tag:blogger.com,1999:blog-40021842190855191592024-02-07T14:06:27.031+02:00Retete cu secreteRetete culinare pentru amatoareSorinhttp://www.blogger.com/profile/08054860648811555376noreply@blogger.comBlogger261125tag:blogger.com,1999:blog-4002184219085519159.post-88119290138848477542013-09-05T16:35:00.000+03:002013-09-05T16:35:36.912+03:00Reteta pateu din ficat de pasare<h1>
Reteta pateu din ficat de pasare</h1>
<h3>
Ingrediente - Reteta pateu din ficat de pasare </h3>
- 1 ficat de gîscă sau 2–3 ficaţi de găină,<br />
- 2 cepe (după plac),<br />
- 150 g unt,<br />
- gogoşari,<br />
- castraveţi acri,<br />
- 1 ou.
<br />
<h2>
Mod preparare - Reteta pateu din ficat de pasare </h2>
Intr-o cratita se pun cepele taiate în patru, împreună
cu o lingură de unt, ficatul şi cîteva linguri de apă. Vasul
acoperit se lasă să fiarbă pînă cînd scade toata apa. Se lasă
să se răcească, apoi ficatul fiert şi ceapa se dau prin maşina
de tocat, se aşază într–un castron şi se freacă cu restul de
unt pînă ce devine o pastă untoasă, fără zgrunţuri. Se sărează
şi se aşază pe o farfurie, netezind cu ajutorul unui cuţit. <br />
<b>Secret Reteta pateu din ficat de pasare</b>: Se
garniseşte cu gogoşari, castraveţi acri şi rotogoale de ou răscopt. <br />
<b> Reteta pateu din ficat de pasare </b>, <u> Reteta pateu din ficat de pasare </u>, <i> Reteta pateu din ficat de pasare </i>
Sorinhttp://www.blogger.com/profile/08054860648811555376noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4002184219085519159.post-38801876205049437572013-09-05T16:30:00.000+03:002013-09-05T16:30:31.660+03:00Reteta aperitiv - pasta de heringi cu nuci<h1>
Reteta aperitiv - pasta de heringi cu nuci</h1>
<h3>
Ingrediente - Reteta aperitiv pasta de heringi cu nuci </h3>
- 1 hering,<br />
- 12 nuci curăţate şi pisate,<br />
- miezul de la 2 felii de franzelă muiat în
apă cu oţet ,<br />
- ½ ceapă rasă,<br />
- 1 linguriţă oţet,<br />
- 3 linguri
ulei.
<br />
<h2>
Mod preparare - Reteta aperitiv pasta de heringi cu nuci </h2>
Heringul se spala, apoi se curăţă de pieliţă, se scot toate oasele
şi se dă prin maşina de tocat carne prin sita cu gauri mici de 2-3 ori. Pasta de peşte se pune într–un castron
şi se freacă cu franzela muiată şi bine stoarsă, adăugînd
cîte puţin ulei. După ce se adaugă tot uleiul, se pun ceapa,
oţetul, nucile şi se amestecă.
Această compoziţie se aşază pe un platou lung, dîndu–i forma
unui peşte. Apoi se pune capul peştelui la o extremitate şi
coada la cealaltă extremitate. <br />
<b>Secret Reteta aperitiv pasta de heringi cu nuci</b>: Se serveste rece ca aperitiv. <br />
<b> Reteta aperitiv pasta de heringi cu nuci </b>, <u> Reteta aperitiv pasta de heringi cu nuci </u>, <i> Reteta aperitiv pasta de heringi cu nuci </i>
Sorinhttp://www.blogger.com/profile/08054860648811555376noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4002184219085519159.post-23296660759044171312013-08-02T10:34:00.000+03:002013-08-02T10:34:19.764+03:00Reteta mancare greceasca de vinete<h1>
Reteta mancare greceasca de vinete</h1>
<h3>
Ingrediente - Reteta mancare greceasca de vinete </h3>
- 3-4 vinete mari,<br />
- 500 g roşii,<br />
- 4 linguri ulei,<br />
- ½ linguriţă zahăr,<br />
- 2 linguri făină, 1<br />
- căpăţînă usturoi,<br />
- sare.
<br />
<h2>
Mod preparare - Reteta mancare greceasca de vinete </h2>
Se spala vinetele, se curata de coaja si se taie pe lungime şi lăţime în opt, apoi se opăresc cu
apă clocotită şi se ţin 15 min sub presă (se aşază pe un fund
de lemn şi se acoperă cu altul peste care se pune o greutate).
Se scurg bine, apoi fiecare bucăţică se tăvăleşte în
făină şi se prăjeşte în ulei încins. Se aşază într-un vas care rezistă
la cuptor (de piatră sau de sticlă de Iena), şi se varsă peste ele
următorul sos:
În uleiul care a rămas de la prăjitul vinetelor se prăjeşte
usturoiul tocat mărunt şi se amestecă cu roşiile curăţate de
pieliţă şi seminţe, tăiate bucăţele mici, zahărul şi sarea. Se
lasă să fiarbă cîteva minute cu vinetele. Se dau la cuptor
pentru 15-20 min. <br />
<b>Secret Reteta mancare greceasca de vinete</b>: Se servesc reci. <br />
<b> Reteta mancare greceasca de vinete </b>, <u> Reteta mancare greceasca de vinete </u>, <i> Reteta mancare greceasca de vinete </i>
Sorinhttp://www.blogger.com/profile/08054860648811555376noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-4002184219085519159.post-53115198700971168872013-07-22T19:57:00.001+03:002013-07-22T19:57:49.836+03:00Reteta mancare de cartofi noi<h1>
Reteta mancare de cartofi noi</h1>
<h3>
Ingrediente - Reteta mancare de cartofi noi </h3>
- 1 kg cartofi noi,<br />
- 1 ceapă mare,<br />
- 500 g roşii sau 2 linguri bulion,<br />
- 1 legatura marar, <br />
- sare,<br />
- 2 linguri ulei,<br />
- ½ linguriţă făină.
<br />
<h2>
Mod preparare - Reteta mancare de cartofi noi </h2>
Ceapa se toaca marunt si se rumeneste usor in ulei, se adauga făina şi se stinge cu roşiile
tăiate bucăţi si curăţate de pieliţă. Se sareaza dupa gust.
În acest sos se pun cartofii curăţaţi, se presară cu marar şi
se lasă să fiarbă la foc mic pînă sînt gata. <br />
<b>Secret Reteta mancare de cartofi noi</b>: Cartofii noi se curata mai usor de coaja daca dupa ce sunt spalati se freaca cu faina de porumb. <br />
<b> Reteta mancare de cartofi noi </b>, <u> Reteta mancare de cartofi noi </u>, <i> Reteta mancare de cartofi noi </i>
Sorinhttp://www.blogger.com/profile/08054860648811555376noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4002184219085519159.post-43208162492481010722013-07-22T19:49:00.000+03:002013-07-22T19:49:35.924+03:00Reteta dovlecei umpluti<h1>
Reteta dovlecei umpluti</h1>
<h3>
Ingrediente - Reteta dovlecei umpluti </h3>
- 6 dovlecei,<br />
- ½ pahar orez,<br />
- 2 ouă,<br />
- 2 cepe,<br />
- 1 legatura mărar tocat,<br />
- ½ pahar lapte,<br />
- 2 linguri untdelemn,<br />
- sare,<br />
- piper,<br />
- 1 pahar smantană,<br />
- iaurt,<br />
- făină.
<br />
<h2>
Mod preparare - Reteta dovlecei umpluti </h2>
Una din cepe se toaca mărunt si se rumeneşte uşor în untdelemn. Se adaugă
orezul spălat, se prăjeşte puţin şi se stinge cu laptele. Se lasă
pe foc pînă cand orezul începe să înflorească. Se dă la o parte,
se adaugă ouăle fierte tocate mărunt, mărarul, sarea şi
piperul. Se umplu dovleceii curăţaţi, spălaţi, tăiaţi în două
şi scobiţi de miez, se tăvălesc prin făină şi se prăjesc în untdelemn.
După ce toţi dovleceii sînt prăjiţi, se aşază într-o cratiţă
şi se toarnă peste ei un sos preparat dintr-o ceapă mică
tocată prăjită cu puţin ulei şi stinsă cu un pahar de apă
şi un pahar cu smîntînă.
Se lasă să fiarbă puţin pe foc, apoi se dă la cuptor pînă cînd
sînt gata.<br />
<b>Secret Reteta dovlecei umpluti</b>: Se servesc cu iaurt. <br />
<b> reteta dovlecei umpluti </b>, <u> reteta dovlecei umpluti </u>, <i> reteta dovlecei umpluti </i>
Sorinhttp://www.blogger.com/profile/08054860648811555376noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4002184219085519159.post-13398615726020714102013-07-10T20:51:00.002+03:002013-07-10T20:51:58.310+03:00Reteta chec pufos<h1>
Reteta chec pufos</h1>
<h3>
Ingrediente - Reteta chec pufos </h3>
- 5 oua,<br />
- 21 linguri zahar,<br />
- 25 linguri ulei,<br />
- 2 plicuri praf de copt,<br />
- 250 ml lapte,<br />
- 500 g faina.<br />
<h2>
Mod preparare - Reteta chec pufos </h2>
Se separa albusurile de galbenusuri. Se freaca galbenusurile cu zaharul si uleiul, se adauga jumamtate din faina se omogenizeaza, se adauga laptele, se amesteca din nou si apoi se incorporeaza restul de faina si praful de copt. Se aprinde cuptorul, se bat albusurile spuma tare si se incorporeaza peste amestecul anterior pregatit. Se pune in tavi tapetate cu hartie de copt si se coace la foc mic timp de 30 -40 min. <br />
<b>Secret Reteta chec pufos</b>: Pt un plus de gust se adauga in aluat stafide, fulgi de ciocolata, afine, nuci sau alune(dupa gust). Inainte de a le adauga in aluat oricare din aceste ingrediente suplimentare se trec prin faina pt a evita lasarea acestora pe fundul tavii. <br />
<b> Reteta chec pufos </b>, <u> Reteta chec pufos </u>, <i> Reteta chec pufos </i>
Sorinhttp://www.blogger.com/profile/08054860648811555376noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4002184219085519159.post-31357729051715723672013-07-10T20:42:00.000+03:002013-07-22T19:59:38.955+03:00Reteta prajituri banane<h1>
Reteta prajituri banane</h1>
<h3>
Ingrediente - Reteta prajituri banane </h3>
- 4 oua,<br />
- 10 linguri ulei,<br />
- 10 linguri zahar,<br />
- 10 linguri lapte,<br />
- 1 pachet praf de copt stins cu otet,<br />
- esenta vanilie,<br />
- faina cat cuprinde pt un aluat tare,<br />
- 500 ml -1l ulei pt copt,<br />
- zahar pudra vanilat pt pudrat.<br />
<h2>
Mod preparare - Reteta prajituri banane </h2>
Se freaca ouale cu zaharul, se adauga uleiul, laptele, praful ce copt stins, vanilia se amesteca bine si se incorporeaza faina pana se obtine un aluat tare.
Aluatul se da prin masina de tocat la care s-a montat forma pt carnati. Se taie bastonase de aprox 10cm.
Intr-un ceaun de tuci, sau cratita teflonata inalta se pune ulei pana la jumatate si se incinge pe foc.
Daca punem o bobita de aluat in ulei si aceasta se ridica la suprafata inseamna ca uleiul este gata. Se pun bastonasele in ulei, cate incap ca sa nu fie ingramadite(daca este cazul se fac mai multe ture) si se coc la foc potrivit. <br />
<b>Secret Reteta banane</b>: Cand sunt gata se dau fierbinti prin zahar pudra vanilat. <br />
<b> Reteta banane </b>, <u> Reteta banane </u>, <i> Reteta banane </i>
Sorinhttp://www.blogger.com/profile/08054860648811555376noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4002184219085519159.post-25375265454445586652013-07-07T20:03:00.001+03:002013-07-07T20:03:59.347+03:00Reteta prajitura festiva Nelly<h1>
Reteta prajitura festiva Nelly</h1>
<h3>
Ingrediente - Reteta prajitura Nelly </h3>
Foile:<br />
- 1 ou,<br />
- 150g zahar,<br />
- 1praf de copt,<br />
- 30g unt(cat o nuca mai mare),<br />
- 2 linguri miere,<br />
- 5 linguri lapte,<br />
- 420g faina<br />
<br />
Crema:<br />
- 50g zahar tos,<br />
- 7 linguri lapte,<br />
- 200 g zahar,<br />
- 1 pahar lapte,<br />
- 4 linguri faina,<br />
- 1 pachet unt,<br />
- vanilie<br />
<br />
Glazura:<br />
- 5 linguri zahar,<br />
- 3 linguri cacao,<br />
- 4 linguri apa,<br />
- 1 lingurita unt<br />
<h2>
Mod preparare - Reteta prajitura Nelly </h2>
Pentru a prepara foile se freaca oul cu zaharul, se adauga praful de copt, untul, mierea si laptele. Totul se pune pe foc si se fierbe 2-3min. Se incorporeaza repede faina si apoi se framanta pe planseta. Compozitia se imparte in 4.Se intind foile subtiri pe dosul tavii unse cu unt si incalzite bine in cuptor. Fiecare foaie dupa ce s-a copt se va taia in 3 fasii de-a lungul tavii. Vor rezulta in final 12 fasii. Daca aluatul se intinde greu se mai incalzeste putin in cuptor.<br />
Pentru crema se caramelizeaza 50g zahar, care se sting cu 7 linguri lapte, se adauga apoi un pahar cu lapte si 200g zahar. Cand incepe sa clocoteasca se toarna o compozitie formata din 3-4 linguri faina subtiata in lapte (ca pentru clatite) si se fierbe pana se ingroasa.<br />
Dupa ce se ia de pe foc se adauga untul si vanilia. Se ung foile cate 4.<br />
Pentru glazura se pune pe foc un amestec format din zahar, cacao si apa. Cand zaharul s-a topit se adauga untul si se da la rece.
Cand s-a racit se toarna peste foile anterior montate. <br />
<b>Secret Reteta prajitura Nelly</b>: Se tine la rece si se serveste a doua zi. <br />
<b> Reteta prajitura Nelly </b>, <u> Reteta prajitura Nelly </u>, <i> Reteta prajitura Nelly </i>
Sorinhttp://www.blogger.com/profile/08054860648811555376noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4002184219085519159.post-64502150311954324112013-07-07T10:25:00.000+03:002013-07-07T10:25:53.263+03:00Reteta prajitura televizor<h1>
Reteta prajitura televizor</h1>
<h3>
Ingrediente - Reteta prajitura televizor </h3>
Foi negre:<br />
- 50g unt,<br />
- 50g zahar,<br />
- 250g faina,<br />
- 100 ml lapte,<br />
- 1 lingura cacao,<br />
- praf de copt.<br />
<br />
Blat:<br />
- 5 oua,<br />
- 5 linguri zahar,<br />
- 7 linguri faina.<br />
<br />
Crema:<br />
- 3 linguri faina,<br />
- 150 ml lapte,<br />
- 200g unt,<br />
- 200g zahar pudra,<br />
- 2 lamai.<br />
<h2>
Mod preparare - Reteta prajitura televizor </h2>
Pentru foile negre se freaca untul cu zaharul se adauga laptele in care s-a dizolvat praful de copt se amesteca si se incorporeaza faina si cacaoua. Se framanta bine, din aluatul rezultat se fac doua foi care se coc pe dosul tavii de aragaz presarate cu faina.
Pentru blat se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma. Se adauga zaharul, se bat din nou pana se intareste spuma, se incorporeaza galbenusurile si faina doar prin rasturnare cu lingura. Nu se foloseste mixerul.
Pentru crema se dizolva faina in lapte si se fierbe pe foc mestecand continuu pana se ingroasa. Untul tinut la temperatura camerei se freaca cu zaharul pudra si se incorporeaza in amestecul de lapte si faina dupa ce acesta s-a racit. La sfarsit se adauga zeama si coaja de la lamai se omogenizeaza si se monteaza astfel: pe un platou se azeaza prima foaie neagra, se adauga jumatate din vrema, la mijloc asezam blatul urmat de cea de-a doua jumatate de crema si deasupra cea de-a doua foaie neagra.Daca se doreste se poate glazura deasupra. Se da la rece si se serveste a doua zi taiata patratele. Arata foarte bine in sectiune. <br />
<b>Secret Reteta prajitura televizor</b>: Inainte de coacere foile negre se inteapa din loc in loc cu furculita ca sa creasca uniform. <br />
<b> Reteta prajitura televizor </b>, <u> Reteta prajitura televizor </u>, <i> Reteta prajitura televizor </i>
Sorinhttp://www.blogger.com/profile/08054860648811555376noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4002184219085519159.post-55123301927376173072013-07-06T20:25:00.000+03:002013-07-06T20:25:39.518+03:00Reteta nuci umplute<h1>
Reteta nuci umplute</h1>
<h3>
Ingrediente - Reteta nuci umplute </h3>
- 250g zahar,<br />
- 250 ml untdelemn,<br />
- 3 oua,<br />
- arome dupa gust,<br />
- 1 varf de cutit bicarbonat stins in otet.<br />
<h2>
Mod preparare - Reteta nuci umplute </h2>
Se amesteca ouale cu zaharul, se pune bicarbonatul si aromele dupa care se adauga uleiul si la sfarsit faina pana se otine un aluat potrivit de tare.
Se modeleaza bilute si se introduc in tipar. Tiparul se aseaza pe ochiul de la aragaz, iar cand nucile sunt rumene se scot afara. Se umplu cate doua jumatati cu crema preferata. <br />
<b>Secret Reteta nuci umplute</b>: Nu folositi lapte in compozite, din cauza lui cojile de nuca ies tari. <br />
<b> Reteta nuci umplute </b>, <u> Reteta nuci umplute </u>, <i> Reteta nuci umplute </i>
Sorinhttp://www.blogger.com/profile/08054860648811555376noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-4002184219085519159.post-43338277420765268522013-07-05T20:45:00.001+03:002013-07-05T20:45:54.386+03:00Reteta bere de casa<h1>
Reteta bere de casa</h1>
<h3>
Ingrediente - Reteta bere de casa </h3>
- 30l apa,<br />
- 1 kg orz,<br />
- 2 maini boabe de porumb,<br />
- 2 maini bune de floare de hamei,<br />
-800g zahar,<br />
-drojdie cat o nuca mica<br />
<h2>
Mod preparare - Reteta bere de casa </h2>
Se ia orzul, se vantura si se curata de impuritati si apoi se prajeste intr-un ceaun de aluminiu pana capata culoarea maronie. Orzul astfel prajit, hameiul si boabele de porumb se introduc intr-un saculet legat la gura care se va fierbe in 30 l de apa timp de 3 ore.
Dupa ce a fiert se ia de pe foc si se adauga zaharul. Cand amestecul s-a racit pana la aropx 30 grade (trebuie sa fie totusi caldut) se aduga drojdia. Se amesteca bine si cat mai este inca calda berea se trage in sticle. <br />
<b>Secret Reteta bere de casa</b>: Se poate consuma dupa 3 zile. <br />
<b> Reteta bere de casa </b>, <u> Reteta bere de casa </u>, <i> Reteta bere de casa </i>
Sorinhttp://www.blogger.com/profile/08054860648811555376noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4002184219085519159.post-18072535588016869252013-07-02T15:25:00.001+03:002013-07-02T15:25:04.704+03:00Reteta prajitura Alba ca Zapada<h1>
Reteta prajitura Alba ca Zapada</h1>
<h3>
Ingrediente - Reteta prajitura Alba ca Zapada </h3>
<b>Blat: </b><br />
- 200g zahar,<br />
- 100 ml ulei,<br />
- 60 ml lapte,<br />
- 2 oua,<br />
- 1 praf de copt,<br />
- 500g faina de grau,<br />
- 10 g sare<br />
<b><br /></b>
<b> Crema: </b><br />
- 300g unt,<br />
- 500 ml lapte,<br />
- 250 g zahar pudra,<br />
- 60g faina,<br />
- coaja de la 3 lamai,<br />
- 50g zahar pudra pt pudrat.<br />
<h2>
Mod preparare - Reteta prajitura Alba ca Zapada </h2>
Pt aluat se freaca bine ouale cu zaharul, se dauga uleiul, laptele, sarea si praful de copt stins. Se incorporeaza faina cat cuprinde dar nu mai mult de 500g.
Din aluatul rezultat se fac 4 - 5 foi care se coc pe dosul tavii.<br />
Pt crema se freaca untul cu zaharul si coaja de lamaie.
Intre timp se dizolva faina in putin lapte caldut. Restul de lapte se pune la fiert si cand da in clocot se incorporeaza faina dizolvata. Se fierbe pe foc 10 -15 min amestecand continuu. Se ia de pe foc si se continua amestecarea pana se raceste, apoi se adauga untul dinainte pregatit.
Se monteaza foile cu crema si la sfarsit se pudreaza cu zahar pudra.
<br />
<b>Secret Reteta prajitura Alba ca Zapada</b>: Se serveste a doua zi. <br />
<b> Reteta prajitura Alba ca Zapada </b>, <u> Reteta prajitura Alba ca Zapada </u>, <i> Reteta prajitura Alba ca Zapada </i>
Sorinhttp://www.blogger.com/profile/08054860648811555376noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4002184219085519159.post-84973099038438814472013-06-03T09:34:00.001+03:002013-06-03T09:34:49.688+03:00Reteta mancare de praz cu masline<h1>
Reteta mancare de praz cu masline</h1>
<h3>
Ingrediente - Reteta mancare de praz cu masline </h3>
- 3—4 fire de praz (1 kg),<br />
- 4— 5 linguri untdelemn (60 ml),<br />
- 1/3 kg roşii sau 1/4 l suc de roşii sau pastă ele roşii,<br />
- 30 masline<br />
- 25g zahăr,<br />
- 50 ml vin,<br />
- o foaie de dafin,<br />
- sare,<br />
- pătrunjel (frunze) tăiat mărunt,<br />
- piper boabe.
<br />
<h2>
Mod preparare - Reteta mancare de praz cu masline </h2>
Prazul trebuie spalat bine. Bulbul prazului, pînă la frunzele verzi, se taie în bucăţi de cca 3 cm care se vor pune într-o cratiţă de cca 2 1, cu tot untdelemnul; se presară cu o linguriţă rasă de sare şi se înăbuşă la foc mic 6—7 minute, acoperite. Apoi, se adaugă roşiile tăiate în felii mai groase (2 cm) sau sucul de roşii sau o lingură cu pastă diluată cu circa 1/4 1 apă, maslinele, 2—3 felii de lămîie (fără coaja albă care este amară), vinul, foaia de dafin, 10 boabe de piper sau un vîrf de cuţit cu piper măcinat şi pătrunjei.<br />
Zahărul se caramelizează pînă cînd face puţină spumă (într-o tigăiţă), se stinge cu 2 — 3 linguri cu apă fierbinte, lăsmdu-se pe foc pînă cînd se topeşte, apoi se adaugă în sos. Se amestecă toate, se dă cratiţa descoperită la cuptor, unde se lasă circa 30 de minute, la foc mijlociu. Făină nu se pune, deoarece sosul nu trebuie să fie prea gros, nici în cantitate prea mare. Cînd este gata, se adaugă puţină sare, dacă este necesar.
<br />
<b>Secret Reteta mancare de praz cu masline</b>: Se serveşte ca atare, ca fel doi, sau cu chiftele, fripturi de porc, viţel, vită sau pasăre, sau rece, ca fel întîi.
<br />
<b> reteta mancare de praz cu masline </b>, <u> reteta mancare de praz cu masline </u>, <i> reteta mancare de praz cu masline </i>
Sorinhttp://www.blogger.com/profile/08054860648811555376noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4002184219085519159.post-2665724375838621772013-05-31T19:59:00.000+03:002013-05-31T19:59:21.512+03:00Reteta salata de telina cu mere<h1>
Reteta salata de telina cu mere</h1>
<h3>
Ingrediente - Reteta salata de telina cu mere </h3>
- 2–3 ţeline,<br />
- 2–3 mere,<br />
- 1 morcov,<br />
- 2 linguri ulei,<br />
- oţet (după gust),<br />
- sare.
<br />
<h2>
Mod preparare - Reteta salata de telina cu mere </h2>
Ţelina si morcovul curăţate şi spălate se da pe razatoarea cu gauri mari.Se adauga apoi
merele curăţate şi tăiate felioare subţiri. Se adaugă uleiul,otetul si sarea. <br />
<b>Secret Reteta salata de telina cu mere</b>: Pentru un plus de gust se poate adauga miez de nuca maruntit si pt cin eprefera maioneza. <br />
<b> Reteta salata de telina cu mere </b>, <u> Reteta salata de telina cu mere </u>, <i> Reteta salata de telina cu mere </i>
Sorinhttp://www.blogger.com/profile/08054860648811555376noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4002184219085519159.post-34564571604676997982013-05-28T19:07:00.001+03:002013-05-31T07:55:19.436+03:00Cum se prepara urda din lapte de oi<h1>
Cum se prepara urda din lapte de oi</h1>
<br />
<br />
Zerul care s-a scurs, după închegarea laptelui pentru oricare brînză,.se pune în căldare de aramă sau în alt vas potrivit. Zerul se încălzeşte la foc mic, pînă cînd începe să se adune deasupra <b>urda</b> coagulată (sînt substanţe albuminoide care rămîn în zer), fără să fiarbă deloc în clocot (zerul rămînînd clar, de culoare gălbuie). <b>Urda</b> se ridică imediat cu lingura găurită şi se pune într-o găleată, dacă este în cantitate mai mare şi, apoi, în săculeţ de tifon (sau direct în săculeţ), care se va agăţa de un cui ca să se scurgă bine de zer. <b>Urda </b>nu trebuie să se înfierbînte prea mult, căci se va întări şi va deveni nisipoasă. De asemenea, dacă vasul în care se prepară urda este subţire, nu se va aşeza direct pe flacără, ci pe un grătar, ca să nu se afume zerul, transmitînd acest defect urdei.<br />
<b> Cum se prepara urda din lapte de oi </b>, <u> Cum se prepara urda din lapte de oi </u>, <i> Cum se prepara urda din lapte de oi </i>Sorinhttp://www.blogger.com/profile/08054860648811555376noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4002184219085519159.post-81344603664025351362013-05-21T18:53:00.000+03:002013-05-21T22:49:36.627+03:00Reteta salata Primavara<h1>
Reteta salata Primavara </h1>
<h2>
Ingrediente - Reteta salata Primavara </h2>
- 5–6 buchete salată verde,<br />
- 2 legături ridichi de lună,<br />
- 1 legatura morcov,<br />
- 4 cartofi mari,<br />
- 3 ouă răscoapte,<br />
- 2 legături ceapă verde,<br />
- 1 pahar smîntînă,<br />
- ½ linguriţă zahăr pudră,<br />
- 1 lingură zeamă de lamaie sau oţet,<br />
- sare.<br />
<h3>
Mod preparare - Reteta salata Primavara </h3>
Se spală salata, serupe bucatele, se aşază în salatieră, se adauga morcovii, ridichile şi cartofii fierţi, totul tăiat felii subtiri ceapa spălată şi tăiată şi ouăle răscoapte tăiate felii rotunde.
Smîntîna se amestecă cu zeama de lămîie, zahărul şi sarea.<br />
Cu cinci minute înainte de a fi servită la masă, se amestecă
legumele cu sosul de smîntînă.<br />
<b>Secret Reteta salata Primavara: </b>Această salată se poate prepara cu maioneză în loc
de smîntînă. În acest caz la salată se pun numai două
răscoapte tăiate felii, iar din alte două se face maioneza. <br />
<b> reteta salata Primavara </b>, <u> reteta salata Primavara </u>, <i> reteta salata Primavara </i>
Sorinhttp://www.blogger.com/profile/08054860648811555376noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4002184219085519159.post-49009762487950295852013-05-21T18:46:00.001+03:002013-05-30T08:59:10.792+03:00Reteta dulceata de fragi<h1>
Reteta dulceata de fragi</h1>
<h3>
Ingrediente - Reteta dulceata de fragi</h3>
- 1 kg zahăr,<br />
- 3 pahare apă,<br />
- 750 g fragi,<br />
- zeama de la două lămîi.<br />
<h2>
Mod preparare - Reteta dulceata de fragi</h2>
Se curăţă fragii de codiţe, se stropesc cu zeama de la două
lămîi şi se ţin astfel timp de o oră.
Se pune zahărul la legat, curăţind siropul de impurităţi
(spuma care se formează). Cînd siropul este bine legat, se
pun fragii şi se lasă să fiarbă dulceaţa pînă se leagă bine,
curăţind mereu spuma care se formează. Se ia de pe foc
se acoperă cu un şervet ud şi stors şi se lasă astfel pînă se răceşte.
Apoi se pune cu atenţie în borcane, să nu se strivească fructele. <br />
La fel se poate prepara si <b>dulceata de capsune</b>.<br />
<b>Secret Dulceata de fragi: </b>Cînd zahărul este aproape legat, se şterg pereţii
vasului cu un şervate muiat în apă, ca să nu rămînă spumă
de zahăr depusă, aceasta contribuind în mare măsură la
zaharisirea dulceţii.
Este de preferat să se întrebuinţeze zahăr cubic. <br />
<b> Reteta dulceata de fragi </b>, <u> Reteta dulceata de fragi </u>, <i> Reteta dulceata de fragi </i>
Sorinhttp://www.blogger.com/profile/08054860648811555376noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4002184219085519159.post-70099350088021424752013-04-25T18:53:00.000+03:002013-05-19T00:43:51.515+03:00Reteta bors de miel<h1>
Reteta bors de miel</h1>
<h2>
Ingrediente Reteta bors de miel:</h2>
- 750 g <b>carne de miel</b>,<br />
- 2 l apă,<br />
- 1 l <b>bors</b>,<br />
- 1 ceapă,<br />
- 1 morcov,<br />
- 1 radacina pătrunjel,<br />
- 1 ţelină,<br />
- 1 lingură orez,<br />
- 1 linguriţă leuştean tocat,<br />
- 1 ou,<br />
- 3 linguri smantana,<br />
- sare.<br />
<b><u><br /></u></b>
<br />
<h3>
Mod de preparare Reteta bors de miel:</h3>
Se taie<b> carnea de miel</b> în bucăţi, se spala bine pt a indeparta toate firele de par,se lasa 30 min in 3l apa rece, se pune la fiert şi se spumează.<br />
Se adaugă sarea, morcovul, ţelina, ceapa şi pătrunjelul tăiat în patru. Se lasă să fiarbă încet, acoperit, pînă<br />
cînd este gata carnea. Se scot bucăţile de carne, se pun într-o oală curată, se scoate zarzavatul, iar zeama se strecoară şi se pune peste bucăţile de carne. Se adaugă orezul spălat, <b>borsul</b> şi se lasă să fiarbă pînă cînd orezul creşte. Se adaugă leuşteanul tocat şi se drege cu un ou bătut si 3 linguri de smantana.Sorinhttp://www.blogger.com/profile/08054860648811555376noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4002184219085519159.post-73410303279430180202013-04-21T14:32:00.001+03:002013-06-06T16:31:33.137+03:00Reteta pasca cu orez<h1>
Reteta pasca cu orez</h1>
<h3>
Ingrediente - Reteta pasca cu orez:</h3>
Aluat se foloseste aluatul din<a href="http://retetecusecrete.blogspot.ro/2011/12/reteta-cel-mai-bun-cozonac.html" target="_blank"> reteta cel mai bun cozonac</a>.<br />
Ump l u t u r a :<br />
- 1 pahar de <b>orez</b>,<br />
- 4 pahare cu lapte,<br />
- zahăr după gust,<br />
- 4 ouă,<br />
- 1 lingură unt topit,<br />
- 150 g stafide,<br />
- esenta de vanilie,<br />
- un praf de sare.<br />
<br />
<h2>
Mod de preparare - Reteta pasca cu orez:</h2>
Se spala <b>orezul</b> si se fierbe in lapte. Se adaugă esenta de vanilie si un praf de sare. Cînd este gata se lasă să se răcească, apoi se adaugă zahărul, gălbenuşurile, untul, stafidele şi se amestecă bine. La sfîrşit se pun albuşurile bătute spuma.<br />
Din aluatul de cozonac se întinde din aluat o foaie groasă cît un creion şi se aşază într-o tavă de copt rotunda. Din altă bucată de cocă se face un sul lung şi gros de un deget, care se aşază împrejurul formei ( lipit de pereţii ei). Se întinde umplutura peste foaie fără să se acopere sulul aşezat împrejur.<br />
Se mai fac două suluri din cocă care se aşazăin forma de cruce peste umplutură şi se ung cu puţin ou, după ce <b>pasca</b> a crescut puţin la loc călduţ. Se pune la cuptor să se coacă. Se scoate din formă după ce s-a răcit bine. <br />
<b> Reteta pasca cu orez </b>, <u> Reteta pasca cu orez </u>, <i> Reteta pasca cu orez </i>Sorinhttp://www.blogger.com/profile/08054860648811555376noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4002184219085519159.post-66240517675715314692013-04-21T14:23:00.001+03:002013-06-06T16:33:56.893+03:00Reteta pasca cu ciocolata<h1>
Reteta pasca cu ciocolata</h1>
<h3>
Ingrediente - Reteta pasca cu ciocolata:</h3>
Aluat:se foloseste aluatul din <a href="http://retetecusecrete.blogspot.ro/2011/12/reteta-cel-mai-bun-cozonac.html" target="_blank">reteta cel mai bun cozonac</a>.<br />
Umplu t u r a :<br />
- 5 ouă,<br />
- 150 g zahăr pudră,<br />
- esenta de vanilie,<br />
- 100g ciocolată rasă,<br />
<br />
<h2>
Mod de preparare - Reteta pasca cu ciocolata:</h2>
Se separa galbenusurile de albusuri.Gălbenuşurile se freaca cu zahărul, se adaugă vanilia, ciocolata topită în lapte. Se amestecă bine, iar la urmă se pun albuşurile bătute spumă. Se omogenizeaza compozitia cu o lingura prin miscari de jos in sus ca sa nu se distruga spuma.<br />
Din aluatul de cozonac se întinde din aluat o foaie groasă cît un creion şi se aşază într-o tavă de copt rotunda. Din altă bucată de cocă se face un sul lung şi gros de un deget, care se aşază împrejurul formei ( lipit de pereţii ei). Se întinde umplutura peste foaie fără să se acopere sulul aşezat împrejur.<br />
Se mai fac două suluri din cocă care se aşazăin forma de cruce peste umplutură şi se ung cu puţin ou, după ce pasca a crescut puţin la loc călduţ. Se pune la cuptor să se coacă. Se scoate din formă după ce s-a răcit bine.<br />
<b><u>Secret:</u></b> Ca sa se pastreze pasca moale dupa ce s-a scos din tava se unge cu sirop facut din apa si zahar vanilat si se acopera cu o folie sin nylon.<br />
<b> Reteta pasca cu ciocolata </b>, <u> Reteta pasca cu ciocolata </u>, <i> Reteta pasca cu ciocolata </i>Sorinhttp://www.blogger.com/profile/08054860648811555376noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4002184219085519159.post-74122082094659042682013-04-07T12:26:00.001+03:002013-06-06T16:37:17.697+03:00Reteta cornulete de post cu bors<h1>
Reteta cornulete de post cu bors</h1>
<h3>
Ingrediente - Reteta cornulete de post cu bors:</h3>
<br />
- 250 g făină,<br />
- 150 ml untdelemn,<br />
- 100 ml borş,<br />
- 25 g drojdie,<br />
- 1/2 linguriţă sare,<br />
- 25 g zahăr,<br />
- coajă rasă de la 1/2 lămiie,<br />
- un plic cu zahăr vanilat<br />
- pt umplutura marmelada sau rahat.<br />
<br />
<h2>
Mod de preparare - Reteta cornulete de post cu bors:</h2>
<br />
Intr-un lighenaş, drojdia se freacă cu zahărul pînă cînd se lichefiază, apoi se adaugă untdelemnul, sarea, borşul, coaja de lămîie şi, la sfîrşit, făina. După ce se frămîntă bine cu mîna,6—7 minute, aluatul se lasă, într-un loc călduţ, să crească, circa 30 minute, pînă ce îşi dublează volumul. Se pune, apoi, pe o foaie de nailon, presărată cu puţină făină şi se modelează în formă de sul mai gros, care se taie în 6 bucăţi egale; fiecare bucată se modelează în formă de minge. Aluatul este elastic, se lucrează uşor. Fiecare bucată se întinde, cu sucitorul, în formă rotundă, de mărimea unei farfurii întinse; aceasta se taie cu ruleta sau cu cuţitul, trecut prin făină, în jumătate, apoi în sferturi şi fiecare sfert în trei triunghiuri; se obţin astfel 12 triunghiuri egale. La baza fiecrui triunghi se pune cîte 1/2 linguriţă cu marmeladă mai vîrtoasă sau cubulete de rahat şi apoi triunghiurile se rulează de la bază spre vîrf, obţinîndu-se cornuleţe. Acestea se aşază în tavă neunsă, cu distanţă de l/2 cm între ele şi se lasă să crească 15 minute. Se coc la foc mijlociu, 20—25 minute, pînă cînd se rumenesc puţin.<br />
Nu cresc prea mult, dar sînt foarte fragede şi gustoase. Se trec fierbinţi prin zahăr pudră, amestecat cu zahăr vanilat. Rezultă 72 cornuleţe<br />
<br />
<b> Reteta cornulete de post cu bors </b>, <u> Reteta cornulete de post cu bors </u>, <i> Reteta cornulete de post cu bors </i>Sorinhttp://www.blogger.com/profile/08054860648811555376noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4002184219085519159.post-84351741413151222922013-04-04T21:59:00.000+03:002013-06-06T16:39:24.106+03:00Retete de post - Reteta fasole batuta<h1>
Retete de post - Reteta fasole batuta</h1>
<h3>
Ingrediente - Retete de post - Reteta fasole batuta:</h3>
- 500 g fasole boabe uscată,<br />
- 3 l apă,<br />
- 2 cepe mari,<br />
- 3-4 linguri ulei,<br />
- 1 linguriţă boia de ardei,<br />
- usturoi pisat (facultativ),<br />
- sare,<br />
- murături.<br />
<br />
<h2>
Mod de preparare - Retete de post - Reteta fasole batuta:</h2>
Fasolea se alege, se spală şi se pune fasolea in apa de cu seara. A doua zi se pune la fiert, se lasă să dea cîteva clocote, apoi se scurge apa, înlocuind-o cu altă apă caldă. Din nou se lasă să dea cîteva clocote şi se scurge apa. Această operaţie de schimbare a apei se repetă de trei ori. În ultima apă se lasă fasolea<br />
să fiarbă pînă ce este bine fiartă şi bobul poate fi strivit cu uşurinţă între degete. Se strecoară şi se paseaza.<br />
Se prăjeşte ceapa tăiată peştişori şi se lasă să se rumenească frumos, adăugînd şi boiaua de ardei.<br />
Fasolea pasata se pune într-o cratita scurgînd peste ea tot uleiul rămas după prăjirea cepei. Se freacă apoi la foc mic cu lingura pînă se obţine o pastă spumoasă (dacă pasta pare a fi prea groasă, se poate subţia cu puţină zeamă în care a fiert fasolea), se sărează şi se adaugă usturoiul pisat.<br />
Se aşază fasolea bătută pe farfurie, se presară peste ea ceapa prăjită şi se garniseşte de jur împrejur cu bucăţi de castraveţi acri, gogoşari sau alte murături.<br />
<b> Retete de post - Reteta fasole batuta </b>, <u> Retete de post - Reteta fasole batuta </u>, <i> Retete de post - Reteta fasole batuta </i>Sorinhttp://www.blogger.com/profile/08054860648811555376noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4002184219085519159.post-55799456394315197962013-04-04T21:44:00.001+03:002013-06-06T16:41:42.475+03:00Reteta limbi de pisica<h1>
Reteta limbi de pisica</h1>
<h3>
Ingrediente - Reteta limbi de pisica:</h3>
- 250 g zahăr pudră,<br />
- 250 g făină,<br />
-180 g unt,<br />
-7 albuşuri,<br />
- zahar vanilat,<br />
- grăsime pentru formă.<br />
<br />
<h2>
Mod de preparare - Reteta limbi de pisica:</h2>
Se topeşte untul şi cît este călduţ se freacă cu zahărul. Cînd se face ca o cremă, se pun făina şi vanilia, se amestecă bine, apoi se adaugă albusurile spuma şi se amestecă uşor prin rasturnare. Din această compoziţie se ia cu lingura şi se întind pe tava de copt unsă, beţişoare egale, lunguieţe. Se coc la foc iute şi se lasă să se rumenească puţin. Cîn sînt rumenite pe margini sînt gata. Se scot repede din tavă cît sînt încă fierbinţi, altfel se rup.<br />
<b> Reteta limbi de pisica </b>, <u> Reteta limbi de pisica </u>, <i> Reteta limbi de pisica </i>Sorinhttp://www.blogger.com/profile/08054860648811555376noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4002184219085519159.post-53418014163488091832013-03-26T14:53:00.000+02:002013-06-06T16:43:50.526+03:00Reteta salau polonez<h1>
Reteta salau polonez</h1>
<h3>
Ingrediente - Reteta salau polonez:</h3>
- 1 kg salau,<br />
- 1 morcov,<br />
- 1 patrunjel,<br />
- 1 ceapa,<br />
- 2-3 boabe ienibahar,<br />
- 3-4 cartofi,<br />
- 2 oua,<br />
- 1 lingura smîntîna,<br />
- unt,<br />
- 1 lingurita faina,<br />
- patrunjel tocat,<br />
- sare,<br />
- zeama de lamîie,<br />
- sfecla rosie.<br />
<br />
<h2>
Mod de preparare - Reteta salau polonez:</h2>
Se curata, se spala si se fierbe pestele cu morcovul, ceapa, patrunjelul si ienibaharul. Cînd este fiert, se lasa sa se raceasca putin în zeama, apoi se scoate si se curata de oase cu bagare de seama, pentru a nu-i strica forma. Se asaza pe o farfurie lunga, la abur si se stropeste cu zeama de lamîie. Se scoate zarzavatul din zeama în care a fiert pestele si în ea se pun la fiert cartofii. Dupa ce au fiert, se taie în cuburi.<br />
Se prajeste într-o cratita untul cu faina si se stinge cu o ceasca de zeama de peste, se lasa sa dea cîteva clocote, amestecînd cu lingura pentru a se evita formarea cocoloaselor, apoi se adauga galbenusurile frecate cu smîntîna. Se trage cratita la marginea aragazului se pun în ea cartofii taiati cuburi, sarea, si se amesteca. Apoi se toarna peste peste, iar deasupra se pune putin patrunjel tocat. În jurul pestelui se asaza sfecla rosie fiarta si tinuta în otet.<br />
<b> Reteta salau polonez </b>, <u> Reteta salau polonez </u>, <i> Reteta salau polonez </i>Sorinhttp://www.blogger.com/profile/08054860648811555376noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-4002184219085519159.post-72126506599259726602013-03-26T13:16:00.000+02:002013-05-19T00:40:11.640+03:00Reteta calcan in vin rosu<h1>
Reteta calcan in vin rosu</h1>
<h2>
Ingrediente Reteta calcan in vin rosu:</h2>
- 1 kg <b>calcan</b>,<br />
- 1 ceasca <b>vin rosu</b>,<br />
- 1 lingurita faina,<br />
- 1 lingura unt,<br />
- 1 patrunjel,<br />
- 1 morcov,<br />
- 1 ceapa,<br />
- 2 cuisoare,<br />
- 2-3 boabe ienibahar,<br />
- 1 foaie de dafin, sare,<br />
- 500 g cartofi.<br />
<br />
<h3>
Mod de preparare Reteta calcan in vin rosu:</h3>
Se curata <b>calcanul</b>, se spala bine, se taie bucati, se sareaza si se lasa sa stea ½ ora. Morcovul, patrunjelul si ceapa, spalate si curatate, se taie felii subtiri si se asaza pe fundul unei cratite. Peste zarzavat se pun bucatile de <b>calcan</b>, cuisoarele, ienibaharul si foaia de dafin. Se toarna <b>vinul</b> si 3-4 linguri de apa si se pune sa fiarba la foc tare. Din clipa cînd începe sa fiarba, focul se face mic, se acopera cratita si se lasa sa continue fiertul. Este gata atunci cînd un bat de chibrit intra usor în partea cea mai groasa a unei bucati de <b>calcan</b>.<br />
Se scurge încet toata zeama în alta cratita, se adauga în ea untul frecat cu faina, se amesteca si se lasa sa fiarba încet pîna cînd sosul începe sa se îngroase putin. Se asaza pestele pe o farfurie de servit, în jurul lui se aranjeaza sferturile de cartofi fierti, separat, peste care s-a turnat sosul strecurat.Sorinhttp://www.blogger.com/profile/08054860648811555376noreply@blogger.com0