sâmbătă, 18 februarie 2012

Reteta mancare de mazare

Reteta mancare de mazare

Ingrediente:
- 1 conservă mare mazăre extrafină,
- 150-200 ml suc de roşii,
- 20 - 25 g făină,
- 30 g unt sau untdelemn,
- 50-100 ml smîntînă,
- o linguriţă cu vîrf ceapă rasă,
- pătrunjel,
- mărar,
- sare.

Mod de preparare:
Intr-o cratiţă, ceapa se căleşte, un minut, în unt sau untdelemn, la foc mic şi se stinge cu 200 ml apă. Se adaugă mazărea şi 1/2 linguriţă sare sau o linguriţă de condiment tip „Vegeta" şi se lasă să fiarbă acoperită, pînă cînd se moaie bine (cca 30 minute).
După ce a fiert, se freacă făina cu sucul de roşii, adăugat cîte puţin la început, ca să nu se formeze cocoloaşe şi se amestecă cu mazărea, lăsînd să fiarbă cîteva clocote ca să se lege sosul (trebuie să cuprindă bine boabele de mazăre).
Cratiţa se ia de pe foc şi mîncarea se drege, cît este fierbinte, cu smîntînă bătută bine cu o lingură de apă rece, potrivindu-se şi gustul cu sare. Pentru aromă, se pune una din verdeţuri, sau din fiecare cîte puţin.
Se serveşte simplă, ca fel doi sau, ca garnitură la fripturi din orice fel de carne, la carne fiartă (rasol), ochiuri, friganele etc.

Secret:Pt cei care nu folosesc suc de rosii, în loc de suc de roşii, făina se poate freca cu apă sau lapte rece (1 — 2 linguri) şi se amestecă cu mazărea, completînd imediat lichidul cu apă sau lapte, cît este necesar ca să cuprindă bine mazărea. Se adaugă o linguriţă cu vîrf de „Vegeta" şi se lasă să fiarbă cîteva clocote, ca să se lege sosul.
Se ia de pe foc şi se acreşte cu zeamă sau sare de lămîie, sau cu cîteva picături de oţet şi se sărează după gust. Smîntînă, frecată cu o lingură de apă rece, se amestecă cu sosul fierbinte. Dacă se pune lapte in sos, se poate exclude smîntînă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare