duminică, 22 aprilie 2012

Reteta mancare de mazare cu carne de pui

Reteta mancare de mazare cu carne de pui

Ingrediente:
- 500 g carne pasare,
- 1/2 kg mazăre boabe,
- 1/4 suc de roşii,
- 50 ml untdelemn sau 50 g unt,
- 25 g făină,
- frunze de pătrunjel, ţelină şi mărar,
- 50 g ceapă,
- sare.

Mod de preparare:
Ceapa, rasă sau tăiată mărunt, se înfierbîntă un minut în grăsime şi imediat se adaugă carnea tăiată în bucăţi. Se amestecă ca să se coaguleze la suprafaţă, adăugind 1/2 linguriţă cu sare sau o linguriţă de condiment tip „Vegeta" şi 2 — 3 linguri cu apă. Se fierbe acoperită, la foc mic (nu direct pe flacără), sau la cuptor, tot acoperită, adăugind cîte puţină apă, pînă cînd se moaie bine. Dacă se pune apă multă, cît să o cuprindă, carnea capătă gust de fiert (rasol).
Mazărea tînără fierbe în circa 30 minute; deci, dacă se pregăteşte cu carne de pui, mazărea se adaugă imediat, după ce carnea a fost înăbuşită cu ceapa în untdelemn (cca 10 minute). Se toarnă, apoi, circa 1/4 l apă (cît să cuprindă carnea şi mazărea) şi se lasă să fiarbă acoperite, la foc mic, pînă cînd se înmoaie suficient şi carnea şi mazărea.
Dacă se întrebuinţează mazăre din conservă (care este fiartă), atunci aceasta se adaugă numai la sfîrşit, cînd carnea este bine fiartă. Mazărea din conservă se pune cu sau fără zeama în care a
fost conservată. In oricare variantă, se va avea grijă, ca mazărea şi carnea să nu aibă mult lichid după ce au fiert, deoarece se va adăuga făina frecată cu sucul sau pasta de roşii şi apă. Se poate pune o parte din suc să fiarbă împreună cu carnea. Sosul trebuie să cuprindă mazărea şi carnea, fără să treacă peste nivelul acestora. După ce sosul a fiert cîteva clocote împreună cu făina şi s-a legat ca o smîntînă subţire, cratiţa se ia de pe foc, mîncarea se sărează şi pentru aromă se presară cu mărar sau pătrunjel tăiat mărunt sau cu ambele.
Secret: Se poate drege şi cu smîntînă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare