joi, 13 octombrie 2011

Reteta sarmale in foi de varza

Reteta sarmale in foi de varza

La sarmale, fiecare cu gustul lui. Pt cei mai multi dintre noi, sarmalele ne duc cu gandul la copilarie, la gustul bun de acasa, la mama care la zile de sarbatoare pregatea aceste delicioase preparate. De aceea fiecare spunem ca sarmalele facute de mama sunt cele mai bune, datorita amintirilor asociate acestora.
Iata reteta de sarmale facute de mama mea:

Ingrediente - Reteta sarmale in foi de varza:


2 capatane varza
1 kg carne tocata de porc
500 gr orez
4 cepe medii
1 morcov
1 ardei verde
400 ml bulion
100 ml ulei
o legatura marar, o legatura patrunjel
1 lingura sare
2 linguri delikat
1 lingurita piper
cimbru
4 bucatele kaizer
1 ligurita boia
otet


Mod de preparare - Reteta sarmale in foi de varza:



    Varza  proaspata de la care s-a indepartat cotorul din mijloc, se pune intr-o oala in care fierbe apa cu putin otet si se desfac frunzele pe rand. Cand frunzele se inmoaie putin inseamna ca sunt gata si se scot din apa. La fel se procedeaza si cu cea de-a doua varza. 
      Pentru umplutura se foloseste carne tocata care sa contina si grasime, vor iesi mai bune.

      Ceapa se toaca foarte marunt si  se caleste in ulei pana se inmoaie, se dauga morcovul dat pe razatoarea mica si ardeiul tocat marunt. Se mai lasa amestecul 10 min dupa care  se ia de pe foc si se amesteca cu 1 lingurita boia.

      Orezul se fierbe aprox 10 min, pana la jumatate de fierbere, dupa care se trece intr-o strecuratoare sub un jet de apa rece.



      Intr-un vas mare se amesteca bine orezul,carnea tocata, legumele calite,delikat-ul,piperul, cimbrul, legatura de patrunjel si cea de marar tocate si bulionul.



      Fundul  oalei in care vor fierbe sarmalele se acopera cu crengute de marar, sau crengute de vita de vie, sau capace de la borcane.

      Se formeaza sarmalutele pe fruza de vita astfel: in centrul unei frunze de varza se pune o lingura de umplutura, se acopera cu partea din fata noastra si cu marginile laterale ale frunzei de varza, si apoi se ruleza ca la clatite.

      Se aseaza sarmalutele in oala, unele peste altele intercalate cu bucatele de kaizer. Deasupra se acopera cu frunzele de varza care nu s-au putut folosi al rulare. Se adauga apa in care s-a dizolvat lingura de sare cat sa le cuprinda.

      Se fierbe, la foc mai mare pana incep sa fiarba si apoi dati pe mediu spre mic, cca 1 h . Se verifica o sarmaluta pentru a fi siguri ca sunt fierte inainte de a stinge focul.



      Secret: Daca vreti sa nu va iasa sarmalele uscate adaugati in compozitie o cana de apa, ies mai pufoase asa.

      marți, 11 octombrie 2011

      Reteta - Ciorba de peste

      Reteta - Ciorba de peste

      Va dezvalui reteta ciorbei de peste asa cum am mancat anul acesta in delta. Din ce am putut fura de la fetele care au gatit si din ce am dedus si eu iata reteta:

      Ingrediente: 

      1 kg peste 
      morcov,  
      o ceapa mare,
      1-2 ardei grasi,
      4 rosii  

      4 cartofi
      otet,

      patrunjel,
      leustean,
      ulei,
      sare


      Mod de preparare:



      Se curata si se spala pestele. Eu am folosit capuri si cozi de stiuca dar iese f buna daca aveti la dispozitie mai multe feluri de peste: pe langa stiuca si crap, biban, somn.

      Se toaca ceapa, morcovul si ardeii. Ceapa se pune la calit in ulei, cand e translucida se adauga morcovii si ardeii. Rosiile se decojesc, se toaca si se adauga si ele peste legumele calite. 

      Acum se adauga 3 l apa. Cand incepe sa fiarba se adauga cartofii taiati mare si se sareaza ciorba dupa gust. Ar trebui sa fie un pic sarata deoarece va mai trage si pestele sare.
      Cand cartofii sunt aproape fierti se adauga pestele si nu se mai amesteca in ciorba, deoarece bucatile de peste sunt fragile si se rup.

      In maxim 15-20 min pestele trebuie sa fie fiert. Se adauga otet dupa gust (eu am pus 150 ml, fiecare cat de acru prefera).Se opreste focul adaugam patrunjelul si leusteanul tocate marunt si mai lasam 10 min.



      Secret: Daca vrei sa mancati ciorba ca-n Delta procedati astfel: se scoate pestele pe un platou (cu spumiera, cu grija sa nu se farame) si se serveste cu mujdei de usturoi.
      Apoi se serveste zeama, cu mujdei si ardei iute.
      Normal nu trebuie sa lipseasca mamaliga.

      luni, 3 octombrie 2011

      Reteta - Ciorba radauteana

      Reteta - Ciorba radauteana

      Pt cei care nu suporta gustul de burta si n-au avut pana acum curaj sa incerce o ciorba de burta, propun reteta de ciorba radauteana, o ciorba asemanatoare la gust doar ca mai slaba.

      Ingrediente:
      - 500g piept pui,
      - 2 morcovi,
      - 1 ceapa,
      - 1 telina mica,
      - 1 ardei rosu,
      - 200 g smantana,
      - 2 galbenusuri ou,
      - 3-4 catei usturoi,
      - 1 legatura patrunjel,
      - sare, piper
      - otet sau lamaie pentru acrit,

      Mod de preparare

      Pieptul de pui se spala (carnea de pui este purtatoare de Salmonella)si  se pune  la fiert in 4l  apa cu 2 linguri sare. Se ia spuma, iar cand nu se mai formeaza spuma se adauga legumele curatate si taiate in bucatele mici.


      Cand legumele sunt aproape fierte, se scoate  pieptul de pui  se taie fidelute si se adauga inapoi in ciorba.

      Se adauga piperotet sau zeama de la 1 lamaie  dupa gust (otet se mai poate adauga in momentul serviri, in farfurie). Se mai lasa 5 minute, pana dau in primul clocot. Oala se ia de pe foc.
      Se bat bine galbenusurile cu smantana si usturoiul pisat si se adauga supa(aprox jumatate din cantitatea de supa). Se adauga apoi in oala si se amesteca bine.
      Se adauga patrunjelul tocat fin si se acopera oala, se mai lasa 30 min acoperita pana la servire.



      Secret: ca sa nu vi se branzeasca ciorba trebuie sa procedati astfel: luati ciorba de pe foc, dupa 10 min adaugati din oala in bolul cu samantana batuta cu galbenusurile cate un polonic de ciorba amestecand continuu, pana ati adaugat aprox jumatate din cantitatea de ciorba, abia apoi adaugati amestecul peste ciorba din oala.

      Pofta buna!

      Retete populare