sâmbătă, 30 iunie 2012

Reteta gem de caise

Reteta gem de caise

Ingrediente:
- 1 kg caise bine coapte (curăţate de sîmburi şi coajă, apoi cîntărite),
- 1 kg zahăr.

Mod de preparare:
Gemul se face din caise foarte coapte, ca şi marmelada. Pentru a se obţine un gem în culoare naturală se curăţă şi coaja cu un cuţit ascuţit fără să se opărească caisele (dacă sînt bine coapte, coaja se desprinde cu uşurinţă).Se curata de samburi si  se pun într-o cratiţă de dulceaţă de circa 5—6 l, se presară cu zahărul, lăsîndu-le 2—3 ore, ca să-şi lase zeama, apoi se fierb pe ţiglă, la foc mic, amestecînd mai des ca să nu se prindă de fundul cratiţei, pînă cînd scade lichidul şi fructele capătă un aspect lucios (unsuros), semn că lichidul pe care-l conţin este legat cu zahărul, ca siropul din dulceaţă şi, deci, nu va mai fermenta sau mucegai.
Se pune fierbinte în borcane, lăsîndu-le pînă a doua zi, cînd se vor inchide cu capace.

Secret: Se pune zahăr în proporţie egală cu caisele, ca să se lege repede sucul, să nu fiarbă mult, altfel se vor închide la culoare şi vor pierde din aromă

Reteta gem de caise, gem de caiseReteta caiseReteta gemReteta caise

vineri, 29 iunie 2012

Reteta dulceata de caise

Reteta dulceata de caise

Ingrediente:
- 1 kg caise, cîntărite după ce se curăţă de coajă şi sîmburi,
- 1 kg zahăr,
- 30 ml zeamă de lămîie sau 100 g glucoza,
- 1/2 l apă.

Mod de preparare:
Pentru dulceata se aleg caise coapte, dar tari. Se curăţă de coajă, fără să se scoată sîmburii, după aceea, se taie in jumătăţi, li se îndepărtează sîmburii, se cîntăresc şi se pun în siropul bine legat. Se lasă 5 minute să lase puţină zeamă, apoi se fierb la foc mijlociu (ca să nu dea spuma în foc), pînă cînd se leagă siropul, se adaugă zeama de lămîie sau glucoza. Se fierb, pînă cînd se leagă din nou siropul şi caisele plutesc în el pînă la fundul cratiţei (cînd se ia de pe foc). Cratiţa se ia de pe foc şi se adună spuma. Dulceata se lasă să se răcească acoperită şi apoi se pune în borcane.

Secret: Dulceata de caise are aromă naturală, dar se poate pune şi vanilie.

Reteta dulceata de caise, dulceata de caiseReteta de caise, dulceata de caiseReteta dulceata caise

marți, 26 iunie 2012

Reteta aluat pt tarte

Reteta aluat pt tarte

Ingrediente:
- 250 g făină,
- 2 gălbenuşuri,
- un ou întreg,
- 100 g unt sau maragarină,
- 50 g zahăr,
- 50 ml smintina sau lapte,
- un vîrf de cuţit sare,
- vanilie.

Mod de preparare:
Tartele se fac în forme speciale, rotunde, cu marginea ondulată, ca cele de savarină, dar puţin mai mici. Se dau la cuptor în tavă, ca să se poată manipula mai uşor, fiind astfel şi protejate, ca să nu se ardă aluatul. Pentru tarte, este bun orice aluat fraged (nisipos), fără praf de crescut sau drojdie, in care se vor pune 3—4 linguri cu lapte sau o lingură cu smîntînă, ca să nu, fie prea sfărîmicios. Aluatul se întinde în foaie de 3—4 mm grosime şi se taie în rondele, calculate să fie suficient de mari, ca să îmbrace bine formele pînă sus. Mai simplu, se va introduce o coală de hirtie albă (mai moale) în tarta neunsă, care se va presa bine ca să ia forma tartei; apoi, se va tăia partea care trece peste forma de tarta. După acest disc se va tăia aluatul, care se va aşeza in formele bine unse cu,grăsime solidă şi tapetate cu făină, presîndu-se puţin cu degetele ca să ia forma ondulată a formelor. Se face cu furculiţa o înţepătură în aluat, la baza formei, pe unde va ieşi aerul, ca aluatul să nu se ridice în băşici.

Intr-un castron, se freacă grasimea cu zaharul pînă cînd se moaie şi se omogenizează, adăugind apoi galbenusurile şi oul intreg, sarea, aroma, smantana sau laptele şi, la urmă, faina; se amestecă bine, fără să se frămînte. Aluatul se ţine la rece 30 minute, ca să se întărească grăsimea, apoi se întinde în foaie de 3-—4 mm grosime şi se taie în rondele după mărimea formelor. Rondelele se aşază în forme şi se coc, la foc mijlociu 20 minute, în cuptorul bine încălzit dinainte la foc mijlociu.
După ce s-au răcit, tartele se umplu cu boabe crude de struguri, coacăze, cireşe, vişine, sau cu orice fel de fructe crude din care s-au scos sîmburii (care au), sau au fost tăiate în felii (cele mai mari). Fructele se aşază în tarte, numai înainte de servire, ca să nu lase zeamă; nu se pune zahăr peste ele din acelaşi motiv, ci numai 1—2 linguriţe cu jeleu de fructe, peltea sau sirop bine legat.
Tartele se pot umple şi cu cremă de vanilie, ca pentru plăcintă, modelîndu-se deasupra cremei cîte o rozetă de frişcă simplă. De asemenea, se pot umple cu diferite creme cu gelatină, care se pun în tarte imediat ce sînt gata, lăsîndu-le să se închege în tarte ; deasupra fiecăreia se face cîte o rozetă de frişcă.

Secret: Inainte de a se baga la cuptor se face cu furculiţa o înţepătură în aluat, la baza formei, pe unde va ieşi aerul, ca aluatul să nu se ridice în băşici.
Reteta aluat pt tarte, aluat pt tarteReteta pt tarte, Reteta aluat, aluat pt tarte

Reteta limonada

Reteta limonada

Ingrediente:
- 200g zahar,
- zeama de la 2—3 lamai,
- 1l apă.

Mod de preparare:
Apa se fierbe cu zaharul 2—3 clocote şi, după ce s-a răcit, se adaugă zeama de la lamai şi cîte o linguriţă cu coaja rasă numai de la suprafaţa fructelor.
Se ţine la frigider, ca să se răcească bine, apoi se filtrează, prin tifon şi se serveşte cu sifon sau apă minerală.

Secret: Pt un plus de gust adaugati 2 - 3 frunze de menta.

Reteta limonada, limonadaReteta

vineri, 22 iunie 2012

Reteta dulceata de visine

Reteta dulceata de visine

Ingrediente - Reteta dulceata de visine:

- 1,300 kg visine,
- 1 kg zahăr,
- zeama de la o lămîie (50 ml),
- vanilie.

Mod de preparare - Reteta dulceata de visine:

După ce au fost spălate, visinele se curăţă de codiţe şi de sîmburi eu un cleşte special sau cu o sîrmă inoxidabilă, îndoită ca un ac de păr. Pe măsură ce se curăţă, se pun într-o cratiţă smălţuită de 3—4 1, ca să nu se piardă sucul din ele. După eliminarea sîmburilor va rămîne cca 1 kg. Peste ele se presară zaharul tos, se adaugă zeama de lamaie, 2—3 cm dintr-un baton de vanilie şi se amestecă uşor, prin răsturnare, cu lingura. Se lasă să stea 2—3 ore, ca să-şi lase zeama, apoi cratiţa se pune pe foc tare (nu direct pe flacără). Fructele se fierb ca pentru orice dulceaţă; nu se mai adaugă apă (vor lăsa destul suc).
Cînd fructele plutesc în tot siropul , pînă la fundul cratiţei, se ia dulceaţa de pe foc, se adună spuma, se acoperă şi, după ce s-a răcit, se pune în borcane.

Secret: Dacă se fierbe prea mult , zahărul se va carameliza,dulceata va căpăta gust de zahăr ars şi culoare maronie, defecte ce nu se mai pot repara (decît doar dacă se adaugă într-o cantitate mai mare de fructe ).
Reteta dulceata de visine , Reteta dulceata de visine , Reteta dulceata de visine

Reteta dulceata de zmeura

Reteta dulceata de zmeura

Ingrediente - Reteta dulceata de zmeura:

- 1 kg zmeura,
- 1 kg zahăr,
- o lămîie sau 100 g glucoză,

Mod de preparare - Reteta dulceata de zmeura

Fructele coapte, proaspete (neterciuite), se curăţă de frunze, se pun în strecurătoare şi se spală la un jet de apă, de praf şi nisip. Zmeura trebuie să fie foarte proaspătă, altfel se va terciui repede şi-şi va pierde sucul. Fructele spălate se pun, într-o cratiţă de 3—4 1, alternativ cu zaharul şi zeama de lamaie sau glucoza, lăsîndu-le să stea 2—3 ore, ca să-şi lase zeama. Se fierb la foc tare, ca să se lege siropul repede (să nu se terciuiască).
Cînd fructele plutesc în tot siropul , pînă la fundul cratiţei, se ia dulceaţa de pe foc, se adună spuma, se acoperă şi, după ce s-a răcit, se pune în borcane.
Secret: Borcanele se pastreaza in camara cu fundul in sus pt a evita formarea mucegaiului.
Reteta dulceata de zmeura , Reteta dulceata de zmeura , Reteta dulceata de zmeura

Reteta compot de piersici

Reteta compot de piersici

Ingrediente - Reteta compot de piersici

- 4kg piersici,
- 1 kg zahăr,
- 3l apă,
- vanilie.

Mod de preparare - Reteta compot de piersici:

Fructele curăţate de coajă şi sîmburi şi tăiate în jumătăţi sau sferturi  se aşază suprapuse, în borcane, cu partea bombată in sus. Zaharul se dizolva in apa si siropul rece se toarnă peste piersici, cit să le cuprindă, pînă la 2 —3 cm sub gura borcanelor, ca să rămînă loc să se dilate lichidul la fiert. Borcanele se leagă şi, apoi, se sterilizează.
Secret: Dacă piersicile, mai tari, se pun întregi, sînt necesare borcane mari, deoarece rămîne mult spaţiu gol între ele. Se pot opări în sirop , un minut, ca să intre mai bine in borcane.
Reteta compot de piersici , Reteta compot de piersici , Reteta compot de piersici

marți, 19 iunie 2012

Reteta dulceata de nuci verzi

Reteta dulceata de nuci verzi

Ingrediente - Reteta dulceata de nuci verzi:

- 2 kg nuci verzi (250—300 buc) cu sîmburii neformaţi,
- 1 kg zahăr,
- 1/2 l apă,
- o lingură miere de albine (100g),
- zeama de la o lămîie mare (50 ml) sau 100 g glucoză,
- 2 cuişoare,
- 1—2 bucăţi scorţişoară nemăcinate,
- vanilie.

Mod de preparare - Reteta dulceata de nuci verzi:

Nucile se culeg cu sîmburii neformaţi (cu aspect gelatinos) şi se curăţă de coaja verde, pînă unde începe să se formeze coaja nucii propriu-zise, care este încă albă şi moale. Din cantitatea iniţială va rămîne 1 kg nuci curăţate. Pe măsură ce se curăţă, nucile se pun în apă rece, ca să iasă amăreala din ele si să nu se înnegrească.
Se lasă astfel 24 ore, acoperite cu o farfurioară întoarsă|(ca să le menţină scufundate în apă), sehimbînd apa de 2—3 ori în acest răstimp.
Nucile verzi curăţate se scurg de apă a doua zi şi se limpezesc bine.
Intr-o cratiţă, zahărul, mierea şi zeama de lămîie sau glucoza se amestecă, pe foc, cu apa, pînă cînd se dizolvă zahărul. Cînd siropul dă în clocot, se pun nucile şi condimentele. Se fierb pînă cînd se leagă siropul, dar nu prea mult, ca să nu se caramelizeze zahărul. Cratiţa se ia de pe foc şi, dacă nucile plutesc în sirop, pînă la fundul cratiţei şi au un aspect lucios şi, dacă ridicîndu-se lingura din sirop, de pe latul ei cad deodată 3 picături, una lingă alta, înseamnă că dulceaţa este gata.
Se pune fierbinte in borcane. Borcanele se inchid repede cu capace, se aseaza cu fundul in sus, se acopera cu o patura si se tin asa pana a doua zi.
Este o dulceaţă cu aromă foarte plăcută.

Secret: Cojile verzi se pun într-o sticlă cu gîtul larg, se acoperă cu spirt îndoit cu apă sau numai cu rachiu alb şi se ţin 20 zile să se macereze. Din această esenţă se va prepara un lichior excelent (v, „Lichior de nuci").

Reteta dulceata de nuci verzi , Reteta dulceata de nuci verzi , Reteta dulceata de nuci verzi

luni, 18 iunie 2012

Reteta visinata

Reteta visinata

Ingrediente - Reteta visinata:

- 5 kg visine,
- 1/2kg cirese amare,
- 1/2 kg zmeură sau frăguţe,
- 100 ml rom,
- un plic cu zahăr vanilat,
- 1 si 1/2 kg zahăr,
- 1 si 1/2l alcool de 70 grade sau 1 l alcool de 87 grade şi 1l rachiu alb,
- 8—10 picături esenţă de migdale.

Mod de preparare - Reteta visinata:

Intr-o damigeană de 10l se pun visinele, împreună cu cireşele amare şi cu zmeura sau frăguţele (spălate, dar necurăţate de sîmburi); zahărul se presară, la urmă, peste ele. Damigeana se scutură bine, ca să se amestece fructele cu zahărul. Se leagă la gură cu tifon, ca să nu intre musculiţe de fermentaţie şi se lasă la soare 5—6 zile sau numai la căldură, în bucătărie, pînă cînd fructele îşi lasă zeama şi se topeşte bine zahărul, agitîndu-le zilnic. După aceea, se adaugă alcoolul, romul, vanilia si esenta de migdale
Damigeana se astupă bine cu dop şi se lasă la rece două săptămîni, agitînd-o la 2—3 zile.
După acest timp, se poate consuma împreună cu fructele sau fără fructe. Dacă nu se pune suficient alcool, ca vişinata să aibă peste 25 grade, fermenţii care sînt în fructe nu se distrug şi se continuă fermentaţia alcoolică cu degajare de bioxid de carbon care, în cantitate mare, presează atit de mult pe damigeană, încît poate s-o spargă, dacă aceasta este ermetic închisă.

Secret:Visinele se pot folosi la prepararea bomboanelor.

Reteta visinataReteta, visinata

luni, 11 iunie 2012

Reteta cafea turceasca

Reteta cafea turceasca

Ingrediente:
- O linguriţă cu virf (15 g) cafea măcinata,
- o linguriţă zahăr,
- cca 100 ml apă.

Mod de preparare:
Este indicat să se macine cafeaua în cantităţi mici, pentru ca aceasta să nu-şi piardă aroma; se păstrează în cutii de metal sau în borcane bine închise cu capac. Cafeaua cea mai aromată se prepară din boabe de cafea măcinate fin, ca o făină, în maşini speciale.
într-un ibric se pune cafea, în funcţie de numărul persoanelor, împreună cu zahărul respectiv şi se diluează cu apa fierbinte, măsurată cu ceşcuţa de cafea. Ibricul se trece pe foc şi cafeaua se amestecă cu linguriţa, pînă cînd, dă în clocot şi se ridică. Ibricul se trage imediat de pe foc, apoi se pune înca de două ori pe foc, procedind la fel.
După ce s-a retras a treia oară, ibricul se clatină puţin, ca să se adune caimacul; acesta se ia cu linguriţa şi se împarte în toate ceşcuţele. Cafeaua se lasă să stea 2—3 minute, ca să se aşeze puţin drojdia, apoi se toarnă în ceşti.
Se serveşte, imediat, fierbinte.
Secret: Cafeaua cea mai aromată se prepară din boabe de cafea măcinate fin, ca o făină, în maşini speciale.

Reteta cafea turceasca, cafea turceasca, Reteta cafea

Reteta lichior de nuci verzi

Reteta lichior de nuci verzi

Orice lichior se prepară din alcool, zahăr şi apă, plus aromele dorite. Alcoolul poate fi de 70 sau 87 grade. Dacă alcoolul este de 70 grade, se pune apă încă o dată cît cantitatea alcoolului, dacă se preferă ca lichiorul să fie mai tare şi o dată şi jumătate apă, ca să aibă ceva mai mult de 20 grade. Dacă alcoolul este de 87 grade, se va pune 1 1/2 l apă la 1l alcool, ca lichiorul să fie mai tare şi 2 l apă la 1l alcool, ca să fie cu ceva mai mult de 20 grade. Zahărul se calculează, ca lichiorul să fie dulce — cca 400 g pentru 1l lichid (alcool plus apă), dar nu prea legat şi 600 g zahăr pentru 1l lichid, ca lichiorul să fie mai gros (siropos); în plus, se pun arome macerate în rachiu alb sau alcool care se va calcula la tăria lichiorului.
Pentru lichior de nuci verzi, se va prepara intîi esenţa din coji de nuci verzi tinere, rămase de la curăţarea nucilor pentru dulceaţă, sau se pot tăia in bucăţi 20 nuci verzi cu simburele neformat. Se pun in sticlă cu gîtul mai larg şi se acoperă cu alcool îndoit cu apă, sau numai cu rachiu alb, cît să treacă peste nivelul lor cu 2—3 cm. Sticla se astupă bine cu dop şi se ţine în bucătărie 15—20 zile, agitînd-o in fiecare zi. Cind se pregăteşte lichiorul, se filtrează esenţa prin tifon şi vată, aşezate deasupra palniei. Se calculează cantitatea de lichior care urmează să fie preparată, adăugind alcool, apă şi zahăr in proporţiile sus menţionate. Zahărul se dizolvă în apă, se pun 2 cuişoare nemăcinate şi o linguriţă rasă cu coji de scorţişoară nemăcinate, se fierb 2—3 minute şi apoi, se lasă să se răcească. Se caramelizează 30 g zahăr (maro deschis), se sting cu sirop fierbinte, lăsîndu-se pe foc mic pînă cînd se dizolvă tot caramelul; apoi, se pune în restul de sirop. Cînd siropul este rece, se adaugă esenţa de nuci şi restul de alcool, calculat după tăria lichiorului. Lichiorul se pune în sticle care se vor astupa ermetic cu dop. După 2—3 săptămîni, se poate consuma.

Reteta lichior de nuci verzi, Lichior de nuci verzi, Nuci verzi, Lichior de nuci verzi

miercuri, 6 iunie 2012

Reteta sirop de trandafiri

Reteta sirop de trandafiri

Se aleg petalele de la 50 de trandafiri parfumaţi (pentru dulceaţă), fără să li se taie partea albă. Se fierb în clocote, 10 minute, în 4 1 apă, împreună cu un pacheţel cu sare de lămîie. Zeama se lasă acoperită pină a doua zi, apoi se filtrează prin tifon pe care s-a aşezat un strat subţire de vată. La 1 litru zeamă se pune 1 kg zahăr; se amestecă pe foc pînă cînd se dizolvă zahărul, apoi siropul se lasă să fiarbă în clocote 10 minute, într-un vas mare. Se supraveghează îndeaproape, deoarece spuma care se formează dă repede în foc. Se amestecă în timpul fiertului, ca să dispară spuma. Siropul se toarnă clocotit în sticle , care se vor lega cu celofan, se vor pune în pături şi se vor lăsa astfel pînă a doua zi, ca să se sterilizeze.
Se poate pune 1 si 1/2 kg zahăr la 1l zeamă. Siropul se fierbe numai 10 minute, ca să se distrugă fermenţii, apoi se ia spuma. Se poate turna şi rece în sticle. Acestea se vor lega simplu, deoarece siropul nu va mai fermenta şi nici nu va mucegăi, oricît timp se va ţine dezlegat. Nu trebuie să se astupe cu dopuri care au fost folosite la vinuri, ci numai cu dopuri noi sau cu celofan.

Reteta, Reteta sirop, Reteta sirop de trandafiri, Sirop de trandafiri

Reteta sirop din muguri de brad

Reteta sirop din muguri de brad

Acest, sirop se prepară primăvara, cînd mugurii de brad au lungimea de 3—4 cm şi culoarea verde. Mugurii de brad (curăţaţi de codiţe, care au multă răşină) se spală de praf cu apă rece, se pun într-o oală smălţuită suficient de mare şi se toarnă apă cît să depăşească nivelul mugurilor de brad încă odată cit volumul lor (la 1 kg muguri de brad se pun circa 2l apă).
Se fierb circa o oră, pînă cînd se moaie bine. După aceea, se ia oala de pe foc şi se lasă să stea acoperită la rece 48 de ore, iar dacă este cald, numai 24 ore, ca să se extragă cît mai bine din muguri de brad sărurile minerale şi uleiurile aromatice.
Sucul se strecoară prin tifon dublu, aşezat pe strecurătoare, presînd mugurii de brad ca să se scurgă tot sucul. Sucul se cintăreşte şi la un litru se pune 1 kg zahăr. Toată canitatea de suc cu zahărul respectiv se pune într-un vas smălţuit  avînd un volum încă o dată cît capacitatea sucului. Se amestecă pe foc, pînă cînd se topeşte complet zahărul, apoi se lasă să fiarbă la foc mic, supraveghindu-l îndeaproape şi amestecînd la suprafaţă.
Se fierbe circa 30 minute, ca să se distrugă fermenţii; după aceea, se trage vasul la o parte sau se face focul foarte mic şi se toarnă clocotit în sticle.

Sirop din muguri, Reteta sirop din muguri, Sirop din muguri de brad, Reteta sirop din muguri de brad

duminică, 3 iunie 2012

Reteta socata cu lamaie

Reteta socata cu lamaie

Ingrediente - Reteta socata cu lamaie:


- 1 kg zahăr,
- 10 - 13 flori de soc mai mari (proaspete sau uscate),
- 4 - 5 lamai sau un pacheţel cu sare de lamaie,
- 150 g zahăr pentru caramel,
- 8l apă.


Mod de preparare - Reteta socata cu lamaie:


Zahărul se fierbe cu 3 1 apă şi cu sarea de lamaie sau zeama de la o lamîie, 15 minute, ca să se transforme în zaharuri mai simple (glucoză şi levuloză) în lichidul acidulat, care va fermenta mai repede fără drojdie de bere (numai cu drojdiile sălbatice care se găsesc în aerul din mediul înconjurător). Se pune în borcan de 10 1, completînd cu restul de apă rece, zeamă da lămîie, coaja de la 1—2 lămîi, pentru aromă şi florile de soc. Pentru culoare, se cara- melizează zahărul (maro deschis) şi, cînd se formează puţină spumă deasupra, se stinge cu 1/3 din lichidul respectiv. Se lasă să fiarbă, pînă cînd se topeşte caramelul, apoi se adaugă în borcan şi se amestecă bine; borcanul se lasă acoperit cu un tifon, ca lichidul se fermenteze 3-4 zile, amestecind, cu lingura, de 3—4 ori pe zi.
Cu 10 g drojdie de bere frecată cu o linguriţă de zahăr (pînă cînd se lichefiază) şi, apoi, amestecată cu lichidul din borcan, sucul va fermenta mai repede, în 48 de ore. Se poate consuma imediat, după ce a fost ţinut la frigider. Fără drojdie de bere, numai cu drojdii sălbatice, sucul va avea un gust mai plăcut şi se va conserva mai bine.
In oricare variantă, după ce sucul a devenit puţin sifonat, se strecoară prin tifon dublu, cu un strat subţire de vată deasupra şi se toarnă în sticle care se vor astupa foarte bine cu dop altfel acesta va fi aruncat de gazele care se formează, deoarece sucul va fermenta în continuare pînă la epuizarea zahărului).
Sticlele se vor pune la rece  imediat; fără drojdie, sucul va fermenta mai lent, în circa 2 săptămîni; apoi, se poate consuma, ca o băutură alcoolizată. Cînd se deschide sticla, sucul spumează, ca o şampanie.
Secret: Se poate păstra la rece, 3—4 luni.

Reteta socata cu lamaie, Reteta socata, socata cu lamaie

Reteta compot de cirese sau visine

Reteta compot de cirese sau visine

Ingrediente - Reteta compot de cirese sau visine

- 3 kg visine sau cirese sau combinate între ele,
- 1 kg zahăr,
- 3 l apă,
- un plic cu zahăr vanilat.

Mod de preparare - Reteta compot de cirese sau visine

Fructele curăţate de codiţe (acestea se păstrează pentru ceaiuri), se spală şi se aşază crude în borcane, lăsîndu-se un spaţiu liber de 2—3 cm, pînă la gura acestora. Zahărul se dizolvă în apă rece sau călduţă (nu trebuie să fiarbă). Siropul (făcut din apă, zahăr şi vanilie; zahărul şi vanilia amestecate, pînă cînd se topesc fără să se mai fiarbă siropul, sau amestecate pe foc, ca să se topească mai repede şi, apoi, siropul răcit)se toarnă rece pînă la nivelul fructelor, aromele împărţindu-se în fiecare borcan.
Borcanele se leagă şi, apoi, se sterilizează.

Secret:Siropul se poate fierbe în clocot împreună cu vanilia şi, după ce s-a răcit, se toarnă peste fructele aşezate în borcane.

Reteta compot de cirese sau visine, Reteta compot de visine, Reteta compot de cirese, compot de cirese sau visine
Reteta compot de cirese sau visine , Reteta compot de cirese sau visine , Reteta compot de cirese sau visine

sâmbătă, 2 iunie 2012

Reteta sufleu cu brinza de vaci

Reteta sufleu cu brinza de vaci 

Ingrediente - Reteta sufleu cu brinza de vaci:


     - 6-8 mere,
     - zeama de la o lamîie,
     - 6 linguri brinza de vaci,
     - 3 oua,
     - 5 linguri de zahar,
     - 2 linguri de nuci macinate,
     - o lingura buna de gris,
     - 2 linguri de unt netopit,
     - sirop de fructe,
     -  pesmet,
     - 1/2pachetel de praf de copt.

Mod de preparare - Reteta sufleu cu brinza de vaci:


      Spalati bine merele, curatati-le si scoateti-le casuta cu simburi. Pentru
      a-si pastra culoarea, stropiti apoi merele cu zeama de lamîie sau apa cu
      putin otet. Separat, frecati brinza de vaci cu galbenusurile, zaharul si
      coaja de lamîie rasa pina obtineti o crema spumoasa. Adaugati apoi nucile,
      grisul si praful de copt stins cu zeama de lamîie. Puneti merele combinate
      cu albusul batut spuma tare, omogenizati compozitia prin rasturnare,
      pentru ca albusul sa nu se lase. Turnati compozitia intr-o tava unsa cu
      unt si tapetata cu pesmet. Deasupra puneti restul de unt taiat in cuburi
      mici. Coaceti sufleul la foc potrivit.

     Secret:Serviti-l fierbinte cu sirop din fructe parfumate.
Reteta sufleu cu brinza de vaci , Reteta sufleu cu brinza de vaci , Reteta sufleu cu brinza de vaci

Retete populare