Reteta ghiveci de legume pt iarna
Ingrediente:
- 3 kg
vinete,
- 3 kg
gogosari,
- 1 kg ceapă albă,
- 3—4 kg
rosii,
- 50 g sare,
- 30 g zahăr,
- 10 căţei de usturoi,
- 20 boabe piper,
- 1 l untdelemn.
Mod de preparare:
Se aleg
vinete subţiri şi lungi (4—5 la 1 kg), negre şi lucioase. După ce s-au spălat, se taie, pe grosime (necurăţate), în rondele de 1 cm care, apoi, se pua într-un lighean, se presară cu 20 g sare, se amestecă, se lasă 30 minute, ca să-şi lase zeama, apoi se spală şi se storc în pumni.
Gogoşarii spălaţi se taie în jumătăţi şi, apoi, in felii de 1 cm.
Ceapa curăţată se pune întreagă în apă rece, ca să-i ia din iuţeală şi, apoi, se taie în felii subţiri.
Roşiile se spală şi se lasă la o parte.
Cind toate sînt pregătite, se ia o cratiţă de 10 1 (în oală nu este bine să se fiarbă, deoarece nu are suprafaţă mare de evaporare) în care se toarnă jumătate din cantitatea de untdelemn, apoi se aşază 1/3 din feliile de vinete, peste ele 1/3 din feliile de gogoşari, urmate de 1/3 din feliile de ceapă şi roşii (cu grosimea de 2 cm), presărînd 1/3 din sarea rămasă, 1/3 din zahăr şi piper (piperul poate să fie măcinat — 1/2 linguriţă). Se continuă, astfel, încă de două ori, cu materialele rămase şi deasupra se toarnă restul de untdelemn.
Cratiţa se aşază, la foc mic, chiar de la început (ca marmelada), pe o ţiglă mare, pusă pe un disc de metal; în felul acesta, cratiţa va primi indirect căldura, deoarece nu trebuie să se amestece deloc în legume, pînă la sfîrşit, cel mult să se mişte puţin cratiţa de toarte. Vor lăsa multă zeamă; de aceea, trebuie fierte tot timpul descoperite, ca să se evapore apa, circa 4 ore, la foc mic, în clocote abia perceptibile. Cind sînt gata, apa este scăzută aproape la jumătate, iar untdelemnul este la nivelul legumelor (ele plutesc în zeamă, ca fructele în dulceaţă).
Cînd se ia cratiţa de pe foc,
ghiveciul se presară cu usturoiul tăiat în felii sau numai cu frunze de ţelină şi pătrunjel tăiate mărunt.
Ghiveciul se pune cald în borcane (numai din margine, fără să se mai amestece în el pînă la sfîrşit), lasand un spaţiu liber de 2—3 cm pînă la gura acestora (ca să nu iasă untdelenmul, cînd se dilată conţinutul in timpul sterilizării). Borcanele se şterg cu un şerveţel de hirtie, se inchid cu capac şi, apoi, se sterilizează 30 minute, la foc mic.
Secret:Acest
ghiveci, deşi se fierbe mult, va avea toate legumele întregi, cînd se va răci. Se serveşte rece. Are gust bun ca şi vara, dacă se consumă în 6—7 luni (ca să nu rîncezească, untdelemnul).