Reteta ardei grasi (gogosari) umpluti cu varza
Ingrediente:
- 1-1,5 kg ardei grasi mici (20-25 bucati la 1 kg) sau gogosari,
- 2 kg varza curatata, taiata,
- 1/2 kg morcovi si radacina de telina (curatati si apoi cantariti),
- 600 ml apa,
- 400 ml otet,
- frunze dafin
- sare,
- zahãr,
- piper,
- 150 g hrean.
Mod de preparare:
Ardeilor li se taie un capac. Se scot semintele si cotoarele.
Varza se taie ca fideaua; morcovii si telina se rad prin razatoarea cu gauri mari. Se pun toate într-un lighean smaltuit sau din plastic, se presarã cu 15 g sare pentru fiecare kg de varzã. Se umplu ardeii sau gogosarii cît mai îndesat, asezîndu-i în borcan, unul lîngã altul, în rînduri suprapuse, fara sã se preseze prea mult, apoi se toarnã lichidul. Se calculeazã ca lichidul sã fie circa 1/3 din volumul borcanului (borcanelor), iar proporþia de apã si otet 60 %, respectiv 40 %. Pentru 1 l de lichid, se pun 10 g zahãr, 10 g sare si pentru 2-3
l lichid, o frunzã de telinã, 1-2 foi de dafin, 10-20 boabe piper sau mãcinat, cimbru, mãrar si circa 100 g hrean. se fierbe cîteva minute cu aceleasi arome si, apoi, se toarnã strecurat în borcan pînã la gîtul acestuia. Borcanul se inchide imediat si se duce în cãmarã.
Secret: Dacã lichidul nu este suficient, se preparã, cît apreciem cã ar fi nevoie, adãugînd numai apã cu otet în proportiile arãtate.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu