sâmbătă, 18 februarie 2012

Reteta mancare de cartofi

Reteta mancare de cartofi

Ingrediente:
- 600-700 g cartofi (de preferinţă cei care nu se zdrobesc la fiert), - o ceapă
- 3-4 linguri untdelemn (50 ml),
- mărar,
- pătrunjel,
- boia,
- sare,
- piper,
- 1/2 foaie de dafin (facultativ).

Mod de preparare:
Este o mîncare care se execută repede.
Ceapa tăiată mărunt se căleşte în tot untdelemnul, într-o cratiţă , la foc mic, amestecînd mereu (deoarece se arde repede) pînă cînd îi scade apa şi devine lucioasă, fără să se îngălbenească; după aceea, se pune un vîrf de linguriţă cu boia dulce sau jumatate linguriţă cu pastă de ardei, amestecîndu-se numai de 2—3 ori; imediat, se stinge cu 250ml apă.
Cînd clocoteşte apa, se adaugă cartofii curăţaţi de coajă şi tăiaţi in sferturi mici de 2 cm grosime. Se completează cu apă atît, cît să-i cuprindă (să nu treacă peste nivelul lor), se sărează după gust şi se adaugă un vîrf de cuţit cu piper (facultativ).

Se lasă să fiarbă acoperiţi, circa 20 minute, întorcîndu-se în sos, pînă cînd se moaie, fără să se zdrobească şi apa scade cu 1 — 2 cm sub nivelul lor.
Pentru aromă, se adaugă pătrunjel sau mărar tăiat mărunt, sau din ambele, sau după gust şi o foaie de dafin. Se mai gustă dacă este sărată, deoarece cartofii absorb mai multă sare decît alte legume.

Sosul nu trebuie îngroşat cu făină, amidonul din cartofi este suficient ca să-1 lege puţin.
In cazul cînd dorim ca mîncarea să aibă mai mult sos, acesta se poate lega cu o linguriţă de făină (10—15 g), frecată cu o lingură cu apă rece; se amestecă cu sosul şi se lasă să fiarbă cîteva clocote.

Cine doreşte, poate să acrească mîncarea cu 100—150 ml suc de roşii care se adaugă în lichidul în care se fierb cartofii, sau după ce se ia de pe foc, cu zeamă sau sare de lămîie, sau cu cîteva picături de oţet.

Secret:Mîncarea de cartofi se serveşte, ca fel doi, cu diferite salate (salată verde, de castraveţi, de roşii, ardei copţi etc) sau cu murături. De asemenea, mîncarea de cartofi poate servi drept garnitură la friptură din orice carne, sau la carne fiartă rasol, chiftele, ochiuri, friganele, cîrnaţi etc.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare