joi, 23 februarie 2012

Reteta ciorba de urzici

Reteta ciorba de urzici

Ingrediente:
- 0,5 kg urzici
- 1 ceapã
- 1 capatana mica usturoi
- 1 lingurã orez
- bors pt acrit
- leustean, piper, sare
- 1 lingurita de hrean ras

Mod de preparare:
De la urzici, se foloseşte numai vîrful lujerilor (5—7 cm) cu toate frunzuliţele aferente. Se controlează amănunţit, ca să nu aibă fire de păr (de la animalele care le străbat), apoi se spală într-un vas cu apă multă, agitîndu-se cu o lingură de lemn, ca să se desprindă nisipul fin lipit de ele. Se scot din apă cu strecurătoarea şi se spală în 4—5 ape, pînă cînd în ultima apă nu mai rămîn urme de nisip. Se ia, apoi, cîte un mănunchi de urzici în mina acoperită cu o mănuşă de cauciuc sau cu o pungă de nailon, ca să nu urzice (cele tinere urzică foarte puţin) şi se taie în 4—5 felii.
Urzicile astfel pregatite se oparesc si se toaca ca pt ciorba.
Intr-o oala se pun la fiert 2l de apa
Cand da in clocot se adauga urzicile si ceapa tocata marunt. Dupa 30 min se adauga orezul. Se gusta si se condimenteaza cu sare si piper.
Se curata si se piseaza usturoiul, se adauga peste el zeama din ciorba.
Cand orezul a fiert 15 min se adauga borsul, amestecul de usturoi, lingurita de hrean.
Se lasa sa mai fiarba 5 min, se stinge focul si se adauga leusteanul tocat.

0 comentarii:

Trimiteţi un comentariu

Retete populare