Ce preparam din carnurile rezultate la taierea porcului
Pulpele din spate se folosesc la prepararea şuncii, sau treptat se adaugă carnea la diferite preparate.Spetele (pulpele din faţă) se pot folosi la fel ca şi cele din spate, după ce s-au afumat, sau se adaugă una sau amîndouă la carnea pentru cîrnaţi.
Pieptul cu coastele pe care se va lăsa carnea, sărat şi afumat, se foloseşte la diferite preparate cu legume (fript separat sau fiert împreună cu ele). Sau se vor scoate oasele (coastele) şi slănina striată cu carne, sărată şi afumată se va fierbe cu mirodenii pentru kaiserfleisch.
Burta (bietul) se adaugă la cîrnaţi, sau sărată (neafumată), se fierbe pentru slănină cu boia şi ustoroi. La fel slănina de la gîtul porcului (guşa) şi aceasta striată cu carne, proaspătă sau sărată, se fierbe pentru slănină cu boia şi usturoi.
Muşchiul garf (antricotul), care se taie ele o parte şi de alta a şirei spinării, cu 12—15 cm clin coaste, se poate conserva proaspăt la congelator, tăiat în felii de grosimea coastei, pentru grătar, sau fără coastă, pentru diferite şniţele (Feliile alăturate se pun în pungă de nailon şi, la nevoie, se vor dezgheţa în frigider, atît cît să se poată dezlipi una de alta şi să se pregătească înainte de a se dezgheţa, ca să nu curgă sucul din carne). Dacă se scoate tot muşchiul întreg, fără os, se obţine muşchiul file, care sărat şi afumat puţin, se foloseşte ca atare, tăiat în felii subţiri, sau prăjit cu diferite preparate din legume. Sau se poate fierbe în bucată mai mare cu diferite mirodenii pentru ocazii festive. Bucata se taie în felii subţiri care se aşază suprapuse pe un platou, ornate cu măsline şi gogoşari.
Ceafa care este continuarea antricotului, cu carnea striată cu grăsime, se poate conserva proaspătă la congelator, sau sărată şi afumată puţin, se adaugă treptat la diferite preparate, mai ales la sarmale, în amestec cu carne proaspătă.
Slănina de pe spate se sărează şi se afumă, consumîndu-se ca atare.
Ciolanele şi picioarele, proaspete sau puţin sărate (3—4 zile), se folosesc pentru piftie, sau sărate şi afumate, se adaugă la diferite preparate pentru a le da gust mai bun.
Toate oasele se afumă pentru a se adăuga la ciorbe, cărora le vor da un gust deosebit de bun. Deci, totul se foloseşte.
Toate cărnurile şi slănina tranşate se aşază pe o masă sau pe planşetă, una lingă alta (nu suprapuse), ca să se răcească cît mai repede, apoi se vor- săra.
Cînd sînt condiţii de păstrare în stare proaspătă la congelator (ladă), seva săra numai slănina şi carnea care ulterior se doreşte să se consume afumate, restul se va lăsa pînă a doua zi la rece, cînd se va tăia în linişte, după necesităţi (ca să nu mai necesite o nouă decongelare pentru această operaţie) şi se va repartiza în pungi de nailon, aşezîndu-le în congelator (reglat la maximum pentru o zi ca să îngheţ« cît mai repede sucul în celulele cărnii; astfel, la dezgheţare nu va ieşi din carne. Fiind o cantitate mare introdusă odată, va îngheţa mai încet, dacă congelatorul este pus la minimum, sucul din carne transformîndu-se treptat în ace de gheaţă care vor sparge celulele cărnii şi, la dezgheţare, acesta se va scurge printre fibrele cărnii, dacă nu se vor respecta regulile de dezgheţare. După 24 de ore, temperatura se va regla la normal sau la minimum.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu