Cum se prepara slanina afumata
Această slanina se obtine din partea dorsală a porcului, tăiată în bucăţi după dorinţă. Dacă slanina este mai lată de 3—4 cm, se taie o parte din lăţimea ei care, apoi, se va topi. Slănina mai aproape de şorici este mai consistentă şi mai gustoasă, se sărează mai bine şi nu rîncezeşte.Bucăţile de slănină se freacă bine cu sare fină, albă (fără miros de petrol sau sulf), pe toate părţile (şi şoriciul), apoi se aşază într-un vas de lemn sau din plastic, suprapunînd bucăţile cu şorici către şorici şi slănină către slănină, cu un strat de sare de circa 1/2 cm între ele. Se lasă astfel într-un loc răcoros (3—4 grade), timp de 3 săptămîni în total. După 10 zile, se sărează bine din nou, frecîndu-se la fel cu sare din abundenţă pe toate părţile şi aşezînclu-se în ordinea inversă, bucăţile deasupra se vor aşeza dedesubt, cu slănina către şorici (deci, toate bucăţile vor fi aşezate suprapuse, cu slănina în sus, bine presărate cu sare). Slănina îşi absoarbe sare numai pînă la saturarea apei din celulele de grăsime, mai multă nu poate absorbi, oricît de multă sare ar fi.
Cînd se sărează slănina a doua oară (după 10 zile) şi se întorc bucăţile cu slănina în sus, se poate presăra fiecare bucată cu altă aromă: piper, coriandru, ienupăr, ienibahar, cimbru, maghiran, cuişoare, usturoi sau combinate.
După sărare, slănina se spală cu apă călduţă de sarea rămasă, se leagă la un capăt cu sfoara trecută prin şorici şi se lasă să se zvînte, atîrnată pe băţ 1 — 2 zile. După aceea bucăţile de slănină se dau la afumare.
Slănina de purcel tînăr, în grosime de 1 1/2— 2 cm, se lasă la sărare numai o săptămînă. Odată cu sarea se poate condimenta cu aroma preferată. Bucăţile de slănină se întorc la două zile, schimbînd pe cele de deasupra cu cele de dedesubt, trecîndu-le pe toate prin saramura care s-a adunat la bază. în ziua a opta, se spală în apă călduţă de sarea rămasă, limpezindu-le cu apă rece, apoi se leagă cu sfoară, se zvîntă 2 zile şi se dau la afumare 2—3 zile, pînă cînd capătă o culoare gălbuie-aurie sau mai deschisă, după preferinţă.
Slănina numai sărată, sau sărată şi afumată, se va păstra la loc răcoros, întunecos şi fără curent de aer, ca să nu rîncezească.
Secret:: Slănina, cîrnaţii, salamul şi orice carne afumată nu se vor păstra în pod pe timp călduros, deoarece grăsimea se topeşte şi curge din ele, se usucă prea mult şi rîncezesc. Se vor păstra într-un loc răcoros (cămară, pivniţă, sau în congelator).