joi, 2 februarie 2012

Reteta coltunasi cu carne

Reteta coltunasi cu carne

Ingrediente:
Aluatul:
- 2 oua mari (60 g bucata),
- 150 g făină,
- 50 g gris,
- 30 ml untdelemn.

T o c ă t u r a:
- 200 g carne de viţel, porc (slabă), sau piept de pui,
- 50 g ceapă,
- 2 linguri untdelemn,
- un ou,
- un virf de cuţit piper.
- 20 g făină.,
- sare.

Sosul:
- 3 linguri untdelemn,
- 25g făină,
- 300 ml suc de roşii,
- ceapă,
 - mărar si frunze de pătrunjel.

Mod de preparare:
Carnea tocata, împreună cu ceapa tăiată mărunt, se căleşte în untdelemn cu jumatate linguriţă de sare şi piper, acoperite, circa 30 minute, la foc mic, pînă cînd scade complet apa pe care o lasă. Se mai amestecă de cîteva ori numai în grăsimea rămasă, apoi tigaia se ia de pe foc. Cînd carnea este rece, se amestecă cu oul, făina şi cu o linguriţă cu frunze de mărar sau pătrunjel tăiate mărunt.

Pt aluat într-un castron, se amestecă ouale cu untdelemnul, apoi se pun făina şi grisul cu care se amestecă şi se frămîntă cu mîna, ca şi foaia, îndoind mereu aluatul sub podul palmei, circa 5 minute
Dacă ouăle au fost mai mari, s-ar putea să necesite încă puţină făină, iar dacă au fost mici, încă puţină apă, ca să se obţină un aluat care se întinde uşor cu sucitorul. Se aşază aluatul pe masa de lucru, presărată cu puţină făină. Se lasă să se odihnească 10 minute, ca să devină elastic şi să se întindă mai uşor; i se dă apoi forma de dreptunghi, apăsîndu-1 cu palma ca să aibă peste tot aceeaşi grosime şi laturile drepte. Se întinde cu sucitorul în foaie dreptunghiulară de circa 2 mm grosime care, apoi, se taie cu cuţitul în pătrate cu latura de circa 5 cm. Se distribuie umplutura pe toate pătratele, apoi se îndoaie fiecare pătrat în formă de triunghi şi se presează pe margini cu o furculiţă sau cu degetele, ca să se lipească şi să nu iasă umplutura la fiert. Dacă foaia s-a uscat puţin, se umezeşte cu apă (cu pensula) în jurul umpluturii şi, apoi, se îndoaie şi se presează.
Intr-o cratita de 3 — 4 1 se pun 2l de apa la fiert impreuna cu o linguriţă cu vîrf de sare. Cînd clocoteşte apa, se pun colţunaşii, se amestecă imediat cu lingura, ca aceştia să nu se lipească de fundul cratiţei sau unul de altul. Se fierb 20 minute, la foc mijlociu, cu capacul tras puţin la o parte (să nu clocotească prea tare).
Apoi, se ia cratiţa de pe foc, şi se lasă colţunaşii să stea 30 minute în apa în care au fiert
în acest timp, se prepară sosul. într-o cratiţă, ceapa (o linguriţă cu virf) rasă fin se căleşte, un minut, în untdelemn şi imediat se stinge cu sucul de roşii, diluat, după gust, cu apă (cca 200 ml). Făina se freacă cu 2 linguri apă rece, se amestecă cu sosul şi se lasă să fiarbă cîteva clocote. Apoi, cratiţa se ia de pe foc şi sosul se sărează după gust şi i se adaugă, facultativ, o linguriţă cu zahăr şi, pentru aromă, frunze de mărar sau pătrunjel tocate mărunt. Sosul trebuie să fie ca o smîntînă subţire.
Colţunaşii se scot din apă cu spumiera, sau se deşartă uşor în strecurătoare. După ce au fost bine scurşi de apă (nu trebuie limpeziţi), colţunaşii se pun într-un vas termorezistent, uns cu o lingură de untdelemn; se adaugă cîteva bucăţele de unt peste ei şi se înfierbîntă în cuptor, cu 10 minute înainte de servire.
Se servesc cu sosul fierbinte.

Secret: coltunasii trebuie lasati 30 min in apa in care au fiert pt ca astfel să se umfle aluatul şi să devină mai pufoşi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare