sâmbătă, 15 septembrie 2012

Reteta dulceata de struguri

Reteta dulceata de struguri

Ingrediente - Reteta dulceata de struguri:

- 1 kg struguri,cantăriţi după ce au fost curăţaţi de coajă şi seminţe,
- 1 kg zahăr,
- vanilie,
- 50 ml zeamă de lămîie sau 50 g glucoză,
- 500 ml apă.

Mod de preparare - Reteta dulceata de struguri:

Pentru dulceată se aleg numai struguri cu boabe mari cu coaja groasă şi miezul compact (nu zemos). Coaja se curăţă uşor cu mîna şi cu un cuţit, trăgînd din partea unde a fost prinsă codiţa înspre vîrf, apoi cu o scobitoare se scot seminţele; boabele curăţate se cîntăresc. Intr-o cratiţă, zahărul, apa, zeama de lămîie şi 2—3 cm dintr-un baton de vanilie se amestecă puţin, pe foc, pînă cînd se topeşte zahărul.
Siropul se fierbe, pînă cînd se leagă (cînd se ridică lingura din sirop, de pe latul ei, cad deodată 3 picături una lîngă alta) apoi se adaugă boabele de struguri. Cratiţa se lasă 5 minute mai la o parte, - fructele să lase puţină zeamă, apoi se trece la foc mijlociu şi se lasă pînă cind se leagă din nou siropul (dar nu prea mult).
Cînd dulceata de struguri este gata, fructele plutesc în tot siropul pînă la fund şi au un aspect unsuros, lucios.
Dacă nu s-a pus baton de vanilie, zahărul vanilat se adaugă numai cu un minut înainte de a se lua crăiţă de pe foc ca dulceaţa să nu-şi piardă aroma. Se adună spuma şi cratiţa se acoperă cu un şervet udat în apă şi bine stors. După ce s-a răcit, dulceaţa se pune în borcane care, apoi, se inchid ermetic.

Secret: Strugurii conţin o mare cantitate de pectină, substanţă gelatinoasă are va gelifica siropul chiar dacă este mai subţire, după ce acesta se răceşte. Dacă se leagă prea mult, siropul se va îngălbeni şi va căpăta gust de zahăr ars, deci trebuie o mare atenţie la această fază.
Reteta dulceata de struguri , Reteta dulceata de struguri , Reteta dulceata de struguri

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare