sâmbătă, 29 septembrie 2012

Reteta cataif turcesc

Reteta cataif turcesc


Ingrediente:
Pentru taitei:
- 300 g făină,
-  2 ouă,
- sare.
- 2 linguri unt topit.
Siropul:
- 1 1/2 pahar cu apă,
- 150 g zahăr,
- vanilie,
- frisca bătută.

Mod de preparare:
Cataiful  este un desert traditional turcesc iar pentru aceasta reteta este necesar sa se prepare un aluat de taitei.
Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc, se sparg ouăle adăugând un vârf de linguriţă de sare. Se  amestecă întâi ouăle cu o linguriţă, până cuprind puţină făină, se lucrează apoi cu mâna şi se frământă bine aluatul, până devine destul de îndesat, mai adăugând făină dacă se cere. Se împarte aluatul în două: jumătate se lasă la o parte acoperit cu o cratiţă, ca să nu se usuce, iar din cealaltă jumătate se întinde cu vergeaua o foaie cât se poate de subţire. Se aşază pe un şervet şi se lasă să se zbicească. În acest timp se întinde a doua foaie. Când sunt potrivit de uscate, se face din fiecare foaie un sul, care se taie cât se poate de subţire. Se împrăştie tăiţeii pe masa de aluat sau pe un şervet întins şi se lasă până se usucă bine.

Se pune o lingură plină de unt într-o tigaie mare cu coadă. Când untul este fierbinte, se pun tăiţeii să se rumenească, întorcându-i uşor cu furculiţa, ca să nu se sfărîme. Dacă nu încap toţi odată, se rumenesc pe rând. Se pun apoi toţi într-o tavă dreptunghiulară şi se aşază cu furculiţa, astfel încât să formeze un strat egal. Se toarnă deasupra un sirop clocotit, nu prea legat, făcut din apă, zahăr şi vanilie. Se dau la cuptor şi se ţin până ce tot siropul a fost absorbit, iar cataiful este bine prins. După ce s-a răcit, se taie în pătrate de 5 — 6 cm, se scot cu grijă cu un cuţit lat, ca să nu se sfărâme.

Secret: Se opresc bucăţile frumoase pentru pus deasupra. Celelalte se aşază unele lângă altele pe o farfurie dreptunghiulară, se întinde frişca, bătută cu zahăr şi bine scursă de zer, într-un strat gros, peste care se pun bucăţile oprite, îndreptând frişca pe margini cu cuţitul.

miercuri, 26 septembrie 2012

Reteta cvas

Reteta cvas



Ingrediente:
- 15 l apa,
- 800 g zahar,
- 2 lamai,
- 200 g stafide,
- 25 g drojdie,
- 1/2 linguriţă bicarbonat.

Mod de preparare:
Se pun intr-o oală sau în alt vas mare, zahărul, lămâile tăiate bucăţi şi stafidele. Se opăresc cu apă clocotită. Se acoperă vasul cu un şervet. Când s-a răcorit apa cât suferă degetul, se pun drojdia muiată cu puţină apă şi 1/2 linguriţă de bicarbonat.
Se lasă să fermenteze 12 ore, apoi se strecoară şi se toarnă în sticle, după ce s-a pus în fiecare 2 — 3 stafide. Se închid sticlele cu dop fiert, se leagă fiecare bine cu sfoară, ca să nu sară dopul, şi se mai ţin două ore la cald, apoi se duc în pivniţă.
Secret: După 2 — 3 zile cvasul este bun de băut.

luni, 24 septembrie 2012

Reteta dulceata de prune

Reteta dulceata de prune 

Ingrediente - Reteta dulceata de prune:

- 1 kg zahăr,
- 1 kg prune curăţate de coajă şi samburi,
- 30 ml zeamă de lămîie sau 100 g glucoză,
- 1/2 l apă,
- vanilie,
- cca 20 nuci proaspete (curăţate de pielită),
- scorţişoară.

Mod de preparare - Reteta dulceata de prune:

Pentru această dulceata sînt indicate prunele brumarii care se coc prin luna septembrie; acestea au pulpa mai tare şi se desprinde de sîmbure. Prunele (neopărite) se curăţă de coajă (se desprinde foarte uşor de pulpă, cînd acestea sînt coapte), ajutîndu-ne şi de un cuţit cu lama subţire. După ce s-au curăţat (din cca 1 1/2 kg prune va rezulta 1 kg, după ce se înlătură coaja şi sîmburii), li se scot sîmburii (se împing cu un beţişor sau cu o andrea subţire pe la un capăt, ca să iasă pe la celălalt) şi apoi se cîntăresc. Nucile se coc cam tot în acelaşi timp cu prunele de toamnă. Sîmburii de nuci se curăţă de pieliţă, ca să rămînă albi. în fiecare prună se introduce cîte 1/4 din miez. Se afce un sirop din apa si zahar.Prunele, astfel aranjate, se pun in siroul bine legat şi se lasă la foc mic, pînă cînd îşi lasă zeama şi siropul se mai subţiază (2—3 minute); se adaugă zeama de lămîie sau glucoza, o cuişoară, 2—3 bucăţele de scorţişoară sau 2—3 cm dintr-un baton de vanilie şi se trec la foc mijlociu. Se fierb, pînă cînd se leagă din nou siropul şi prunele plutesc în el pînă la fundul cratiţei (cînd se ia de pe foc). Se face proba, dacă siropul este legat, cratiţa se ia de pe foc şi se adună spuma.
Secret: Dulceaţa se lasă să se răcească acoperită şi apoi se pune în borcane.

Reteta dulceata de prune , Reteta dulceata de prune , Reteta dulceata de prune

miercuri, 19 septembrie 2012

Reteta compot de struguri

Reteta compot de struguri

Ingrediente - Reteta compot de struguri:

- 4 kg bobite struguri de masa,
- 1 kg zahăr,
- cca 4 l apă,
- 1/2 baton vanilie sau zahar vanilat.

Mod de preparare - Reteta compot de struguri:

Strugurii se spala, se aleg bobitele de pe ciorchine si dupa cantarire se aseaza in borcane pana cand acestea sunt aproape pline.
Se face un sirop din apa, zahar si vanilie, cand da in clocot se ia de pe foc si se toarna  caldut peste bobitele de struguri, cit să le cuprindă, pînă la 2 —3 cm sub gura borcanelor, ca să rămînă loc să se dilate lichidul la fiert. Borcanele se inchid ermetic si se sterilizeaza 50 min la foc mic.

Secret: Pentru compotul de struguri se aleg struguri de masa care au coaja mai tare deoarece soiurile pt vin se inmoaie prea mult la fiert.

Reteta compot de struguri , Reteta compot de struguri , Reteta compot de struguri

sâmbătă, 15 septembrie 2012

Reteta dulceata de struguri

Reteta dulceata de struguri

Ingrediente - Reteta dulceata de struguri:

- 1 kg struguri,cantăriţi după ce au fost curăţaţi de coajă şi seminţe,
- 1 kg zahăr,
- vanilie,
- 50 ml zeamă de lămîie sau 50 g glucoză,
- 500 ml apă.

Mod de preparare - Reteta dulceata de struguri:

Pentru dulceată se aleg numai struguri cu boabe mari cu coaja groasă şi miezul compact (nu zemos). Coaja se curăţă uşor cu mîna şi cu un cuţit, trăgînd din partea unde a fost prinsă codiţa înspre vîrf, apoi cu o scobitoare se scot seminţele; boabele curăţate se cîntăresc. Intr-o cratiţă, zahărul, apa, zeama de lămîie şi 2—3 cm dintr-un baton de vanilie se amestecă puţin, pe foc, pînă cînd se topeşte zahărul.
Siropul se fierbe, pînă cînd se leagă (cînd se ridică lingura din sirop, de pe latul ei, cad deodată 3 picături una lîngă alta) apoi se adaugă boabele de struguri. Cratiţa se lasă 5 minute mai la o parte, - fructele să lase puţină zeamă, apoi se trece la foc mijlociu şi se lasă pînă cind se leagă din nou siropul (dar nu prea mult).
Cînd dulceata de struguri este gata, fructele plutesc în tot siropul pînă la fund şi au un aspect unsuros, lucios.
Dacă nu s-a pus baton de vanilie, zahărul vanilat se adaugă numai cu un minut înainte de a se lua crăiţă de pe foc ca dulceaţa să nu-şi piardă aroma. Se adună spuma şi cratiţa se acoperă cu un şervet udat în apă şi bine stors. După ce s-a răcit, dulceaţa se pune în borcane care, apoi, se inchid ermetic.

Secret: Strugurii conţin o mare cantitate de pectină, substanţă gelatinoasă are va gelifica siropul chiar dacă este mai subţire, după ce acesta se răceşte. Dacă se leagă prea mult, siropul se va îngălbeni şi va căpăta gust de zahăr ars, deci trebuie o mare atenţie la această fază.
Reteta dulceata de struguri , Reteta dulceata de struguri , Reteta dulceata de struguri

Reteta dulceata de gutui

Reteta dulceata de gutui


Ingrediente - Reteta dulceata de gutui:

- 900g zahăr,
- 600 g gutui cîntărite, după ce au fost tăiate (julienne) sau rase
- 500ml apă,
- 100 ml zeamă de lămîie sau 100 g glucoza,
- vanilie.

Mod de preparare - Reteta dulceata de gutui:

Gutuile conţin o mare cantitate de pectină, de aceea se pun în cantitate mai mică (deoarece gelifică siropul). Gutuile bine coapte, galbene, se şterg de puful de pe ele, se curăţă de coajă şi se taie în formă de chibrit (julienne) sau se rad prin răzătoarea cu găuri mari, ca tăiţeii (cît mai lungi) numai pînă la partea tare şi pietroasă care formează casa seminţelor. Se oxidează repede în timp ce se lucrează. Nu trebuie ţinute în apă. După ce s-au cîntărit, se pun imediat în siropul fierbinte şi îşi vor recăpăta culoarea.
Zahărul, apa, zeama de lămîie sau glucoza şi batonul de vanilie se amestecă pe foc, pînă cînd se topeşte zahărul şi se adaugă imediat gutuile care trebuie să fiarbă mai mult, pînă cînd se moaie. Se fierbe pana cand au aspect lucios şi plutesc în tot siropul , cratiţa se ia imediat de pe foc, altfel gutuile se închid la culoare.
Se toarna dulceata fierbinte in borcane  si se acopera.

Secret: Datorita cantitatii mari de zahar dulceata de gutui nu are nevoie de sterilizare.
Reteta dulceata de gutui , Reteta dulceata de gutui , Reteta dulceata de gutui

vineri, 14 septembrie 2012

Reteta ardei grasi (gogosari) umpluti cu varza

Reteta ardei grasi (gogosari) umpluti cu varza 


Ingrediente: 
- 1-1,5 kg ardei grasi mici (20-25 bucati la 1 kg) sau gogosari,
- 2 kg varza curatata, taiata,
- 1/2 kg morcovi si radacina de telina (curatati si apoi cantariti),
- 600 ml apa,
- 400 ml otet,
- frunze dafin
- sare,
- zahãr,
- piper,
- 150 g hrean.

Mod de preparare: 
Ardeilor li se taie un capac. Se scot semintele si cotoarele.
Varza se taie ca fideaua; morcovii si telina se rad prin razatoarea cu gauri mari. Se pun toate într-un lighean smaltuit sau din plastic, se presarã cu 15 g sare pentru fiecare kg de varzã. Se umplu ardeii sau gogosarii cît mai îndesat, asezîndu-i în borcan, unul lîngã altul, în rînduri suprapuse, fara sã se preseze prea mult, apoi se toarnã lichidul. Se calculeazã ca lichidul sã fie circa 1/3 din volumul borcanului (borcanelor), iar proporþia de apã si otet 60 %, respectiv 40 %. Pentru 1 l de lichid, se pun 10 g zahãr, 10 g sare si pentru 2-3
l lichid, o frunzã de telinã, 1-2 foi de dafin, 10-20 boabe piper sau mãcinat, cimbru, mãrar si circa 100 g hrean. se fierbe cîteva minute cu aceleasi arome si, apoi, se toarnã strecurat în borcan pînã la gîtul acestuia. Borcanul se inchide imediat si se duce în cãmarã.

Secret: Dacã lichidul nu este suficient, se preparã, cît apreciem cã ar fi nevoie, adãugînd numai apã cu otet în proportiile arãtate.

duminică, 9 septembrie 2012

Reteta pasta de ardei

Reteta pasta de ardei



Ingrediente: 
- 3kg ardei gogosari,
- 3kg ardei kapia,
- 5 ardei iuti
- 3kg rosii,
- 1kg ceapa,
- sare neiodata.

Mod de preparare:
Ardeii se spala, se usuca se taie bucati si se curata de seminte.
Rosiile se spala si se dau prin masina de pasat rosii pt a indeparta coaja si semintele.
Ceapa se curata, se taie sferturi si se lasa intr-un bol cu apa.
Ardeii gogosari, kapia si cei iuti impreuna cu ceapa se dau prin masina de tocat.Se amesteca cu pasta de rosii, se sareaza si se pune la fiert, la foc mic timp de 30-40min pana scade zeama.Fierbinte se pune in borcane care se inchid ermetic si se tin acoperite cu o patura pana a doua zi.
Secret: Pasta de ardei se foloseste  pt ciorbe, tocanite si fripturi.

luni, 3 septembrie 2012

Reteta tocana de gogosari

Reteta tocana de gogosari

Ingrediente - Reteta tocana de gogosari:

- 3 kg
- 30 g zahăr,
- 300g ceapă albă,
- 2 kg roşii,
- 500m1 untdelemn,
- 2 foi de dafin,
- un vîrf de linguriţă piper măcinat,
- frunze de ţelină,
- sare.

Mod de preparare - Reteta tocana de gogosari:

Gogosarii, spălaţi şi şterşi, se coc la flacără, pe un grătar sau plită fierbinte, ca să li se pîrlească repede coaja, fără să se moaie miezul. Ceapa, tăiată în felii subţiri, se căleşte în tot untdelemnul, 10 minute, într-o cratiţă de 5—6 l, la foc mic, numai pînă cînd devine lucioasă, fără să se rumenească; apoi, cratiţa se ia de pe foc. Gogosarii se curăţă de coajă, cotoare şi seminţe cu cuţitul inoxidabil, fără apă şi se taie în felii de 1/2 cm; dacă vreunul este iute, se înlătură.
Roşiile spălate se taie în felii de 2 cm grosime.
Cînd toate sînt pregătite, se pun peste ceapă zahărul, foile de dafin, piperul, o lingură cu vîrf de frunze de ţelină tăiate mărunt, gogoşarii şi roşiile, amestecînd uşor, ca să fie repartizate uniform pe toată suprafaţa cratiţei şi se lasă să fiarbă încă 10 minute împreună; sare nu se mai pune.
Tocana se aşază, apoi, în borcane, care se vor  steriliza.
Tocana de gogosari se serveşte rece.
Secret: Ca sa se decojeasca mai usor, pe măsură ce se coc,gogosarii, se presară cu puţină sare fină pe toate părţile şi se aşază suprapuşi, într-o oală acoperită, lăsîndu-i 30 minute.
Reteta tocana de gogosari , Reteta tocana de gogosari , Reteta tocana de gogosari

Retete populare