duminică, 27 ianuarie 2013

Reteta creier pane

Reteta creier pane

Ingrediente - Reteta creier pane:

- 1kg creier,
- 5 ouă,
- 500 g făină,
- 300ml lapte,
- sare,
- 2 g piper,
- 2 g delicat,
- 600 ml ulei

Mod de preparare - Reteta creier pane:

Creierul se spală, se porţionează şi se condimentează, apoi se dă prin făină, prin ou bătut cu lapte şi făină, după care se prăjeşte în ulei încins. Se serveşte cu garnitură deorez, soté din legume, piure de cartofi şi diferite salate.

Reteta friptura de caprioara

Reteta friptura de caprioara

Friptura de caprioara incununeaza mesele cu preparate din vanat.
Carnea de vanat este greu de prelucrat. Unul din procedee este urmatorul.
Se face un baiţ din 1 litru de apa, 2 linguri de zahar, o lingurita de sare, 10 boabe de coriandru, o ceapa, un varf de cutit de nucsoara, 2 foi de dafin şi 50 ml de otet, în care se pun 1,6 kg carne de caprioara bine spălată şi se ţine câteva ore, apoi se ia, se taie felii care se bat cu ciocanul ca la şniţel, apoi se dau prin 3 linguri de faina de grau şi se prăjesc în 100 ml ulei încins.
După aceea, se căleşte zarzavatul – un morcov, o telina, un ardei rosu şi unul verde şi o ceapa. După ce s-a călit, se pune carnea prăjită şi se stinge cu bulion şi zeama de la baiţ. Se fierbe bine, apoi se scoate carnea pe o farfurie şi, peste zarzavat, se pune un pahar de vin alb, apoi adăugăm câteva măsline desărate să dea un clocot.

Secret: Se serveşte pe farfurie cu o garnitură făcută dintr-un kg gălbiori, prăjiţi în 50 g unt şi o conopidă, prăjită tot în unt, presărată cu pătrunjel tocat pe deasupra.
Reţeta este pentru zece porţii.
Reteta friptura de caprioara , Reteta friptura de caprioara , Reteta friptura de caprioara

Rulada din muschi de porc cu gogosari

Rulada din muschi de porc cu gogosari

Ingrediente - Rulada din muschi de porc cu gogosari:

- 1/2kg muschi de porc,
- 1 gogoşar roşu,
- o ceapă călită,
- 2 căţei de usturoi,
- 2 ouă,
- ulei,
- sare,
- piper,
- 1 pahar de vin
- o linguriţă de boia dulce.

Mod de preparare - Rulada din muschi de porc cu gogosari:

Muşchiuleţul se fasonează, după care se desface cu cuţitul, până devine ca o foaie dreptunghiulară, apoi se bate cu ciocanul ca să devină uniformă. Carnea care pică dela fasonarea muşchiului o dăm prin maşina de tocat, o călim cu ceapa la un loc, apoi o întindem peste foaia din carne, presărăm sare, piper şi căţeii de usturoi tocaţi mărunt.
Tăiem gogoşarul felii subţiri pe care le aşezăm rânduri peste carnea tocată, rulăm carnea, o legăm cu aţă, ungem cu boia, apoi punem ruloul într-o cratiţă şi-l prăjim puţin pe ambele părţi, după care turnăm un pahar de vin şi dăm timp de o oră la cuptor. După ce s-a răcorit, dezlegăm aţa şi tăiem felii.

Secret: Se serveşte cu soté din legume sau sosuri, roşii, hrean.

sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Reteta aluat care se desface in foi pentru placinta

Reteta aluat care se desface in foi pentru placinta

Ingrediente - Reteta aluat care se desface in foi pentru placinta:

- 300 g faină,
- 200 g margarina, unt, sau untură,
- un ou, o lingură zeamă
- lămîie (15 ml),
- 1/2 lingurită sare,
- 120 ml apă sau lapte.

Mod de preparare - Reteta aluat care se desface in foi pentru placinta:

într-un lighenaş, se freacă cu furculiţa 100 g de grăsime, ţinută puţin la cald, ca să se inmoale, apoi se adaugă oul întreg, coaja şi zeama de lămîie, sarea, apa şi, la urmă, făina. Se amestecă bine şi apoi se frămîntă cu mina circa 10 minute, pînă cînd aluatul se desprinde de mină şi de vas. Se pune, apoi, pe masă, pe o foaie de nailon, presărată bine cu făină, se modelează cu mina în formă de dreptunghi şi apoi se lasă să se odihnească 10 minute, ca să devină mai elastic. După aceea, se întinde în foaie dreptunghiulară de 5 —6 mm grosime care se împarte, pe latura mai lungă, în 3 părţi egale, marcandu-le cu două linii superficiale. Două părţi alăturate se ung cu grăsimea rămasă, frecată puţin ca să fie moale, apoi foaia se împătureşte în trei. Aluatul se întinde, din nou, în foaie cu grosimea de 5—6mm, care, apoi, se îndoaie in jumătate şi încă o dată în jumătate: vor rezulta, astfel, mai multe foi suprapuse. Aluatul se ţine la frigider 20 minute, apoi se întinde în foaie de 3—4 mm din care se fac rulouri umplute cu brînză, carne, fructe . Aluatul este suficient pentru 3 rulouri coapte în tavă mijlocie de 33/23 cm sau ceva mai mare.

Secret: Este indicat, ca aceste aluaturi să se coacă sub formă de rulouri cu oricare din umpluturile menţionate ta „Umpluturi pentru plăcintă sau rulouri", deoarece acestea cresc şi se coc mai bine, cea mai mare parte a for fiind expusă căldurii şi numai o mică parte, de la bază, rămînînd puţin umezită din cauza umpluturii.
Reteta aluat care se desface in foi pentru placinta , Reteta aluat care se desface in foi pentru placinta , Reteta aluat care se desface in foi pentru placinta

duminică, 13 ianuarie 2013

Reteta cordon bleu

Reteta cordon bleu

Ingrediente - Reteta cordon bleu:

- 2 snitele mai mari (sau cîte sunt necesare),
- 2 felii subtiri de şuncă slabă,
- 2 felii de cascaval de 1/2 cm grosime,
- făină,
- ou,
- sare,
- pesmet,
- untdelemn.

Mod de preparare - Reteta cordon bleu:

Pieptul de pui se taie în felii de 1 cm grosime (să nu aibă pieliţe); acestea se bat cu ciocanul de carne pînă cînd capătă o suprafaţă de două ori mai mare decît cea a unui şniţel obişnuit şi grosimea de 1/2 cm sau chiar mai puţin. Feliile se potrivesc să aibă două laturi mai lungi; se vor îndoi în jumătate şi la mijloc se vor introduce o felie de şuncă şi una de caşcaval, tăiate în aşa fel încît să intre în întregime între jumătăţile de carne. Şniţelele se trec apoi prin făină, ou şi pesmet si se prajesc in untdelemn pe ambele parti.

Secret: Se servesc fierbinţi, altfel caşcavalul se va întări.

luni, 7 ianuarie 2013

Secrete in bucatarie

Secrete in bucatarie

Pasarile cu excepţia puiului mic, se taie cu o zi sau două înainte de a fi pregătite şi se ţin la rece ca să fie
mai fragede.
Pasărea tăiată se curăţă de pene şi se pîrleşte la spirt, se scot intestinele şi măruntaiele, se îndepărtează guşa şi partea pe unde trece intestinul gros. Se spală în cîteva ape, ţinîndu-se apoi într-un vas mare
cu apă rece timp de o oră. Pasărea nu se va pîrli niciodată la foc obişnuit sau la foc de hîrtie, deoarece se înnegreşte. Dacă totuşi nu există posibilitatea de a fi pîrlită la foc de spirt, negreala se depărtează
frecînd pasărea cu o mînă de mălai şi spălînd-o bine.
Mancarile de pasare se pot pregăti cu unt, untură sau cu ulei, după dorinţă şi posibilitate. Totuşi, mîncarea de găină,pui etc., este mult mai gustoasă dacă se prepară numai cu unt.
O supa limpede şi gustoasă se obţine punînd carnea la fiert în apă rece. Se spumează bine şi numai după aceea se adaugă zarzavatul. Sarea se pune după ce supa a fiert o oră.
Ficatul nu se sărează nici la fript nici la fiert, deoarece se întăreşte. Sarea se pune după ce este gata fript sau fiert.
Rumenitul frumos al carnii, peştelui, cartofilor, se obţine dacă le ştergem înainte de a le pune la prăjit cu un şervet curat şi uscat.
Legumele se fierb la foc mai iute. Apă se pune atît cît să le acopere şi puţin sărată, ca să-şi păstreze culoarea. Se recomandă a fi servite crude (salată verde, ridichi, varză albă, ceapă morcovi) cel puţin o dată pe zi.
Rosiile se curăţă de pieliţă uşor dacă le introducem în apă clocotită pentru o jumătate de minut. Se scot repede cu lingura de spumă şi se curăţă.
Castanele se fierb şi se curăţă uşor procedînd astfel: se crestează castanele cu un cuţitaş bine ascuţit, se pun la fiert în apă rece şi se lasă să clocotească cîteva minute. Se ia cratiţa de pe foc şi se lasă castanele în apă, luînd numai cîte una pentru a-i îndepărta coaja şi pieliţa. În acest timp cratiţa se ţine pe marginea aragazului ca să nu se răcească castanele.
Pireul de castane, mere coapte etc. se obţine trecînd prin sită castanele, merele etc. cît sînt calde.
Laptele nefiert, în compoziţiile cu ou, se taie. În toate retetele se întrebuinţează numai lapte fiert.
La preparatele cu drojdie, iarna se pune drojdia în cantitate dublă. Ca să crească drojdia bine şi repede, amestecăm drojdia cu o linguriţă de zahăr pînă ce devine lichidă ca o smîntînă, lăsăm 10 min. apoi preparăm maiaua.
Marul. Cînd mărul trebuie curăţat de coajă şi sîmburi, se scot întîi sîmburii şi căsuţa, apoi se curăţă de coajă. Procedînd altfel, mărul se poate sfărîma.
Faina care se întrebuinţează la prepararea prăjiturilor, cozonacilor, tortelor, trebuie să fie de calitate bună, proaspăt cernută şi uscată.
Ouale, indiferent pentru ce sunt întrebuinţate, trebuie să fie proaspete, şi mai cu seamă cînd este nevoie de spumă de albuşuri. Ouăle de raţă nu se întrebuinţează la cozonaci, prăjituri, torte etc. Albuşul lor este greu şi gras şi niciodată nu se obtine spuma din el. Ouale cu coaja crapata se pot fierbe în apă foarte bine sărată.
Bicarbonatul, care se întrebuinţează la prepararea dulciurilor, se dizolvă într-o linguriţă de zeamă de lămîie sau, în lipsa acesteia, într-o linguriţă de apă cu un pic de sare de lămîie. Procedînd astfel evităm ca mirosul de bicarbonat să se facă simţit. Este contraindicat ca mijloc de grăbire pentru fierberea cărnii, deoarece distruge vitaminele.
Zaharul pentru prepararea torturilor, cozonacilor, prăjiturilor, cremelor etc. este bine să fie pudră sau zahăr pisat şi cernut printr-o sită foarte deasă.
Untul, indiferent pentru ce se întrebuinţează, trebuie să fie de calitate bună, proaspăt şi fără zer. Cînd trebuie să fie frecat spumă, se tai untul în bucăţi mai mici, se pun într-un castron, iar castronul se introduce
cîteva minute într-un vas cu apă caldă ca să se înmoaie. Apoi se ia la frecat.
Untul colorat se prepară astfel: unt verde–o mînă de spanac opărit se dă prin sită, se pune într-o bucată de tifon şi se stoarce. Cu zeama obţinută frecăm untul; unt roz– o bucăţică de sfeclă se rade pe răzătoare măruntă, se stoarce prin tifon, iat zeama se freacă cu untul; untul galben se obţine ca şi untul roz, înlocuind sfecla cu morcov; unt negru –dăm prin sită cîteva măsline rupte bucăţi şi apoi frecăm cu unt.
Mirodeniile care se întrebuinţează la prăjituri, cozonaci, torte, îngheţate, creme jeleuri sunt: vanilia, coaja de lămîie, coaja de portocală, vanilina, scorţişoara, cuişoarele, nucşoara, anasonul, romul. Mirodeniile pentru cărnuri sunt: coriandrul, enibaharul, foaia de dafin, chimionul, piperul, cimbrul şi usturoiul.
Lămîia, înainte de a fi tăiată felii pentru ceai, se opăreşte pentru a fi mai aromată.
Patrunjelul pentru supă nu se toacă, ci se taie foarte subţire.
Patrunjelul si mararul verde se recomandă să fie folosite la garnisitul mîncărilor. În afară de înfrumuseţare, îmbogăţim mîncarea cu vitamine.
Apa de var se obtine stingînd ½ kg de var într-un vas curat cu 5 l apă. Se lasă pînă a doua zi. Varul se depune la fundul vasului, iar apa limpede, care se numeşte apa de var, se scurge încet în alt vas şi se întrebuinţează după nevoie.
Spanacul, ca să-şi păstreze culoarean naturală verde, trebuie pus la fiert cu o cantitate mare de apă foarte fierbinte şi fiert descoperit.
Pastrarea lamailor. Se pot păstra timp mai îndelungat proaspete dacă le aşezăm într-un borcan de sticlă sau de pămînt şi punem peste un rînd de lămîi un strat de nisip bine cernut prin sită şi uscat. Procedăm astfel pînă se umple borcanul, se leagă cu hîrtie celofan şi se păstrează la loc uscat şi rece.
Fursecurile si uscatelele, ca să fie mereu crocante, se păstrează într-o cutie de tablă cu capac, sau într-un borcan de sticlă bine legat cu celofan.

Reteta sos pentru vanat

Reteta sos pentru vanat

Ingrediente - Reteta sos pentru vanat:

- 200 g costiţă afumată,
- 3 cepe tocate fin,
- o ţelină,
- 1 morcov,
- o legătură de pătrunjel,
- 100 ml ulei,
- 250 ml de vin roşu

Mod de preparare - Reteta sos pentru vanat:

Se toacă toate Julien şi se călesc în ulei. După ce s-au călit bine, se amestecă cu costiţa tăiată şi călită separat, se adaugă o lingură de paste de tomate, vinul roşu şil ăsăm să dea un clocot bun. Stingem cu baiţul în care am ţinut carnea (făcut din sos,ulei, muştar, vin, piper şi foi de dafin), se ung bucăţile de carne cu acest sos şi lăsăm să stea timp de 6-7 ore. Apoi adăugăm apoi carnea şi lăsăm să fiarbă bine. Scoatem carnea, sosul îl pasăm şi îl turnăm peste carne. Se serveşte cu cartofi prăjiţi, cu sos de roşii şi boia.

Secret: Pentru un grătar de vanat mai gustos, se ţine carnea bătută, condimentată şi dată cu un sos făcut din ulei, sare, muştar şi foi de dafin timp de o oră, apoi se frige pegrătar şi se serveşte cu murături asortate şi cartofi piure.

vineri, 4 ianuarie 2013

Reteta cartofi frantuzesti

Reteta cartofi frantuzesti

Ingrediente - Reteta cartofi frantuzesti:

- 700—800 g cartofi,
- 4 ouă,
- 200—300 ml smantană,
- 50 g unt sau untdelemn,
- 30 g pesmet, sare.

Mod de preparare - Reteta cartofi frantuzesti:

Cartofii de mărime mijlocie, bine spălaţi, necurăţaţi de coajă, se fierb acoperiţi, 30 minute, în apă clocotită, cît să-i cuprindă. In apă se pune o linguriţă cu sare, ca să nu se zdrobească. Cînd intră cu uşurinţă furculiţa in . ei (sînt fierţi), se scurg de apă, se curăţă de coajă şi se taie în felii de 1/2 cm grosime. Ouăle se pun in apă rece, cît să le cuprindă, împreună cu 1/2 linguriţă de sare şi se fierb 5—6 minute; apoi, se pun un minut în apă rece şi se curăţă de coajă. Intr-un vas termorezistent de 1 1/2— 2l (sticlă Jena), uns bine cu unt sau margarină, sau cu untdelemn, se aşază jumătate din cantitatea de cartofi; peste cartofi se pun 2 ouă tăiate în felii rotunde, presărînd cu o jumatate de linguriţă sare fină. Se procedează la fel şi cu restul de cartofi, ouă şi sare. Deasupra se distribuie jumătate din cantitatea de smîntînă(bătută bine în prealabil, ca să se emulsioneze), pesmetul care a fost înfierbintat, un minut, cu untul sau cu 3 linguri de untdelemn (sau se poate presăra pesmet neprăjit), apoi untul in bucăţele mici sau untdelemnul (picurat).Preparatul se introduce în cuptor să se înfierbînte, cu 15 minute înainte de servire.

Secret: După ce s-a scos din cuptor, se toarnă restul de smîntină deasupra. Dacă se pune toată smintîna de la început la cuptor, aceasta se topeşte şi se transformă în grăsime.

Reteta ciorba de potroace

Reteta ciorba de potroace

Ingrediente - Reteta ciorba de potroace:

- 500 g carne cu oase (spate) ele curcan, găină grasă, raţă sau gîscă,
- 200 g zarzavat (morcov, pătrunjel, ţelină),
- o ceapă de mărime mijlocie,
- o lingură rasă orez (20 g),
- cca 1/2 l zeamă de varză,
- un gălbenuş,
- 100 ml smintină sau iaurt,
- sare,
- leuştean.

Mod de preparare - Reteta ciorba de potroace:

Carnea tăiată în bucăţi se pune la fiert în 3 l apă rece (deoarece scade la fiert) cu un vîrf de linguriţă sare. Nu se pune sare prea multă, ci numai ca să se adune spuma de la carne, deoarece se acreşte cu zeama de varza (specific pt ciorba de potroace) care este sărată. Cînd clocoteşte, se daugă zarzavatul ras prin râzătoare cu găuri mari, sau tăiat în formă de chibrit (julienne) şi ceapa tăiată mărunt. Zarzavatul se poate căli cu ceapa, 2 minute, cu o lingură de untdelemn, pentru aroma mai pronunţată şi culoarea galbenă frumoasă pe care o dă morcovul. Cînd toate sînt aproape fierte, se pune orezul, amestecînd bine ca să nu se lipească de fundul oalei; se fierbe 20 minute. Ciorba se acreşte cu zeamă de varză sau, în lipsă, cu borş, cu zeamă sau sare de lămîie, sau cu oţet. Se fierbe cu zeama de varză sau cu borşul cîteva minute. Cu zeamă de lămîie se acreşte, numai după ce s-a luat de pe foc, ca să nu se distrugă vitaminele.
Secret: Se drege cu galbenus si smantana şi, pentru aromă, se adaugă leuştean verde sau uscat.
Reteta ciorba de potroace , Reteta ciorba de potroace , Reteta ciorba de potroace

Retete populare