tag:blogger.com,1999:blog-4002184219085519159.post5799672626503776394..comments2023-02-20T10:20:14.995+02:00Comments on Retete cu secrete: Prepararea branzei telemeaSorinhttp://www.blogger.com/profile/08054860648811555376noreply@blogger.comBlogger1125tag:blogger.com,1999:blog-4002184219085519159.post-4574140202323338062014-06-14T16:25:28.446+03:002014-06-14T16:25:28.446+03:00va rog sa scrieti un articol despre prepararea sar...va rog sa scrieti un articol despre prepararea saramurii pt.maturarea si pastrarea branzei telemea de oi pt.o perioada mai lunga din cate am reusit sa cunosc,ar fi 3 retete;1.Apa curata fara clor si sare[de sac]in concentratie de 20 sau25% undeva am citit ca aceasta saramura ar trebui fiarta,racita si apoi turnata peste telemeaua din butoi 2.Zerul obtinut dupa ce s-a inchegat laptele.Pare ca ar trebui tinut o zi apoi strecurat si sarat in concentr.de16-18%sau 20%?3.Zerul rezultat se fierbe pt.indepartarea urdei dupa care se raceste,se sareaza si a doua zi se toarna in butoi peste calupurile de telemea Aici insa am cateva nedumeriri;Acest lichid[denumit zer dezalbuminat sau zer deproteinizat,chiar zer pasteurizat]ar trebui sa aibe aciditatea 120 de grade Cum cunosc taria aciditatii?iar concentr. sarii sa fie 7-10%.Nu e prea slaba?Mai e numita si''saram.preparata din zer insamantat cu maia de zer pasteurizat''.Ce vrea sa insemne''zer insamantat cu maia de zer deproteinizat? O alta problema!Uneori se propune urmat. procedeu;La inceput in butoi se presara sare fina apoi se introduce primul rand de telemea,peste el se rasfira un pumn de sare la fel si peste al doilea si urmatoarele.Telemeaua mai elimina zer care impreuna cu sarea din butoi formeaza o saramura numita''saramura mama'' In unele descrieri aceasta saram. formata este eliminata din butoi acesta fiind umplut cu o noua saramura,iar in altele aceasta saram. e pastrata in butoi,care e completat pana sus cu o noua saramura preparata.Cum este mai bine?de asemenea,de neinteles este si concentratia sarii!Uneori se scrie 25%,alteori14-16,chiar7-10%V-as ruga sa publicati un articol in care sa explicati toate aceste procedee de prepar. a saramurii pt. ca o consider f. importanta Fabric.telemelei e postata pe multe site-uri dar o descriere clara si concisa a saramurii nu exista Poate aveti posibilitatea de a va documenta,caci eu nu am gasit niciunde explicatii astfel ca va astept cu nerabdare Cu deosebita stima Anonymousnoreply@blogger.com