/40 cm şi se aşază în tava tapetata cu foaie de copt.

Se presară deasupra gris, apoi se aşază merele rase în strat uniform şi acestea se presara cu zahărul, după gust. Cealaltă jumătate de aluat se întinde în foaie, se aşază deasupra merelor şi se unge cu pensula muiată în albuşul bătut furculiţa.

Se coace la foc mijlociu, 30—40 min, în cuptorul preincalzit.
Plăcinta se lăsă să se răcească în tavă, apoi se pudrează cu zahăr şi taie în bucăţi.

Secret: Pentru decor, dupa ce ungem placinta cu albus, se trasează dare superficiale cu dosul furculiţei, diagonală (pornind din colţurile opuse).

miercuri, 15 februarie 2012

Reteta piure de spanac

Reteta piure de spanac

Ingrediente - Reteta piure de spanac:

- 500g spanac,
- 30 g făină,
- 2-3 linguri untdelemn sau 30 g unt,
- 3-4 căţei de usturoi,
- 250 ml lapte sau 100 ml smantana,
- sare.

Mod de preparare - Reteta piure de spanac:

De la spanac se folosesc frunzele. Acestea se spală într-un vas cu multă apă agitandu-se cu mina ca să se cureţe de nisip, pămînt şi larve. Frunzele, se scot întotdeauna din apă, nu se scurge apa de pe ele, pentru a nu rămîne impurităţi sub frunze. Se consideră bine spălate, cînd în ultima apă, nu mai rămîne nisip pe fundul vasului. Se rup apoi frunzele (fără codiţe), care se mai pot spăla într-o apă pentru verificare.

Frunzele, fără codiţe, se fierb 5 minute în 250ml apă clocotită cu 1/2 linguriţă sare. Se strecoară şi se păstrează apa, iar spanacul se trece prin maşina de tocat, sau se da la robot.
Intr-o crăticioară se pune untul sau untdelemnul, se adaugă spanacul şi cca 250m1 apă în care a fiert spanacul.
Făina se freacă cu laptele rece (250 ml) adăugat treptat, ca să nu se formeze cocoloaşe şi se amestecă cu spanacul, lăsînd să fiarbă cîteva clocote, pînă capătă aspectul unei smantani nu prea groase. Dacă este necesar, se mai diluează cu puţin lapte sau apă, lăsînd să fiarbă 2—3 clocote, apoi se ia de pe foc. Se sărează şi se adaugă usturoiul tăiat mărunt.

Dacă piureul de spanac se prepară cu smîntînă, cînd este fiert cum s-a arătat mai sus (fără lapte), se freacă făina cu apă rece sau apa în care s-a opărit spanacul (5 minute), se amestecă cu spanacul, completînd lichidul ca să rezulte circa 500—600 ml sos; se lasă'să fiarbă cîteva clocote, ca să se lege cu făina.
După ce se ia de pe foc, se amestecă bine cu smîntîna bătută în prealabil cu o lingură cu apă rece. Se sărează şi se adaugă usturoiul tăiat mărunt.

Secret:Se serveşte ca garnitură la friptură de miel, de porc sau de viţel, la chiftele, ochiuri, cîrnaţi sau la carne afumată, friptă sau fiartă.

Reteta spanac cu smantana

Reteta spanac cu smantana

Ingrediente - Reteta spanac cu smantana:

- 500g spanac,
- 30g unt,
- 150ml smîntînă,
- 30g pesmet,
- 3 căţei de usturoi,
- untdelemn,
- sare.

Mod de preparare - Reteta spanac cu smantana:

De la spanac se folosesc frunzele. Acestea se spală într-un vas cu multă apă agitandu-se cu mina ca să se cureţe de nisip, pămînt şi larve. Frunzele, se scot întotdeauna din apă, nu se scurge apa de pe ele, pentru a nu rămîne impurităţi sub frunze. Se consideră bine spălate, cînd în ultima apă, nu mai rămîne nisip pe fundul vasului. Se rup apoi frunzele (fără codiţe), care se mai pot spăla într-o apă pentru verificare
Spanacul se fierbe 20 minute în 250m1 apă clocotită şi apoi se răstoarnă în strecurătoare.
Untul sau 2 linguri de untdelemn se încălzesc puţin într-o ctigaie; se pune usturoiul tăiat mărunt, se amestecă de 2—3 ori, fără să se înfierbînte, apoi se ia de pe foc şi se adaugă spanacul strecurat şi se amestecă bine. Deasupra; se distribuie uniform smîntînă şi apoi pesmetul rumenit, un minut, cu 2 linguri de untdelemn, la foc mic. Nu se amestecă. Mîncarea se dă la cuptor să se înfierbînte cu 10 minute înainte de servire.
Se serveşte, ea garnitură, la fripturi din orice carne, la chiftele, friganele, ochiuri ete.
Secret: In loc de pesmet, se poate presara brînză telemea sau caşcaval ras.

marți, 14 februarie 2012

Reteta salata de cartofi cu maioneza

Reteta salata de cartofi cu maioneza

Ingrediente:
- 1 kg cartofi,
- o ceapă mare (100 g),
- 2 ouă,
- 400 ml untdelemn,
- o cutie cu sardele,
- 2 lamai,
- sare,
- muştar.

Mod de preparare:
Intr-un bol de cca  3 1 se pun 2 linguri cu apă (30 ml), 2 linguri cu zeamă de lămîie (30 ml) sau o lingură cu oţet de 9 grade, o linguriţă cu vîrf de sare (10 g) şi ceapa tăiată în felii (cînd este ceapă verde, se pun 4 — 5 fire, tăiate în felii, cu frunzele verzi cu tot). Se amestecă toate şi se lasă la o parte.

Cartofii, de mărime mijlocie, se spală, se fierb în coajă în apă clocotită (cît să treacă peste ei), circa 30 minute, împreună cu o linguriţă de sare, ca să nu se zdrobească la fiert. Dacă furculiţa intră cu uşurinţă în ei (sînt fierţi), se scurg de apă şi se curăţă fierbinţi, ţinîndu-i pe un şervet de hîrtie.
Cînd toţi sînt curăţaţi, se taie în felii, se deşartă toţi odată peste ceapă cu care se amestecă uşor, prin răsturnare, cu furculiţa, ca să nu se zdrobească şi apoi se lasă să se răcească. Dacă sînt fierbinţi, cartofii absorb tot sosul, devenind fragezi şi gustoşi şi după ce se răcesc.

Pt maioneza un galbenus fiert si unul crud se amesteca cu fuculita cu miscari circulare si se adauga untdelemnul putin cate putin pana il terminam. La sfarsit adaugam 1 lingurita de mustar.
După ce s-a preparat maioneza  se adaugă şi untdelemnul de la sardele, se sărează şi se acreşte cu 30 ml zeamă de lămîie în total.

Sardelele, tăiate in bucăţi de 2—3 cm, se pun peste cartofi şi se deşartă maioneza, amestecîndu-se uşor prin răsturnare, ca să nu se zdrobească cartofii (Dacă salata este prea acră sau prea sărată, se adaugă 1—2 cartofi, tăiaţi în cubuleţe mai mici cu care se amestecă).
Salata se aşază pe platou, se netezeşte cu un cuţit inoxidabil şi se ornează cu măsline tăiate în formă de stea, cu raze roşii din gogoşari şi cu felii subţiri de lămîie cu marginea dinţată. Este foarte gustoasă şi se poate servi şi la masă festivă.

Secret:Dacă cartofii sunt fierbinţi, cand ii adaugam peste ceapa acestia absorb tot sosul, devenind fragezi şi gustoşi şi după ce se răcesc.

Reteta salata de cartofi cu maioneza, salata cartofi cu maionezaReteta cartofi cu maioneza

Reteta oua umplute

Reteta oua umplute

Ingrediente:
- 5 - 6 oua,
- 50 g unt,
- 100 ml smantana,
- patrunjel taiat fin,
- sare,
- piper,
- mustar.

Mod de preparare:
Ouăle se pun la fiert in apă rece cu puţină sare (cat să le acopere), deoarece cele cu coaja subţire pot să plesnească, cand se introduc în apă fierbinte, aşa că nu mai pot fi folosite pentru umplut. Se fierb 6—7 minute, după ce apa a dat în clocot, ca să fie şi gălbenuşul tare. Se pun un minut în apă rece, apoi se deşartă apa.
Ouăle se curăţă de coajă şi se taie fiecare în jumătate, pe lungime, cu o ruletă de bucătărie sau cu un cuţit riglat, ca marginea albuşului să fie dinţată. Se trece cu cuţitul numai prin albuş şi, pe urmă, se scoate gălbenuşul întreg.
Din gălbenuşuri, plus diferite adaosuri, se va face umplutura. Un gălbenuş fiert se va păstra pentru prepararea maionezei, din care se va face sosul, sau se vor orna ouăle umplute.
Celelalte gălbenuşuri se pun într-un castron, se zdrobesc foarte lin cu furculiţa inoxidabilă, se adaugă untul moale şi se freacă pană cand compoziţia devine ca o pastă. In umplutura se mai pun: smantană, un varf de linguriţă sare fină (să nu fie grunjuri, căci topindu-se ulterior, sărează prea tare), o linguriţă rasă de pătrunjel tăiat foarte fin şi o linguriţă cu muştar, după gust.
Facultativ, se pot adăuga puţină ceapă rasă fin prin răzătoarea cu găuri mici si un vîrf de cuţit cu piper şi se amestecă bine. Cu această compoziţie se umplu jumătăţile de ouă, folosind lama unui cuţit inoxidabil; sau compoziţia se poate pune într-un cornet pt ornat cu sprit mai mic decît cel pentru ornat cu frişca. Capetele cornetului se adună în palmă, presînd compoziţia spre vîrf şi, printr-o singură apăsare, va ieşi compoziţia prin şpriţul crestat, ca o rozetă; se vor modela, astfel, 3 — 4 rozete în fiecare jumătate de albuş. Rozetele se ornează cu buline foarte mici, tăiate din măsline şi gogoşari. Cu cornetul se poate aranja numai compoziţia simplă si omogenă, arătată mai sus.
In compoziţie se pot pune şi alte ingrediente pentru a-i da diverse gusturi:
1. 100 g şuncă, tăiată in cubuleţe foarte mici şi un castravete acru, ,ras prin răzătoarea cu găuri mici, apoi tocat cu cuţitul (cît mai mărunt)'şi scurs de zeamă.
2. Pastă de sardele (anchois) sau 3—4 sardele tocate, castravete acru,tăiat mărunt şi scurs de zeamă.
3. Maioneză, în loc de smîntînă, sardele, castravete, după gust.
4. Ciuperci fierte sau călite cu ceapă, şuncă, limbă fiartă, tăiate mărunt.
5. Ficat prăjit simplu sau cu ceapă, tăiat în cubuleţe sau pate de ficat.
6. Carnee fiartă sau friptă, sardele, castravete, toate tăiate fin.

Ouăle se umplu cu cuţitul, nu cu cornetul, deci netede deasupra, se vor decora cu albuş fiert tare, măsline, gogoşari din care se realizează diferite ornamente. Din albuş se pot face petale mici de margarete, la mijloc cu puţin gălbenuş; măslinele se taie in formă de stea sau buline, gogoşarul, în  raze subţiri etc. Peste toate se ornează cu maioneză cu ajutorul cornetului pt ornat.

Secret: Dupa ce au fost fierte ouale nu se tin mai mult de 1 minut in apa rece din cauza ca se lipeşte coaja de ele şi nu se mai pot curăţa frumos.

luni, 13 februarie 2012

Reteta biscuiti spritati

Reteta biscuiti spritati

Ingrediente:
- 500 g făină,
- 200 g unt,
- 1 ou,
- 200 g zahăr (numai tos),
- un plic cu zahăr vanilat,
- un varf de cutit sare fină,
- 1 pliculet praf de copt.

Mod de preparare:
Intr-un lighenas de circa 3 1, se freacă untul moale cu zahărul, oul  întreg, sarea, vanilia şi praful de copt, numai 1/2 de minut, cu furculiţa, fără să se topească zahărul (untul trebuie ţinut în bucătărie, 3—-4 ore, ca să nu fie îngheţat); se pune, apoi, făina toată şi se trece cu furculiţa prin făină şi unt, amestecînd mereu prin răsturnare (nu circular), ca să se formeze frecăţei mai mici. Frecăţeii trebuie să rămînă foarte bine înfăinaţi, semănand cu un aluat numai pe jumătate lucrat (nu trebuie să se lege ca un aluat); de aceea, nu se lucrează cu mîna, ci cu furculiţa, deoarece la căldura mîinii untul se încălzeşte şi leagă făina.  Frecăţeii se lasă la rece 30 minute. Se scoate sita şi cuţitul de la maşina de tocat carne şi, numai cu cercul cu filet, se fixează forma specială pentru biscuiţi şpriţaţi, care are patru modele de orificii (multe gospodine o au in casa de dinainte de 89 cand faceam toate dulciurile in casa), potrivindu-se lama din faţă, ca biscuiţii să iasă prin modelul dorit, dar deschis numai pe jumătatea dreaptă, deoarece dacă aluatul iese prea gros, nu se poate îndoi în cununiţe şi nici nu se va coace bine în interior.  Frecăţeii se introduc cu mîna, treptat (nu prea mulţi la început) în coşul maşinii, fără să se preseze prea tare, învîrtind manivela în acelaşi timp, pînă cind va ieşi un rulou zimţat, care se va prinde pe palmă şi se va rupe de circa 7—8 cm lungime pentru bastonaşe (ţigarete), sau de 9—10 cm pentru cununiţe. Sub formă de cununiţe, biscuiţii sînt mai aspectuoşi. Ruloul se rotunjeşte singur, pe măsură ce iese din maşină (tininduse mana stangă sub el, în timp ce cu mîna dreaptă se învarteşte de manivelă) şi, cîand are lungimea dorită, i se unesc capetele. Cununiţele formate se aşază în tava presărată cu cu puţină făină (netezită cu palma), ca să nu se lipească de tavă cristalele de zahăr care rămîn în aluat; distanţa dintre ele trebuie să fie da 11/2 cm. Frecăţeii se vor lega singuri, presîndu-se prin învîrtirea manivelă făina se va încorpora şi astfel se vor forma ţepii. Aluatul nu trebuie presat prea mult, cînd se introduce în maşină, ca să nu se încălzească de la temperatura mîinii. Dacă s-au algomerat frecăţeii la ieşirea din maşină şi nu mai ies prin formă, cu toate că se învîrteşte manivela, se va desface forma, se va scoate aluatul presat (care se amestecă cu furculiţa cu restul frecăţeilor), se va monta clin nou forma şi se,va continua învîrtirea manivelei, 
introducînd treptat frecăţeii, fără să se preseze cu mîna (se vor atrage singuri prin mişcarea manivelei, dacă se adaugă treptat). Aluatul, fiind înfăinat şi vîrtos, se rupe repede cand iese din maşină, de aceea se ţine mîna sub el; chiar dacă s-a rupt în 2—3 , bucăţi, acestea se vor aşeza în tavă unele lîngă altele şi, la copt, se vor lipi intre ele. Cele care sînt prea fărîmiţate se vor amesteca cu restul frecăţeilor numai cu furculiţa. Biscuiţii se coc la foc mijlociu, 25 minute, pînă cînd se rumenesc puţin. După 15 minute, tava se poate întoarce, dacă cuptorul nu coace uniform sau se mai reduce focul, dacă rumeneşte prea mult. Biscuiţii se pot păstra mult timp în cutie de carton.

Sunt deliciosi.

Secret:Ca biscuiţii să reuşească cu ţepi frecăţeii trebuie să fie bine înfăinaţi şi să nu se lucreze cu mîna, ca să nu se unească între ei, ca un aluat.

Reteta mancare de cartofi cu carnat afumat

Reteta mancare de cartofi cu carnat afumat

Ingrediente:
- 200 g carnat afumat,
- 700- 800g cartofi,
- 1 ceapă (100 g),
- 50 ml untdelemn,
- boia dulce,
- piper,
- pătrunjel sau mărar,
- sare.

Mod de preparare:
Ceapa, tăiată mărunt, se căleşte în untdelemn, la foc mic, pînă cînd devine lucioasă, fără să se rumenească, se pune, apoi, un vîrf de linguriţă cu boia dulce de ardei sau 1/2 linguriţă cu pastă de ardei, se amestecă de 2—3 ori şi, imediat, se adaugă carnatul tăiat in felii de 1 cm grosime; se amestecă de 4—5 ori şi se stinge cu circa 250ml apă fierbinte.
Cînd clocoteşte apa, se adaugă cartofii tăiaţi in sferturi, se completează apa pînă la nivelul cartofilor, se sărează şi se pune un varf de cuţit cu piper. Se lasă să fiarbă acoperiţi circa 20 minute, ca să se moaie.
Sosul nu se îngroaşă cu făină; va fi foarte gustos cu aromă de afumătură. Cind se ia mîncarea de pe foc, se presară cu pătrunjel sau mărar tăiat mărunt.

Secret: La fel, cartofii se pot pregăti şi cu costiţă sau cu altă carne afumată care se fierbe înainte, pînă cînd se moaie bine; apoi, se stinge cu apă şi se adaugă cartofii.

sâmbătă, 11 februarie 2012

Reteta pui cu smantana si hrean

Reteta pui cu smantana si hrean

Ingrediente:
- 1 pui de cca 1 kg,
- 500g zarzavat de supa (morcovi, patrunjel, telina, ceapa),
- 1 hrean,
- 400— 500 ml smantana groasa, proaspata,
- o linguriţă mustar,
- 1/2 lingurită sare fina,
- 2 linguri zeama de lamaie,
- 1 lingurita zahar,
- pătrunjel taiat mărunt.

Mod de preparare:
Zarzavatul curăţat, tăiat în sferturi, se pune la fiert într-un vas, în 2 1 apă clocotită. Puiul bine curăţat se adaugă întreg in supa clocotită, ca să se coaguleze repede carnea la suprafaţă, formîndu-se un strat întărit care nu va permite sucului cărnii să se scurgă în supă (carnea nu va rămîne seacă). Se pune şi o linguriţă rasa cu sare sau o linguriţă cu „Vegeta", chiar de la început, ca să se adune spuma şi se lasă să fiarbă la foc mic, circa o oră. Se încearcă dacă puiul este fiert, Inf'igînd furculiţa în piept; dacă aceasta intră cu uşurinţă, vasul se ia de pe foc. Puiul se lasă să se răcească în supă. După aceea, toată carnea se desprinde de pe oase şi se taie în cubuleţe (supa care a rămas se va folosi ca orice supă de carne).

Smantana se amestecă cu 2 linguri hrean ras pe razatoarea cu gauri mici; se dă gust mai picant cu muştar şi se adaugă sare fină, zeamă de lămaie şi o linguriţă cu zahăr.
Se amestecă toate ingredientele şi apoi cu carnea.

Secret: Salata se aşază pe un platou cu margine mai înaltă, se nivelează, se presară cu pătrunjel tăiat mărunt şi se ţine la rece 1—2 ore. Se serveşte ca fel întîi, este foarte racoroasa.

Reteta tort diplomat

Reteta tort diplomat

Ingrediente:
Blat:
- 1 pachet pişcoturi de şampanie

C r e m a : 
- 3 ouă mari,
-  150 ml apă,
- 250g zahăr,
- 750g frişcă,
- 13 foi sau 40 g granule de gelatină,
- 150 ml lichior triplusec,
- 150 g fructe confiate,
- 15 ml rom,
- un plic cu zahăr vanilat.

Pentru ornat: 
- 750 g frişcă,
- 3 albuşuri,
- 6 foi de gelatină sau 18 g granule de gelatină,
- 100 ml apă,
- 150 g zahăr tos,
- un plic cu zahăr vanilat.

Mod de preparare:
Se pregătesc două tăvi de chec lungi şi înguste (35/6 cm, sau puţin mai mari) care se tapetează cu o folie de nailon, subţire, îndoită la colţuri în unghi drept, ca să nu facă cute. După aceea, se aşază, lateral şi la bază, pişcoturile  care se rup după înălţimea formei (se aşază vertical unul lîngă altul; la bază pot fi şi rupte) şi apoi se stropesc (cu stropitoarea) cu jumătate din cantitatea de lichior.

Intr-un lighenaş de 3 1, gelatina se înmoaie în apa rece şi se lasă circa o oră, pînă cînd absoarbe toată apa. Frişca pentru cremă care a fost ţinută la congelator 2—3 ore  se bate spumă, neîndulcită şi, apoi, se introduce în frigider. Frişca pentru ornat se păstrează, nebătută, în frigider şi se introduce în congelator cu 2—3 ore înainte de a se bate spumă.
Albuşurile pentru cremă se bat spumă, se adaugă 150 g zahăr tos şi romul şi spuma se bate în continuare, pînă cînd se întăreşte ca o zăpadă, apoi se lasă la o parte, în bucătărie.
In acest timp, gelatina s-a înmuiat. Se daugă gălbenuşurile şi restul de zahăr, lighenaşul se pune pe un vas cu apă clocotită şi compoziţia se bate 8—10 minute , pînă cînd se dizolvă bine gelatina şi se leagă şodoul cu gălbenuşurile. Cînd se ia de pe aburi, se adaugă fructele confiate şi zahărul vanilat, amestecînd în continuare pe un vas cu apă rece, pînă cînd compoziţia ajunge la temperatura degetului. Atunci, se deşartă peste gelatină spuma de albuş şi se amestecă cu telul, prin răsturnare, de jos în sus, pînă la fundul lighenaşului, de 6—7 ori, ca să se omogenizeze. Se adaugă, apoi, lichiorul rămas, toată frişca rece (care se adună de pe vas) şi se amestecă uşor, cu telul, prin răsturnare, pînă la fundul lighenaşului, de 7—8 ori; pe măsură ce se amestecă cu frişca rece, compoziţia so umflă şi se întăreşte, fără să se granuleze. Nu se amestecă mai mult decît este necesar. Crema se deşartă în ambele tăvi (se adună de pe lighenaş cu lopăţica din,plastic), se nivelează şi se lasă la frigider 2—3 ore ca să se închege bine. în acest timp, se pregăteşte frişca pentru ornat.

Foile de gelatină se rup în bucăţi mici (sau se taie cu foarfeca sau cuţitul) şi se pun într-o ceşcuţă smălţuită (ibric); se toarnă apa rece şi se lasă o oră. Frişca de la congelator se bate spumă, şi se lasă în frigider, pînă cînd va fi nevoie de ea.
Albuşurile se bat spumă, ca o zăpadă, se adaugă zahărul tos, zahărul vanilat şi romul şi spuma se bate, în continuare, pînă cînd se întăreşte din nou; apoi, se lasă la o parte, în bucătărie. Ceşcuţa cu gelatina se trece pe un vas cu apă fierbinte; se amestecă 1—2 minute, pînă cînd gelatina se topeşte complet, apoi se răceşte pe apă rece (pînă la temperatura degetului). După aceea, se adaugă în ea o lingură cu vîrf din albuşul bătut spumă şi se amestecă prin răsturnare, chiar dacă se moaie puţin spuma. Această compoziţie se deşartă peste restul de albuş cu care se amestecă, cu telul, prin răsturnare, de sus în jos, de 8—9 ori, pînă cînd se omogenizează. Spuma se deşartă, apoi, peste frişca rece (se adună toată de pe vas cu lopăţică din plastic) şi, apoi, se amestecă cu telul prin răsturnare, uşor, pînă la fundul vasului, ca toată frişca să se amestece în acelaşi timp cu gelatina dispersată în albuş. Frişca se va întări, pe măsură ce se amestecă, fără să se granuleze şi îşi va dubla volumul cu albuşul, fără să-şi schimbe gustul sau aspectul.

Ţin să menţionez că, frişca care se găseşte în comerţ sub formă de pulbere (pudră), se va bate spumă ca şi cea proaspătă cu mixerul sau cu telul, adaugandu-se cantitatea de lapte menţionată în instrucţiunile de pe ambalaj (plic)neapărat de la congelator, unde se va introduce cu 2—3 ore înainte (să aibă chiar mici cristale de gheaţă în el). Pentru ca frişca să fie mai consistentă se pot adăuga în plus 1 — 2 plicuri de pudră de frişcă la aceeaşi cantitate de lapte, ca să-şi menţină mai bine forma ca şi cea proaspătă.
In continuare se va proceda exact, la fel. Preparatele finite se vor păstra la rece (frigider),' frişca menţinîndu-şi bine forma 2—3 zile sau chiar mai mult.
Frişca care se găseşte în comerţ sub formă de spray (spumă sub presiune), se va folosi numai în momentul servirii pentru ornat, durata ei fiind scurtă, cca 5—6 ore.

Tortul se ornează, abundent, cu frişca cu ajutorul cornetului cu şpriţ crestat la vîrf, trasînd dire ondulate în aşa fel, încît să se vadă şi o parte din pişcoturi, lateral (circa 1 cm). Se lasă, apoi la rece, pînă la servire.

Secret: Pentru a sublinia şi mai mult importanţa operaţiunii de amestecare a gelatinei de care va depinde reuşita preparatelor cu gelatină, pentru a evita granularea (adică adunarea gelatinei în granule tari, supărăoare la mîncat), întotdeauna gelatina (nici mai rece, nici mai caldă decît temperatura degetului) se va amesteca uşor, prin răsturnare, cu lingura sau cu telul, pînă la fundul vasului cu o lingură cu vîrf de albuş bătut spumă, sau cu o lingură cu vîrf de frişcă bătută spumă, pentru ca gelatina să se disperseze (împrăştie) în această cantitate mică cu care se omogenizează. Astfel, se înlătură pericolul de a se coagula în granule mari, atunci cînd va veni în contact cu restul de frişcă mai rece, cu care se va amesteca.

vineri, 10 februarie 2012

Reteta aluat fraged sau nisipos

Reteta aluat fraged sau nisipos

Ingrediente:
- 300 g faina de grau,
- 200 g unt,
- 100 g zahar pudra,
- 2 gălbenusuri,
- un varf de cutit sare,
- un plic cu zahăr vanilat.

Mod de preparare:
Din acest aluat foarte fin se pot face tot felul de fursecuri (rondele, covrigei, cununiţe, tarte) şi foaie de plăcintă cu fructe sau brînză etc.
Aluaturile nisipoase, realizate din elementele de bază indicate anterior, sint fragede, fără a avea nevoie de alte adaosuri — praf de copt, bicarbonat de sodiu, bicarbonat de amoniu (amoniac alimentar) sau drojdie care să le frăgezească; însă, cînd în compoziţia lor se adaugă smîntînă sau lapte, este nevoie de. aceste adaosuri, altfel devin cleioase la copt.
Modul de preparare cel mai corect este să se frece, 2—3 minute, grăsimea cu zahărul (cu lingura) într-un lighenaş, ca să se moaie şi să se omogenizeze, încît să se poată încorpora repede toate celelalte adaosuri, fără să se amesteee prea mult. Frământatul prelungit face ca aluatul nisipos să se taie, adică să se separe grăsimea din el (se brînzeşte). In acest caz, aluatul se poate repara, dacă se adaugă puţin lichid (apă, lapte, smîntînă etc.) care-1 va înmuia, încorporînd grăsimea care s-a separat. Pentru a deveni din nou sfărîmieios şi fraged, trebuie să se adauge şi o substanţă care să-1 afaneze — praf de copt bicarbonat de sodiu sau bicarbonat de amoniu. Aceste substanţe chimice se amestecă cu făina care, de obicei, se adaugă în compoziţie la urmă. în prezenţa unui lichid din aluat, ele se descompun şi degajă bioxid de carbon, însă numai cînd preparatul este în cuptor, la căldură; bioxidul de carbon se dilată, făcand aluatul poros, adică sfăramicios, fraged. Cînd praful de copt sau bicarbonatul de sodiu vin în contact cu o substanţă acră (acidă) aflată în compoziţie — zeamă de lămîie, iaurt, smîntînă, bioxidul de carbon se degajă imediat, la rece. Important este, ca bioxidul de carbon să se răspîndească în toată masa aluatului, adică după ce au fost adăugate toate ingredientele, inclusiv făina, făcîndu-1 astfel, în timpul coptului, să se despartă în părticele foarte mici, adică să devină poros, nisipos, nu cleios.


Secret: Deci este  greşit  obiceiul de a „stinge" praful de copt sau bicarbonatul cu oţet, in afara aluatului (ca să se evite mirosul caracteristic al bicarbonatului, în special): se produce instantaneu „o fierbere" cu eliminarea bioxidului de carbon care, astfel, se pierde şi ceea ce rămîne şi se adaugă în aluat nu mai are nici un efect. Se poate folosi orice substanţă acră (iaurt, smîntînă, zeamă de lămîie sau oţet), în aluaturile în care s-a pus bicarbonat sau praf de copt, cu condiţia ca una dintre ele, fie praful de crescut, fie substanţa acră să fie adăugată chiar la urmă, pentru ca degajarea bioxidului de carbon, produs prin combinarea lor, să aibă loc în toată masa aluatului, pentru a-1 frăgezi.

Reteta baclava

Reteta baclava

Ingrediente:
- 500g foi pentru plăcintă,
- 250kg nuci măcinate,
- 30 g pesmet.

Siropul :
- 300 g zahăr,
- 100 ml rom,
- un pachet cu zahăr vanilat,
- o lamaie mare,
- 250 ml apă.

Mod de preparare:
Intr-o tavă mijlocie (circa 23/33 cm sau ceva mai mare) emailată, unsă cu unt topit sau untdelemn, se aşază o foaie de aluat de placinta (procurate din comerţ sau făcute în casă; dacă nu acoperă toată tava, se pot înnădi) care se stropeşte bine cu pensula muiată în untdelemn amestecat cu unt sau margarină topită. Peste ea se aşază alte două foi, stropite la fel cu grăsime, ca să nu se lipească la copt. Ultima foaie (a treia), după ce s-a stropit cu grăsime, se presară cu '1/7 din nucile măcinate şi amestecate cu pesmetul (fără zahăr). Peste ele se aşază alte şase foi, fiecare din ele stropită cu grăsime şi presărată cu nuci şi pesmet; se termină cu alte 2—3 foi, stropite între ele numai cu grăsime, ca la început (fără nuci). Se stropeşte şi deasupra cu grăsime. După ce s-a lăsat tava la rece 30 minute, cu un cuţit bine ascuţit, baclavaua se taie în pătrate ele 5/5 cm. Tava se introduce în cuptorul bine încălzit, la foc mijlociu, unde se lasă 50—60 minute. Nu se deschide cuptorul 30 minute; după aceea se mai reduce focul (mai mult să se usuce baclavaua).
Zahărul, după ce s-a dizolvat în 250ml apă, se fierbe 2—3 minute. Cînd se ia de pe foc, se adaugă zahărul vanilat şi zeama de lămaie (circa 50 ml).
Cand tava se scoate din cuptor, baclavaua se stropeşte imediat cu tot siropul călduţ. Se lasă pînă cînd nuca şi pesmetul absorb bine siropul şi apoi se serveşte.

Secret: Baclavaua coaptă în tavă nesmălţuită capătă gust de metal (deoarece siropul are zeamă de lămîie).

joi, 9 februarie 2012

Reteta ecleruri

Reteta ecleruri

Ingrediente:
Aluat:
- 125 g faina,
- 100 g unt, untdelemn, sau margarina,
- 250ml apa,
- 3 ouă mari,
- 1/2 linguriţă sare.

Crema:
- 500ml  lapte
- 4 oua,
- 1 pahar zahar,
- 3 linguri faina,
- 1/2 baton vanilie

Glazura:
- 150 g ciocolată de menaj,
- 150 g zahăr,
- 75 ml apă,
- 30—50 g unt

Mod de preparare:
Pt aluat se pun la fiert apa, grăsimea şi sarea. Cînd dă primul clocot, se trage oliţa de pe foc, se adaugă toată făina deodată şi se amestecă repede, trecînd iar pe foc (clar nu direct pe flacără); se amestecă de cîteva ori, pînă cînd se dezlipeşte aluatul de fundul vasului. Se lasă, apoi, să se răcească sau se răceşte, amestecîndu-1 în continuare, pe apă rece. Cînd este aproape rece, se pun ouăle întregi, pe rînd, amestecând bine după fiecare, pînă se încorporează in aluat. Dacă ouăle sînt mici, în jur de 50 g, se pun 4 bucăţi, ca aluatul să fie destul ele moale, fără să curgă, să-şi menţină bine forma, după ce se pune în tavă.
Pentru acest preparat este nevoie de un cornet de ornat torturi cu sprit mare sau se poate confectiona din panză deasă sau impermeabilă. Se taie un pătrat de 30/30 cm care se îndoaie pe diagonală şi apoi cele două laturi se cos la maşină, pînă la virf. Se taie virful, ca să se obţină un orificiu, cît să intre un deget, care, apoi, se festonează de jur-împrejur, ca să nu se deformeze (dintr-o lăţime, se pot obţine două cornete) Aluatul pentru ecleruri se introduce în cornet şi, în tava tapetata cu hartie de copt, apăsînd pe cornet, se aşază în bastonaşe lungi de 8—10 cm şi groase de 21/2—3 cm, cu distanţa de 3—4 cm între ele. Se coc circa 30 minute, ca să fie puţin rumenite; dacă se ţin mai puţin timp la cuptor, rămîn cleioase la mijloc. Nu se deschide usa cuptorului primele 20 min.
Se scot din tavă pe un platou, se lasă să se răcească în bucătărie.

Intre timp se prepara crema si glazura.
Pt crema se pune laptele la fiert cu jumatate din zahar si cu batonul de vanilie.
Ouale intregi sau numai galbenusurile se freaca cu restul de zahar, se adauga faina, se amesteca,si se toarna peste lapte cand acesta da in clocot, amestecind mereu cu telul sau cu o lingura de lemn; se fierbe 1 min, se ia de pe foc si se mai bate 5 minute.

Pt glazura ciocolata se rade prin răzătoarea cu găuri mari într-un castronel.
Intr-un ibric, aşezat pe foc, zahărul şi apa se amestecă cu o lingură de metal, pînă cînd zahărul se dizolvă complet; siropul se lasă să fiarbă acoperit cu o farfurioară de porţelan pînă cînd se leagă (cad 3 picături de sirop una lîngă alta, atunci cînd se ridică lingura din sirop pe lăţimea ei; lingura se va păstra tot timpul pe farfuria de porţelan). Castronelul cu ciocolata se pune pe un vas cu apă caldă (nu fierbinte). Cînd este suficient legat, siropul se adaugă în şuvoi subţire în ciocolata care se amestecă încontinuu cu lingura. Glazura trebuie să aibă consistenţa unei smîntîni subţiri, care curge (cînd se ridică lingura, dosul acesteia va rămîne glasat).
Dacă este destul de subţire, nu mai este nevoie să se adauge unt. In cazul cînd este nevoie să se mai subţieze, se adaugă 30g unt, amestecîndu-se în continuare tot pe apă caldă pînă cînd se omogenizează perfect; dacă nu se amestecă bine untul în glazură, aceasta va fi pătată (cu dîre de grăsime), după ce se usucă.

Se incepe galsarea eclerurilor. Glasarea se face mai uşor, cînd eclerul este întreg, neumplut; ţinînd eclerul cu mîna, se introduce numai partea de deasupra în glazură  şi apoi se lasă să se usuce.
Eclerul se taie într-o parte, pe lungime şi se umple cu crema pregatita dinainte. Eclerul glasat se poate tăia şi complet în jumătate; jumătatea neglasată se umple cu cremă mai multă şi se acoaperă cu jumătatea glasată.

Secret:Cu unt glazura se întăreşte mai repede, dar strălucirea este numai momentană: după ce se răceşte, devine mată. Cu apă simplă glazura se subţiază, numai cînd este nevoie, cu 1—2 linguriţe, altfel se va folosi numai sirop bine legat (cum s-a arătat mai sus).

miercuri, 8 februarie 2012

Reteta aluat taitei de casa

Reteta aluat taitei de casa


Ingrediente:

3 oua,
270g faina.

Mod de preparare:

Într-un lighenaş, ouăle se bat bine cu furculiţa, pînă cînd încep să facă spumă, se amestecă apoi cu făina (cu furculiţa) şi se frămîntă cu mana, pană cand aceasta se încorporează bine. Aluatul se pune pe masă sau pe o foaie de nailon mai groasă, presărată cu făină şi se frămîntă, îndoind mereu aluatul sub podul palmei, circa 5 minute, pînă cînd se dezlipeşte de mină şi de masă şi nu mai necesită făină (frămîntatul în acest fel este specific pentru foaia de taitei). Aluatul trebuie să fie mai vîrtos, dar nu prea tare, ca să se poată întinde fără greutate. Dacă se taie cu cuţitul, se observă băşicuţe pline cu aer. Aluatul se taie în atîtea bucăţi, cîte ouă au fost întrebuinţate. Bucăţile se adună în formă de mingi care se lasă la marginea mesei, acoperite cu o foaie de nailon, ca să nu prindă crustă, urmînd să se întindă pe rînd.

Pentru a întinde bine foaia de taitei este nevoie de oun sucitor lung de circa 70 cm, cu diametrul de circa 4 cm (să aibă aceeaşi grosime de la un capăt pînă la celălalt).

Aluatul se lasă să stea 10 minute, ca să devină mai elastic şi, apoi, se întinde cu sucitorul prima foaie, în formă rotundă, cit mai subţire, aproape transparentă. Foaia se rulează mereu pe sucitor, mutînd sucitorul de fiecare dată de jur-împrejurul foii, ca aceasta să se întindă treptat rotund, presărînd şi puţine făină unde este necesar, ca să nu se lipească. Foaia se lasă, apoi, să se usuce 10—15 minute, întinsă pe o faţă de masă (din pînză). înainte de a fi complet uscată, se taie în sferturi, acestea se aşază unele peste altele, potrivind partea mai uscată peste partea mai puţin uscată, se rulează, fără să se preseze şi apoi ruloul se aşază pe o planşetă mai mică şi se taie în taitei subţiri sau mai laţi, după necesităţi. Taiteii se răsfiră, cu cuţitul, pe masă, pe măsură ce se taie cîte o bucată din rulou, ca să nu se lipească între ei. Foile se întind pînă cînd se termină toate, însă se taie pe măsură ce se zvîntă, altfel se sfărîmă (prea uscate).
Ca să nu se preseze ruloul cu mana, în timp ce se taie şi ca foiţele să nu se lipească între ele, mîna stingă se va sprijini pe podul palmei şi pe degetul mare. lateral, în partea dreaptă a ruloului, pentru a avea stabilitate, iar cu restul degetelor, ruloul se va ţine uşor, fără să se preseze. Taiteii răsfiraţi în strat nu prea gros, bine uscaţi (3 — 4 ore), se păstrează în cutie de carton, la loc uscat, folosindu-i la nevoie.

Secret: Pentru aluatul de taitei, ouăle trebuie să se cântărească dinainte, deoarece cantitatea de făină care se va pune va fi o dată şi jumătate cit greutatea acestora; adică, la un ou de 60 de g, se vor pune 90 g făină.
Taitei de casa, Aluat taitei de casa, Reteta aluat taitei, Reteta aluat taitei de casa, Reteta

Reteta aluat pentru ecleruri sau PATE A CHOUX

Reteta aluat pentru ecleruri sau PATE A CHOUX

Ingrediente:
- 125 g făină,
- 100 g unt, untdelemn, sau margarina,
- 250ml apă,
- 3 ouă mari (80 g bucata sau mai mari),
- 1/2 linguriţă sare.

Mod de preparare:
Aluatul este cunoscut sub această denumire, deoarece eclerurile şi choux- urile sînt prăjituri specifice acestui aluat.
Intr-o oliţă de un litru se pun să fiarbă apa, grăsimea şi sarea. Cînd dă primul clocot, se trage oliţa de pe foc, se adaugă toată făina deodată şi se amestecă repede, trecînd iar pe foc (dar nu direct pe flacără); se amestecă de cîteva ori, pînă cînd se dezlipeşte aluatul de fundul vasului. Se lasă, apoi, să se răcească sau se răceşte, amestecîndu-1 în continuare, pe apă rece.
Cînd este aproape rece, se pun ouăle întregi, pe rînd, amestecând bine după fiecare, pînă se încorporează in aluat. Dacă ouăle sînt mici, în jur de 50 g, se pun 4 bucăţi, ca aluatul să fie suficient de moale, fără să curgă, să-şi menţină bine forma, după ce se pune în tavă.

Aceste preparate se pun în tava neunsă şi se coc în cuptorul dinainte încins la maximum. După 10 minute, ele cînd s-au introdus la cuptor, focul se reduce la mijlociu (acesta depinde şi de felul cum încălzeşte cuptorul).
Cuptorul nu se deschide 20 minute, pînă cînd aluatul se ridică şi prinde formă, altfel se va lăsa, rămînînd cleios. Aceste preparate trebuie să crească de două ori pe cit au fost şi să ramină goale la mijloc.
Se coc circa 30 minute, ca să fie puţin rumenite; dacă se ţin mai puţin timp la cuptor, rămîn cleioase la mijloc.
Preparatele din acest aluat se usucă repede, chiar şi pană a doua zi. Pentru a le păstra frăgezimea, se vor pune imediat ce s-au răcit în pungă de nailon la rece sau la frigider, unde se pot păstra chiar mai mult timp. La nevoie, se încălzesc in cuptorul cu microunde, ca să se reîmprospăteze şi, după ce s-au răcit, se umplu imediat cu compoziţia respectivă. Chiar şi cele umplute se pot păstra mai multe zile, pe platou, în pungă de nailon, la frigider.

Secret: Din acest aluat se prepară diferite deserturi: ecleruri, choux à la crème, profiterol (profiterole), gogoşi cu cacao sau aperitive, caroline.

marți, 7 februarie 2012

Reteta iahnie de fasole boabe

Reteta iahnie  de fasole boabe


Ingrediente:
- 250 g fasole boabe,
- o ceapă,
- o foaie de dafin,
- 100 ml untdelemn.
- 250 ml suc de roşii,
- 25 g făină (1 lingura cu varf),
- 150 ml smantana,
- condimente: pătrunjel, mărar, tarhon, cimbru,piper si sare 150 ml.

Mod de preparare:
Fasolea curăţată de impurităţi se pune la muiat. A doua zi, după ce s-a limpezit cu 2—3 ape reci, se pune la fiert tot cu apă rece (să depăşească nivelul boabelor cu 5—6 cm).
Se fierbe acoperită, la foc mic, pînă cînd se moaie bine bobul şi coaja, circa 1 1/2 — 2 ore, sau mai mult, dacă fasolea este veche. Cand fasolea este fiarta apa trebuie sa fie scazuta pana la nivelul boabelor.

Ceapa, tăiată mărunt, se căleşte într-o cratiţă, la foc mic (nu direct pe flacără), in tot untdelemnul, cu jumatate linguriţă sare, pană cand scade apa ce o lasă şi devine lucioasă, fără să se rumenească. Se stinge cu sucul de roşii şi se deşartă peste fasolea fiartă, adăugind foaia de dafin şi o ramură de cimbru,


Faina se freacă cu 2 linguri de apă rece şi se amestecă cu fasolea, lasînd să fiarbă cîteva clocote ca să se lege sosul. Apoi, cratiţa se ia de pe foc, mîncarea se sărează după gust şi se acreşte cu zeamă de lămaie sau cateva picături de de oţet (după gust), aromîndu-se cu frunze tăiate mărunt de mărar, pătrunjel şi tarhon (din toate cîte puţin); facultativ, se adaugă un vîrf de cuţit cu piper. Se poate servi ca atare sau dreasă, cît este fierbinte, cu smintina bătută cu o lingură de apă rece.

Se serveşte simplă, ca fel doi, sau ca garnitură 1a friptură de ovine, vită, raţă sau gîscă grasă, la carne afumată fiartă sau friptă, la cirnaţi, chiftele etc.

Secret: Invelişul boabelor conţine celuloză, de aceea fasolea curăţată de impurităţi bob cu bob se recomandă să se înmoaie în apă rece cu 12 ore înainte de preparare. Apa din vas trebuie să depăşească cu 5—6 cm nivelul boabelor, deoarece acestea se vor hidrata şi îşi vor mări volumul. Se spală, apoi cu apa rece si se pun la fiert tot in apa rece. Cand se fierbe fasolea pt salata sau amancare scazuta apa trebuie sa depaseasca nivelul boabelor cu 6- 7 cm. Dacă se fierbe pentru ciorbă, apa trebuie să depăşească nivelul boabelor cu 10—15 cm, urmînd să se mai completeze lichidul cu borş sau cu alte substanţe acre şi apă, după reteta. Fasolea, ţinută în prealabil 10—12 ore în apă rece, fierbe în 1 1/2— 2 ore, iar în oală sub presiune, în circa o oră, celuloza din coajă se va înmuia mult mai bine şi fasolea se va digera mai uşor. Prima apă (şi următoarele) în care a fiert fasolea nu se va arunca deoarece nu aceasta îngreunează digestia. Indigestia este cauzată de celuloza tare din învelişul boabelor, care se digeră greu şi numai în parte, mai ales cînd fasolea nu este bine fiartă.

Reteta ciulama de ciuperci

Reteta ciulama de ciuperci

Ingrediente:
- 500g ciuperci champignon,
- 50 g unt,
- 25 faina de grau,
- 100 ml smantină,
- o ceapa mica,
- mărar si pătrunjel,
- sare si piper.

Mod de preparare:
Ciupercile astfel curatate  si spalate se taie in felii mai mari şi se fierb acoperite, 30 minute, într-o cratiţă cu 250m1 apă clocotită, la foc mic, împreună cu ceapa tăiată in sferturi, pană cand ciupercile se moaie bine, scoţîndu-se apoi ceapa. Făina se freacă cu o lingură de apă rece şi o linguriţă cu vîrf „Vegeta", deşertîndu-se peste ciuperci cu care se amestecă, lăsând să fiarbă cîteva clocote ca să se lege puţin sosul, apoi cratiţa se ia de pe foc. Smîntîna bătută cu o lingură de apă rece se amestecă cu sosul fierbinte, potrivindu-se gustul cu sare. Deasupra se pun bucăţele de unt, frunze de mărar şi pătrunjel tăiate mărunt.
Se serveşte fierbinte cu mămăliguţă caldă.

Secret: De la ciuperci se curăţă numai varful piciorului care a stat în pămant. Pălăria nu se curăţă nici de membrana de deasupra, nici de lamele. Lamelele se vor curăţa numai cînd devin maro mai închis, altfel vor înnegri preparatul. Se spală bine în multă apă (deşi cele tinere sînt acoperite cu văl şi nu întră nisip între lamele); se scot întotdeuna din apă, nu se scurge apa de pe ele, deoarece impurităţile ar putea rămîne sub ele.

luni, 6 februarie 2012

Reteta budinca de orez

Reteta budinca de orez 

Ingrediente:
- 150 g orez,
- 250 ml apă,
- 750 ml lapte,
- 100 g unt,
- 50 g făină,
- 1/2 linguriţă sare,
- o linguracu vîrf gem de caise sau portocale,
- coajă de lămiie,
- esenta vanilie,
- 150 g zahăr,
- 30 g stafide,
- 15 ml rom,
- 5 ouă.

Mod de preparare:
Intr-o cratita se pune la fiert orezul cu 250 ml apa. Cînd apa a scăzut aproape de tot, se adaugă laptele fierbinte şi sarea şi se fierbe în continuare (nu direct pe flacără, ca să nu se afume), cu capacul tras puţin la o parte, ca să nu dea în foc, sau descoperit, amestecînd din cînd în cînd.
După ce orezul a fiert, cratiţa se ia de pe foc, chiar dacă laptele nu a scăzut complet; acesta va fi absorbit pînă cînd se răceşte. Cînd este aproape rece, se adaugă untul moale, aromele, stafidele, gălbenuşurile, făina şi se amestecă bine toate, prin răsturnare, cu lingura. Albuşurile se bat spumă, se adaugă 150 g zahăr (sau cine doreşte mai dulce, mai mult) şi romul, apoi spuma se bate în continuare, pînă cînd se întăreşte din nou. Se rastoarna peste orez, se amestecă uşor prin răsturnare  şi apoi se pune într-o formă unsă bine cu margarina şi tapetată cu făină.
Se coace la foc mijlociu, circa 30—40 minute, în cuptorul preincalzit.
Nu se deschide cuptorul 20 minute.

Secret: După ce s-a copt budinca, se trece cu cuţitul pe marginea ei, se pune platoul deasupra şi se răstoarnă.

Reteta budinca de gris

Reteta budinca de gris

Ingrediente:
- 1l lapte,
- 150 g gris,
- 50 g făină,
- 5 ouă,
- 250 g brînză de vaci,
- 100 g unt,
- o lingura gem de caise,
- 150 g zahăr tos,
- 15 ml rom,
- 30 g stafide,
- 1/2 linguriţă sare,
- esenta de vanilie,
- coajă de lămîie.

Mod de preparare:
Laptele se pune la fiert cu sarea şi, la primul clocot, se adaugă grisul presărat în formă de ploaie, amestecand mereu ca să nu se formeze cocoloaşe, pînă cand fierbe 10 minute;
Se lasă să se răcească si atunci cînd grisul este aproape rece, se pune untul moale, se amestecă, se adaugă apoi brînză de vaci, mărunţită bine cu furculiţa, gemul de caise, puţină coajă rasă de lămîie, stafidele, făina, gălbenuşurile, vanilia şi se amestecă bine toate.
Albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul tos şi romul, apoi spuma se bate în continuare, pînă cînd se întăreşte din nou. Se răstoarnă peste compoziţia cu griş, se amestecă uşor cu telul, prin răsturnare, de jos în sus, apoi se deşartă într-o formă, unsă bine cu margarina şi tapetată cu făină. Se coace la foc mijlociu, circa 30—40 minute, în cuptorul preincalzit. Nu se deschide cuptorul 20 minute.
După ce s-a copt budinca, se trece cu cuţitul pe marginea ei, se pune platoul deasupra şi se răstoarnă.

Secret:Se serveşte fierbinte (fiind cu brînză), pudrată cu zahăr, dar este buna si rece.

duminică, 5 februarie 2012

Reteta Kurtos Kalacs Harghita (Hoarne)

Reteta Kurtos Kalacs Harghita (Hoarne)

Ingrediente - Reteta Kurtos Kalacs Harghita (Hoarne):

- 1 kg făină,
- 200 ml untdelemn,
- o linguriţă sare (10 g),
- 25g drojdie,
- 30g zahăr pt aluat,
- cca 800 ml lapte,
- cca 300 g untură de porc,
- 300—400 g zahăr tos pt copt.

Mod de preparare - Reteta Kurtos Kalacs Harghita (Hoarne):

Intr-un vas circa 3—4 1 se freacă drojdia cu zahărul pana cand se lichefiază, se diluează apoi cu laptele călduţ, adăugind şi sarea şi, la urmă, făina. Aluatul se amestecă bine cu lingura, apoi se frămîntă bine cu mîna 10 minute; se adaugă untdelemnul, frămîntîndu-se în continuare 5—6 minute, pînă cînd se încorporează bine. Aluatul va fi mult mai moale decît un aluat de cozonac, însă hoarnele rezultate vor fi excelente.

Aluatul frămîntat se deşartă imediat pe masa presărată cu multă făină, apoi se taie în bucăţi cîntărite de cîte 120 g fiecare, această cantitate de aluat fiind necesară pentru un horn de 20 cm înălţime. în total, vor rezulta circa 18 bucăţi. Se taie numai 3—4 bucăţi de aluat odată, altfel, dacă stau înfăinate, vor prinde o crustă la suprafaţă, pînă urmează să se coacă; pe măsură ce se vor coace unele, se va completa cu alte porţii de aluat bine înfăinate care se aşază întinse ca nişte panglici, una lingă alta, la marginea mesei.

Pentru a coace hoarnele trebuie să se confecţioneze un sul sau chiar două (ca să se lucreze mai repede) din lemn de fag, de cca 20 cm lungime, cu diametrul, la un capăt, de 6—7 cm, iar la celălalt, de 7 — 8 cm, ca să poată aluneca de pe ei aluatul cînd este copt. Prin mijlocul acestui sul se introduce o vergea din fier cu diametrul de 1 cm, lungă de circa 75 cm, care iese prin partea de la vîrful sulului, cu 4—5 cm în afară, iar la celălalt capăt al sulului, se prelungeşte cu circa 50 cm, terminîndu-se cu un miner rotund din lemn (de care se prinde şi se mînuieşte sulul deasupra sursei de căldură).

Se pregătesc dinainte toate cele necesare pentru copt:într-o tăviţă, cu lungimea aproximativ egală cu cea a sulului, s-a topit grăsimea, care trebuie să fie călduţă, nu fierbinte (este de preferat untura de porc care se face în casă); pentru uns cu grăsime se pregăteşte o pensulă (de circa 3 cm lăţime şi 2—3 mm grosime). Zahărul se pune pe o foaie de nailon, la îndemînă.

Aluatul se coace la jăratic de lemne sau de cărbuni sau la sobe cu gaz metan, la flacără, care nu trebuie să fie prea mare, ca să nu se pîrlească aluatul şi căldura să vină mai lateral. 
Cînd se începe coptul, se încălzeşte lemnul, se unge bine cu grăsime, apoi se aşază un capăt al panglicei de aluat (bine înfăinat) pe capătul de jos al sulului (sprijinit pe vîrf), ţinîndu-se aluatul fix cu o mină, în timp ce cu cealaltă se invîrteşte sulul şi odată cu el şi aluatul pînă ce îl acoperă în întregime. Aluatul fiind moale se întinde cu uşurinţă. Se rulează, apoi, uşor pe masă ca să se niveleze (susţinut, ca să nu se preseze prea mult). Se trece apoi sulul in apropierea sursei de căldură (2—3 minute), răsucindu-1, pînă cînd prinde o crustă şi se observă din loc în loc puncte maronii (cît vîrful unui băţ de chibrit). Imediat, se trece sulul deasupra tăvii cu grăsime, ungînd aluatul repede cu pensula pe toată suprafaţa, apoi-din nou se trece la sursa de căldură, învîrtindu-1 (3—4 minute), pînă cînd se rumeneşte frumos peste tot. Apoi, se unge încă o dată cu grăsime şi se trece un minut la căldură numai cît să se înfierbinte de jur-împrejur. Imediat, se rostogoleşte prin zahăr din abundenţă, ţinînd lemnul suspendat puţin, ca să nu se preseze prea tare ruloul. Unde nu s-a prins zahăr, se va presăra cu mina. Sulul cu aluat se trece din nou la sursa de căldură, 3—4 minute, învîrtindu-1 mai repede, pînă cînd se topeşte şi se caramelizează zahărul, formîndu-se pe toată suprafaţa o glazură maro, strălucitoare. Se scoate sulul, ţinîndu-1 vertical şi izbind fierul din vîrf de o planşetă, ca să se desprindă ruloul şi să alunece de pe sul. Hoarnele se aşază vertical, pe o tavă, într-un loc mai cald, pe măsură ce se coc (nu la cuptor). Sint bune şi reci.

Secret: Dacă colacul nu se desprinde cu uşurinţă de lemn, se izbeşte vîrful metalic de planşetă. Secretul, ca hoarnele să nu se lipească de sul, este ca aluatul să fie bine înfăinat, cînd se rulează. Sulul nu se unge cu grăsime decît la început, sau cînd hoarnele se desprind greu, sau după ce s-au copt 9—10 bucăţi.
Reteta Kurtos Kalacs, Kurtos KalacsReteta Kurtos Kalacs Harghita, Kurtos Kalacs Harghita, HoarneReteta Kurtos Kalacs Harghita (Hoarne)

Budinca de conopida

Budincă de conopida

Ingrediente:
- 500g conopida,
- 100 g franzela,
- 150 ml lapte,
- 150 g branza telemea sau cascaval,
- 100 g unt,
- 200 ml smantana,
- 50 g făină,
- marar,
- pesmet pt tapetat,
- 4 ouă mari.

Mod de preparare:
De la conopidă se înlătură frunzele, se taie in bucheţele, se curăţă codiţa fiecărui bucheţel de coaja fibroasă, trăgînd coaja de la tăietură spre floare. Se va elimina numai partea fibroasă, nu şi coaja fragedă. Se controlează apoi fiecare bucheţel, ca să nu aibă ascunse larve (au aceeaşi culoare ca şi frunzele).
Conopida se fierbe 15 minute în apă clocotită cu puţină sare, se strecoară şi, rece, se trece prin maşina de tocat, împreună cu franzela muiată în lapte, nestoarsă.
La tocătură se adaugă smîntîna, făina, gălbenuşurile, untul topit, mărarul tăiat mărunt şi cascavalul sau telemeaua nedesărată şi rasă, amestecîndu-se bine.
Se adaugă albuşurile bătute spumă şi se amestecă uşor, prin răsturnare de jos în sus. Compoziţia se deşartă într-o cratiţă tapetată cu unt si pesmet.
Se coace 40 —50 minute în cuptorul preincalzit. Nu se deschide cuptorul 20  minute.
Cînd este coaptă, budinca se răstoarnă pe platou şi se serveşte fierbinte ca fel întîi, sau ca garnitură la fripturi de orice fel.

Secret: După ce budinca s-a copt, se trece cu cuţitul pe marginea ei, apoi se pune platoul de servit deasupra ei şi se răstoarnă împreună, printr-o mişcare rapidă, ca budinca să cadă direct pe mijlocul platoului.

sâmbătă, 4 februarie 2012

Reteta pilaf de pui sau alta carne

Reteta pilaf de pui sau alta carne

Ingrediente:
- 500g carne,
- 1 morcov
- 1 ceapa
- 1/4 radacina telina,
- 150 g orez,
- 750 ml supa de carne,
- o linguriţă ceapă rasă,
- untdelemn sau unt,
- frunze de pătrunjel, ţelină, sare.

Mod de preparare:
Intr-o oala se pune la fiert carnea impreuna cu ceapa, morcovul, telina si putina sare. Cand carnea este fiarta, aceasta se scoate dar se pastraeza supa.
Orezul se spala se scurge bine si se căleşte, 2 minute, cu ceapa rasa intr-o cratiţă cu 2 linguri de untdelemn sau 30 g unt amestecînd mereu ca să nu se rumenească, apoi se stinge cu 750 ml din supa de carne cîntărită şi o linguriţă cu vîrf de „Vegeta" pentru gust mai bun, care şi sărează, se gusta si daca mai este nevoie se adauga sare acum altfel orezul nu va fi gustos.
Se fierbe acoperit, la foc mic, sau se fierbe în cuptor, tot acoperit circa 15 minute.Acum, se adaugă carnea fiartă din supă, tăiată în bucăţi (dacă este pasare) sau în felii (dacă este în bucată) şi frunze de pătrunjel şi ţelină tăiate marunt.
Se mai fierbe 5 minute si se ia de pe foc. Se mai tine acoperit inca 20 min si se serveşte cu ardei copţi, salate de crudităţi sau murături ca fel doi.
Pilaful va iesi foarte bun si daca folosim carne de vitel, porc sau curcan.

Secret: Daca se respecta cantitatea de lichid din reteta, orezul are nevoie doar de 20 min ca sa fiarba pe foc, chiar si dupa ce se ia de pe foc fierbierea continua daca orezul se pastreaza acoperit, va fi absorbit si restul de lichid, iar bobul va ramane neterciuit.

Reteta tocana sarbeasca cu carne de pui

Reteta tocana sarbeasca cu carne de pui

Ingrediente - Reteta tocana sarbeasca cu carne de pui:

- 500g carne pui,
- 500g ardei grasi,
- 500g rosii,
- 150g orez,
- o ceapa,
- 100 ml untdelemn,
- Condimente: sare, piper, frunze de telina şi patrunjel.

Mod de preparare - Reteta tocana sarbeasca cu carne de pui:

Ceapa se toaca marunt si se caleste un minut intr-o cratita in care s-a incins untelemnul. Se adaugă carnea tăiată în bucăţi. Se amestecă ca să se coaguleze la suprafaţă, adăugind 1/2 linguriţă cu sare sau o linguriţă cu „Vegeta" şi 2 - 3 linguri cu apă. Se fierbe acoperită, la foc mic (nu direct pe flacără), sau la cuptor, tot acoperită, adăugind cîte puţină apă, pînă cînd se moaie bine. Dacă se pune apă multă, cît să o cuprindă, carnea capătă gust de fiert (rasol).
Carnea de pui fierbe în 30—40 minute.
Cînd carnea este moale, se adaugă orezul curăţat, spălat şi bine scurs, ardeii  si  roşiile tăiate în felii de 2 cm şi circa 400 ml apă.
 Pentru gust bun se pune o linguriţă cu virf de condiment tip „Vegeta" sau, în lipsa acesteia, o frunză de ţelină tăiată mărunt şi un virf de cuţit cu piper, potrivindu-se gustul cu sare, chiar de la început; orezul va căpăta aromă şi gust prin absorbirea lichidului. După aceea, se amestecă imediat, ca toate ingredientele să fie împărţite uniform in cratiţă, lăsînd să fiarbă acoperite, la foc mic (nu direct pe flacără), fără să se mai amestece, ca să nu se terciuească, sau se fierb la cuptor, tot acoperite circa 30 minute.
Mincarea presărată cu pătrunjel tăiat mărunt, se serveşte caldă.

Secret: La 150g orez avem nevoie de 750 ml apă pt ca acesta să fiarbă fără să se terciuiască,in acest caz roşiile vor lăsa şi ele lichid la fiert (să se completeze pînă la 750 ml). In caz că au fost roşii mai puţine, se completează cu apă sau eu suc de roşii, sau cu puţină pastă de roşii şi apă, ca mincarea să aibă şi acreala necesară.
Reteta tocana sarbeasca cu carne de pui , Reteta tocana sarbeasca cu carne de pui , Reteta tocana sarbeasca cu carne de pui

vineri, 3 februarie 2012

Reteta ciulama de pui

Reteta ciulama de pui

Ingrediente:
- 300 g carne de pui,
- 40 g făină,
- 50 g unt sau untdelemn,
- 500—600 ml supa de carne,
- 100 ml smantană,
- pătrunjel,
- condiment tip "Vegeta",
- sare.

Mod de preparare:
Carnea se fierbe în circa 1,51 apă clocotită, ca să se coaguleze repede la suprafaţă şi să rămînă sucul în ea, adăugîndu-se imediat zarzavat de supă (morcov, ţelină, pătrunjel, o ceapă albă) şi o linguriţă rasă de sare.
Cind carnea este fiartă, se strecoară supa necesară.
Intr-o cratiţă, făina se înfierbîntă cu untul topit sau cu untdelemnul la foc mic (nu direct pe flacără) numai un minut (fără să se rumenească), stingîndu-se apoi cu supa fierbinte, adăugată de două ori şi amestecînd de fiecare dată pină cind se desfac toate cocoloaşele formate.
Pentru gust mai bun se adaugă 1/2 linguriţă cu „Vegeta" care şi sărează. Sosul trebuie să aibă consistenţa unei smintina lichida, sau daca e mai groasa se diluează cu lapte sau supă şi, după ce a fiert cîteva clocote, cratiţa se ia de pe foc.
Dacă nu s-a pus lapte, se amestecă imediat cu smîntîna frecată cu o lingură de apă rece, potrivindu-se gustul cu sare.
Carnea se taie bucati si se adaugă în sos. Ciulamaua fierbinte se presară cu pătrunjel şi se serveşte cu mămăliguţă caldă. 
Secret: La cei 500 ml de supa folositi pt sos se pot adauga 100 ml lapte astfel sosul va iesi mai alb si mai aspectuos.

Reteta chiftelute marinate II

Reteta chiftelute marinate II

Ingrediente:
Chiftele:
- 250g carne,
- 50 g franzelă,
- 50 g ceapă,
- 4 cătei de usturoi,
- un ou,
- piper,
- pătrunjel sau mărar,
- untdelemn,
- sare fină.

Sos:
- o lingura cu varf făină (20—25 g),
- 50g ceapă,
- 2— 3 linguri untdelemn (30—50 ml),
- 250 ml suc de roşii, sau o lingură cu vîrf de pastă de roşii, completată cu 250ml apă,
- 2 foi dafin
- 4 boabe piper.

Mod de preparare:
Pt chiftelele se poate folosi carne de porc slabă sau chiar mai grasă, dacă se amestecă cu carne de viţel sau de vacă sau cu piept de pasăre.
Ceapa se toaca marunt si se caleste un minut in 2 linguri de untdelemn.
Peste carnea tocata se adauga franzela muiată, o clipă, în apă rece şi bine stoarsă, ceapa călită, oul crud, un vîrf de cuţit cu piper, 1/2 linguriţă cu sare fină, usturoiul tăiat mărunt şi pătrunjelul sau mărarul tăiat mărunt; se amestecă bine.
Din compozitia astfel obtinuta se ia cîte o linguriţă, se trece prin făină sau pesmet şi se formează chiftele rotunde şi turtite cu grosimea de circa 1 1/2 cm. Se pregătesc toate şi se lasă pe foaia de nailon.
Se înfierbîntă tigaia fără grăsime, 3—4 minute, la foc mijlociu (nu direct pe flacără), se pune apoi untdelemn într-un strat de 1/2 cmm şi, imediat, se aşază chiftelele, unele lîngă altele, cîte încap, neînghesuite; se rumenesc circa 10 minute pe o parte, apoi se întorc pe partea cealaltă (focul să fie potrivit). Cînd sînt gata, se scot cu furculiţa şi, imediat, se înlocuiesc cu altele, pe măsură ce se prăjesc. Prăjirea trebuie să dureze circa 10 minute pe fiecare parte.


Pt prepararea sosului, după o practică veche, făina şi ceapa se prajeau in grasime pana cind se rumeneau, apoi totul se stingea cu suc de rosii si zeama de supa ciorba sau mancare. Acest lucru este contraindicat in toate regimurile alimentare de aceea se recomandă altă metodă inofensivă de preparare pt a nu-i priva de gustul sosului pe cei care-l preferă.
Făina se prăjeste in tigaie fara grasime si la foc mic (nu direct pe flacără), amestecînd mereu pana cand se rumeneste si capata culoarea culoarea maro deschis. Făina prăjită în acest fel se digera mai usor, procedeu fiind indicat şi în alimentaţia copiiilor.
Se trage apoi tigaia de pe foc, se adaugă ceapa rasa prin razatoarea cu gauri mici şi grăsimea şi se amesteca 1 minut pt ca ceapa la căldura tigăii să-şi dezvolte aroma. Se stinge cu sucul de rosii, se adauga foile de dafin, boabele de piper, se sareaza dupa gust, se pune iar pe foc şi se amestecă bine ca să nu se formeze cocoloase .
In sos se adauga chiftelele si se mai lasa pe foc 5 minute.

Secret: Dacă ceapa a fost taiata mai mare si nu rasa sau au rămas cocoloaşe,inainte de a introduce chiftelele in sos acesta se paseaza si abia apoi il punem pe foc impreuna cu chiftelele.

joi, 2 februarie 2012

Reteta musaca de cartofi

Reteta musaca de cartofi

Ingrediente:
- 1kg cartofi,
- 500g carne tocata de porc slabă sau mai grasă, amestecată cu carne de vitel sau piept de pasăre,
- 2 cepe mari,
- 250ml suc de roşii,
- 1 ardei gras,
- 200ml smlntină,
- 2 ouă,
- 25 g făină,
- untdelemn,
- sare,
- piper,
- pătrunjel.

Mod de preparare:
Cartofii pt musaca se pot pregati prin 3 metode astfel:
1.Cartofii, de mărime mijlocie, bine spălaţi, se fierb întregi, în coajă,împreună cu o linguriţă cu vîrf de sare ca să nu se zdrobească şi pentru gust.
Dacă furculiţa intră cu uşurinţă în ei înseamnă că sînt fierţi.
Se scurg de apă şi, cînd s-au răcit puţin, se curăţă de coajă şi se taie în felii de 1/2 cm grosime.

2.Cartofii cruzi se curăţă de coajă, se taie în felii de 1/2 cm grosime, se pun într-o tavă smălţuită (ca cea de aragaz), se stropesc cu 4—5 linguri de untdelemn (80 ml), se amestecă bine şi se dau la cuptor la foc mijlociu, nesăraţi. Se lasă să se rumenească şi să se moaie bine, fără să se amestece prea mult, ca să nu se zdrobească.

3.Cartofii, tăiaţi in felii de 1/2cm grosime, se prăjesc în tigaie. Feliile de cartofi se aşază pe un singur rînd în tigaie, unele lîngă altele şi se prăjesc pe ambele părţi la foc mijlociu (nu direct pe flacără), pînă cînd se moaie şi se rumenesc puţin.
(Cel mai bine iese cu cartofi prajiti in tigaie, dar desigur nu taoat lumea ii poate consuma astfel si de aceea mai avem 2 variante)

Intre timp, se pregăteşte carnea. Intr-o tigaie,se caleste ceapa cu 3-4 linguri de ulei timp de 2 minute şi apoi se adaugă carnea tocata jumatate de linguriţă cu sare, un vîrf de cuţit cu piper şi, facultativ, ardeiul tăiat în felii subţiri. Se amestecă toate şi se prăjesc înăbuşit, la foc mic (nu direct pe flacără), pînă scade apa pe care o lasă carnea; carnea se prăjeşte încă circa două minute, în grăsimea rămasă, amesteeîndu-se mereu, ca să capete gust mai bun de prăjit, apoi se ia de pe foc. Carnea rece se amestecă cu sucul de roşii, ouăle crude, smîntîna, făina, 1/2 linguriţă cu sare, un vîrf de cuţit sau de linguriţă cu piper şi o linguriţă cu mărar sau pătrunjel tăiat mărunt. Tocătura va fi ca un sos.
Intr-un vas termorezistent (cu care se va servi la masă), uns bine cu margarină şi tapetat cu pesmet, se aşază o treime din cartofii pregătiţi în oricare variantă, peste ei se împarte cu lingura jumătate din sosul cu carnea, urmat de inca o treime din cartofi, restul de toeătură şi, apoi, restul de cartofi, aşezaţi felie lingă felie (şi eventual suprapuse);
Se sparge un ou, se bate bine, se deşartă deasupra musacalei şi se întinde cu dosul lingurii. Se presară cu  cu caşcaval ras şi se pun cîteva bucăţele de unt sau 1 — 2 linguri cu untdelemn.
Vasul se da la cuptor cu 30 de minute inainte de servire.
Secret: Vara pt musaca in loc de suc de rosii se pot folosi 500g rosii proaspete.Tocătura se pregăteşte la fel, cu sau fără smintînă, numai cu ouă, făină şi celelalte ingrediente, pentru gust şi aromă. Cartofii şi tocătura se aşază, la fel, intr-un vas termorezistent, însă peste fiecare rînd de toeătură (care va fi mai consistentă) se pune jumătate din cantitatea de roşii tăiate în felii de 1 1/2 cm grosime.

Retete populare