vineri, 4 ianuarie 2013

Reteta ciorba de potroace

Reteta ciorba de potroace

Ingrediente - Reteta ciorba de potroace:

- 500 g carne cu oase (spate) ele curcan, găină grasă, raţă sau gîscă,
- 200 g zarzavat (morcov, pătrunjel, ţelină),
- o ceapă de mărime mijlocie,
- o lingură rasă orez (20 g),
- cca 1/2 l zeamă de varză,
- un gălbenuş,
- 100 ml smintină sau iaurt,
- sare,
- leuştean.

Mod de preparare - Reteta ciorba de potroace:

Carnea tăiată în bucăţi se pune la fiert în 3 l apă rece (deoarece scade la fiert) cu un vîrf de linguriţă sare. Nu se pune sare prea multă, ci numai ca să se adune spuma de la carne, deoarece se acreşte cu zeama de varza (specific pt ciorba de potroace) care este sărată. Cînd clocoteşte, se daugă zarzavatul ras prin râzătoare cu găuri mari, sau tăiat în formă de chibrit (julienne) şi ceapa tăiată mărunt. Zarzavatul se poate căli cu ceapa, 2 minute, cu o lingură de untdelemn, pentru aroma mai pronunţată şi culoarea galbenă frumoasă pe care o dă morcovul. Cînd toate sînt aproape fierte, se pune orezul, amestecînd bine ca să nu se lipească de fundul oalei; se fierbe 20 minute. Ciorba se acreşte cu zeamă de varză sau, în lipsă, cu borş, cu zeamă sau sare de lămîie, sau cu oţet. Se fierbe cu zeama de varză sau cu borşul cîteva minute. Cu zeamă de lămîie se acreşte, numai după ce s-a luat de pe foc, ca să nu se distrugă vitaminele.
Secret: Se drege cu galbenus si smantana şi, pentru aromă, se adaugă leuştean verde sau uscat.
Reteta ciorba de potroace , Reteta ciorba de potroace , Reteta ciorba de potroace

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare