luni, 19 noiembrie 2012

Retete de post - cozonac de post

Retete de post - cozonac de post

Ingrediente - Retete de post - cozonac de post

- 1 kg fãinã
- 500 g zahãr tos
- 2 pachete margarinã
- 50 g drojdie
- 1 litru apã
- 1 plic zahãr vanilat
- 1 lingurã coajã rasã de lãmâie
- 1 linguritã rom
- 1 lingurita sare
- sofran, pt culoare,
- 1 vârf cutit praf de scortisoarã
- 1 vârf cutit praf de cuiºoare
- 1 linguritã coajã rasã de portocalã
Glazurã:
- miez de nuci, alune de pãdure, stafide, fructe uscate
- 250 ml untdelemn + 100 ml pentru uns tãvi si cozonaci

Mod de preparare - Retete de post - cozonac de post:

Plãmãdealã:
Drojdia se amesteca în 2 cesti cu apã caldã,se adaugã 1 ceascã cu zahãr tos, 2 cesti fãinã si 100 ml ulei
Se amestecã, se bate cu o lingurã de lemn, se lasã sã respire.
Aluat:
Într-o canã de apã caldã se dizolvã o ceascã de zahãr si se amestecã cu scortisoara, cuisoarele, sofranul, romul, coaja de lãmâie si portocalã, zahãrul vanilat, sarea.
Într-un castron se freacã 1 pachet jumãtate de margarinã cu restul de
untdelemn.
Margarina rãmasã se pune la topit.
Fãina rãmasã se pune într-un lighean si se adaugã, pentru frãmântatul final, cele fãcute mai sus:plãmãdeala, grãsimea frecatã si sosul de zahãr.
În timpul frãmântatului, care trebuie sa dureze cam o jumãtate de orã, se mai adaugã
câte putinã margarinã caldã
Dacã aluatul a-nceput sã scoatã bule de aer, e gata; se acoperã cu un prosop si se lasã sã creascã la loc cãldut pana isi dubleaza volumul.
Se ung tãvile cu untdelemn
Se încinge cuptorul
Se pune aluatul în tãvi pana la jumãtate, cã vor mai creste.
Se ung cozonacii cu ulei, se presarã nuci, stafide, eventual alte fructe
uscate, alune de pãdure.
Se da la cuptor, la foc potrivit spre mic, pt aprox 1 orã.
Secret: Apa cu care se lucreaza trebuie sa fie calduta, trebuie mentionat ca la temperaturi peste 30 grade Celsius distrugem drojdia si aluatul nu va mai creste.

Retete de post - cozonac de post , Retete de post - cozonac de post , Retete de post - cozonac de post

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare