luni, 18 februarie 2013

Reteta supa de chimen

Reteta supa de chimen

Ingrediente - Reteta supa de chimen:

- 3 l apă,
- 1 ceapă mare,
- 2 morcovi mari,
- 1 pătrunjel mare,
- 1 ţelină,
- 1lingură unt,
- 1 lingură făină,
- 1 lingură chimen,
- sare,
- pîine tăiată cuburi şi prăjită.

Mod de preparare - Reteta supa de chimen:

Zarzavatul tăiat ca tăiţeii se fierbe cu o lingură de chimen. Cînd este gata, se trece prin blender se pune zeama din nou la foc şi se adaugă un rîntaş făcut din făină şi unt, şi sarea. Se lasă să mai dea cîteva clocote. Se serveşte cu cuburi de pîine prăjită în unt.

Reteta sufleu de spanac cu parmezan

Reteta sufleu de spanac cu parmezan


Ingrediente - Reteta sufleu de spanac cu parmezan:

- 1 kg spanac,
- 1 lingură făină,
- 1 pahar smîntînă,
- 3 linguri parmezan(caşcaval sau brînză de oi),
- 2 linguri unt,
- 3 ouă,
- sare,
- pesmet.


Mod de preparare - Reteta sufleu de spanac cu parmezan:

Se fierbe spanacul în apă sărată, se scurge, se toacă mărunt şi se lasă la lo parte.
Într-un vas se prăjeşte puţin făina cu untul, se pune spanacul sa se prăjească cîteva minute, se adaugă smîntîna. Se ia de la foc şi se amestecă bine, adăugînd şi parmezanul sau brînza.
Se lasă să se răcească, apoi se pun gălbenuşurile unul cîte unul şi la sfîrşit şi albuşurile bătute spumă. Se aşază în forma unsă cu unt şi presărată cu pesmet fin. Se pune la cuptor, la foc potrivit să crească frumos.
Secret: Pt a simti gustul fin se serveşte fierbinte.

luni, 4 februarie 2013

Reteta pateu de ficat

Reteta pateu de ficat

Ingrediente - Reteta pateu de ficat:

- 1 ficat de gîscă sau 2-3 de găină,
- 2 cepe (facultativ),
- 150g unt,
- 2-3 linguri lapte,
- sare,
- gogoşari,
- castraveciori,
- ouă.

Mod de preparare - Reteta pateu de ficat:

Se taie cepele în patru, se aşază pe fundul unei cratiţe mici, se pune o lingură de unt, ficatul, laptele şi 2-3 linguri de apă. Se acoperă cratiţa şi se lasă la foc mic pînăs cade cu totul apa. După ce s-a răcit, se dă prin maşina de tocat cu ceapă cu tot, se pune într-un castron şi se freacă cu restul de unt pînă devine ca o pastă spumoasă. La sfîrşit se adaugă sarea trebuincioasă, se amestecă, se aşază pe o farfurie de servit şi se garniseşte cu gogoşari acri, castraveciori acri şi ouă răscoapte.

Reteta limba cu masline

Reteta limba cu masline

Limba de vaca, vitel sau porc, proaspătă sau afumată, se spală bine cu o perie de nailon şi se fierbe pentru a se putea îndepărta pieliţa groasă ce o acoperă. Pentru a fi mai gustoasă, se fierbe în apă cu zarzavat, ca pentru supă de carne: morcov, pătrunjel, ţelină, ceapă (500 — 600 g). Durata de fierbere variază, de la 1 1/2 la 2 1/2 ore, după cît de bătrîn a fost animalul. Limba se poate fierbe împreună cu zarzavatul şi în oală sub presiune, în 1—oră .
Limba se pune la fiert în apă rece, împreună cu o linguriţă de sare de la început, pentru a se aduna (coagula) spuma. Se fierbe tot timpul la foc mic, pentru a-şi păstra suculenţa şi a nu se tulbura supa. Zarzavatul tăiat în sferturi se adaugă, cînd supa clocoteşte.
Secret: Limba este fiartă suficient, dacă furculiţa intră cu uşurinţă în ea şi pieliţa care o acoperă se desprinde imediat în fîşii (începînd de la vîrful limbii). Limba se scoate din supă cu furculiţa, se curăţă de pieliţă, cu un cuţit, cît este fierbinte, apoi se pune iar în supă, dacă nu se pregăteşte imediat, sau numai parţial. Limba are carnea fragedă (dacă este- bine fiartă) şi este foarte spornică. Se poate prepara dupa urmatoarea reteta.

Ingrediente - Reteta limba cu masline:

6—8 felii limbă (300 g),
o ceapă de mărime mijlocie (50 g),
50—100 ml untdelemn,
o foaie de dafin,
25 g făină,
100 ml vin,
150 ml suc de roşii,
30 măsline,
3—4 felii de lămiie fără coaja albă (care e amară),
10 boabe de piper,
o linguriţă rasă muştar,
1/4 l supă in care a fiert limba.

Mod de preparare - Reteta limba cu masline:

Ceapa, rasă prin răzătoarea cu găuri mici, se căleşte în tot untdelemnul, un minut. Se stinge cu sucul de roşii, frecat cu făina şi cu supa rece şi se adaugă toate celelate ingrediente, inclusiv limba. Cratiţa se introduce în cuptor, unde se lasă 30 minute, ca să fiarbă măslinele şi să se ridice untdelemnul. Sosul nu trebuie să fie prea gros, deoarece cînd se răceşte se mai îngroaşă; dacă este nevoie, se mai diluează cu puţină supă sau suc de roşii. Sare se pune numai cînd se răceşte, dacă mai este necesar (au fost şi măslinele sărate). Se serveşte rece, ca fel întî.

Reteta limba cu masline , Reteta limba cu masline , Reteta limba cu masline

Retete populare