luni, 30 aprilie 2012

Reteta dulceata de capsuni

Reteta dulceata de capsuni

Ingrediente - Reteta dulceata de capsuni:

- 1 kg capsuni,
- 1 kg zahăr,
- 1/2l apă,
- 30 - 50 ml zeamă de lămîie sau 100g glucoza,
- vanilie,
- rom.

Mod de preparare - Reteta dulceata de capsuni:

Pentru dulceata este nevoie de 1 kg zahăr şi 1 kg fructe cîntărite, după ce au fost curăţate de coadite, precum şi de zeama de la o lămîie (40—50 ml) sau glucoza sirop, cel puţin 100 g, sau în lipsa acestora, sare de lămîie sau chiar o lingură cu oţet, care împiedică zaharisirea, pe parcurs.
Capsunele, ca să nu se moaie la fiert, se pun în prealabil în apă de var. Apa de var se obţine din circa 1/4 kg var stins amestecat cu 2l apă rece. Se lasă să se limpezească cîteva ore, apoi se scurge cu atenţie lichidul clar de deasupra, cca 1 — 1 1/4l. In el se introduc fructele după 30 minute, se pun în strecurătoare, se limpezesc bine la un jet de apă rece. In acest timp se amesteca 500 ml apa si 1 kg zahar, se fierb pana se formeaza un sirop legat:siropul este gata cand daca se ia o lingutita de sirop si se toarna intr-un pahar cu apa rece, in apa se formeaza bobite.
Capsunele se pun in siroul bine legat şi se lasă la foc mic, pînă cînd îşi lasă zeama şi siropul se mai subţiază (2—3 minute); se adaugă zeama de lămîie sau glucoza,vanilia, romul şi se trec la foc mijlociu. Se fierb, pînă cînd se leagă din nou siropul şi capsunele plutesc în el pînă la fundul cratiţei (cînd se ia de pe foc).

Cea mai bună şi sigură probă pentru a se constata, dacă dulceata este fiartă suficient, este următoarea: se ia (din cînd în cînd, la intervale nu prea mari) cratiţa de pe foc, ca să se oprească dulceata din fiert; dacă fructele plutesc pînă la fundul siropului (nu sînt ridicate toate la suprafaţă) şi au un aspect lucios, unsuros (nu zemos), înseamnă că siropul este legat suficient, chiar dacă este subţire, cît timp este cald.  Dacă se fierbe prea mult după acest stadiu, zahărul se va carameliza, va căpăta gust de zahăr ars şi culoare maronie, defecte ce nu se mai pot repara (decît doar dacă se adaugă într-o cantitate mai mare de fructe pentru gem).

Cînd dulceata este gata, se ia cratiţa de pe foc, se aşază pe un grătar şi se mişcă înainte şi înapoi, sau se ia de toarte şi se ridică, făcînd mişcări circulare, ca spuma să se adune într-un singur loc; apoi, aceasta se culege cu lingura. Cratiţa se acoperă cu o farfurie de porţelan sau cu un şervet udat în apă şi bine stors, pentru ca vaporii să se condenseze şi să împiedice formarea cristalelor de zahăr la suprafaţă. După ce s-a răcit, dulceata se pune în borcane care se vor lega cu celofan şi se vor aşeza în cămară.

Secret: Dulceata trebuie supravegheată îndeaproape, căci în timpul fiertului, se ridică multă spumă, mai ales dacă fierbe la foc mare şi siropul va da tot în foc; de aceea, cratiţa trebuie să fie mai mare. Spuma nu se ia deloc în timpul fiertului, căci nu este altceva decît sirop cu bule de aer; acestea vor dispărea, cînd cratiţa se va lua de pe foc.

Reteta dulceata de capsuni , Reteta dulceata de capsuni , Reteta dulceata de capsuni

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare