luni, 31 decembrie 2012
luni, 17 decembrie 2012
Cum se prepara sunca
Cum se prepara sunca
Din pulpele porcilor tineri (8—9 luni) cu greutatea în jur de 100—120 kg se obţine cea mai gustoasă şuncă.Pulpele (din faţă sau din spate) se dezosează, scoţîndu-se femurul cu grijă, fără să se taie prea mult carnea, lăsîndu-se numai cu ciolanul (fără picior). Pe scară industrială, cărnurile mai groase se injectează cu saramură concomitent cu sărarea exterioară, astfel încît şuncile pot să rămînă nedezo- sate pînă cînd se termină sărarea şi afumarea. în gospodărie nu sînt astfel de condiţii.
După dezosare, dacă s-au răcit bine, şuncile se freacă abundent cu amestecul de 50 g sare, 1,5 g silitră, 1,5 g zahăr, plus aromele măcinate: piper, coriandru, ienibahar, cuişoare, scorţişoară, foaie de dafin (după gust) sau, in lipsa acestora, cu boabe de ienupăr măcinate, maghiran, busuioc, cimbru, ceapă, usturoi, tăiate mărunt (după gust). Apoi, cărnurile se aşază în vasul pregătit pentru sărare, lăsîndu-se la loc răcoros (8—10 grade) timp de 4 zile. După aceea, se toarnă peste bucăţile de carne o saramură mijlocie cu 180 g sare la 1 litru apă plus 1,5 g silitră şi 1,5 g zahăr la aceeaşi cantitate de apă. Saramura se poate fierbe cîteva clocote cu silitra şi, eventual, cu condimente in plus. Se lasă să se răcească şi apoi se strecoară peste carne, cit să o acopere bine şi să depăşească puţin nivelul. Se lasă astfel să stea 2 săptâmîni, întorcînd zilnic bucăţile de carne în saramură, iar la 3 zile schimbînd ordinea de aşezare a acestora (cele de deasupra se aşază dedesubt). în acest timp, carnea se maturează, devine mai moale şi datorită silitrei va căpăta culoarea roşie-rozalie.
După trecerea acestui interval de timp, bucăţile de carne se spală bine de sare cu apă călduţă, limpezindu-se cu apă rece, apoi se leagă cu sfoară trecută prin şorici în partea mai îngustă. Se atîrnă pe băţ şi se iasă 1—2 zile ca să se zvînte, apoi se afumă 4—5 zile, pînă cînd capătă culoare aurie.
Carnea se foloseşte ca şuncă fiartă. In acest scop, se va tăia cîte o bucată care să se consume în 3—4 zile, altfel dacă se ţine prea mult fiartă, se usucă şi-şi pierde aspectul. Şunca fiartă se păstrează acoperită la frigider.
Ce preparam din carnurile rezultate la taierea porcului
Ce preparam din carnurile rezultate la taierea porcului
Pulpele din spate se folosesc la prepararea şuncii, sau treptat se adaugă carnea la diferite preparate.Spetele (pulpele din faţă) se pot folosi la fel ca şi cele din spate, după ce s-au afumat, sau se adaugă una sau amîndouă la carnea pentru cîrnaţi.
Pieptul cu coastele pe care se va lăsa carnea, sărat şi afumat, se foloseşte la diferite preparate cu legume (fript separat sau fiert împreună cu ele). Sau se vor scoate oasele (coastele) şi slănina striată cu carne, sărată şi afumată se va fierbe cu mirodenii pentru kaiserfleisch.
Burta (bietul) se adaugă la cîrnaţi, sau sărată (neafumată), se fierbe pentru slănină cu boia şi ustoroi. La fel slănina de la gîtul porcului (guşa) şi aceasta striată cu carne, proaspătă sau sărată, se fierbe pentru slănină cu boia şi usturoi.
Muşchiul garf (antricotul), care se taie ele o parte şi de alta a şirei spinării, cu 12—15 cm clin coaste, se poate conserva proaspăt la congelator, tăiat în felii de grosimea coastei, pentru grătar, sau fără coastă, pentru diferite şniţele (Feliile alăturate se pun în pungă de nailon şi, la nevoie, se vor dezgheţa în frigider, atît cît să se poată dezlipi una de alta şi să se pregătească înainte de a se dezgheţa, ca să nu curgă sucul din carne). Dacă se scoate tot muşchiul întreg, fără os, se obţine muşchiul file, care sărat şi afumat puţin, se foloseşte ca atare, tăiat în felii subţiri, sau prăjit cu diferite preparate din legume. Sau se poate fierbe în bucată mai mare cu diferite mirodenii pentru ocazii festive. Bucata se taie în felii subţiri care se aşază suprapuse pe un platou, ornate cu măsline şi gogoşari.
Ceafa care este continuarea antricotului, cu carnea striată cu grăsime, se poate conserva proaspătă la congelator, sau sărată şi afumată puţin, se adaugă treptat la diferite preparate, mai ales la sarmale, în amestec cu carne proaspătă.
Slănina de pe spate se sărează şi se afumă, consumîndu-se ca atare.
Ciolanele şi picioarele, proaspete sau puţin sărate (3—4 zile), se folosesc pentru piftie, sau sărate şi afumate, se adaugă la diferite preparate pentru a le da gust mai bun.
Toate oasele se afumă pentru a se adăuga la ciorbe, cărora le vor da un gust deosebit de bun. Deci, totul se foloseşte.
Toate cărnurile şi slănina tranşate se aşază pe o masă sau pe planşetă, una lingă alta (nu suprapuse), ca să se răcească cît mai repede, apoi se vor- săra.
Cînd sînt condiţii de păstrare în stare proaspătă la congelator (ladă), seva săra numai slănina şi carnea care ulterior se doreşte să se consume afumate, restul se va lăsa pînă a doua zi la rece, cînd se va tăia în linişte, după necesităţi (ca să nu mai necesite o nouă decongelare pentru această operaţie) şi se va repartiza în pungi de nailon, aşezîndu-le în congelator (reglat la maximum pentru o zi ca să îngheţ« cît mai repede sucul în celulele cărnii; astfel, la dezgheţare nu va ieşi din carne. Fiind o cantitate mare introdusă odată, va îngheţa mai încet, dacă congelatorul este pus la minimum, sucul din carne transformîndu-se treptat în ace de gheaţă care vor sparge celulele cărnii şi, la dezgheţare, acesta se va scurge printre fibrele cărnii, dacă nu se vor respecta regulile de dezgheţare. După 24 de ore, temperatura se va regla la normal sau la minimum.
joi, 13 decembrie 2012
Reteta lebervurst
Reteta lebervurst
Ingrediente - Reteta lebervurst:
- 1/2 din ficat;- 1/2 din splină;
- o inimă de porc;
- un rinichi de porc;
- 1/4 din grăsimea de la guşă;
- 1/2 din carnea sangerindă;
- condimente: piper, nucşoară, ienibahar; cuişoare; maghiran.
Mod de preparare - Reteta lebervurst:
Toate componentele se trec prin maşina de tocat cu sita cu găuri mici de 3-4 ori: odată cu 1 - 2 cepe mari fierte, odată cu carnea. La tocătură se adaugă 2 - 300 ml supă cu multă grăsime (adunată din oala unde a fiert capul) şi condimente: o linguriţă nucşoară rasă prin răzătoarea cu găuri mici, 1/2 linguriţă cu piper şi 1/2 linguriţă cu ienibahar măcinat, 1 —2 cuişoare pisate fin în piuliţă, maghiran după gust şi cîte o linguriţă cu sare fină pentru fiecare kg de compoziţie, sau după gust. Compoziţia va avea aspectul unei paste, cu care se umplu intestine ca pentru caltaboşi mai subţiri.Cu ajutorul şpriţului sau prin maşina de tocat, la care s-a montat tubul pentru cîrnaţi, se umplu intestinele, legîndu-se la ambele capete cu sfoară subţire. Cînd sunt gata, se introduc în apă sau supă fierbinte (care a fiert în clocot) şi, fără să mai dea în clocot, se ţin aşa 50 —60 minute, după care se scot cu strecurătoarea de macaroane, înţepînd din loc în loc intestinul cu un ac gros, să iasă aerul, ca să nu plesnească şi li se dă drumul cîteva minute în apă rece, apoi se aşază pe platou.
Se serveste rece
Reteta lebervurst , Reteta lebervurst , Reteta lebervurst
Reteta coltunasi cu branza
Reteta coltunasi cu branza
Ingrediente - Reteta coltunasi cu branza:
- 300g faina,- 2 oua,
- 2 linguri apa,
- un var de cutit sare,
- 200 g brânză de vacă,
- 1 ou,
- 1 linguriţă făină,
- puţin zahăr,
- 2 linguri unt.
Mod de preparare - Reteta coltunasi cu branza:
Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc, se sparg ouăle adăugând şi două coji cu apă (două jumătăţi) şi un vârf de linguriţă de sare. Se amestecă întâi ouăle cu o linguriţă, până cuprind puţină făină, se lucrează apoi cu mâna şi se frământă bine aluatul, până devine destul de îndesat, mai adăugând făină dacă se cere.Din aluat se întinde o foaie şi înainte de a se zbici, se taie pătrate de 5 — 6 cm. Se freacă separat brânza de vacă cu un ou, puţin zahăr (după dorinţă), făină şi sare. Se poate adăuga şi o lingură de brânză de oi, dacă nu este iute. În fiecare pătrat de aluat se pune cu linguriţa puţină brânză, se întoarce în două, astfel încât să formeze triunghiuri, strângându-se bine marginile între degete, pentru a se lipi bine aluatul. Cu un sfert de oră înainte de masă se fierb la foc potolit, într-o cratiţă mare cu apă clocotită şi sare.
Secret: Coltunasii se scurg bine de apă şi se opăresc cu unt. Se servesc fierbinţi.
marți, 4 decembrie 2012
Cum se prepara slanina papricata
Cum se prepara slanina papricata
Se alege slanina de la gîtul porcului (gusa), proaspătă sau sărată, ca şi pieptul sau burta sărate şi neafumate, se fierbe (cîte o bucată) cu mirodenii (foi de dafin, boabe de piper şi de ienibahar sau cimbru, maghiran, după gust) circa o oră (fără clocot), aşezată într-un vas cu şoriciul în jos (altfel acesta va sta la suprafaţa apei şi nu va fierbe).Intre timp, se taie în felii 7—8 căţei de usturoi, se presară cu o linguriţă cu sare şi apoi se zdrobesc cu dosul unei linguri de lemn într-o farfurie, adăugind şi 2—3 linguri cu apă fierbinte (din care a fiert slănina). Cînd slănina este fiartă (fără să fie prea moale), se scoate cu o furculiţă şi se trece imediat prin acest mujdei, întorcînd-o pe toate părţile. După aceea, caldă sau rece, slănina se presară cu boia dulce, frecînd-o cu mîna sau cu o cîrpă, ca să se înroşească pe toate părţile.
Reteta cornulete de post
Reteta cornulete de post
Ingrediente - Reteta cornulete de post:
- 1kg faina de grau- 500 ml apă minerală,
- 300 ml ulei,
- 200 g zahăr,
- coaja de la o lămâie,
- sare,
- esenta vanilie,
- drojdie cât o nucă,
- un vârf de linguriţă bicarbonat,
- 2linguri de cacao,
- 60 g cocos
Mod de preparare - Reteta cornulete de post:
Se frământă un aluat molicel, care se împarte în două - o parte se termină de frământat şi se lasă să stea timp de zece minute, iar la a doua parte se adaugă două linguri de cacao şi se frământă până la capăt. După ce s-a frământat, se împarte fiecare parte în opt părţi egale, se întinde cu mâna unsă cu ulei sau cu sucitorul, fiecare parte de aluat, apoi se pune una peste alta şi se taie în opt părţi. Pe fiecare bucăţică, se pune rahat sau magiun şi se rulează. După aceea, se pun în tăvi, se lasă o jumătate de oră să crească, apoi se dau la copt. După ce s-au copt, se însiropează; siropul se face din 200 g zahăr şi o cană de apă, care se fierb timp de 5 minute. Seadaugă o vanilie sau esenţă de rom. După ce însiropăm cornuleţele, le dăm prin nucă de cocos.
Reteta cornulete de post , Reteta cornulete de post , Reteta cornulete de post
Etichete:
De post,
Desert,
Dulciuri,
Retete de post
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Retete populare
-
Reteta salata de perisoare Pt masa de sarbatori trebuie sa avem pregatite dinainte mai multe feluri de mancare, sa nu trebuiasca sa...
-
Reteta prajitura gratar Ingrediente - Reteta prajitura gratar: - 500g făină, - 200g unt sau margarina, - 200 ml smantana, - 2 oua, -...
-
Reteta aluat fraged sau nisipos Ingrediente: - 300 g faina de grau, - 200 g unt, - 100 g zahar pudra, - 2 gălbenusuri, - un varf de ...
-
Reteta tocana sarbeasca cu carne de pui Ingrediente - Reteta tocana sarbeasca cu carne de pui: - 500g carne pui , - 500g ardei grasi, ...
-
Salata de ghebe si gogosari Ingrediente: - 4 kg gogoşari, - 3 kg ghebe (opintici), - 2 kg ceapă, - 150 ml oţet, - 1 l de ulei - 3-4...
-
Reteta peste umplut la cuptor Ingrediente: - 1 crap de cca 1 kg, - 1 ceapă mare (100 g), - 100 ml untdelemn, - 50 g franzelă, - 2 ou...
-
Reteta placintă din aluat fraged (nisipos) cu mere Ingrediente: A l u a t u l: - 400 g făină, - 150 g unt sau margarina, - 200 ml sm...
-
Reteta iahnie de fasole boabe Ingrediente: - 250 g fasole boabe , - o ceapă, - o foaie de dafin, - 100 ml untdelemn. - 250 ml suc d...