vineri, 30 martie 2012

Reteta salata de andive cu piept de pasare

Reteta salata de andive cu piept de pasare

Ingrediente:
- 700g andive,
- 350g piept de pasare fiert,
- maioneza,
- 3 linguri smantana,
- zeama de lamiie .

Mod de preparare:
Se aleg andive tinere (), se taie putin din cotor, se curata, se spala rapid sub un jet de apa, se scurg de apa, apoi se desfac frunzele, care se lasa intregi sau se rup in doua, se pun intr-o salatiera sau intr-un castron, se amesteca cu pieptul de pasare taiat in lung si cat mai subtire; cu maioneza (preparata din: 1 ou, 150ml ulei, sare, zeama de lamaie) si cu smantana; se sareaza, se pipereaza si se acreste dupa gust.
Secret: Se folosesc doar andive tinere deoarece acestea  nu au frunze verzi care sunt amare

Reteta piure de urzici

Reteta piure de urzici

Ingrediente: 
- 500 g urzici,
- 30 g faina,
- 50 ml untdelemn,
- 3 - 5 catei de usturoi,
- 250 ml lapte,
- 100 ml smantana,
- sare,
- 2 linguri hrean ras.

Mod de preparare: 
Urzicile, bine spalate, se fierb in 1 l apa clocotita, acoperite pina cind se moaie bine, apoi se strecoara, pastrind apa. Dupa ce s-au racit, se trec prin masina de tocat. Faina se infierbinta un minut in untdelemn, la foc mic, fara sa se ingalbeneasca deloc; se adauga usturoiul taiat marunt cu care se amesteca de 2-3 ori si, imediat, se pun urzicile. Se dilueaza si se lasa sa fiarba citeva clocote, pina cind se leaga si capata aspectul unei smintini nu
prea groase. Daca sosul este prea gros, se mai pune puitna apa sau lapte si se
lasa sa fiarba citeva clocote.
Se ia de pe foc, se amesteca imediat cu smantana batuta in prealabil cu o lingura cu apa rece si se potriveste gustul cu sare.
Piureul se poate servi si fara smantana.
Cine doreste, serveste la masa hrean ras, direct in farfurie, presarat peste piureul de urzici
Secret: Hreanul nu se fierbe niciodata in sos, caci ii da un gust amar.

sâmbătă, 24 martie 2012

Reteta gogosi cu iaurt sau lapte batut

Reteta gogosi cu iaurt sau lapte batut

Ingrediente:
- 200 g iaurt sau lapte bătut (cîntărit exact),
- 150 g făină,
- un ou,
- un vîrf de linguriţă sare,
- coaja rasă de la 1/2 lămîie,
- o linguriţă rasă praf de copt sau bicarbonat.

Mod de preparare:
Iaurtul sau laptele bătut se amestecă bine cu oul întreg, sarea şi coaja de lămîie, apoi se adaugă făina amestecată neapărat cu praful de crescut; se bat eu linguriţa, numai pînă cînd se încorporează toate.
In timp ce se prepară aluatul, se pune pe foc (dar nu direct pe flacără) o tigaie de ochiuri sau o cratiţă de 1l cu 1/2l untdelemn, să se înfierbînte. Gogoşile trebuie coapte imediat, deoarece prin combinarea prafului de crescut din făină cu iaurtul se degajă bioxid de carbon care va face să crească aluatul; dacă se aşteaptă prea mult, compoziţia fiind moale, praful de copt se descompune repede, bioxidul de carbon se pierde şi gogoşile nu vor mai creşte.
Se pune o bucăţică de aluat, cit un bob de porumb, în untdelemn şi dacă aceasta iese la suprafaţă şi se rumeneşte imediat, se pot pune gogoşile. Se ia cîte o linguriţă cu vîrf, numai din marginea aluatului (fără să se mai amestece în compoziţie) şi se lasă să cadă în fiecare ochi al tigăii sau în cratiţă. Dacă se coc în cratiţă, se pun atîtea cîte încap, neîngheşuite. Se coc cîte 2—3 minute pe fiecare parte, pînă cînd se rumenesc. Gogoşile nu vor fi rotunde, ci colţuroase, de mărimea unei piersici mijlocii. Din această compoziţie rezultă circa 24 gogoşi. Se pudrează cu zahăr cu vanilie şi se servesc calde; au acelaşi gust ca şi gogoşile din aluat dopsit.

Secret: Ca gogoşile să se pună mai uşor în tigaie (să nu curgă din linguriţă, compoziţia fiind moale), compoziţia se ia cu o lingură de masă (numai pînă la jumătatea ei). Lingura nu se umple, deoarece dacă sint mai mari, gogoşile vor rărnîne necoapte la mijloc.

Reteta pasca cu branza

Reteta pasca cu branza

Ingrediente:
- 750 g brînză de vaci proaspătă,
- 100 g unt,
- 200 ml smîntînă groasă,
- 60 g gris,
- 30 g făină,
- 200 g zahăr,
- 5 ouă,
- 1/2 linguriţă sare,
- 50—¿00 g stafide,
- 30 ml rom,
- coajă rasă de lămîie.

Mod de preparare:
Intr-o cratiţă de circa 3 1 (sau tavă smălţuită mai mică, cu marginea mai înaltă), sau în două forme rotunde unse cu unt sau margarină solidă, se pune o foaie de aluat de cozonac cu grosimea de 2 cm. Pe margine se aşază o cunună din suluri împletite. Se răsucesc 4 suluri de grosimea unui creion, de aceeaşi lungime, se prind toate la un capăt şi se împletesc în patru, încrueişîndu-se cîte două alternativ, pînă ce se termină. Dacă nu ajunge o împletitură, se mai face pînă cînd se completează cununa de jur-împrejurul aluatului. Cununa se presează lateral ca să se ridice cît mai mult pe marginea vasului, iar în spaţiul din mijloc se va pune umplutura.
Brînza se freacă cu dosul furculiţei pînă cînd se omogenizează ca o cremă, adăugind apoi untul moale, smîntîna, sarea, grisul, făina, coaja de lămîie, stafidele care au fost muiate cu o lingură de rom (împreună eu romul). Albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul şi romul rămas, bătîndu-se spuma în continuare, pînă cînd se întăreşte din nou, apoi se deşartă peste brînză, amestecînd uşor, cu telul, prin răsturnare, dar nu prea mult. Brînza cu spuma se aşază în spaţiul împrejmuit de cunună, nivelîndu-se cu lopăţica din plastic (cu care se adună şi de pe vas). Peste cremă se face un grătar din suluri de aluat, de grosimea macaroanelor (5—6 mm diametru), aşezate cu o distanţă de 3 cm între ele. Deasupra se ung cu ou atît grătarul, cît şi brînza, ca să se rumenească frumos. Forma (formele) se introduce în cuptorul bine încălzit dinainte la foc mijlociu, unde se lasă circa 50 minute; focul se reduce după 20 minute, ca pasca să nu se rumenească prea mult.
După ce se scoate din cuptor, pasca se pudrează cu zahăr cu vanilie şi se serveşte fierbinte, din vasul în care s-a copt, tăiată în bucăţi.
Secret: Se poate scoate din formă numai după ce s-a răcit. Se serveşte şi rece.

marți, 20 martie 2012

Reteta mancare de urzici

Reteta mancare de urzici

Ingrediente - Reteta mancare de urzici:

- 500g urzici,
- 2—3 linguri untdelemn,
- 30 g slănină afumată,
- o ceapă (80g),
- 30 g făină,
- 100 ml smtntînă,
- zeamă sau sare de lămlie,
- usturoi,
- mărar tăiat mărunt,
- sare.


Mod de preparare - Reteta mancare de urzici:

De la urzici, se foloseşte numai vîrful lujerilor (5—7 cm) cu toate frunzuliţele aferente. Se controlează amănunţit, ca să nu aibă fire de păr (de la animalele care le străbat), apoi se spală într-un vas cu apă multă, agitîndu-se cu o lingură de lemn, ca să se desprindă nisipul fin lipit de ele. Se scot din apă cu strecurătoarea şi se spală în 4—5 ape, pînă cînd în ultima apă nu mai rămîn urme de nisip.
Se scot din ultima apă în mănunchi şi se taie în felii late.
Slănina, tăiată în bucăţele cît mai mici, se prăjeşte la foc mic, pînă cînd se rumeneşte puţin (în auriu). Se ia de pe foc, se pune ceapa tăiată mărunt şi se amestecă numai de 2—3 ori, apoi se adaugă urzicile. Cratiţa se pune iar pe foc şi se amestecă pînă scade puţin volumul urzicilor; apoi, se sting cu 250m1 apă fierbinte şi o linguriţă rasă de sare, lăsîndu-le să fiarbă, la foc mic, acoperite pînă cînd se moaie bine (circa o oră), adăugind cîte puţină apă, dacă scade prea mult. Dacă se întrebuinţează untdelemn, acesta se încălzeşte cu ceapa un minut, apoi se adaugă urzicile şi se continuă cum s-a arătat mai sus.
In oală sub presiune, urzicile fierb în 30 minute cu ceapa, untdelemnul şi 1/i 1 apă. Cînd sînt bine fierte, se adaugă făina frecată cu 1 — 2 linguri de apă rece, cu care se amestecă, completînd cu apă, ca să rezulte circa 500 ml sos. Se lasă să fiarbă cîteva clocote, ca să se lege şi, dacă este prea gros, se mai diluează cu puţină apă, lăsindu-1 să fiarbă 2—3 clocote. Se ia de pe foc şi se amestecă bine imediat cu smîntana, bătută dinainte cu o lingură de apă rece.
Se şi acreşte, după gust, cu zeamă sau sare de lămîie sau cu cîteva picături de oţet, adăugind şi usturoiul tăiat mărunt şi mărarul. La masă, se poate adăuga hrean ras, după gust.
Secret:Se serveşte facultativ, cu mămăliguţă caldă, sau ca şi mîncarea de spanac.

Reteta mancare de spanac cu rosii

Reteta mancare de spanac cu rosii

Ingrediente - Reteta mancare de spanac cu rosii:

- 500g spanac,
- 250ml suc de roşii,
- o ceapă (50 g),
- 3-4 căţei de usturoi,
- 50ml untdelemn,
- 20 g făină,
- sare.

Mod de preparare - Reteta mancare de spanac cu rosii:

Spanacul bine spălat se scurge de apă în strecurătoare. Intr-o oala, ceapa, tăiată mărunt, se căleşte, un minut, în untdelmn, fără să se rumenească; apoi, se adaugă spanacul nefiert cu frunzele întregi şi se amestecă, pe foc mic, pînă cînd îi scade volumul. Se adaugă, apoi, sucul de roşii, 1/2 linguriţă sare şi se lasă să fiarbă circa 20 minute, la foc mic, pînă cînd se moaie bine. Apa pe care o lasă spanacul şi, în plus, sucul de roşii vor forma suficient sos.
Dacă este prea mult lichid, acesta se leagă cu o linguriţă rasă de făină, frecată cu o lingură de apă rece care apoi se amestecă cu spanacul, lăsind să fiarbă cîteva clocote. Se sărează şi se pune usturoiul tăiat mărunt, după ce mîncarea s-a luat de pe foc.

Secret: Se poate pregăti la fel şi fără usturoi.

luni, 12 martie 2012

Reteta crema de vanilie

 Reteta crema de vanilie

Ingrediente:
    - 500ml lapte,
    - 4 oua (sau 5 galbenusuri),
    - 1 pahar zahar,
    - 3 linguri faina,
    - 1/2 baton vanilie.

 Mod de preparare:
      Ouale intregi sau numai galbenusurile se freaca cu zahar, se
adauga faina, se amesteca, se subtiaza cu lapte rece, apoi se pune la foc, amestecind mereu cu telul sau cu o lingura de lemn; cind a dat in clocot se ia de pe foc, se adauga vanilie si se mai bate citva timp. Daca crema nu se foloseste imediat, se toarna intr-un castron de portelan, se netezeste, se pun deasupra bucatele de unt (pentru a evita formarea unei cruste) sau se presara cu zahar.
 Secret: In loc de vanilie se poate folosi coaja de portocale care se pune in lapte cu 1/2 de ora inainte de intrebuintare, apoi laptele se strecoara.

duminică, 11 martie 2012

Reteta pilaf de midii

Reteta pilaf de midii

Ingrediente:
- 2 kg midii,
- 1 pahar de vin,
- 1 ceapă,
- 1 frunză de pătrunjel,
- cimbru,
- dafin,
- 2 căţei de usturoi,
- 1 ceaşcă cu orez,
- 2 linguri unt sau ulei,
- 1 ceapă mică,
- 1 linguriţă bulion,
- sare,
- piper.

Mod de preparare:
Fie că sunt servite cu scoica, fie fără scoică, trebuie mai întâi foarte bine spălate, chiar rase cu cuţitul, ca să nu mai rămână urmă de nisip. Nu se ţin prea mult în apă, ci se spală pe rând una câte una. Scoicile trebuie să fie bine închise. Când sunt întredeschise, se introduce foarte puţin vârful unui cuţit. Dacă se închid imediat, înseamnă că sunt vii, dacă nu se închid, înseamnă că sunt moarte şi trebuie aruncate. După ce sunt bine spălate, se pun într-o cratiţă încăpătoare, nu prea multe odată, pentru a fi cuprinse uniform de căldură. Când sunt vii, midiile se deschid imediat la fiert. Se adaugă  mirodeniile, sarea, piperul şi un pahar de vin alb sau de apă. Se acoperă cratiţa şi se fierb la foc iute. Din când în când se saltă cratiţa, astfel încât să vină toate în contact cu focul. După 10 — 15 minute, toate midiile trebuie să fie deschise, deci gata.Dupa ce au fiert se scoate carnea dinăuntru. Se prăjesc uşor în unt sau în ulei, se adauga o ceapă mică, tăiată mărunt, şi o ceaşcă de orez ales, spălat şi apoi bine uscat. Se sting cu două ceşti din zeama în care au fiert midiile, la care se adaugă, dacă este necesar, zeamă de carne sau apă. Se pune bulionul de roşii, sarea şi piperul. Se dă la cuptor. Când orezul este aproape gata, se pun midiile. Se răstoarnă şi se serveşte fierbinte.
Secret: Ca şi la raci, o primă condiţie la pregătirea midiilor este ca ele să fie cât se poate de proaspete.

Reteta friptura de vita la tava

Reteta friptura de vita la tava

Ingrediente:
- 1 kg carne macră,
- 3 cepe mijlocii,
- 1 lingură untdelemn,
- 1 lingură bulion,
- sare.

Mod de preparare:
Se alege came macră de la pulpă sau de la coadă. Se sărează şi se ţine o jumătate de oră.Intr-o tigaie se rumeneşte carnea pe ambele părţi, apoi se toarnă câteva linguri de apă şi se ţine pe foc să fiarbă acoperit 1 ½ — 2 ore, adăugând din când în când puţină apă, până se frăgezeşte. Când carnea este frăgezită, se unge cu untdelemn se aşază într-o tavă cu ceapă tăiată felii subţiri şi cu o lingură de untdelemn şi se dă la cuptor unde se ţine descoperită până se rumeneşte.
Când este gata, se scoate, se taie felii subţiri şi se ţine la cald. Între timp se face repede următorul sos: se scurge grăsimea din tavă, iar în zeama care a rămas, se adaugă 1 — 2 linguri de apă şi puţin bulion de roşii. Se lasă să dea câteva clocote, amestecând cu lingura pentru a se lua toată rumeneala de pe fundul tăvii. Sosul se strecoară şi se toarnă fierbinte peste friptură.
Secret: Se serveşte cu garnitură de macaroane fierte şi opărite cu unt, sau cu cartofi.

vineri, 9 martie 2012

Reteta cornuri foarte fragede

Reteta cornuri foarte fragede

Ingrediente:
I. 250 g margarină sau unt, 100 g făină, o linguriţă rasă sare (10 g).
II. 350 g făină, un ou, 20g drojdie, 15 ml untdelemn, 200 ml smîntînâ groasă, coaja şi zeama de la 1/2 lămîie, 30 g zahăr, 50 ml lapte, vanilie.

Mod de preparare:
Intr-un castron, se amestecă drojdia cu zahărul pînă cînd se lichefiază, apoi se adaugă oul întreg, smîntîna, laptele, zeama şi coaja de lămîie şi făina; se frămîntă cu mîna, 6—7 minute şi se lasă la cald să crească 15 minute. în alt castron, se freacă grăsimea (ţinută la cald, ca să fie moale) cu făina şi sarea pînă ce se omogenizează, lăsînd aluatul mai aproape de sursa de căldură, ca să se menţină moale. După ce a crescut, dublîndu-şi volumul, aluatul se pune pe o foaie de nailon, presărată cu făină şi se întinde în foaie dreptunghiulară de 1/2 cm grosime. Se distribuie grăsimea de la punctul I în grămăjoare pe toată foaia, iar acestea se întind, apoi cu cuţitul, ajutîndu-ne şi cu mîna, ca să nu se deformeze foaia pînă ce se unge toată suprafaţa. Se rulează, începînd de la latura mai lungă; ruloul se aplatizează cu palmele şi cu sucitorul, ca să se obţină lăţimea de circa 30 cm; capetele ruloului se aduc pînă la mijlocul lui  şi, apoi, se îndoaie încă o dată. Se lasă aluatul să stea 5 minute ca să devină mai elastic, apoi se întinde în foaie de 3—4 mm grosime; foaia se taie, pe lungime, în fîşii late de 8—10 cm, cu cuţitul trecut mereu prin făină. Fiecare fîşie se taie, pe diagonală, în triunghiuri. Pe cîte o latură a triunghiurilor se pune 1/2 linguriţă cu marmeladă. Triunghiurile se rulează în formă de cornuri, şi apoi, se aşază în tavă cu distanţă de 2—3 cm între ele. Tava se introduce, imediat, în cuptorul bine încălzit dinainte la foc mijlociu, unde se lasă circa 30 minute. După 20 minute, cuptorul se poate deschide şi focul se reduce, dacă este necesar.
După ce se scot din cuptor, cornurile se trec prin zahăr vanilat.
Secret: Acest aluat se va lucra imediat după ce a fost împăturit cu grăsimea, altfel va fermenta şi făina cu care a fost frecată grăsimea şi nu se va mai desface în foi.

miercuri, 7 martie 2012

Reteta varza dulce calita

Reteta varza dulce calita

Ingrediente:
- 1 varză de mărime mijlocie (800—900 g),
- 50 ml untdelemn,
- 1/2 lămaie sau oţet,
- mărar,
- piper,
- o ceapă (50 g),
- sare.

Mod de preparare:
Varza curăţată se taie în jumătăţi şi apoi subţire ca fideaua. Se presară cu o linguriţă de sare, se amestecă bine şi se lasă 30 de minute.
Ceapa, tăiată mărunt, se căleşte în tot untdelemnul, un minut, la foc mic şi, imediat, se pune varza bine stoarsă în pumni, se amestecă, adăugind 3—4 linguri cu apă şi un vîrf de cuţit cu piper, după care se acoperă şi se lasă la foc mic, amestecînd din cînd în cînd, ca să nu se prindă de vas, pînă cînd se moaie bine (cca 30—40 minute).
Se adaugă cîte puţină apă, dacă este nevoie; cînd este gata, apa trebuie să fie complet scăzută. Se poate da la cuptor, tot acoperită, pînă cînd se moaie, amestecînd, şi acolo, din cînd în cînd. Dacă se arde, se schimbă repede în alt vas. Cînd este gata, se acreşte cu zeamă de lămîie sau oţet şi se sărează după gust. Pentru aromă, se adaugă mărar tocat şi, facultativ, piper măcinat.
Secret: Se serveşte ca garnitură, ca şi varza acră călită, la orice friptură mai grasă; se poate asocia şi cu piure de cartofi sau cu garnitură de orez.

marți, 6 martie 2012

Reteta salata de cartofi de post

Reteta salata de cartofi de post

Ingrediente:
- 1kg  cartofi,
- 3 linguri untdelemn (50g),
- 2 linguri zeamă de lămaie(30 g) sau o lingură de oţet.
- o lingură rit apă,
- o linguriţă cu vîrf de sare,
- o ceapă ele mărime mijlocie (50—80 g),
 -o salată verde mai mare.

Mod de preparare:
Ceapa tăiată în felii subţiri se pune într-un castron şi se amestecă cu untdelemnul, sarea, zeama de lămîie sau oţetul şi cu apa. Sosul înmoaie ceapa şi-i reduce din iuţeală. Cine doreşte mai picant, poate adăuga 1 — 2 căţei de usturoi, sau un vîrf de cuţit eu piper. Cartofii, de mărime mijlocie, bine spălaţi, fierţi Sn coajă, se curăţă fierbinţi. După ce toţi au fost curăţaţi, se taie ia felii de 1/2 cm grosime, şi se răstoarnă toţi odată în sos; se amestecă uşor cu furculiţa, prin răsturnare, ea să nu se zdrobească. Sosul va fi absorbit uniform de cartofii calzi, dîndu-le gust bun şi frăgezime, chiar cînd se vor răci. Dacă se lasă să se răcească, cartofii vor deveni cleioşi şi, cînd se vor amesteca cu sosul, nu-l vor mai absorbi.
Salata verde, bine spălată şi scursă de apă, se taie în felii late şi se amestecă cu cartofii, la masă, direct în farfurie, altfel sarea şi untdelemnul din sos o vor înmuia şi va căpăta aspect neplăcut. La fel se procedează şi cu alte legume crude, ca: roşii, ardei, ridichi, castraveţi eu care se poate asocia salata de cartofi. Toate se adaugă numai în momentul servirii, altfel se vor muia şi vor lăsa multă apă.

Secret: Avînd multe legume crude, se poate, servi şi ca fel întîi si ca garnitura.

joi, 1 martie 2012

Reteta ghiveci din legume

Reteta ghiveci din legume

Ingrediente:
- 500g zarzavat (morcovi. pătrunjel, ţelină),
- o ceapă (100 g),
- o vanătă 250g),
- o conopidă mică (300-400 g),
- o gulie mică (200 g),
- un dovlecel 500g),
- 150 g boabe de mazăre,
- cca 20 păstăi de fasole verde,
- cca 200 g bame tinere,
- 2—3 ardei graşi,
- 2 cartofi,
- 1 kg roşii,
- o felie de 2—3 cm grosime varză albă dulce,
- untdelemn,
- frunze de mărar, pătrunjel, ţelină.

Mod de preparare:
Ghiveciul se poate pregăti din zarzavaturile şi legumele pe care le avem la îndemînă. Se pregăteşte tot materialul şi se adaugă în ordinea duratei de fierbere.
Vinetele, necurăţate de coajă, tăiate, pe lungime în (sferturi mici) felii de 2 — 3 cm grosime, iar acestea în cîte 2—3 bucăţi pe grosime, se pun într-un castron, presărîndu-se cu puţină sare care va extrage zeama amară. După 30—40 minute, vinetele se spală bine cu apă rece, storcîndu-le în pumni.
Dovlecelul, curăţat de coajă şi seminţe, se taie în cuburi de 3 — 4 cm, se presară de asemenea cu sare, se limpezeşte după 30 minute şi se scurge bine.
Bamele sînt bune pentru gătit numai cînd sînt tinere, cu păstaia fragedă; cele bătrîne au învelişul tare (fibros, cu multă celuloză). Cînd se fierb, coaja lor elimină un suc cleios, mucilaginos; cele tinere, mai puţin. Pentru a înlătura acest neajuns, bamele se fierb numai 5 minute în 200 ml apă clocotită cu 200 ml borş sau în 1l apă, cu 50 ml oţet şi o linguriţă rasă de sare. Se iau de pe foc, se lasă în apă acoperite încă 15—20 minute, se limpezesc în mai multe ape reci, pînă cînd se curăţă de substanţa mucilaginoasă.
Zarzavatul (morcovi, pătrunjel, ţelină) curăţat, spălat, se taie în felii de 1 cm grosime, 2—3 cm lungime şi, împreună cu ceapa tăiată mărunt, se căleşte în 3—4 linguri untdelemn, 4—5 minute, amestecînd ca să nu se ardă. După aceea, se sting cu apă fierbinte cît să le cuprindă, adăugand imediat gulia tăiată în felii ca şi morcovul, sau în bastonaşe de 1 cm grosime, fasolea ruptă în bucăţi de cîte 3 — 4 cm şi varza tăiată ca fideaua, lăsîndu-le să fiarbă acoperite, pînă cînd se moaie şi completînd cu apă, ca să nu se ardă.
Se adaugă, apoi, tranşa a doua: bamele opărite , vinetele, dovleceii, mazărea boabe, ardeii tăiaţi în felii de 1/2 cm, cartofii tăiaţi.în cuburi de 2—3 cm şi roşiile (dacă se poate curăţate de coajă) tăiate în felii mai groase; se amestecă uşor toate.

Secret: Cratiţa se introduce în cuptor, unde se lasă acoperită 20—30 minute, ca să fiarbă bine toate şi să-şi însuşească reciproc gustul. Apoi, se adaugă sare după gust şi, pentru aromă, frunze de ţelină, pătrunjel şi mărar, tăiate mărunt.

Retete populare