Reteta limba cu masline
Limba de vaca, vitel sau porc, proaspătă sau afumată, se spală bine cu o perie de nailon şi se fierbe pentru a se putea îndepărta pieliţa groasă ce o acoperă. Pentru a fi mai gustoasă, se fierbe în apă cu zarzavat, ca pentru supă de carne: morcov, pătrunjel, ţelină, ceapă (500 — 600 g). Durata de fierbere variază, de la 1 1/2 la 2 1/2 ore, după cît de bătrîn a fost animalul. Limba se poate fierbe împreună cu zarzavatul şi în oală sub presiune, în 1—oră .
Limba se pune la fiert în apă rece, împreună cu o linguriţă de sare de la început, pentru a se aduna (coagula) spuma. Se fierbe tot timpul la foc mic, pentru a-şi păstra suculenţa şi a nu se tulbura supa. Zarzavatul tăiat în sferturi se adaugă, cînd supa clocoteşte.
Secret: Limba este fiartă suficient, dacă furculiţa intră cu uşurinţă în ea şi pieliţa care o acoperă se desprinde imediat în fîşii (începînd de la vîrful limbii). Limba se scoate din supă cu furculiţa, se curăţă de pieliţă, cu un cuţit, cît este fierbinte, apoi se pune iar în supă, dacă nu se pregăteşte imediat, sau numai parţial.
Limba are carnea fragedă (dacă este- bine fiartă) şi este foarte spornică. Se poate prepara dupa urmatoarea reteta.
Ingrediente - Reteta limba cu masline:
6—8 felii limbă (300 g),
o ceapă de mărime mijlocie (50 g),
50—100 ml untdelemn,
o foaie de dafin,
25 g făină,
100 ml vin,
150 ml suc de roşii,
30
măsline,
3—4 felii de lămiie fără coaja albă (care e amară),
10 boabe de piper,
o linguriţă rasă muştar,
1/4 l supă in care a fiert limba.
Mod de preparare - Reteta limba cu masline:
Ceapa, rasă prin răzătoarea cu găuri mici, se căleşte în tot untdelemnul, un minut. Se stinge cu sucul de roşii, frecat cu făina şi cu supa rece şi se adaugă toate celelate ingrediente, inclusiv limba. Cratiţa se introduce în cuptor, unde se lasă 30 minute, ca să fiarbă măslinele şi să se ridice untdelemnul. Sosul nu trebuie să fie prea gros, deoarece cînd se răceşte se mai îngroaşă; dacă este nevoie, se mai diluează cu puţină supă sau suc de roşii. Sare se pune numai cînd se răceşte, dacă mai este necesar (au fost şi
măslinele sărate). Se serveşte rece, ca fel întî.
Reteta limba cu masline ,
Reteta limba cu masline ,
Reteta limba cu masline