luni, 13 februarie 2012

Reteta biscuiti spritati

Reteta biscuiti spritati

Ingrediente:
- 500 g făină,
- 200 g unt,
- 1 ou,
- 200 g zahăr (numai tos),
- un plic cu zahăr vanilat,
- un varf de cutit sare fină,
- 1 pliculet praf de copt.

Mod de preparare:
Intr-un lighenas de circa 3 1, se freacă untul moale cu zahărul, oul  întreg, sarea, vanilia şi praful de copt, numai 1/2 de minut, cu furculiţa, fără să se topească zahărul (untul trebuie ţinut în bucătărie, 3—-4 ore, ca să nu fie îngheţat); se pune, apoi, făina toată şi se trece cu furculiţa prin făină şi unt, amestecînd mereu prin răsturnare (nu circular), ca să se formeze frecăţei mai mici. Frecăţeii trebuie să rămînă foarte bine înfăinaţi, semănand cu un aluat numai pe jumătate lucrat (nu trebuie să se lege ca un aluat); de aceea, nu se lucrează cu mîna, ci cu furculiţa, deoarece la căldura mîinii untul se încălzeşte şi leagă făina.  Frecăţeii se lasă la rece 30 minute. Se scoate sita şi cuţitul de la maşina de tocat carne şi, numai cu cercul cu filet, se fixează forma specială pentru biscuiţi şpriţaţi, care are patru modele de orificii (multe gospodine o au in casa de dinainte de 89 cand faceam toate dulciurile in casa), potrivindu-se lama din faţă, ca biscuiţii să iasă prin modelul dorit, dar deschis numai pe jumătatea dreaptă, deoarece dacă aluatul iese prea gros, nu se poate îndoi în cununiţe şi nici nu se va coace bine în interior.  Frecăţeii se introduc cu mîna, treptat (nu prea mulţi la început) în coşul maşinii, fără să se preseze prea tare, învîrtind manivela în acelaşi timp, pînă cind va ieşi un rulou zimţat, care se va prinde pe palmă şi se va rupe de circa 7—8 cm lungime pentru bastonaşe (ţigarete), sau de 9—10 cm pentru cununiţe. Sub formă de cununiţe, biscuiţii sînt mai aspectuoşi. Ruloul se rotunjeşte singur, pe măsură ce iese din maşină (tininduse mana stangă sub el, în timp ce cu mîna dreaptă se învarteşte de manivelă) şi, cîand are lungimea dorită, i se unesc capetele. Cununiţele formate se aşază în tava presărată cu cu puţină făină (netezită cu palma), ca să nu se lipească de tavă cristalele de zahăr care rămîn în aluat; distanţa dintre ele trebuie să fie da 11/2 cm. Frecăţeii se vor lega singuri, presîndu-se prin învîrtirea manivelă făina se va încorpora şi astfel se vor forma ţepii. Aluatul nu trebuie presat prea mult, cînd se introduce în maşină, ca să nu se încălzească de la temperatura mîinii. Dacă s-au algomerat frecăţeii la ieşirea din maşină şi nu mai ies prin formă, cu toate că se învîrteşte manivela, se va desface forma, se va scoate aluatul presat (care se amestecă cu furculiţa cu restul frecăţeilor), se va monta clin nou forma şi se,va continua învîrtirea manivelei, 
introducînd treptat frecăţeii, fără să se preseze cu mîna (se vor atrage singuri prin mişcarea manivelei, dacă se adaugă treptat). Aluatul, fiind înfăinat şi vîrtos, se rupe repede cand iese din maşină, de aceea se ţine mîna sub el; chiar dacă s-a rupt în 2—3 , bucăţi, acestea se vor aşeza în tavă unele lîngă altele şi, la copt, se vor lipi intre ele. Cele care sînt prea fărîmiţate se vor amesteca cu restul frecăţeilor numai cu furculiţa. Biscuiţii se coc la foc mijlociu, 25 minute, pînă cînd se rumenesc puţin. După 15 minute, tava se poate întoarce, dacă cuptorul nu coace uniform sau se mai reduce focul, dacă rumeneşte prea mult. Biscuiţii se pot păstra mult timp în cutie de carton.

Sunt deliciosi.

Secret:Ca biscuiţii să reuşească cu ţepi frecăţeii trebuie să fie bine înfăinaţi şi să nu se lucreze cu mîna, ca să nu se unească între ei, ca un aluat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare