vineri, 3 februarie 2012

Reteta ciulama de pui

Reteta ciulama de pui

Ingrediente:
- 300 g carne de pui,
- 40 g făină,
- 50 g unt sau untdelemn,
- 500—600 ml supa de carne,
- 100 ml smantană,
- pătrunjel,
- condiment tip "Vegeta",
- sare.

Mod de preparare:
Carnea se fierbe în circa 1,51 apă clocotită, ca să se coaguleze repede la suprafaţă şi să rămînă sucul în ea, adăugîndu-se imediat zarzavat de supă (morcov, ţelină, pătrunjel, o ceapă albă) şi o linguriţă rasă de sare.
Cind carnea este fiartă, se strecoară supa necesară.
Intr-o cratiţă, făina se înfierbîntă cu untul topit sau cu untdelemnul la foc mic (nu direct pe flacără) numai un minut (fără să se rumenească), stingîndu-se apoi cu supa fierbinte, adăugată de două ori şi amestecînd de fiecare dată pină cind se desfac toate cocoloaşele formate.
Pentru gust mai bun se adaugă 1/2 linguriţă cu „Vegeta" care şi sărează. Sosul trebuie să aibă consistenţa unei smintina lichida, sau daca e mai groasa se diluează cu lapte sau supă şi, după ce a fiert cîteva clocote, cratiţa se ia de pe foc.
Dacă nu s-a pus lapte, se amestecă imediat cu smîntîna frecată cu o lingură de apă rece, potrivindu-se gustul cu sare.
Carnea se taie bucati si se adaugă în sos. Ciulamaua fierbinte se presară cu pătrunjel şi se serveşte cu mămăliguţă caldă. 
Secret: La cei 500 ml de supa folositi pt sos se pot adauga 100 ml lapte astfel sosul va iesi mai alb si mai aspectuos.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare