luni, 3 iunie 2013

Reteta mancare de praz cu masline

Reteta mancare de praz cu masline

Ingrediente - Reteta mancare de praz cu masline

- 3—4 fire de praz (1 kg),
- 4— 5 linguri untdelemn (60 ml),
- 1/3 kg roşii sau 1/4 l suc de roşii sau pastă ele roşii,
- 30 masline
- 25g zahăr,
- 50 ml vin,
- o foaie de dafin,
- sare,
- pătrunjel (frunze) tăiat mărunt,
 - piper boabe.

Mod preparare - Reteta mancare de praz cu masline

Prazul trebuie spalat bine. Bulbul prazului, pînă la frunzele verzi, se taie în bucăţi de cca 3 cm care se vor pune într-o cratiţă de cca 2 1, cu tot untdelemnul; se presară cu o linguriţă rasă de sare şi se înăbuşă la foc mic 6—7 minute, acoperite. Apoi, se adaugă roşiile tăiate în felii mai groase (2 cm) sau sucul de roşii sau o lingură cu pastă diluată cu circa 1/4 1 apă, maslinele, 2—3 felii de lămîie (fără coaja albă care este amară), vinul, foaia de dafin, 10 boabe de piper sau un vîrf de cuţit cu piper măcinat şi pătrunjei.
 Zahărul se caramelizează pînă cînd face puţină spumă (într-o tigăiţă), se stinge cu 2 — 3 linguri cu apă fierbinte, lăsmdu-se pe foc pînă cînd se topeşte, apoi se adaugă în sos. Se amestecă toate, se dă cratiţa descoperită la cuptor, unde se lasă circa 30 de minute, la foc mijlociu. Făină nu se pune, deoarece sosul nu trebuie să fie prea gros, nici în cantitate prea mare. Cînd este gata, se adaugă puţină sare, dacă este necesar.
Secret Reteta mancare de praz cu masline: Se serveşte ca atare, ca fel doi, sau cu chiftele, fripturi de porc, viţel, vită sau pasăre, sau rece, ca fel întîi.
reteta mancare de praz cu masline , reteta mancare de praz cu masline , reteta mancare de praz cu masline

Retete populare