miercuri, 1 februarie 2012

Reteta prajitura gratar

Reteta prajitura gratar

Ingrediente - Reteta prajitura gratar:

- 500g făină,
- 200g unt sau margarina,
- 200 ml smantana,
- 2 oua,
- 50—100g zahar,
- 100g nuci macinate (se poate şi fara nuci),
- un plic praf de copt,
- zeama şi coaja de la 1/2 lamaie,
- un varf de lingurita sare fina,
- un borcan de 400 g marmelada acrisoara (de caise, vişine sau coacăze),
- un plic cu zahar vanilat.

Mod de preparare - Reteta prajitura gratar:

Intr-un vas, se amestecă cu lingura untul sau margarina moale, sarea, un galgenus si un ou intreg, zeama şi coaja de lămiie, smîntîna şi, la urmă, făina, împreună cu nuca măcinată şi praful de copt.
Dacă nu se pune nucă, se va adăuga circa 50 g făină.
Se amestecă bine, cu lingura, fără să se frăminte.
Aluatul trebuie să fie vîrtos. Se lasă la rece, ca să se întărească grăsimea (30 minute).
Se ia jumătate din aluat şi se întinde în foaie, după dimensiunile unei tăvi mari de circa 26/44 cm. Foaia se poate întinde mai groasă, ca să se ridice mai uşor de pe masă, împăturită în trei, după ce se aşază în tavă, se desfac marginile şi se întinde cu mina, ca să acopere toată suprafaţa tăvii; se unge cu marmeladă. Din restul aluatului (lăsat la rece), se fac suluri de grosimea unei macaroane, care, apoi, se aşază cu distanţă de 2 cm între ele, pe marmeladă, în diagonală. începînd cu două colţuri opuse (pe toată suprafaţa). Se aşază încă un rînd de suluri peste primul, începind din celelalte colţuri opuse, tot cu distanţă de 2 cm intre ele, formînd astfel un grătar.
Albuşul rămas se bate puţin cu furculiţa şi cu el se unge grătarul (cu pensula). Tava se introduce în cuptor, Ia foc mijlociu, unde se lasă 30—40 minute;, după 20 minute, focul se reduce, ca prăjitura să nu se rumenească prea mult.
Se lasă în tavă să se răcească, apoi se pudrează cu zahăr şi cu zahăr vanilat şi se taie în romburi.

Secret: Dacă a mai rămas aluat, din acesta se fac cornuleţe umplute cu rahat, nuca, sau marmelada.

0 comentarii:

Trimiteţi un comentariu

Retete populare