joi, 31 mai 2012

Reteta tort cu fructe (capsune, fragute, cirese, caise, sau afine ) si frisca

Reteta tort cu fructe (capsune, fragute, cirese, caise, sau afine ) si frisca

Ingrediente:

Blatul: 6 ouă, 1.50g zahăr, 120g făină, 15 ml rom sau zeamă de lămîie, coajă rasă de lămîie sau portocală, zahăr vandal.

Fructe: 1 kg capsune, fragute, cirese, caise, sau afine etc., 1.50—200 g zahăr, 50 ml rom.

Pentru umplut tort: 500 ml frisca, 2 albuşuri, 100 g zahăr tos. 15 ml rom, 6—7 foi sau 18—20g granule de gelatină, 100 ml apă, */2 pacheţel cu zahăr vanilat.

Pentru ornat tort: 250 g  frisca, un albuş mare, 50 g zahăr tos, o linguriţă rom, 2 foi sau 6 g granule de gelatină, 40 ml apă, i/g pacheţel cu zahăr vanilat.

Mod de preparare:

Fructele se curăţă de coajă şi se taie în felii de 1/2 cm (li se scot sîmburii, dacă. este cazul)-, cele mai mici se lasă întregi. Peste ele se presară tot zahărul, se toarnă romul şi se lasă o oră, ca să-şi lase zeama.

Blatul se pregăteşte ca şi pentru torturile precedente. Se coace, la fel, într-o formă rotundă şi, după ce s-a copt, se taie cu mişcări de ferestrău in trei foi. Pe un platou de tort (cu sau fără picior) se aşază prima foaie (partea care a fost deasupra, cînd s-a copt blatul) care se stropeşte cu 1/3 din zeama lăsată de fructe, se presară cu 1/3 din cantitatea de fructe şi se acoperă cu jumătate din cantitatea de  frisca pentru umplut (v. „Frisca cu gelatina  pentru ornat" se prepară să fie gata numai în momentul cînd se aranjează tortul) care se întinde uniform cu cuţitul. Se aşează, apoi, foaia a doua la fel. Deasupra se pune foaia a treia care se stropeşte cu siropul şi se presară cu fructele rămase.

Tortul se lasă la frigider, ca să se răcească bine, apoi se ornează cu frisca ( „Frisca cu gelatină pentru ornat" - aceasta se poate bate mai înainte şi se păstrează la frigider, fără să se închege prea tare, deoarece are gelatină mai puţină), cu ajutorul cornetului cu şpriţ crestat la vîrf, trasînd dire ondulate din centrul pînă la baza acestuia şi modelînd rozete deasupra, din loc în loc. Se lasă, 2 - 3 ore, în frigider şi apoi se serveşte.

Reteta tort cu fructe (capsune, fragute, cirese, caise, sau afine ) si frisca, tort cu fructeReteta tort cu fructe si frisca, tort cu fructe (capsune, fragute, cirese, caise, sau afine ) si frisca

marți, 29 mai 2012

Reteta chec cu miere de albine

Reteta chec cu miere de albine

Ingrediente - Reteta chec cu miere de albine:

4 ouă mari,
100 g făină,
200 g nuci,
100 g unt,
100g zahăr tos,
1/4 kg miere de albine,
o linguriţă cu virf praf de copt sau bicarbonat,
o lămîie, 1/2 linguriţă scorţişoară măcinată,
un virf de linguriţă sare,
un plic cu zahăr vanilat.

Mod de preparare - Reteta chec cu miere de albine:

Intr-un castron, mierea şi untul se pun pe un vas cu apă caldă să se topească (şi apoi se iau la o parte).
Făina se amestecă cu nucile măcinate, coaja de lămîie, sarea şi praful de crescut. Se ung cu margarină solidă două forme lungi şi înguste de chec (35/6 cm) şi se tapetează cu făină.
Cînd toate sînt pregătite, se separă albuşurile, iar gălbenuşurile se păstrează pe o farfurie. Albuşurile se bat spumă tare, apoi se adaugă tot zahărul tos, zahărul vanilat şi o lingură cu zeamă de lămîie (15 ml) sau rom; se bat !n continuare, pînă cînd se întăresc din nou, apoi se pun toate gălbenuşurile şi mierea cu untul (puţin călduţe). Se amestecă prin răsturnare de 4—5 ori, cu telul (să se amestece puţin), se adaugă toată făina cu celelalte ingrediente şi, apoi, se amestecă cu telul, numai prin răsturnare, de jos în sus, de 9—10 ori. Compoziţia se deşartă în lungul ambelor forme (se curăţă repede cu lopăţica din plastic de pe vas) şi se nivelează. Formele se pun alături într-o tavă de prăjitură (cu care se manipulează mai uşor), care, apoi, se introduce în cuptorul bine încălzit dinainte, la foc mijlociu. Cuptorul, nu se deschide 20 minute; după aceea, focul se mai poate reduce puţin. Checurile se coc 30 minute; se vor rumeni mai mult din cauza mierii. După ce se scot din cuptor, se trece cu cuţitul pe marginea lor, ca să se desprindă de forme şi se lasă să alunece, pe un platou sau pe dosul unei tăvi.
Se acoperă bine cu un şervet mai gros, pînă cînd se răcesc în bucătărie.

Reteta chec cu miere de albine , Reteta chec cu miere de albine , Reteta chec cu miere de albine

Retete populare