joi, 31 mai 2012

Reteta tort cu fructe (capsune, fragute, cirese, caise, sau afine ) si frisca

Reteta tort cu fructe (capsune, fragute, cirese, caise, sau afine ) si frisca

Ingrediente:

Blatul: 6 ouă, 1.50g zahăr, 120g făină, 15 ml rom sau zeamă de lămîie, coajă rasă de lămîie sau portocală, zahăr vandal.

Fructe: 1 kg capsune, fragute, cirese, caise, sau afine etc., 1.50—200 g zahăr, 50 ml rom.

Pentru umplut tort: 500 ml frisca, 2 albuşuri, 100 g zahăr tos. 15 ml rom, 6—7 foi sau 18—20g granule de gelatină, 100 ml apă, */2 pacheţel cu zahăr vanilat.

Pentru ornat tort: 250 g  frisca, un albuş mare, 50 g zahăr tos, o linguriţă rom, 2 foi sau 6 g granule de gelatină, 40 ml apă, i/g pacheţel cu zahăr vanilat.

Mod de preparare:

Fructele se curăţă de coajă şi se taie în felii de 1/2 cm (li se scot sîmburii, dacă. este cazul)-, cele mai mici se lasă întregi. Peste ele se presară tot zahărul, se toarnă romul şi se lasă o oră, ca să-şi lase zeama.

Blatul se pregăteşte ca şi pentru torturile precedente. Se coace, la fel, într-o formă rotundă şi, după ce s-a copt, se taie cu mişcări de ferestrău in trei foi. Pe un platou de tort (cu sau fără picior) se aşază prima foaie (partea care a fost deasupra, cînd s-a copt blatul) care se stropeşte cu 1/3 din zeama lăsată de fructe, se presară cu 1/3 din cantitatea de fructe şi se acoperă cu jumătate din cantitatea de  frisca pentru umplut (v. „Frisca cu gelatina  pentru ornat" se prepară să fie gata numai în momentul cînd se aranjează tortul) care se întinde uniform cu cuţitul. Se aşează, apoi, foaia a doua la fel. Deasupra se pune foaia a treia care se stropeşte cu siropul şi se presară cu fructele rămase.

Tortul se lasă la frigider, ca să se răcească bine, apoi se ornează cu frisca ( „Frisca cu gelatină pentru ornat" - aceasta se poate bate mai înainte şi se păstrează la frigider, fără să se închege prea tare, deoarece are gelatină mai puţină), cu ajutorul cornetului cu şpriţ crestat la vîrf, trasînd dire ondulate din centrul pînă la baza acestuia şi modelînd rozete deasupra, din loc în loc. Se lasă, 2 - 3 ore, în frigider şi apoi se serveşte.

Reteta tort cu fructe (capsune, fragute, cirese, caise, sau afine ) si frisca, tort cu fructeReteta tort cu fructe si frisca, tort cu fructe (capsune, fragute, cirese, caise, sau afine ) si frisca

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare