Reteta tort Dobos
Ingrediente - Reteta tort Dobos:
Blatul :- 8 ouă mari,
- 160 g zahăr,
- 120 g făină,
- 80 g unt,
- 15 ml rom.
Crema :
- 250g unt,
- 200g zahăr,
- 3 ouă,
- 80 g cacao sau 150 g ciocolata de menaj,
- 3 linguri apă
- o lingură rom,
- 150 g zahăr tos pentru caramel,
- 2 pacheţele cu zahăr vanilat.
Pt balotat:
- 100g nuci macinate.
Mod de preparare - Reteta tort Dobos:
Albuşurile se bat spumă, se adaugă tot zahărul tos şi o lingură cu rom şi se bat in continuare, pînă cind se întăreşte spuma ca o zăpadă. Apoi, se pun toate gălbenuşurile şi untul topit (dar rece), se amestecă prin răsturnare, de 4—5 ori, cu telul, se adaugă toată făina şi se amestecă tot cu telul, în continuare, prin răsturnare, de 9—10 ori, ca să se încorporeze. Se unge cu margarină solidă şi se tapetează cu făină fundul detaşabil al unei forme de tort (care se aşază pe dosul unei tăvi, ca să se poată manipula mai uşor, cînd se introduce şi se scoate din cuptor).Se pune o lingură cu vîrf din compoziţie şi se întinde cu cuţitul în strat subţire de circa 2—3 mm, numai cît să acopere forma, avînd grijă să nu se deranjeze tapetul dedesubt. Foaia se coace 4—5 minute (în cuptorul bine încălzit dinainte la foc mijlociu), pînă cînd se întăreşte bine, apoi se trece cu lama lată a unui cuţit sub ea, ca să se desprindă bine şi se coace în continuare, 3—4 minute, pînă cînd se rumeneşte puţin. După ce s-a copt, foaia se ridică cu lama unui cuţit şi se lasă să alunece pe o suprafaţă dreaptă. Forma se curăţă repede cu cuţitul, se răceşte cu apă rece pe partea inversă, apoi se tapetează, din nou, cu margarină solidă şi făină şi pe ea se întinde altă foaie care se va coace la fel; se procedează în continuare astfel, pînă cînd se termină compoziţia.
Vor rezulta 7—8 foi. Compoziţia se ţine la rece, pînă cînd se coc foile (se ia numai din margine, fără să se mai amestece deloc în ea pînă la sfîrşit). Foile nu se suprapun calde, ci numai după ce s-au răcit şi, atunci, numai cu cîte o coală de hîrtie între ele, ca să nu se lipească. Se alege foaia cea mai reuşită şi se pune deoparte.
Se pregăteşte crema.
Cacaua se cerne neapărat prin sită de sîrmă inoxidabilă, astfel cocoloaşele nu se desfac. Ciocolata se rade prin răzătoarea cu găuri mari. Untul se ţine 2—3 ore în bucătărie, ca să fie moale.
Intr-un vas de circa 3l, albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul tos şi o lingură cu rom (15 ml) şi se bat în continuare, pînă cînd se întăreşte spuma. După aceea, se pun gălbenuşurile şi apa, vasul se aşază pe o oala cu apă clocotită pe care sa vina ca un capac sa nu fie pierderi de abur. Compoziţia se bate în continuare, 8 minute, pînă cînd se înfierbîntă bine şi devine spumoasă, insistînd tot timpul pe fundul vasului ca să se amestece bine şi să nu se coaguleze (nu se bate cu mixerul).
Cînd se ia de pe foc, se adaugă cacaua sau ciocolata, zaharul vanilat şi se bate cu telul, pînă cînd se omogenizează bine compoziţia, apoi se răceşte pe un vas cu apă rece, pînă cînd ajunge la temperatura degetului, fără să se mai amestece. După aceea, se pune untul moale şi se bate bine cu telul, pînă cînd se uniformizează (se poate şi cu mixerul); se obţine o cremă omogenă şi spumoasă (spuma scade puţin cînd se pune untul).
Se aşază prima foaie pe platou. Crema (în lighenaş) se împarte astfel, încît să fie distribuită egal pe toate foile care se vor suprapune; se unge şi foaia de deasupra. Foaia lăsată la o parte se aşază pe fundul unei tăvi care se va introduce în cuptor cu 5 minute înainte de glasare (ca să fie caldă), lăsînd uşa cuptorului complet deschisă.
Intr-o tigaie, zahărul se caramelizează, pînă cînd capătă culoare maro deschis . După ce s-a format puţină spumă, tigaia se trage de pe foc, foaia se scoate repede şi se aşază pe masă; tigaia se pune, din nou, 2 secunde, pe foc, apoi zahărul ars se deşartă pe foaie şi se întinde repede eu un cuţit cald (cu lama lată) ca s-o acopere în întregime. Un alt cuţit, cu muchia mai groasă (să fie încălzit ) se trece repede printr-o bucată de unt sau margarină (care trebuie să stea la îndemână) şi, cu el, se împarte foaia glasată in jumătate, apoi în sferturi şi fiecare sfert în 3 felii, apăsînd cu muchea (nu cu tăişul), cu mişcări foarte rapide, cît sînt calde şi cuţitul si glazura; se mai trece o dată cuţitul prin unt şi apoi peste primele semne, îndreptind şi marginile foii şi apăsînd, pînă cînd se taie complet bucăţile. După aceea, bucăţile se aşază deasupra tortului, în ordinea în care au fost tăiate, iar marginea tortului se îndreaptă pînă jos, după foaia de deasupra. Partea laterală a tortului se poate lăsa ca atare sau se unge cu cremă şi se balotează cu nuci măcinate simple. Tortul se lasă înfrigider, pînă cînd se întăreşte'crema.
Secret: Tortul se poate face şi mai mare, la fel, pe dosul unei tăvi de mărime mijlocie, mărind cantităţile ingredientelor, proporţional cu suprafaţa tăvii.
Reteta tort Dobos , Reteta tort Dobos , Reteta tort Dobos
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu