vineri, 4 ianuarie 2013

Reteta cartofi frantuzesti

Reteta cartofi frantuzesti

Ingrediente - Reteta cartofi frantuzesti:

- 700—800 g cartofi,
- 4 ouă,
- 200—300 ml smantană,
- 50 g unt sau untdelemn,
- 30 g pesmet, sare.

Mod de preparare - Reteta cartofi frantuzesti:

Cartofii de mărime mijlocie, bine spălaţi, necurăţaţi de coajă, se fierb acoperiţi, 30 minute, în apă clocotită, cît să-i cuprindă. In apă se pune o linguriţă cu sare, ca să nu se zdrobească. Cînd intră cu uşurinţă furculiţa in . ei (sînt fierţi), se scurg de apă, se curăţă de coajă şi se taie în felii de 1/2 cm grosime. Ouăle se pun in apă rece, cît să le cuprindă, împreună cu 1/2 linguriţă de sare şi se fierb 5—6 minute; apoi, se pun un minut în apă rece şi se curăţă de coajă. Intr-un vas termorezistent de 1 1/2— 2l (sticlă Jena), uns bine cu unt sau margarină, sau cu untdelemn, se aşază jumătate din cantitatea de cartofi; peste cartofi se pun 2 ouă tăiate în felii rotunde, presărînd cu o jumatate de linguriţă sare fină. Se procedează la fel şi cu restul de cartofi, ouă şi sare. Deasupra se distribuie jumătate din cantitatea de smîntînă(bătută bine în prealabil, ca să se emulsioneze), pesmetul care a fost înfierbintat, un minut, cu untul sau cu 3 linguri de untdelemn (sau se poate presăra pesmet neprăjit), apoi untul in bucăţele mici sau untdelemnul (picurat).Preparatul se introduce în cuptor să se înfierbînte, cu 15 minute înainte de servire.

Secret: După ce s-a scos din cuptor, se toarnă restul de smîntină deasupra. Dacă se pune toată smintîna de la început la cuptor, aceasta se topeşte şi se transformă în grăsime.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare