Reteta baclava
Ingrediente:- 500g foi pentru plăcintă,
- 250kg nuci măcinate,
- 30 g pesmet.
Siropul :
- 300 g zahăr,
- 100 ml rom,
- un pachet cu zahăr vanilat,
- o lamaie mare,
- 250 ml apă.
Mod de preparare:
Intr-o tavă mijlocie (circa 23/33 cm sau ceva mai mare) emailată, unsă cu unt topit sau untdelemn, se aşază o foaie de aluat de placinta (procurate din comerţ sau făcute în casă; dacă nu acoperă toată tava, se pot înnădi) care se stropeşte bine cu pensula muiată în untdelemn amestecat cu unt sau margarină topită. Peste ea se aşază alte două foi, stropite la fel cu grăsime, ca să nu se lipească la copt. Ultima foaie (a treia), după ce s-a stropit cu grăsime, se presară cu '1/7 din nucile măcinate şi amestecate cu pesmetul (fără zahăr). Peste ele se aşază alte şase foi, fiecare din ele stropită cu grăsime şi presărată cu nuci şi pesmet; se termină cu alte 2—3 foi, stropite între ele numai cu grăsime, ca la început (fără nuci). Se stropeşte şi deasupra cu grăsime. După ce s-a lăsat tava la rece 30 minute, cu un cuţit bine ascuţit, baclavaua se taie în pătrate ele 5/5 cm. Tava se introduce în cuptorul bine încălzit, la foc mijlociu, unde se lasă 50—60 minute. Nu se deschide cuptorul 30 minute; după aceea se mai reduce focul (mai mult să se usuce baclavaua).
Zahărul, după ce s-a dizolvat în 250ml apă, se fierbe 2—3 minute. Cînd se ia de pe foc, se adaugă zahărul vanilat şi zeama de lămaie (circa 50 ml).
Cand tava se scoate din cuptor, baclavaua se stropeşte imediat cu tot siropul călduţ. Se lasă pînă cînd nuca şi pesmetul absorb bine siropul şi apoi se serveşte.
Secret: Baclavaua coaptă în tavă nesmălţuită capătă gust de metal (deoarece siropul are zeamă de lămîie).
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu