luni, 31 decembrie 2012
luni, 17 decembrie 2012
Cum se prepara sunca
Cum se prepara sunca
Din pulpele porcilor tineri (8—9 luni) cu greutatea în jur de 100—120 kg se obţine cea mai gustoasă şuncă.Pulpele (din faţă sau din spate) se dezosează, scoţîndu-se femurul cu grijă, fără să se taie prea mult carnea, lăsîndu-se numai cu ciolanul (fără picior). Pe scară industrială, cărnurile mai groase se injectează cu saramură concomitent cu sărarea exterioară, astfel încît şuncile pot să rămînă nedezo- sate pînă cînd se termină sărarea şi afumarea. în gospodărie nu sînt astfel de condiţii.
După dezosare, dacă s-au răcit bine, şuncile se freacă abundent cu amestecul de 50 g sare, 1,5 g silitră, 1,5 g zahăr, plus aromele măcinate: piper, coriandru, ienibahar, cuişoare, scorţişoară, foaie de dafin (după gust) sau, in lipsa acestora, cu boabe de ienupăr măcinate, maghiran, busuioc, cimbru, ceapă, usturoi, tăiate mărunt (după gust). Apoi, cărnurile se aşază în vasul pregătit pentru sărare, lăsîndu-se la loc răcoros (8—10 grade) timp de 4 zile. După aceea, se toarnă peste bucăţile de carne o saramură mijlocie cu 180 g sare la 1 litru apă plus 1,5 g silitră şi 1,5 g zahăr la aceeaşi cantitate de apă. Saramura se poate fierbe cîteva clocote cu silitra şi, eventual, cu condimente in plus. Se lasă să se răcească şi apoi se strecoară peste carne, cit să o acopere bine şi să depăşească puţin nivelul. Se lasă astfel să stea 2 săptâmîni, întorcînd zilnic bucăţile de carne în saramură, iar la 3 zile schimbînd ordinea de aşezare a acestora (cele de deasupra se aşază dedesubt). în acest timp, carnea se maturează, devine mai moale şi datorită silitrei va căpăta culoarea roşie-rozalie.
După trecerea acestui interval de timp, bucăţile de carne se spală bine de sare cu apă călduţă, limpezindu-se cu apă rece, apoi se leagă cu sfoară trecută prin şorici în partea mai îngustă. Se atîrnă pe băţ şi se iasă 1—2 zile ca să se zvînte, apoi se afumă 4—5 zile, pînă cînd capătă culoare aurie.
Carnea se foloseşte ca şuncă fiartă. In acest scop, se va tăia cîte o bucată care să se consume în 3—4 zile, altfel dacă se ţine prea mult fiartă, se usucă şi-şi pierde aspectul. Şunca fiartă se păstrează acoperită la frigider.
Ce preparam din carnurile rezultate la taierea porcului
Ce preparam din carnurile rezultate la taierea porcului
Pulpele din spate se folosesc la prepararea şuncii, sau treptat se adaugă carnea la diferite preparate.Spetele (pulpele din faţă) se pot folosi la fel ca şi cele din spate, după ce s-au afumat, sau se adaugă una sau amîndouă la carnea pentru cîrnaţi.
Pieptul cu coastele pe care se va lăsa carnea, sărat şi afumat, se foloseşte la diferite preparate cu legume (fript separat sau fiert împreună cu ele). Sau se vor scoate oasele (coastele) şi slănina striată cu carne, sărată şi afumată se va fierbe cu mirodenii pentru kaiserfleisch.
Burta (bietul) se adaugă la cîrnaţi, sau sărată (neafumată), se fierbe pentru slănină cu boia şi ustoroi. La fel slănina de la gîtul porcului (guşa) şi aceasta striată cu carne, proaspătă sau sărată, se fierbe pentru slănină cu boia şi usturoi.
Muşchiul garf (antricotul), care se taie ele o parte şi de alta a şirei spinării, cu 12—15 cm clin coaste, se poate conserva proaspăt la congelator, tăiat în felii de grosimea coastei, pentru grătar, sau fără coastă, pentru diferite şniţele (Feliile alăturate se pun în pungă de nailon şi, la nevoie, se vor dezgheţa în frigider, atît cît să se poată dezlipi una de alta şi să se pregătească înainte de a se dezgheţa, ca să nu curgă sucul din carne). Dacă se scoate tot muşchiul întreg, fără os, se obţine muşchiul file, care sărat şi afumat puţin, se foloseşte ca atare, tăiat în felii subţiri, sau prăjit cu diferite preparate din legume. Sau se poate fierbe în bucată mai mare cu diferite mirodenii pentru ocazii festive. Bucata se taie în felii subţiri care se aşază suprapuse pe un platou, ornate cu măsline şi gogoşari.
Ceafa care este continuarea antricotului, cu carnea striată cu grăsime, se poate conserva proaspătă la congelator, sau sărată şi afumată puţin, se adaugă treptat la diferite preparate, mai ales la sarmale, în amestec cu carne proaspătă.
Slănina de pe spate se sărează şi se afumă, consumîndu-se ca atare.
Ciolanele şi picioarele, proaspete sau puţin sărate (3—4 zile), se folosesc pentru piftie, sau sărate şi afumate, se adaugă la diferite preparate pentru a le da gust mai bun.
Toate oasele se afumă pentru a se adăuga la ciorbe, cărora le vor da un gust deosebit de bun. Deci, totul se foloseşte.
Toate cărnurile şi slănina tranşate se aşază pe o masă sau pe planşetă, una lingă alta (nu suprapuse), ca să se răcească cît mai repede, apoi se vor- săra.
Cînd sînt condiţii de păstrare în stare proaspătă la congelator (ladă), seva săra numai slănina şi carnea care ulterior se doreşte să se consume afumate, restul se va lăsa pînă a doua zi la rece, cînd se va tăia în linişte, după necesităţi (ca să nu mai necesite o nouă decongelare pentru această operaţie) şi se va repartiza în pungi de nailon, aşezîndu-le în congelator (reglat la maximum pentru o zi ca să îngheţ« cît mai repede sucul în celulele cărnii; astfel, la dezgheţare nu va ieşi din carne. Fiind o cantitate mare introdusă odată, va îngheţa mai încet, dacă congelatorul este pus la minimum, sucul din carne transformîndu-se treptat în ace de gheaţă care vor sparge celulele cărnii şi, la dezgheţare, acesta se va scurge printre fibrele cărnii, dacă nu se vor respecta regulile de dezgheţare. După 24 de ore, temperatura se va regla la normal sau la minimum.
joi, 13 decembrie 2012
Reteta lebervurst
Reteta lebervurst
Ingrediente - Reteta lebervurst:
- 1/2 din ficat;- 1/2 din splină;
- o inimă de porc;
- un rinichi de porc;
- 1/4 din grăsimea de la guşă;
- 1/2 din carnea sangerindă;
- condimente: piper, nucşoară, ienibahar; cuişoare; maghiran.
Mod de preparare - Reteta lebervurst:
Toate componentele se trec prin maşina de tocat cu sita cu găuri mici de 3-4 ori: odată cu 1 - 2 cepe mari fierte, odată cu carnea. La tocătură se adaugă 2 - 300 ml supă cu multă grăsime (adunată din oala unde a fiert capul) şi condimente: o linguriţă nucşoară rasă prin răzătoarea cu găuri mici, 1/2 linguriţă cu piper şi 1/2 linguriţă cu ienibahar măcinat, 1 —2 cuişoare pisate fin în piuliţă, maghiran după gust şi cîte o linguriţă cu sare fină pentru fiecare kg de compoziţie, sau după gust. Compoziţia va avea aspectul unei paste, cu care se umplu intestine ca pentru caltaboşi mai subţiri.Cu ajutorul şpriţului sau prin maşina de tocat, la care s-a montat tubul pentru cîrnaţi, se umplu intestinele, legîndu-se la ambele capete cu sfoară subţire. Cînd sunt gata, se introduc în apă sau supă fierbinte (care a fiert în clocot) şi, fără să mai dea în clocot, se ţin aşa 50 —60 minute, după care se scot cu strecurătoarea de macaroane, înţepînd din loc în loc intestinul cu un ac gros, să iasă aerul, ca să nu plesnească şi li se dă drumul cîteva minute în apă rece, apoi se aşază pe platou.
Se serveste rece
Reteta lebervurst , Reteta lebervurst , Reteta lebervurst
Reteta coltunasi cu branza
Reteta coltunasi cu branza
Ingrediente - Reteta coltunasi cu branza:
- 300g faina,- 2 oua,
- 2 linguri apa,
- un var de cutit sare,
- 200 g brânză de vacă,
- 1 ou,
- 1 linguriţă făină,
- puţin zahăr,
- 2 linguri unt.
Mod de preparare - Reteta coltunasi cu branza:
Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc, se sparg ouăle adăugând şi două coji cu apă (două jumătăţi) şi un vârf de linguriţă de sare. Se amestecă întâi ouăle cu o linguriţă, până cuprind puţină făină, se lucrează apoi cu mâna şi se frământă bine aluatul, până devine destul de îndesat, mai adăugând făină dacă se cere.Din aluat se întinde o foaie şi înainte de a se zbici, se taie pătrate de 5 — 6 cm. Se freacă separat brânza de vacă cu un ou, puţin zahăr (după dorinţă), făină şi sare. Se poate adăuga şi o lingură de brânză de oi, dacă nu este iute. În fiecare pătrat de aluat se pune cu linguriţa puţină brânză, se întoarce în două, astfel încât să formeze triunghiuri, strângându-se bine marginile între degete, pentru a se lipi bine aluatul. Cu un sfert de oră înainte de masă se fierb la foc potolit, într-o cratiţă mare cu apă clocotită şi sare.
Secret: Coltunasii se scurg bine de apă şi se opăresc cu unt. Se servesc fierbinţi.
marți, 4 decembrie 2012
Cum se prepara slanina papricata
Cum se prepara slanina papricata
Se alege slanina de la gîtul porcului (gusa), proaspătă sau sărată, ca şi pieptul sau burta sărate şi neafumate, se fierbe (cîte o bucată) cu mirodenii (foi de dafin, boabe de piper şi de ienibahar sau cimbru, maghiran, după gust) circa o oră (fără clocot), aşezată într-un vas cu şoriciul în jos (altfel acesta va sta la suprafaţa apei şi nu va fierbe).Intre timp, se taie în felii 7—8 căţei de usturoi, se presară cu o linguriţă cu sare şi apoi se zdrobesc cu dosul unei linguri de lemn într-o farfurie, adăugind şi 2—3 linguri cu apă fierbinte (din care a fiert slănina). Cînd slănina este fiartă (fără să fie prea moale), se scoate cu o furculiţă şi se trece imediat prin acest mujdei, întorcînd-o pe toate părţile. După aceea, caldă sau rece, slănina se presară cu boia dulce, frecînd-o cu mîna sau cu o cîrpă, ca să se înroşească pe toate părţile.
Reteta cornulete de post
Reteta cornulete de post
Ingrediente - Reteta cornulete de post:
- 1kg faina de grau- 500 ml apă minerală,
- 300 ml ulei,
- 200 g zahăr,
- coaja de la o lămâie,
- sare,
- esenta vanilie,
- drojdie cât o nucă,
- un vârf de linguriţă bicarbonat,
- 2linguri de cacao,
- 60 g cocos
Mod de preparare - Reteta cornulete de post:
Se frământă un aluat molicel, care se împarte în două - o parte se termină de frământat şi se lasă să stea timp de zece minute, iar la a doua parte se adaugă două linguri de cacao şi se frământă până la capăt. După ce s-a frământat, se împarte fiecare parte în opt părţi egale, se întinde cu mâna unsă cu ulei sau cu sucitorul, fiecare parte de aluat, apoi se pune una peste alta şi se taie în opt părţi. Pe fiecare bucăţică, se pune rahat sau magiun şi se rulează. După aceea, se pun în tăvi, se lasă o jumătate de oră să crească, apoi se dau la copt. După ce s-au copt, se însiropează; siropul se face din 200 g zahăr şi o cană de apă, care se fierb timp de 5 minute. Seadaugă o vanilie sau esenţă de rom. După ce însiropăm cornuleţele, le dăm prin nucă de cocos.
Reteta cornulete de post , Reteta cornulete de post , Reteta cornulete de post
Etichete:
De post,
Desert,
Dulciuri,
Retete de post
marți, 27 noiembrie 2012
Cum se prepara slanina afumata
Cum se prepara slanina afumata
Această slanina se obtine din partea dorsală a porcului, tăiată în bucăţi după dorinţă. Dacă slanina este mai lată de 3—4 cm, se taie o parte din lăţimea ei care, apoi, se va topi. Slănina mai aproape de şorici este mai consistentă şi mai gustoasă, se sărează mai bine şi nu rîncezeşte.Bucăţile de slănină se freacă bine cu sare fină, albă (fără miros de petrol sau sulf), pe toate părţile (şi şoriciul), apoi se aşază într-un vas de lemn sau din plastic, suprapunînd bucăţile cu şorici către şorici şi slănină către slănină, cu un strat de sare de circa 1/2 cm între ele. Se lasă astfel într-un loc răcoros (3—4 grade), timp de 3 săptămîni în total. După 10 zile, se sărează bine din nou, frecîndu-se la fel cu sare din abundenţă pe toate părţile şi aşezînclu-se în ordinea inversă, bucăţile deasupra se vor aşeza dedesubt, cu slănina către şorici (deci, toate bucăţile vor fi aşezate suprapuse, cu slănina în sus, bine presărate cu sare). Slănina îşi absoarbe sare numai pînă la saturarea apei din celulele de grăsime, mai multă nu poate absorbi, oricît de multă sare ar fi.
Cînd se sărează slănina a doua oară (după 10 zile) şi se întorc bucăţile cu slănina în sus, se poate presăra fiecare bucată cu altă aromă: piper, coriandru, ienupăr, ienibahar, cimbru, maghiran, cuişoare, usturoi sau combinate.
După sărare, slănina se spală cu apă călduţă de sarea rămasă, se leagă la un capăt cu sfoara trecută prin şorici şi se lasă să se zvînte, atîrnată pe băţ 1 — 2 zile. După aceea bucăţile de slănină se dau la afumare.
Slănina de purcel tînăr, în grosime de 1 1/2— 2 cm, se lasă la sărare numai o săptămînă. Odată cu sarea se poate condimenta cu aroma preferată. Bucăţile de slănină se întorc la două zile, schimbînd pe cele de deasupra cu cele de dedesubt, trecîndu-le pe toate prin saramura care s-a adunat la bază. în ziua a opta, se spală în apă călduţă de sarea rămasă, limpezindu-le cu apă rece, apoi se leagă cu sfoară, se zvîntă 2 zile şi se dau la afumare 2—3 zile, pînă cînd capătă o culoare gălbuie-aurie sau mai deschisă, după preferinţă.
Slănina numai sărată, sau sărată şi afumată, se va păstra la loc răcoros, întunecos şi fără curent de aer, ca să nu rîncezească.
Secret:: Slănina, cîrnaţii, salamul şi orice carne afumată nu se vor păstra în pod pe timp călduros, deoarece grăsimea se topeşte şi curge din ele, se usucă prea mult şi rîncezesc. Se vor păstra într-un loc răcoros (cămară, pivniţă, sau în congelator).
Reteta turta dulce
Reteta turta dulce
Ingrediente - Reteta turta dulce:
- 350 g miere,- 350 g faină,
- 3 oua,
- 3 linguri zahar,
- 1/2 lingurita bicarbonat,
- un varf de lingurita de scortisoara,
- un vârf de linguriţă de cuişoare,
- 1 lingură rom,
- 1 lingură ulei,
- 3/4 pahar de nuci,
- unt sau ulei pentru uns tava.
Mod de preparare - Reteta turta dulce:
Se pune mierea în vasul în care se va pregăti compoziţia şi se amestecă la foc mic până se moaie. Se dă la o parte, se pune zahărul, făina cernută, câte puţin odată şi după ce s-a mai răcorit, ouăle întregi, pe rând. Se freacă totul bine, se mai adaugă bicarbonatul proaspăt cernut, apoi cuişoare şi scortişoară pisată, rom, ulei şi nuci curăţite, nesfărâmate. Se unge o tavă cu unt, se toarnă compoziţia, se pun deasupra bucăţi de nucă şi se coace la foc potrivit.Reteta turta dulce , Reteta turta dulce , Reteta turta dulce
joi, 22 noiembrie 2012
Reteta sos pesto
Reteta sos pesto
Ingrediente - Reteta sos pesto:
- 100 g busuioc- 10 g muguri de pin
- 50 g parmezan
- 1 caţel usturoi
- 50 ml ulei masline
- sare
Mod de preparare - Reteta sos pesto:
Busuiocul se spala, si se sterge apa cu un servetel de hartie. Se pun ingredientele în blender sau tocător. In lipsa de blender, sosul pesto se poate prepara in mod traditional in mojar, zdrobind ingredientele în el.Se inglobeza uleiul treptat amestecând (sau mixând) sosul până se obtine un sos de consistenţa dorită.
Secret: Sosul pesto se serveste cu paste , carne de pui, peşte sau vită.
Reteta sos pesto , Reteta sos pesto , Reteta sos pesto
Etichete:
Sosuri
luni, 19 noiembrie 2012
Retete de post - cozonac de post
Retete de post - cozonac de post
Ingrediente - Retete de post - cozonac de post
- 1 kg fãinã- 500 g zahãr tos
- 2 pachete margarinã
- 50 g drojdie
- 1 litru apã
- 1 plic zahãr vanilat
- 1 lingurã coajã rasã de lãmâie
- 1 linguritã rom
- 1 lingurita sare
- sofran, pt culoare,
- 1 vârf cutit praf de scortisoarã
- 1 vârf cutit praf de cuiºoare
- 1 linguritã coajã rasã de portocalã
Glazurã:
- miez de nuci, alune de pãdure, stafide, fructe uscate
- 250 ml untdelemn + 100 ml pentru uns tãvi si cozonaci
Mod de preparare - Retete de post - cozonac de post:
Plãmãdealã:Drojdia se amesteca în 2 cesti cu apã caldã,se adaugã 1 ceascã cu zahãr tos, 2 cesti fãinã si 100 ml ulei
Se amestecã, se bate cu o lingurã de lemn, se lasã sã respire.
Aluat:
Într-o canã de apã caldã se dizolvã o ceascã de zahãr si se amestecã cu scortisoara, cuisoarele, sofranul, romul, coaja de lãmâie si portocalã, zahãrul vanilat, sarea.
Într-un castron se freacã 1 pachet jumãtate de margarinã cu restul de
untdelemn.
Margarina rãmasã se pune la topit.
Fãina rãmasã se pune într-un lighean si se adaugã, pentru frãmântatul final, cele fãcute mai sus:plãmãdeala, grãsimea frecatã si sosul de zahãr.
În timpul frãmântatului, care trebuie sa dureze cam o jumãtate de orã, se mai adaugã
câte putinã margarinã caldã
Dacã aluatul a-nceput sã scoatã bule de aer, e gata; se acoperã cu un prosop si se lasã sã creascã la loc cãldut pana isi dubleaza volumul.
Se ung tãvile cu untdelemn
Se încinge cuptorul
Se pune aluatul în tãvi pana la jumãtate, cã vor mai creste.
Se ung cozonacii cu ulei, se presarã nuci, stafide, eventual alte fructe
uscate, alune de pãdure.
Se da la cuptor, la foc potrivit spre mic, pt aprox 1 orã.
Secret: Apa cu care se lucreaza trebuie sa fie calduta, trebuie mentionat ca la temperaturi peste 30 grade Celsius distrugem drojdia si aluatul nu va mai creste.
Retete de post - cozonac de post , Retete de post - cozonac de post , Retete de post - cozonac de post
Etichete:
Aluaturi,
De post,
Retete de post
Retete de post - Budinca de orez
Retete de post - Budinca de orez
Ingrediente - Retete de post - Budinca de orez:
- 2 căni de orez,- 6 căni de apă,
- 150 g zahăr,
- sare,
- 1 kg mere rase,
- coajă de portocale,
- vanilie,
- 100 g margarină,
- 150 g zahăr.
Mod de preparare - Retete de post - Budinca de orez:
Se spală orezul foarte bine, se pune la fiert şi când este aproape gata se adaugă zahărul. Separat, într-o cratiţă, se topeşte margarina, se pun merele şi zahărul, apoi se călesc până scade zeama şi rămân ca o pastă, după care adăugăm vanilia şi portocala.Într-o cratiţă, punem o folie de plastic şi un strat de orez, un strat de mere, iar orez, iar mere şi dăm la răcit. După ce s-a răcit, răsturnăm pe un platou, luăm folia şi deasupra ornăm cu fructe din dulceaţă.
Secret: Cand punem orezul la fiert, la o masura de orez se adauga 4 masuri apa, astfel orezul va avea exact atata apa cat trebuie.
Retete de post - Budinca de orez , Retete de post - Budinca de orez , Retete de post - Budinca de orez
Etichete:
Budinci,
Desert,
Retete de post
vineri, 16 noiembrie 2012
Reteta musaca de post
Reteta musaca de post
Ingrediente - Reteta musaca de post:
- 1 kg vinete,- 1 kg cartofi,
- 3 cepe,
- 1 pahar pesmet,
- 1 legãturã pãtrunjel,
- 1 legãturã mãrar,
- 1 kg rosii pentru umpluturã,
- 2 rosii pentru deasupra,
- 1 ardei gras,
- 1 pãhãrel vin alb,
- sare, piper, cum vã place
- 1 ceascã untdelemn (poate mai mult, cã e mult de prãjit).
Mod de preparare - Reteta musaca de post:
Vinetele si rosiile de umpluturã se curata de coaja si se taie cubulete. Cartofii se curãtã de si se taie felii mai groase. Ceaua, ardeiul si verdeata se toacã mãrunt.Pt Umpluturã:
Într-o tigaie se pune ceapa la cãlit, câteva minute. Se adaugã vinetele peste ceapã sã se cãleascã si ele.
Când s-au muiat bine amândouã, se adaugã ardeiul si rosiile tocate , sare,
piper, vin, mãrar si se lasa sa se caleasca sã se cãleascã toate cateva minute.
Se adauga pesmetul, se amesca si se mai lasa pe foc doar 1 min.
Într-o altã tigaie se pun cartofii la prãjit, pe ambele fete.
Se unge o cratiþã cu ulei si se asterne pe fundul ei un strat de felii de cartofi prãjiþi
Peste cartofi se pune un strat de umpluturã de vinete, apoi iar cartofi si tot
asa pana terminam compozitia(ultimul strat trebuie sã fie de cartofi)
Se taie rosiile ramase felii si se aseazã peste musaca
Se pune musacaua la cuptor 1 jumãtate de orã.
Se serveste presãratã cu pãtrunjel verde.
Secret: ca sa se decojeasca rosiile mai usor se tin un minut in apa clocotita.
Reteta musaca de post , Reteta musaca de post , Reteta musaca de post
Etichete:
Preparate din legume,
Retete de post
Reteta coliva din arpacas
Reteta coliva din arpacas
Ingrediente - Reteta coliva din arpacas:
- 1 kg arpacas,- 500 g zahar,
- 1 linguriþã coaja de lamâie rasa,
- 1 linguritã coajã de portocalã, rasa,
- sare; dupã gust,
- 1 linguritã zahãr vanilat,
- bomboane,
- praf de cacao,
- zahãr pudrã,
- 500 g miez nucã, mãcinat + 200 g pentru ornat.
Mod de preparare - Reteta coliva din arpacas:
Se indeparteaza impuritatile din arpacas si se spala cum cere traditia: în 9 ape reci si în 2 apecalde. Se pune la fiert în 2 litri apã,la foc foarte mic intr-un vas acoperit cel putin o ora. Vasul se miscã din când în când, sã nu se lipeascã grâul. Când s-au muiat boabele, se acoperã si se lasã sã se rãceascã 3-4 ore.Se adauga zaharul si se fierbe din nou pana se leaga. Dupa ce s-a racit se adaugã nuca, coaja, de lãmâie si portocalã, zahãrul vanilat, putinã sare.
Se amesteca ca sa se omogenizeze ingredientele.
Coliva se aseaza pe o tavã sau pe un platou, se pudreazã cu zahãr si nucã fin mãcinatã.
Deasupra Se scrie o cruce cu bomboane sau praf de cacao.
Coliva se sfinteste, se stropeste cu vin si se împarte de pomanã.
Secret: Coliva nu este neapãrat strict funerarã. În anumite zone grâul fiert cu miere
si miez de nuci se mãnâncãla Masa de Ajun a Crãciunului, în Ajunul Bobotezei, dar dar si în unele zile de sãrbãtoare ale primãverii.
Reteta coliva din arpacas , Reteta coliva din arpacas , Reteta coliva din arpacas
Etichete:
Desert,
Dulciuri,
Retete de post
luni, 12 noiembrie 2012
Reteta paine cu cartofi
Reteta paine cu cartofi
Ingrediente - Reteta paine cu cartofi:
- 1 kg făină,- 400 g cartofi fierţi dati prin masina de carne,
- 50g drojdie,
- 1 lingurita sare,
- 1 lingura zahar,
- 5 — 6 l apă caldă.
Mod de preparare - Reteta paine cu cartofi:
Se cerne făina în copaie, se face loc la mijloc, se pun cartofii călduţi, drojdia muiată cu puţină apă, sarea, zahărul şi apa caldă, cât suferă mâna (să nu fie prea fierbinte). Se amestecă totul împreună şi se frământă bine aluatul care trebuie să fie de preferinţă îndesat. Se presară cu făină şi se lasă la cald să crească. Se răstoarnă aluatul pe masa de aluat presărată cu făină, se fac pâini lungi sau rotunde şi se aşază pe tava de asemenea presărată cu făină. Se mai lasă să crească şi se coc la cuptor, la foc potrivit, circa o oră.Secret: Apa trebuie sa fie calda pana in 30grade C, nu mai fierbinte, ca sa nu omoram drojdia si sa riscam sa nu ne creasca painea.
Reteta paine cu cartofi , Reteta paine cu cartofi , Reteta paine cu cartofi
Etichete:
Aluaturi
marți, 6 noiembrie 2012
Reteta tuica fiarta
Reteta tuica fiarta
Ingrediente - Reteta tuica fiarta:
- 500 ml tuicã- 5 lingurite miere
- 10 boabe piper
- 10 cuisoare
- 1 vârf cuþit scortisoarã
Mod de preparare - Reteta tuica fiarta:
Se pune tuica într-un ibric la fiert cu piperul, scortisoara si cuisoarele.Când s-a încãlzit se adaugã mierea si se amestecã putin, pânã se dizolva.
Chiar de la primul clocot se ia de pe foc si se acoperã.
Secret: Se oferã în cescute mici de lut, cât mai strânse la gurã, sã se
rãceascã încet si sã se pastreze cat mai mult aroma, un leac de netagaduit impotriva racelii.
Reteta tuica fiarta , Reteta tuica fiarta , Reteta tuica fiarta
Etichete:
bauturi
Reteta gem de macese
Reteta gem de macese
Ingrediente -Reteta gem de macese:
- 500 g macese cantarite dupa curatare- 250 g zahãr
- 500 ml apã
Mod de preparare - Reteta gem de macese:
Se curãtã mãcesele de sâmburi si de partea lânoasã.Se pune apa cu zahãr la fiert si, când a dat în clocot, se pun fructele. Se lasa la fiert pana incepe sa se lege. Se ia de pe foc si se pune gemul fierbinte in borcane. Acestea se inchid ermetic si se tin acoperite pana a doua zi.
Reteta gem de macese , Reteta gem de macese , Reteta gem de macese
Etichete:
conserva
duminică, 4 noiembrie 2012
Reteta purcel de lapte la tava
Reteta purcel de lapte la tava
Mod de preparare - Reteta purcel de lapte la tava:
Curăţatul purcelului: De îndată ce purcelul a fost tăiat, se pune într-un lighean mare sau o covăţică, se presară bine peste tot cu puţin sacîz pisat (răşină albă) şi se toarna pe deasupra apă fierbinte. Se întoarce purcelul cînd pe o parte cînd pe alta ca să se moaie bine, apoi se scoate şi se aşază pe o
scîndură şi se jumuleşte de păr (operaţia va fi foarte uşoară).
Se şterge cu un şervet curat şi se dă la flacără de spirt, se pîrleşte, apoi se pune într-un vas cu apă călduţă, se spală şi se rade cu cuţitul. Se clăteşte bine cu apă rece apoi se spintecă la pîntece, de la coadă spre punctul unde a fost înjunghiat. Se scot intestinele şi măruntaiele avînd grijă să nu se spargă fierea. Se spală bine în 2-3 ape reci, se lasă să se scurgă timp de 10 min apoi se aşază pe un fund de lemn cu cele patru picioare îndoite (îngenuncheat). Se lasă la rece pînă a doua zi.
Cu un ceas înainte de a fi fript se procedează în felul următor. Se spală purcelul, se şterge bine cu un şervet uscat, pe dinăuntru şi pe dinafară, se freacă cu o lingură de sare şi se lasă să stea 30 min. Se aşază apoi pe tava cu picioarele îndoite şi aşezate pe beţişoare, iar urechile înfăşurate în hîrtie albă. Se unge cu untură, se pune în gură un măr roşu,se adaugă 2-3 linguri de apă şi se dă la cuptor la foc mic la început, apoi focul se face din ce în ce mai iute. În timpul friptului, se unge din cînd în cînd cu o pană muiată într-un păhărel de rom amestecat cu o linguriţă de ulei. Cînd începe să se rumenească, se întăreşte focul, nu se mai unge şi se lasă pînă se rumeneşte frumos.
Secret: Se serveşte cu cartofi prăjiţi, varză acră călită, mere coapte sau gogoşari în oţet.
Reteta purcel de lapte la tava , Reteta purcel de lapte la tava , Reteta purcel de lapte la tava
joi, 1 noiembrie 2012
Reteta lichior de oua
Reteta lichior de oua
Ingrediente:- 6 gălbenuşuri,
- 400 g zahăr,
- 250 ml alcool,
- 100 ml rom,,
- 600 ml lapte,
- vanilie
- facultativ: 30—50 g nescafe sau 30—50 g cacao, 50—100 g ciocolată.
Mod de preparare:
Gălbenuşurile se freacă cu zahărul într-un lighenaş smălţuit de 2l. Se pune 1/2 baton de vanilie despicat în jumătate, pe lungime şi se adaugă treptat laptele rece. Compoziţia se bate 10 minute,pe un vas cu apă clocotită, cu telul în formă de pară pana se ingroasa ca o smantana. Cînd lighenaşul se ia de pe foc, dacă în compoziţie nu s-a pus baton, se pune un plic cu zahăr vanilat. Tot acum se adaugă: nescafe pentru lichior de oua cu gust de cafea: cacao cernută prin sită de sîrmă pentru lichior de oua cu gust de cacao; ciocolată rasă pentru lichior de oua cu gust de ciocolata. Se amestecă bine compoziţia pînă cînd se omogenizează şi, după ce s-a răcit, se adaugă treptat alcoolul (amestecat în prealabil cu romul), amestecînd necontenit: apoi, se toarnă în sticle.
Lichiorul se poate consuma imediat după ce s-a răcit bine, deoarece şodoul s-a îngroşat cu gălbenuşurile, pe aburi. Cu cît lichiorul se păstrează mai mult, cu atît se îngroaşă
Secret: Sticlele cu lichor de oua se scutură întotdeauna înainte de întrebuinţare.
duminică, 28 octombrie 2012
Reteta gem de mere
Reteta gem de mere
Ingrediente - Reteta gem de mere:
- 500g zahar pt fiecare Kg de mere curatate de coaja si seminteMod de preparare - Reteta gem de mere:
Merele se curăţă de coajă şi sîmburi si se cîntăresc, după ce s-au curăţat, apoi,se trec prin maşină sau se adu prin razatoarea cu gauri mari. Piureul obţinut se pune într-o cratiţă smălţuită, cu un volum de 2 ori mai mare decît cel al fructelor, aşezată pe plită, cu o ţiglă sub ea. La aragaz se pune peste flacără un disc subţire de metal şi, peste el, o ţiglă întreagă. După ce a început să fiarbă în clocote mici, se lasă la foc mic, pînă cînd scade apa şi se îngroaşă gemul astfel, încît atunci cînd se trece cu lingura prin el, se observă urma acesteia şi pentru o clipă, se desparte în două părţi; în acel moment, se poate pune zahărul. Se fierbe circa 30 minute, din momentul în care a început să fiarbă, din nou, în clocot, amestecînd mai des şi insistînd, mai ales, pe fundul vasului, ca să nu se prindă şi să se afume. Se încearcă, dacă este gata, punînd o linguriţă de gem pe o farfurioară; dacă este bine închegată, nu lasă zeamă subţire în jur, are un aspect unsuros, înseamnă că lichidul din el s-alegat cu zahărul ca un sirop gros. Se pune fierbinte în borcane şi acestea se inchid ermetic. Borcanele se pun pe o tavă care se introduce în cuptor, la foc mic, unde se lasă 30 min.Secret: Pt gemul de mere fructele trebuie să fie bine coapte, proaspete, perfect sănătoase (părţile cu defecte se indeparteaza)
Reteta gem de mere , Reteta gem de mere , Reteta gem de mere
marți, 23 octombrie 2012
Reteta piftie de pasare
Reteta piftie de pasare
Ingrediente:- carne de pasare,
- 1 ceapă,
- 1 morcov,
- 1 ţelină,
- 1 pătrunjel,
- 2 foi de dafin,
- 3-4 catei de usturoi,
- 3–4 boabe ienibahar,
- gelatină (după nevoie),
- zeama de la o lămîie,
- sare.
Mod de preparare:
Pentru piftia de pasare se alege carnea cu oase care contin cat mai multa gelatina: aripi, labe, gheare,gat etc.
Piftiile de pasăre se fierb la fel ca piftia de porc, cu deosebirea că se pune numai atîta apă cît este necesar să acopere carnea, deoarece fierb mai repede decît cele de porc.
Se pune la foc potrivit, lăsînd să fiarbă încet. Se spumează mereu, apoi se adaugă sarea, zarzavatul curăţat şi spălat, foile de dafin şi ienibaharul. Se acoperă vasul cu un capac, lăsînd numai la o margine cratiţa puţin descoperită. Trebuie să fiarbă pînă cînd carnea se desface uşor de pe oase. Se piseaza usturoiul si se toarna peste zeama.. Cand sunt agta se scot oasele, se separa de carne care aşază carnea pe fundul uneia sau al mai multor farfurii.
Dacă zeama nu este suficient de cleioasă, se adaugă 3–4 foi de gelatină.
După ce se aşază carnea pe farfurie, se garniseşte cu cîteva felii de lămîie tăiate foarte subţire, apoi se toarnă zeama strecurată avand grija sa se acopere carnea in intregime.
Se pune la loc rece sa se inchege.
Secret: Pentru piftia de pasare se poate folosi carne de găină, cocoş sau gîscă, cea mai
gustoasă fiind însă cea pregătită din carne de curcan.
Etichete:
Aperitive,
preparate din carne de pui,
reteta
sâmbătă, 20 octombrie 2012
Reteta chec aperitiv
Reteta chec aperitiv
Ingrediente - Reteta chec aperitiv:
- 200 g smântână,- 200 g şuncă,
- 200 g caşcaval,
- 4 ouă,
- sare,
- piper,
- delicat,
- 4 linguri de făină,
- 1 praf de copt,
- măsline şi gogoşari după dorinţă,
Mod de preparare - Reteta chec aperitiv:
Se bat gălbenuşurile cu sare, se adaugă smântâna, praful de copt, făina, restul de ingrediente şi la urmă albuşurile bătute spumă. Apoi compoziţia se pune la copt în tavă de chec tapetată cu hârtie sau făină albă.Secret: Pt un gust placut acrisor in galbenusuri puteti adauga si castravete murat.
Reteta chec aperitiv , Reteta chec aperitiv , Reteta chec aperitiv
miercuri, 17 octombrie 2012
Reteta gogosari umpluti cu conopida
Reteta gogosari umpluti cu conopida
Ingrediente:- 20 gogosari,
- 2 conopide,
- 1l otet
- 500g miere de albine
- 2 legături de ţelină,
- 4 foi de dafin,
- 10 boabe de enibahar,
- 50 g boabe de muştar,
- 4 rădăcini de hrean,
- boabe de piper,
- sare după gust.
Mod de preparare:
Se face un baiţ dintr-un litru de oţet, 2 l de apă şi 500 g miere de albine. Gogosarii se curăţă de cotor, apoi se fierb în baiţ timp de cinci minute, după care se scot şi se lasă la răcit. Conopida se desface buchete mici şi se opăreşte cu apă sărată, apoi se lasă la răcit. Umplem gogoşarii cu conopidă şi îi aşezăm în borcane cu hrean şi frunze de ţelină printre ei. Punem în fiecare borcan boabe de piper, enibahar, muştar şi foi de dafin. Gustăm oţetul şi dacă trebuie, adăugăm sare şi turnăm peste gogoşari.Inchidem borcanele ermetic şi le dăm la beci.
Secret: Pentru un preparat extravagant printre gogosarii umpluti cu conopida putem intercala gogosari umpluti cu struguri, in loc de buchetele de conopida folosim boabe de struguri.
luni, 15 octombrie 2012
Reteta tocinei
Reteta tocinei
Ingrediente:
- 1 kg cartofi,
- 3 ouă,
- 200g făină de grau,
- sare.
Mod de preparare:
Tocineii sunt specifici pentru zona Bucovinei, pot fi serviti ca desert dar ca si ca fel principal in functie de ingredientele folosite, dar in ambele cazuri nu trebuie sa lipseasca smantana de langa ei.
Se curata cartofii de coaja si de dau pe razatoarea cu gauri mari. Se amesteca cu ouale, faina si sarea.
Se ia din compozitie cu o lingură şi se pun în tigaia cu ulei încins, dând
formă de pârjoală. Se prăjesc pe ambele părţi, se servesc cu zahăr şi smântână pe
deasupra.
Secret: Se pot servi si ca fel principal tot cu smantana dar evident fara zahar, in acest caz pt un gust mai bun la compozitie se adauga 300g telemea rasa.
Etichete:
Desert,
Preparate din legume,
reteta
sâmbătă, 13 octombrie 2012
Reteta placinte poale-n brau
Reteta placinte poale-n brau
Ingrediente - Reteta placinte poale-n brau:
- 1 kg făină,- 30 g drojdie,
- 1 ceaşcă lapte,
- 3 ouă,
- 2 linguri ulei,
- 1 lingură unt,
- 1 linguriţă zahăr,
- sare,
- 500g brănză de vaci,
- 150g zahar,
- stafide,
- 1 plic zahar vanilat,
- ou pentru uns aluatul,
- făină pentru formă.
Mod de preparare - Reteta placinte poale-n brau:
Placintele poale-n brau sunt un deliciu culinar specific pt zona Moldovei dar sunt consumate cu placere si de locuitorii altor regiuni. In continuare va vom prezenta una din variatele retete pt acest preparat.Într-un vas mai mare se freacă drojdia cu zahărul pînă ce devine lichidă, se adaugă două linguri de lapte călduţ, puţină făină şi se amestecă bine cu lingura. Se lasă acoperitla cald. Cînd a crescut puţin, se adauga galbenusurile de la ouă bătutecu laptele, uleiul şi untul, toate acestea călduţe. Se pune sare şi se frămîntă cu făină pînă ce aluatul se dezlipeşte de pe mînă şi de pe vas. Se acoperă cu un şervet şi se lasăsă crească la loc cald.
Se prepara umplutura astfel: branza de vaci se freaca cu 150g zahar, se incorporeaza albusurile batute spuma, se adauga stafidele si zaharul vanilat.
Cînd aluatul a crescut, se întinde o foaie groasă de 1 cm.Se taie pătrate nu prea mari, se aşază la mijloc umpluturade brînză şi se aduc colţurile peste brînză în formă de plic, lipindu-se bine ca să nu iasă umplutura. Se presară cu făină tava de copt şi se aşază plicurile la distanţă de 3-4 cm unul de altul. Se lasă să mai
crească în tavă 15-20 min, se ung cu ou şi se coc.
Secret: Cand sunt gata se ung cu un sirop din apa zahar vanilat si rom si se tin acoperite cam 1h. Vor iesi mai aromate si mai moi.
Reteta placinte poale-n brau , Reteta placinte poale-n brau , Reteta placinte poale-n brau
marți, 9 octombrie 2012
Reteta zacusca de fasole
Reteta zacusca de fasole
Ingrediente - Reteta zacusca de fasole:
- 5 kg gogoşari,- 5 kg ardei kapia,
- 2 kg ceapă,
- 1 kg fasole,
- 1,5 l suc de roşii ,
- 1,5 l de ulei,
- piper boabe,
- 5-6 foi de dafin,
- sare.
Mod de preparare - Reteta zacusca de fasole:
Din nenumaratele retete de zacusca, un loc aparte il ocupa zacusca de fasole, o combinatie intre zacusca si tocana.Gogosarii si ardeii kapia se coc si se curata de coaja si seminte.
Fasolea se pune la fiert avand grija sa se arunce primele doua ape.
Ardeii, gogoşarii şi ceapa se dau prin maşină, apoi se pun la fiert cu uleiul şi sucul de
roşii, sarea, piperul şi foile de dafin. Când este aproape fiartă(cand iese uleiul la suprafata), se adaugă fasolea şi se mai fierbe câteva clocote.
Se pune în borcane, se leagă şi se sterilizează la Bain-Marie sau la cuptor, timp de o oră.
Reteta zacusca de fasole , Reteta zacusca de fasole , Reteta zacusca de fasole
Salata de ghebe si gogosari
Salata de ghebe si gogosari
Ingrediente:- 4 kg gogoşari,
- 3 kg ghebe (opintici),
- 2 kg ceapă,
- 150 ml oţet,
- 1 l de ulei
- 3-4 foi de dafin
- piper boabe
Mod de preparare:
Toamna e plin de ghebe in padure si in piete, iata o reteta de salata de ghebe pentru conservarea peste iarana acestora.
Se taie ceapa peştişori, gogosarii se spala, se curata de seminte si se toaca feliute.
Ghebele se spala in cat mai multe ape, se fierb 5 min dupa care se clatesc cu apa rece, se scurg si se toaca marunt.
Intr-o cratita se pune uleiul la incins, se caleste ceapa cand aceasta este translucida se scoate, se pun gogosarii, se tin si acestia 20 min, se scot si se pun ghebele. Dupa 10 min peste ghebe se adauga ceapa, gogosarii, otetul, piperul, dafinul, se sareaza dupa gust si se mai lasa 20 min la prajit.
Secret: Salata de ghebe si gogosari se pune fierbinte in borcane. Acestea se tin acoperite pana a doua zi.
vineri, 5 octombrie 2012
Reteta mamaliga in paturi
Reteta mamaliga in paturi
Ingrediente:- 1kg malai,
- 3l apa,
- 1 lingura sare,
- 100g unt,
- 150 g slãninã afumatã,
- 250 g cârnat afumat,
- 1 ceapã tocatã,
- 2-3 catei usturoi,
- 200 g brânzã de burduf ,
- 200 g cas,
- 200 g smântânã mai groasã,
- piper, cimbru, boia,
- 5 ouã,
- 100 ml lapte,
- 500 g carne de porc tocatã.
Mod de preparare:
Mamaliga in paturi este un fel de mancare spectaculos, usor de preparat dar mare grija, mai rarut ca e destul de bogat caloric.
Mamaliga trebuie sã iasa mai tare, se pun la fiert 3 litri apa
Când apa începe sã fiarbã se pune sarea si apoi se toarna mãlaiul. Se lasa sa fiarba 20 min la foc potrivit dupa care se amesteca continuu pana dispar cocoloasele.
Intr-o cratita incapatoare unsa cu unt se incepe claditul: primul strat alcatuit din bucatele de slanina afumata, urmeaza un strat de 2 cm mamaliga, apoi un strat format din 3 oua batute cu laptele si cu branza de burduf, mamaliga, carnea tocatã, amestecatã cu ceapã, piper, boia, cimbru, si usturoi pisat, carnatii taiati feliute, mamaliga si ultimul star 2 oua batute cu casul ras si cu smatana groasa.
Se acoperã, se dã la cuptor încins, foc mic, cam 1 orã.
Secret: Ca sa iasa frumos rumenita ultimele 10 minute,se tine la cuptor fãrã capac.
Etichete:
Preparate carne de porc,
reteta
marți, 2 octombrie 2012
Reteta zacusca de ciuperci - ghebe
Reteta zacusca de ciuperci - ghebe
Ingrediente - Reteta zacusca de ciuperci - ghebe:
- 2 kg ardei kapia,- 2 kg gogosari,
- 2 kg ghebe,
- 1,5 l pasta de tomate,
- 1,5 kg ceapa,
- 800 ml ulei,
- sare,
- piper boabe.
Mod de preparare - Reteta zacusca de ciuperci - ghebe:
Pentru ca e toamna si pt ca prin piete e plin de ciuperci haideti sa incercam o reteta de zacusca de ghebe.Gogosarii si ardeii kapia se coc, se curata de coaja, si se toaca marunt.
Ghebele se curata de pamant, se spala foarte bine in cat mai multe ape, se pun pe foc in apa cat sa le acopere si se lasa sa fiarba 5 min. Se clatesc cu apa rece si se toaca marunt, sau se dau prin masina de tocat.
Ceapa se toaca cat mai marunt si se pune la calit in tot uleiul pana devine translucida. In acest moment se dauga gogosarii si ardeii kapia si se lasa la fiert 30min.Se adauga ghebele si pasta de tomate amestecand continuu pt ca aceasta din urma face ca zacusca sa se prinda de fundul vasului.
Se condimenteaza cu sare si boabe de piper si se lasa la fiert pana cand uleiul iese putin la suprafata. Atunci zacusca de ghebe este gata. Se pune fierbinte in borcane dupa care se sterilizeaza 30 min la cuptor.
Secret: Ghebele trebuie sa fie foarte proaspete, altfel dau gust amar si strica bunatate de zacusca.
Reteta zacusca de ciuperci - ghebe , Reteta zacusca de ciuperci - ghebe , Reteta zacusca de ciuperci - ghebe
Etichete:
conserva,
Preparate din legume,
reteta
sâmbătă, 29 septembrie 2012
Reteta cataif turcesc
Reteta cataif turcesc
Ingrediente:
Pentru taitei:
- 300 g făină,
- 2 ouă,
- sare.
- 2 linguri unt topit.
Siropul:
- 1 1/2 pahar cu apă,
- 150 g zahăr,
- vanilie,
- frisca bătută.
Mod de preparare:
Cataiful este un desert traditional turcesc iar pentru aceasta reteta este necesar sa se prepare un aluat de taitei.
Se cerne făina pe masa de aluat. Se face loc la mijloc, se sparg ouăle adăugând un vârf de linguriţă de sare. Se amestecă întâi ouăle cu o linguriţă, până cuprind puţină făină, se lucrează apoi cu mâna şi se frământă bine aluatul, până devine destul de îndesat, mai adăugând făină dacă se cere. Se împarte aluatul în două: jumătate se lasă la o parte acoperit cu o cratiţă, ca să nu se usuce, iar din cealaltă jumătate se întinde cu vergeaua o foaie cât se poate de subţire. Se aşază pe un şervet şi se lasă să se zbicească. În acest timp se întinde a doua foaie. Când sunt potrivit de uscate, se face din fiecare foaie un sul, care se taie cât se poate de subţire. Se împrăştie tăiţeii pe masa de aluat sau pe un şervet întins şi se lasă până se usucă bine.
Se pune o lingură plină de unt într-o tigaie mare cu coadă. Când untul este fierbinte, se pun tăiţeii să se rumenească, întorcându-i uşor cu furculiţa, ca să nu se sfărîme. Dacă nu încap toţi odată, se rumenesc pe rând. Se pun apoi toţi într-o tavă dreptunghiulară şi se aşază cu furculiţa, astfel încât să formeze un strat egal. Se toarnă deasupra un sirop clocotit, nu prea legat, făcut din apă, zahăr şi vanilie. Se dau la cuptor şi se ţin până ce tot siropul a fost absorbit, iar cataiful este bine prins. După ce s-a răcit, se taie în pătrate de 5 — 6 cm, se scot cu grijă cu un cuţit lat, ca să nu se sfărâme.
Secret: Se opresc bucăţile frumoase pentru pus deasupra. Celelalte se aşază unele lângă altele pe o farfurie dreptunghiulară, se întinde frişca, bătută cu zahăr şi bine scursă de zer, într-un strat gros, peste care se pun bucăţile oprite, îndreptând frişca pe margini cu cuţitul.
Etichete:
Desert,
Dulciuri,
reteta cataif turcesc
miercuri, 26 septembrie 2012
Reteta cvas
Reteta cvas
Ingrediente:
- 15 l apa,
- 800 g zahar,
- 2 lamai,
- 200 g stafide,
- 25 g drojdie,
- 1/2 linguriţă bicarbonat.
Mod de preparare:
Se pun intr-o oală sau în alt vas mare, zahărul, lămâile tăiate bucăţi şi stafidele. Se opăresc cu apă clocotită. Se acoperă vasul cu un şervet. Când s-a răcorit apa cât suferă degetul, se pun drojdia muiată cu puţină apă şi 1/2 linguriţă de bicarbonat.
Se lasă să fermenteze 12 ore, apoi se strecoară şi se toarnă în sticle, după ce s-a pus în fiecare 2 — 3 stafide. Se închid sticlele cu dop fiert, se leagă fiecare bine cu sfoară, ca să nu sară dopul, şi se mai ţin două ore la cald, apoi se duc în pivniţă.
Secret: După 2 — 3 zile cvasul este bun de băut.
Etichete:
bauturi,
reteta cvas
luni, 24 septembrie 2012
Reteta dulceata de prune
Reteta dulceata de prune
Ingrediente - Reteta dulceata de prune:
- 1 kg zahăr,- 1 kg prune curăţate de coajă şi samburi,
- 30 ml zeamă de lămîie sau 100 g glucoză,
- 1/2 l apă,
- vanilie,
- cca 20 nuci proaspete (curăţate de pielită),
- scorţişoară.
Mod de preparare - Reteta dulceata de prune:
Pentru această dulceata sînt indicate prunele brumarii care se coc prin luna septembrie; acestea au pulpa mai tare şi se desprinde de sîmbure. Prunele (neopărite) se curăţă de coajă (se desprinde foarte uşor de pulpă, cînd acestea sînt coapte), ajutîndu-ne şi de un cuţit cu lama subţire. După ce s-au curăţat (din cca 1 1/2 kg prune va rezulta 1 kg, după ce se înlătură coaja şi sîmburii), li se scot sîmburii (se împing cu un beţişor sau cu o andrea subţire pe la un capăt, ca să iasă pe la celălalt) şi apoi se cîntăresc. Nucile se coc cam tot în acelaşi timp cu prunele de toamnă. Sîmburii de nuci se curăţă de pieliţă, ca să rămînă albi. în fiecare prună se introduce cîte 1/4 din miez. Se afce un sirop din apa si zahar.Prunele, astfel aranjate, se pun in siroul bine legat şi se lasă la foc mic, pînă cînd îşi lasă zeama şi siropul se mai subţiază (2—3 minute); se adaugă zeama de lămîie sau glucoza, o cuişoară, 2—3 bucăţele de scorţişoară sau 2—3 cm dintr-un baton de vanilie şi se trec la foc mijlociu. Se fierb, pînă cînd se leagă din nou siropul şi prunele plutesc în el pînă la fundul cratiţei (cînd se ia de pe foc). Se face proba, dacă siropul este legat, cratiţa se ia de pe foc şi se adună spuma.Secret: Dulceaţa se lasă să se răcească acoperită şi apoi se pune în borcane.
Reteta dulceata de prune , Reteta dulceata de prune , Reteta dulceata de prune
Etichete:
conserva,
reteta dulceata de prune
miercuri, 19 septembrie 2012
Reteta compot de struguri
Reteta compot de struguri
Ingrediente - Reteta compot de struguri:
- 4 kg bobite struguri de masa,- 1 kg zahăr,
- cca 4 l apă,
- 1/2 baton vanilie sau zahar vanilat.
Mod de preparare - Reteta compot de struguri:
Strugurii se spala, se aleg bobitele de pe ciorchine si dupa cantarire se aseaza in borcane pana cand acestea sunt aproape pline.Se face un sirop din apa, zahar si vanilie, cand da in clocot se ia de pe foc si se toarna caldut peste bobitele de struguri, cit să le cuprindă, pînă la 2 —3 cm sub gura borcanelor, ca să rămînă loc să se dilate lichidul la fiert. Borcanele se inchid ermetic si se sterilizeaza 50 min la foc mic.
Secret: Pentru compotul de struguri se aleg struguri de masa care au coaja mai tare deoarece soiurile pt vin se inmoaie prea mult la fiert.
Reteta compot de struguri , Reteta compot de struguri , Reteta compot de struguri
Etichete:
conserva,
reteta compot de struguri
sâmbătă, 15 septembrie 2012
Reteta dulceata de struguri
Reteta dulceata de struguri
Ingrediente - Reteta dulceata de struguri:
- 1 kg struguri,cantăriţi după ce au fost curăţaţi de coajă şi seminţe,- 1 kg zahăr,
- vanilie,
- 50 ml zeamă de lămîie sau 50 g glucoză,
- 500 ml apă.
Mod de preparare - Reteta dulceata de struguri:
Pentru dulceată se aleg numai struguri cu boabe mari cu coaja groasă şi miezul compact (nu zemos). Coaja se curăţă uşor cu mîna şi cu un cuţit, trăgînd din partea unde a fost prinsă codiţa înspre vîrf, apoi cu o scobitoare se scot seminţele; boabele curăţate se cîntăresc. Intr-o cratiţă, zahărul, apa, zeama de lămîie şi 2—3 cm dintr-un baton de vanilie se amestecă puţin, pe foc, pînă cînd se topeşte zahărul.Siropul se fierbe, pînă cînd se leagă (cînd se ridică lingura din sirop, de pe latul ei, cad deodată 3 picături una lîngă alta) apoi se adaugă boabele de struguri. Cratiţa se lasă 5 minute mai la o parte, - fructele să lase puţină zeamă, apoi se trece la foc mijlociu şi se lasă pînă cind se leagă din nou siropul (dar nu prea mult).
Cînd dulceata de struguri este gata, fructele plutesc în tot siropul pînă la fund şi au un aspect unsuros, lucios.
Dacă nu s-a pus baton de vanilie, zahărul vanilat se adaugă numai cu un minut înainte de a se lua crăiţă de pe foc ca dulceaţa să nu-şi piardă aroma. Se adună spuma şi cratiţa se acoperă cu un şervet udat în apă şi bine stors. După ce s-a răcit, dulceaţa se pune în borcane care, apoi, se inchid ermetic.
Secret: Strugurii conţin o mare cantitate de pectină, substanţă gelatinoasă are va gelifica siropul chiar dacă este mai subţire, după ce acesta se răceşte. Dacă se leagă prea mult, siropul se va îngălbeni şi va căpăta gust de zahăr ars, deci trebuie o mare atenţie la această fază.
Reteta dulceata de struguri , Reteta dulceata de struguri , Reteta dulceata de struguri
Etichete:
conserva,
reteta dulceata de struguri
Reteta dulceata de gutui
Reteta dulceata de gutui
Ingrediente - Reteta dulceata de gutui:
- 900g zahăr,- 600 g gutui cîntărite, după ce au fost tăiate (julienne) sau rase
- 500ml apă,
- 100 ml zeamă de lămîie sau 100 g glucoza,
- vanilie.
Mod de preparare - Reteta dulceata de gutui:
Gutuile conţin o mare cantitate de pectină, de aceea se pun în cantitate mai mică (deoarece gelifică siropul). Gutuile bine coapte, galbene, se şterg de puful de pe ele, se curăţă de coajă şi se taie în formă de chibrit (julienne) sau se rad prin răzătoarea cu găuri mari, ca tăiţeii (cît mai lungi) numai pînă la partea tare şi pietroasă care formează casa seminţelor. Se oxidează repede în timp ce se lucrează. Nu trebuie ţinute în apă. După ce s-au cîntărit, se pun imediat în siropul fierbinte şi îşi vor recăpăta culoarea.Zahărul, apa, zeama de lămîie sau glucoza şi batonul de vanilie se amestecă pe foc, pînă cînd se topeşte zahărul şi se adaugă imediat gutuile care trebuie să fiarbă mai mult, pînă cînd se moaie. Se fierbe pana cand au aspect lucios şi plutesc în tot siropul , cratiţa se ia imediat de pe foc, altfel gutuile se închid la culoare.
Se toarna dulceata fierbinte in borcane si se acopera.
Secret: Datorita cantitatii mari de zahar dulceata de gutui nu are nevoie de sterilizare.
Reteta dulceata de gutui , Reteta dulceata de gutui , Reteta dulceata de gutui
Etichete:
conserva,
reteta dulceata de gutui
vineri, 14 septembrie 2012
Reteta ardei grasi (gogosari) umpluti cu varza
Reteta ardei grasi (gogosari) umpluti cu varza
Ingrediente:
- 1-1,5 kg ardei grasi mici (20-25 bucati la 1 kg) sau gogosari,
- 2 kg varza curatata, taiata,
- 1/2 kg morcovi si radacina de telina (curatati si apoi cantariti),
- 600 ml apa,
- 400 ml otet,
- frunze dafin
- sare,
- zahãr,
- piper,
- 150 g hrean.
Mod de preparare:
Ardeilor li se taie un capac. Se scot semintele si cotoarele.
Varza se taie ca fideaua; morcovii si telina se rad prin razatoarea cu gauri mari. Se pun toate într-un lighean smaltuit sau din plastic, se presarã cu 15 g sare pentru fiecare kg de varzã. Se umplu ardeii sau gogosarii cît mai îndesat, asezîndu-i în borcan, unul lîngã altul, în rînduri suprapuse, fara sã se preseze prea mult, apoi se toarnã lichidul. Se calculeazã ca lichidul sã fie circa 1/3 din volumul borcanului (borcanelor), iar proporþia de apã si otet 60 %, respectiv 40 %. Pentru 1 l de lichid, se pun 10 g zahãr, 10 g sare si pentru 2-3
l lichid, o frunzã de telinã, 1-2 foi de dafin, 10-20 boabe piper sau mãcinat, cimbru, mãrar si circa 100 g hrean. se fierbe cîteva minute cu aceleasi arome si, apoi, se toarnã strecurat în borcan pînã la gîtul acestuia. Borcanul se inchide imediat si se duce în cãmarã.
Secret: Dacã lichidul nu este suficient, se preparã, cît apreciem cã ar fi nevoie, adãugînd numai apã cu otet în proportiile arãtate.
duminică, 9 septembrie 2012
Reteta pasta de ardei
Reteta pasta de ardei
Ingrediente:
- 3kg ardei gogosari,
- 3kg ardei kapia,
- 5 ardei iuti
- 3kg rosii,
- 1kg ceapa,
- sare neiodata.
Mod de preparare:
Ardeii se spala, se usuca se taie bucati si se curata de seminte.
Rosiile se spala si se dau prin masina de pasat rosii pt a indeparta coaja si semintele.
Ceapa se curata, se taie sferturi si se lasa intr-un bol cu apa.
Ardeii gogosari, kapia si cei iuti impreuna cu ceapa se dau prin masina de tocat.Se amesteca cu pasta de rosii, se sareaza si se pune la fiert, la foc mic timp de 30-40min pana scade zeama.Fierbinte se pune in borcane care se inchid ermetic si se tin acoperite cu o patura pana a doua zi.
Secret: Pasta de ardei se foloseste pt ciorbe, tocanite si fripturi.
Etichete:
conserva,
reteta pasta de ardei
luni, 3 septembrie 2012
Reteta tocana de gogosari
Reteta tocana de gogosari
Ingrediente - Reteta tocana de gogosari:
- 3 kg- 30 g zahăr,
- 300g ceapă albă,
- 2 kg roşii,
- 500m1 untdelemn,
- 2 foi de dafin,
- un vîrf de linguriţă piper măcinat,
- frunze de ţelină,
- sare.
Mod de preparare - Reteta tocana de gogosari:
Gogosarii, spălaţi şi şterşi, se coc la flacără, pe un grătar sau plită fierbinte, ca să li se pîrlească repede coaja, fără să se moaie miezul. Ceapa, tăiată în felii subţiri, se căleşte în tot untdelemnul, 10 minute, într-o cratiţă de 5—6 l, la foc mic, numai pînă cînd devine lucioasă, fără să se rumenească; apoi, cratiţa se ia de pe foc. Gogosarii se curăţă de coajă, cotoare şi seminţe cu cuţitul inoxidabil, fără apă şi se taie în felii de 1/2 cm; dacă vreunul este iute, se înlătură.Roşiile spălate se taie în felii de 2 cm grosime.
Cînd toate sînt pregătite, se pun peste ceapă zahărul, foile de dafin, piperul, o lingură cu vîrf de frunze de ţelină tăiate mărunt, gogoşarii şi roşiile, amestecînd uşor, ca să fie repartizate uniform pe toată suprafaţa cratiţei şi se lasă să fiarbă încă 10 minute împreună; sare nu se mai pune.
Tocana se aşază, apoi, în borcane, care se vor steriliza.
Tocana de gogosari se serveşte rece.
Secret: Ca sa se decojeasca mai usor, pe măsură ce se coc,gogosarii, se presară cu puţină sare fină pe toate părţile şi se aşază suprapuşi, într-o oală acoperită, lăsîndu-i 30 minute.
Reteta tocana de gogosari , Reteta tocana de gogosari , Reteta tocana de gogosari
Etichete:
conserva,
reteta tocana de gogosari
joi, 30 august 2012
Reteta compot de prune
Reteta compot de prune
Ingrediente - Reteta compot de prune:
- 5 kg prune,- 1 kg zahăr,
- 3 l apă,
- 2 cuişoare,
- o linguriţă rasă scorţişoară.
Mod de preparare - Reteta compot de prune:
Zahărul, apa şi mirodeniile nemăcinate se pun într-o oală de 6—8 1. Cînd siropul clocoteşte, se adaugă circa 1/4 din prunele spălate şi curăţate de codiţe, se amestecă cu lingura in sirop, ca să se înfierbinte toate un minut, apoi, fără să clocotească, se scot cu strecurătoarea şi se pun într-o cratiţă; cînd siropul clocoteşte din nou, se pun alte prune la fel, pină cînd se termină toată cantitatea. Prunele se aşază nepresate în borcane, lăsînd un spaţiu liber de 2—3 cm pînă la gura acestora. Siropul se lasă să se mai răcească, apoi se toarnă uniform peste ele, pină la acelaşi nivel.Borcanele se inchid şi se sterilizează 50 min.
Secret:Dacă se inchid bine borcanele şi se sterilizeaza corespunzator,compotul de prune nu are nevoie de nici un conservant.
Reteta compot de prune , Reteta compot de prune , Reteta compot de prune
Etichete:
conserva,
reteta compot de prune
luni, 27 august 2012
Reteta gogosari in otet
Reteta gogosari in otet
Ingrediente:- 6 kg gogosari proaspeti,
- 2 l apă,
- 1 l otet de 9grade,
- 25 g sare (sau mai puţină),
- 200 g zahăr sau miere,
- 4—5 linguriţe cu virf sămînţă de muştar,
- o foaie de dafin,
- 2 frunze de ţelină,
- un vîrf de linguriţă piper (facultativ).
Mod de preparare:
Se aleg gogosari frumoşi, nevătămaţi şi proaspeţi. Gogosarii se spală bine cît sînt întregi şi apoi se taie în felii (sferturi). Otetul, apa şi celelalte ingrediente se pun într-o cratiţă de 4—5 1. Cand lichidul clocoteste, se pun gogosarii taiati felii cat cuprinde lichidul, se acopera si se lasa sa se infierbante, pana cand fierb in clocote 1-2 min si se deschid la culoare.
Se scot imediat (scurşi de zeamă) cu spumiera şi se împart direct in borcane
călduţe, aşezate pe o tavă din tabla nesmălţuită, pe marginea sobei la foc mic. Sau, fiecare borcan se pune pe o placă de fier sau pe două cutite miner din metal, aşezate pe un scaun, lingă sobă sau aragaz, ca să nu plesnească cînd se pun gogoşarii fierbinţi. Astfel se procedează şi cu restul GOGOSARI pină cînd se termină toată cantitatea. Se aşază în borcane de 1/2 1 pînă la 3 1 şi ,iar peste ei se toarnă lichidul rece sau călduţ, care trebuie să ajungă numai pînă îa 2 cm sub gura borcanelor. Borcanele se inchid şi apoi se sterilizează 50 min.
Secret: Sugerez sa faceti reteta cu miere, gogosarii in otet ies mult mai gustosi si mai aspectuosi.
Etichete:
conserva,
reteta gogosari in otet
vineri, 24 august 2012
Reteta muraturi pt iarna
Reteta muraturi pt iarna
Într-o oală mare, se pun la fiert 9 l de apă cu 1/2 kg sare şi 1/2 l oţet. Se aşază în borcane de sticlă, de 5 — 6 l, bucăţi de varza rosie, bucati de conopida, alternând cu morcovi şi telină tăiate felii mai groase, gogonele şi ardei kapia. Se înfăşoară borcanul cu o cârpă groasă bine umezită şi se toarnă fierbinte soluţia de apă cu sare şi oţet (dacă este bine înfăşurat cu cârpă udă, borcanul nu plesneşte). Se pun deasupra câteva boabe de piper, câţiva căţei de usturoi, 2 — 3 frunze de dafin şi o creangă de mărar uscat.Se inchide borcanul şi se ţine la căldură până se limpezeşte apa. Se pune spre păstrare la un loc răcoros.
Etichete:
conserva,
reteta muraturi pt iarna
marți, 21 august 2012
Reteta ghiveci de legume pt iarna
Reteta ghiveci de legume pt iarna
Ingrediente:- 3 kg vinete,
- 3 kg gogosari,
- 1 kg ceapă albă,
- 3—4 kg rosii,
- 50 g sare,
- 30 g zahăr,
- 10 căţei de usturoi,
- 20 boabe piper,
- 1 l untdelemn.
Mod de preparare:
Se aleg vinete subţiri şi lungi (4—5 la 1 kg), negre şi lucioase. După ce s-au spălat, se taie, pe grosime (necurăţate), în rondele de 1 cm care, apoi, se pua într-un lighean, se presară cu 20 g sare, se amestecă, se lasă 30 minute, ca să-şi lase zeama, apoi se spală şi se storc în pumni.
Gogoşarii spălaţi se taie în jumătăţi şi, apoi, in felii de 1 cm.
Ceapa curăţată se pune întreagă în apă rece, ca să-i ia din iuţeală şi, apoi, se taie în felii subţiri.
Roşiile se spală şi se lasă la o parte.
Cind toate sînt pregătite, se ia o cratiţă de 10 1 (în oală nu este bine să se fiarbă, deoarece nu are suprafaţă mare de evaporare) în care se toarnă jumătate din cantitatea de untdelemn, apoi se aşază 1/3 din feliile de vinete, peste ele 1/3 din feliile de gogoşari, urmate de 1/3 din feliile de ceapă şi roşii (cu grosimea de 2 cm), presărînd 1/3 din sarea rămasă, 1/3 din zahăr şi piper (piperul poate să fie măcinat — 1/2 linguriţă). Se continuă, astfel, încă de două ori, cu materialele rămase şi deasupra se toarnă restul de untdelemn.
Cratiţa se aşază, la foc mic, chiar de la început (ca marmelada), pe o ţiglă mare, pusă pe un disc de metal; în felul acesta, cratiţa va primi indirect căldura, deoarece nu trebuie să se amestece deloc în legume, pînă la sfîrşit, cel mult să se mişte puţin cratiţa de toarte. Vor lăsa multă zeamă; de aceea, trebuie fierte tot timpul descoperite, ca să se evapore apa, circa 4 ore, la foc mic, în clocote abia perceptibile. Cind sînt gata, apa este scăzută aproape la jumătate, iar untdelemnul este la nivelul legumelor (ele plutesc în zeamă, ca fructele în dulceaţă).
Cînd se ia cratiţa de pe foc, ghiveciul se presară cu usturoiul tăiat în felii sau numai cu frunze de ţelină şi pătrunjel tăiate mărunt. Ghiveciul se pune cald în borcane (numai din margine, fără să se mai amestece în el pînă la sfîrşit), lasand un spaţiu liber de 2—3 cm pînă la gura acestora (ca să nu iasă untdelenmul, cînd se dilată conţinutul in timpul sterilizării). Borcanele se şterg cu un şerveţel de hirtie, se inchid cu capac şi, apoi, se sterilizează 30 minute, la foc mic.
Secret:Acest ghiveci, deşi se fierbe mult, va avea toate legumele întregi, cînd se va răci. Se serveşte rece. Are gust bun ca şi vara, dacă se consumă în 6—7 luni (ca să nu rîncezească, untdelemnul).
Etichete:
conserva,
reteta ghiveci de legume pt iarna
vineri, 17 august 2012
Reteta bulion de rosii
Reteta bulion de rosii
Se aleg rosii coape, de preferinţă rotunde, deoarece sunt cărnoase şi au mai puţine seminţe. Se spală, se rup în două, iar jumătăţile se strâng între degete, astfel încât să se scurgă tot miezul apos din ele (având mai puţină zeamă, se vor lega mult mai uşor la fiert). Se pun într-o oală mare, smălţuită, pe foc, ţinându-se până dau câteva clocote şi se răsucesc pieliţele. Se dau la o parte, se trec prin ciur, frecând cu o lingură de lemn, până rămân numai seminţele şi pieliţele. Se pun din nou pe maşină, în oala spălata. Se amestecă mereu, cât fierbe, până se îngroaşă atât, încât să se poată turna uşor în sticle. Nu se lasă o clipă neamestecat, deoarece bulionul se prinde uşor de fund şi se arde. Bulionul se toarnă cald prin pâlnie, în sticle. Pentru ca să nu plesnească, se înfăşoară sticla într-o cârpă umedă. Se umplu sticlele până la gât, se toarnă o lingură de ulei şi se astupă cu dopuri, care au fost fierte, sau se leagă cu hârtie celofan pusă în două. Pe măsură ce se astupă, se aşază la un loc ferit, în picioare, se acoperă bine cu pături şi se ţin astfel până se răcoresc complet; a doua zi, la cele astupate cu dopuri se pune smoală şi se păstrează la loc răcoros şi uscat.Secret: Dacă nu există un loc bun de păstrare, ca să nu fermenteze bulionul, este prudent să se fiarbă sticlele, după ce au fost inchise, în alt vas cu apă.
Etichete:
conserva,
reteta bulion de rosii
Reteta sarailie
Reteta sarailie
Ingrediente:- 500 g foi de placinta,
- 150 g unt topit,
- 500 g miez nuca.
Siropul:
- 2 pahare cu apă,
- 400 g zahăr,
- vanilie.
Mod de preparare:
Se întinde o foaie foarte subţire de aluat de placinta. Se taie în bucăţi ceva mai mari decât tava în care se vor coace. Se pregăteşte dinainte nuca necesara, nu însă trecută prin maşină, ci tocată cu cuţitul, astfel încât să nu fie prea măruntă. Se întind două foi una peste alta stropite între ele cu unt şi se presară nucă. Se mai pun două foi se stropesc cu unt şi se presară din nou un strat de nuca. Se întoarce dintr-o parte, înăuntru, o margine de 3 cm şi se unge cu unt. Cu ajutorul unui băţ ceva mai lung decât lăţimea foilor, şi de grosimea unui creion, se fac sul foile de plăcintă, nu însă strîns, lăsând partea întoarsă să formeze marginea exterioară a sulului. Se strâng apoi uşor pe băţ capetele spre mijloc ca o armonica, de lăţimea tăvii în care se va aşeza sulul după ce se scoate băţul. Se procedează la fel cu restul foilor de plăcintă. Când sulurile sunt toate aşezate în tavă, se taie la rând cu un cuţit, în bucăţi potrivite. Se toarnă câteva linguri de unt topit şi se dă la cuptor la foc foarte mic, astfel încât să se usuce încet mjlocul şi să nu se rumenească numai deasupra. Se ţin la cuptor circa o oră şi jumătate. Când începe să se rumenească, se toarnă deasupra un sirop făcut din zahăr, apă şi vanilie. Se mai lasă la cuptor câteva minute, până ce a pătruns tot siropul. Se scot pe o farfurie şi se mai toarnă deasupra puţin sirop.
Secret: Sarailie sunt mai gustoase când sunt pregătite cu o zi sau două înainte de a fi servite.
Etichete:
Desert,
Dulciuri,
reteta sarailie
duminică, 12 august 2012
Reteta ciuperci la gratar
Reteta ciuperci la gratar
Ingrediente:- ciuperci,
- untdelemn,
- zeama de lamiie,
- sare,
- mujdei de usturoi.
Mod de preparare:
Ciupercile mari(champignons, ciuperci albe de cimp, vinetica,
minatarci, craite, parasol etc), bine spalate si scurse de apa pe servet din
tifon si presate putin cu palma, se trec usor prin untdelemn (pus pe o
farfurie), asezindu-le apoi, direct pe gratarul incins (sau pe un gratar dublu,
cu care se pot intoarce mai usor).Se prajesc pe fiecare parte 3-4 minute, pina
cind se rumenesc putin.
Secret: Se servesc imediat fierbinti cu bucatele de unt
deasupra,stropite cu zeama de lamiie si presarate cu putina sare sau stropite cu
mujdei de usturoi, care si sareaza.
Etichete:
Preparate din legume,
reteta ciuperci la gratar
Reteta ciulama de ciuperci
Reteta ciulama de ciuperci
Ingrediente:- 1/2 kg ciuperci albe de padure sau de cultura,
- 50 g unt,
- 25 g faina,
- 100 ml smantana,
- o ceapa,
- marar,
- patrunjel,
- piper,
- sare.
Mod de preparare:
Ciupercile, curatate si bine spalate, se taie in felii mari si
se fierb acoperite, 30 minute, intr-o cratita cu 1/4 l apa clocotita, la foc
mic, impreuna cu ceapa taiata in sferturi, pina cind ciupercile se moaie bine,
scotindu-se apoi ceapa. Faina se freaca cu o lingura de apa rece desertindu-se
peste ciuperci cu care se amesteca, lasind sa fiarba citeva clocote ca sa se
lege putin sosul, apoi cratita se ia de pe foc. Smantina batuta cu o lingura de
apa rece se amesteca cu sosul fierbinte, potrivindu-se gustul cu sare.
Secret :Deasupra se pun bucatele de unt, frunze de marar si patrunjel taiate marunt.
Etichete:
Preparate din legume,
Reteta ciulama de ciuperci
marți, 7 august 2012
Reteta dulceata de afine
Reteta dulceata de afine
Ingrediente - Reteta dulceata de afine:
- 1 kg afine,- 1 kg zahăr,
- vanilie,
- 50 ml zeamă de lămîie sau 50 g glucoză,
- 1/2 l apă.
Mod de preparare - Reteta dulceata de afine:
Afinele se spala si se tin 15 min in apa ca sa iasa la suprafata ganganiile si frunzulitele apoi se scurg de apa. Intr-o cratiţă, zahărul, apa, zeama de lămîie şi 2—3 cm dintr-un baton de vanilie se amestecă puţin, pe foc, pînă cînd se topeşte zahărul. Siropul se fierbe, pînă cînd se leagă (cînd se ridică lingura din sirop, de pe latul ei, cad deodată 3 picături una lîngă alta) apoi se adaugă afinele. Cratiţa se lasă 5 minute mai la o parte, fructele să lase puţină zeamă, apoi se trece la foc mijlociu şi se lasă pînă ind se leagă din nou siropul (dar nu prea mult).Cînd dulceaţa este gata, fructele plutesc în tot siropul pînă la fund şi au un aspect unsuros, lucios . Dacă se leagă prea mult, siropul se va îngălbeni şi va căpăta gust de zahăr ars, deci trebuie o mare atenţie la această fază. Dacă nu s-a pus baton de vanilie, zahărul vanilat se adaugă numai cu un minut înainte de a se lua cratiţă de pe foc ca dulceaţa să nu-şi piardă aroma. Se adună spuma şi cratiţa se acoperă cu un şervet udat în apă şi bine stors.După ce s-a răcit, dulceata se pune în borcane care, apoi, se inchid cu capace.
Secret: Dacă se leagă prea mult, siropul se va îngălbeni şi va căpăta gust de zahăr ars, deci trebuie o mare atenţie la această fază.
Reteta dulceata de afine , Reteta dulceata de afine , Reteta dulceata de afine
Etichete:
conserva,
reteta dulceata de afine
sâmbătă, 4 august 2012
Reteta calcan la cuptor
Reteta calcan la cuptor
Ingrediente:- 1,500 kg calcan,
- 3 linguri unt,
- 1/2 lingură făină,
- 200 g smântână,
- sare,
- piper.
Mod de preparare:
De obicei calcanul nu se serveşte întreg. Când este de mărime potrivită, se curăţă înăuntru, se taie cu un foarfece mare coada şi înotătoarele de jur împrejur şi se spală bine în mai multe ape. Se face o tăietură în lung pe partea unde pielea este neagră, aproape de şira spinării, astfel încât la cuptor peştele să fie pătruns la fel de căldură.
Se unge cu unt un vas termorezistent. Se sărează calcanul cât trebuie, se aşază în farfurie cu partea albă în sus. Se stropeşte bine cu unt. Se acoperă cu un capac sau, dacă lipseşte, cu o coală de hârtie albă mai tare. Se dă la cuptor la foc mijlociu, se ţine aproximativ o oră. Se unge din timp în timp cu untul din farfurie. Se încearcă cu un chibrit. Când lemnul intră uşor în partea cea mai groasă, peştele este fiert, se scoate din cuptor şi se curăţă de piele.
Separat se încălzeşte o jumătate lingură de unt. Când este fierbinte se pune tot atîta făină şi se amestecă fără a lăsa să se îngălbenească. Se adaugă smântâna, turnată câte o linguriţă, şi se amestecă mereu. Se adaugă sare şi piper. Se ţine la cald, într-un vas cu apă fierbinte. Cu 10 minute înainte de a servi, se toarnă sosul în farfurie peste calcan.
Secret: Se serveşte foarte fierbinte.
Etichete:
preparate peste,
reteta calcan la cuptor
vineri, 3 august 2012
Reteta lapte de pasare
Reteta lapte de pasare
Ingrediente:- 1l lapte,
- 6 ouă,
- 200 g zahăr,
- vanilie,
- 1 linguriţă feculă (sau făină),
- 1 lingură rom.
Mod de preparare:
Se pune la foc într-o cratiţă potrivit de mare, laptele cu vanilia. Se bat într-un castron albuşurile la care se adaugă, după ce s-au făcut spumă, 100 g de zahăr pisat, bătându-se din nou până se ţine albuşul tare. Când laptele începe să fiarbă, se trage cratiţa pe foc mai mic, astfel încât laptele abia să mai dea în clocote. Cu o lingură mare de masă, se ia din albuşul spumă, se netezeşte suprafaţa lăsând-o să fie puţin bombată, apoi se împinge albuşul din lingură în cratiţa cu lapte, cu ajutorul unei linguriţe. Se formează astfel 4 — 5 ouă din albuş, nu mai multe, ca să aibă loc în cratiţă. Se ţin mai puţin de două minute pe o parte, se întorc pe cealaltă parte şi se ţin încă pe atâta. Se scot cu lingura cu găuri şi se aşază pe o sită, ca să se scurgă. Se continuă apoi în acelaşi fel până se fierbe tot albuşul.
Se freacă gălbenuşurile cu 100 g zahăr şi o linguriţă de feculă (aceasta poate fi înlocuită cu puţină făină). Se toarnă cu încetul laptele strecurat, se dă cu totul pe foc moale, amestecând până când începe să se lege. Când crema s-a răcorit, se adaugă o lingură de rom, se toarnă în farfuria cu care va fi servită la masă, iar deasupra se aşază ouale de albus.
Secret: Pentru ouale din albus sa fie reusite si ca albuşul să rămână frumos crescut, trebuie să se ţină seamă de două lucruri: laptele să nu fiarbă în clocote mari când se pune albuşul şi acesta să nu stea prea mult la foc.
Etichete:
Desert,
preparate din lapte,
reteta lapte de pasare
sâmbătă, 28 iulie 2012
Reteta varza murata
Reteta varza murata
Varza murata se pastreaza cel mai bine in butoi. Butoiul trebuie să fie de stejar. Se spală bine, se opăreşte şi se lasă să se zvânte. Se aşază într-o pivniţă uscată, pe doi butuci, pentru ca vasul în care se scoate zeama să poată încăpea uşor sub canea (robinet). Se controlează dacă funcţionează bine caneaua. Se aleg verze îndesate şi sănătoase, dar nu prea mari. Se îndepărtează frunzele veştede, se crestează în formă de cruce în partea cotorului, scobindu-l puţin cu cuţitul. În fiecare scobitură se pune puţină sare. Se aşază varza rânduri în butoi. La 100 de verze se adaugă circa doi pumni de boabe de porumb, două, trei fire de hrean şi trei, patru gutui frumoase. Separat se pregăteşte o saramură din 500 g de sare mare de bucătăie la 10 l de apă. Se toarnă peste varză, punând deasupra un teasc făcut din scânduri şi o piatră mare bine spălată. Dupa două, trei zile, varza se lasă, de aceea se mai adaugă câteva verze, până se umple din nou butoiul. După două zile începe pritocirea, care continuă până începe să se mureze varza, la fiecare 2 — 3 zile. Prin canea se lasă să curgă zeamă într-o oală mare. Când aceasta este plină, se toarnă zeama peste varză în butoi. Se repetă operaţia de câteva ori până ce toată zeama a fost vânturată. După patru, cinci spătămâni varza este murată.Secret: Dacă se formează cu timpul floare deasupra, aceasta trebuie curăţită regulat, iar teascul bine spălat. Varza se va păstra astfel tare.
Etichete:
conserva,
reteta varza acra,
reteta varza murata
Reteta castraveti in otet
Reteta castraveti in otet
Ingrediente:- castraveti,
- otet de 9 grade,
- sare,
- zahar,
- piper boabe,
- hrean.
Mod de preparare:
Pentru conservare in otet se aleg castraveti mici. Lichidul se prepara din 2 parti apa si o parte otet. La 1 l de lichid se pun 25 g sare si 10 g zahar. Se calculeaza ca lichidul sa fie cca. jumatate din capacitatea borcanelor. Acesta se fierbe numai 5 minute, cu 1-2 foi de dafin, putin cimbru, marar si frunza de telina, apoi se mai lasa sa stea 10 minute luat de pe foc, ca sa se aromeze bine. Lichidul se toarna peste castraveti, dupa ce s-au pus in fiecare borcan putin piper macinat sau boabe si 2-3 felii de hrean deasupra. Borcanele se umplu pina sus si se leaga imediat, cu celofan dublu, apoi se aseaza in camara.
Castravetii nu vor mai fermenta, insa vor fi acri.
Etichete:
conserva,
reteta castraveti in otet
sâmbătă, 21 iulie 2012
Reteta vinete impanate - Imam Baialdi
Reteta vinete impanate - Imam Baialdi
Ingrediente:- 4 vinete (cca 1 kg),
- 100 g morcovi,
- 100 g ţelină,
- o ceapă de mărime mijlocie,
- un ardei,
- 300 - 400 ml suc de roşii,
- 6 căţei de usturoi,
- o foaie de dafin,
- untdelemn,
- sare.
Mod de preparare:
Se aleg vinete de circa 1/4 kg fiecare, bine coapte, se spală, li se taie cozile şi li se curăţă coaja din distanţă în distanţă, ca în final să rezulte 4 dungi albe şi 4 dungi negre. Apoi, se despică în sferturi pe dungile negre, lăsîndu-le prinse la vîrf şi la coadă numai 2—3 cm. Prin tăieturile făcute se sărează puţin miezul şi se iasă circa 30 minute, ca prin topirea sării să se extragă zeama amară din ele. Se limpezesc, apoi, bine în apă rece, se fierb numai 5 minute în apă clocotită şi se scurg în strecurătoare. In acest timp, zarzavatul şi ceapa, rase prin razătoare cu găuri mari, se călesc 2 minute în 3 linguri cu untdelemn (50 ml), adăugîndu-se apoi ardeiul tăiat în felii subţiri şi 4—5 linguri cu apă şi lăsîndu-se să fiarbă înăbuşit, la foc mic, pînă cînd se moaie bine zarzavatul. Se amestecă din cînd în cînd şi se adaugă cîte puţină apă pînă ce se moaie bine. Cînd zarzavatul este fiert, apa trebuie să fie bine scăzută. Se adaugă 1/2 linguriţă sare, frunze de ţeJină şi pătrunjei tăiate mărunt şi un vîrf de cuţit cu piper.
Vinetele bine scurse de apă, stoarse puţin cu mîna, se aşază pe o farfurie. Cu o linguriţă se face loc printre tăieturile făcute anterior şi se introduce zarzavatul călit, pe cit se poate în interiorul vinetelor. într-o cratiţă de mărime potrivită ca să cuprindă toate vinetele unele lîngă altele, se pun 5—6 lunguri cu untdelemn. Vinetele se călesc cca 5—6 minute întorcîndu-se cu grijă pe toate părţile, ca să nu iasă umplutura. Apoi, se toarnă peste ele sucul de roşii, completînd cu cca 400 ml apă, se adaugă o linguriţă cu sare, o linguriţă cu zahăr, usturoiul tocat şi foaia de dafin, sau în lipsa acesteia puţin cimbru şi o frunză de ţelină. Cratiţa se introduce în cuptor, la foc mijlociu, unde se lasă circa 30 minute pină fierb bine toate; vinetele se întorc în sos după 15 minute.
Se servesc reci ca fel întîi, presărate cu pătrunjel tocat.
Secret: Cand se sareaza pt a iesi zeama amara din ele vinetele nu se lasă să stea prea mult timp cu sare, căci se întăresc şi fierb greu.
Reteta chiftele din dovlecei
Reteta chiftele din dovlecei
Ingrediente:- 2 dovlecei de marime mijlocie (cca 1 kg amindoi),
- un ou,
- 30 g faina,
- un virf de cutit de piper,
- o lingurita cu virf marar taiat marunt,
- 50 g brinza telemea rasa sau cascaval ras,
- untdelemn.
Mod de preparare:
Dovleceii se curata subtire de coaja, se taie in jumatati pe
lungime, li se scot semintele cu o lingura, apoi se rad prin razatoarea cu gauri
mari, se amesteca cu 1/2 ligurita de sare, lasindu-se 30 minute sa-si lase
apa.Apoi, se limpezesc de sare, se storc in pumni si se pun intr-o olita.Se
adauga oul intreg, brinza rasa, faina, neaparat mararul si facultativ, piperul,
amestecindu-se bine.
Se ia cîte o linguriţă cu vîrf din compoziţie se pune ulei incins şi se rumenesc chiftelele pe ambele părţi, la foc mijlociu. Pe măsură ce unele sînt prăjite, se înlocuiesc cu altele.
Secret: Chiftelele se servesc fierbinţi, presărate cu brînză telemea rasă sau caşcaval ras, sau cu sos de roşii, ca fel întîi sau ca fel doi
Etichete:
Preparate din legume,
reteta chiftele din dovlecei
miercuri, 18 iulie 2012
Reteta mici la gratar
Reteta mici la gratar
Ingrediente:- 1 kg carne de vita de la ceafa (care este mai moale),
- 200 g seu de vita,
- piper,
- ienibahar,
- coriandru,
- cimbru,
- 3—4 căţei de usturoi,
- sare,
- o linguriţă cu virf bicarbonat.
Mod de preparare:
Carnea şi seul se trec prin maşina de tocat de 3 ori. Usturoiul se zdrobeşte împreună cu o linguriţă rasă de sare, cu dosul unei linguri, adăugind 200 ml apa călduţă şi amestecînd bine. Apoi, se strecoară peste carne, adăugind şi bicarbonatul, ca mititeii să crească la prăjit şi să devină pufoşi. Pentru aromă se pune cîte un vîrf de linguriţă cu ienibahar şi coriandru (specifice pentru mititei); în lipsa lor, se poate pune o linguriţă rasă de cimbru pisat. Tocătura se amestecă şi se bate bine cu mîna pînă cînd se omogenizează, apoi se pune într-o pungă de nailon (ca să nu se usuce şi să nu răspîndească miros în jur) şi se introduce în frigider, unde se lasă pînă a doua zi. Prin maşina de tocat (fără sită, numai cu cuţitul) la care s-a montat tubul pentru făcut cîrnaţi, se trece din nou carnea. Prin tub vor ieşi cîrnăciorii (mititeii), care se rup cu mîna, pe măsură ce ies (8—10 cm lungime). Se aşază pe un platou uns cu untdelemn, fără să se lipească unul de altul şi, apoi, cu o pensulă, se ung şi deasupra. Mititeii se pot modela şi între palmele udate cu apă sau unse cu untdelemn. Se ia cîte o lingură plină cu tocătură şi se răsuceşte între palme, pînă ce capătă forma de cîrnăcior de circa 2 cm grosime şi 8 —10 cm lungime.
Mititeii se pun pe grătarul încins de care se dispune, fără să mai fie nevoie să se ungă şi acesta, mititeii fiind deja unşi cu untdelemn. Se prăjesc 4—5 minute pe o parte, apoi se întorc pe toate părţile, pînă cînd se rumenesc frumos.
Se servesc, imediat, fierbinţi cu muştar.
Secret: Cel mai ideal grătar pentru mititei este cel cu cărbuni, deoarece căldura iradiază de jos în sus, formîndu-se o crustă pe partea de jos a mititeilor, care nu va permite sucului din carne să se scurgă; astfel, mititeii îşi vor păstra suculenta şi frăgezimea.
marți, 17 iulie 2012
Reteta magiun de prune
Reteta magiun de prune
Pentru magiun sînt indicate prunele brumarii de toamnă, cu pulpa mai tare, care vor avea suc mai puţin. Prunele se spală întregi, se scurg bine şi li se scot sîmburii, apoi se trec prin maşina de tocat sau altă maşină pentru piure de fructe. Dacă se extrage o parte din suc, prunele se presară cu puţin zahăr (circa 50 g la 1 kg fructe curăţate de sîmburi); se amestecă şi se lasă 4—5 ore (înainte de a se trece prin maşină), se strecoară, cîte puţine, prin strecurătoare (sucul se bea imediat) şi apoi se trec prin maşina de tocat. Se fierb la foc mic, într-o cratiţă sau în căldare cositorită (pentru cantitate mai mare). Dacă magiunul se face în căldare, aşezată pe un cuptor special amenajat,se amestecă încontinuu chiar de la început, cu o lopăţică din lemn (la un capăt în formă de „T", adică un băţ lung de 70—80 cm cu o scîndurică lată de 8—10 cm şi lungă de 15 cm); astfel, se poate amesteca mai eficient pe fundul vasului, ca magiunul să nu se prindă şi să se afume. Se fierbe pînă cînd scade apa complet şi magiunul capătă un aspect unsuros; dacă se înfige lopăţica în mijlocul lui, aceasta rămîne în poziţie verticală, nu se răstoarnă. Atunci, cratiţa se ia de pe foc şi magiunul se pune fierbinte în borcane şi se lasă să se răcească bine 2 zile, ca să se usuce
Etichete:
conserva,
Desert,
reteta magiun de prune
miercuri, 11 iulie 2012
Prepararea branzei telemea
Prepararea branzei telemea
Laptele obţinut la o mulsoare (circa 200 1), călduţ, se pune în vasul (vasele) în care se va închega (care este bine să fie aşezat cît mai aproape de "crintă"). Pentru această cantitate de lapte se va adăuga 300 ml cheag (deci 15 ml, o linguriţă pentru 10 1 lapte, cînd se prepară în cantitate mică), cu care se amestecă bine laptele, agitîndu-se cu un polonic 1—2 minute; apoi, se lasă să stea nemişcat pînă cînd se încheagă, acoperit, circa 45 minute (se va controla să nu mai stea după ce s-a închegat). Cutia de pe crintă, se acoperă cu o faţă de masă din pînză mai rară (etamină), suficient de mare încît să treacă şi peste părţile laterale.In trecut, peste faţa de masă si chiar printre bucăţile de lapte închegat, care se aşezau pe ea se presărau seminţe de chimion negru importat din Grecia care dădeau branzei („de Brăila", denumire sub care era cunoscută branza telemea) o aromă foarte plăcută, specifică acestei brînze. Laptele închegat nu se amestecă deloc, ci se taie în cuburi mari, cu lingura perforată (cît încape pe ea) şi se aşază pe faţa de masă, bucată lîngă bucată, cît mai apropiate şi chiar suprapuse, ca să aibă o grosime de circa 20 cm (ca după ce se va scurge zerul, brînza să aibă grosimea de cca 15 cm). După ce s-a pus tot laptele închegat pe una sau două crinte (depinzînd de cantitatea de lapte), imediat se taie caşul, trecînd cu cuţitul pînă la baza lui, pe lungime şi apoi pe lăţime, la distanţă de 2 cm (2/2 cm). Apoi faţa de masă se împătureşte peste caş (adunînd părţile laterale una peste alta, fără cute), iar deasupra se aşază o scîndură (ca un capac, care să intre în cutie), cu o piatră nu prea mare deasupra, lăsînd 15 minute să se scurgă zerul. Apoi, se taie, din nou caşul pe lungime şi lăţime, de data aceasta de 2/3 cm. Se înveleşte din nou cu faţa de masă, aşezînd scîndură şi piatra deasupra, lăsîndu-se astfel o oră. După aceea, se taie numai marginile (2—3 cm de jur-împrejur) ca acestea să se îndrepte, aşezînd părţile tăiate deasupra brînzei, cu tăietura în sus. Faţa de masă se împătureşte peste brînză la fel ca şi înainte, deasupra ei se aşază scîndură şi greutatea şi se îasă astfel pînă cînd se scurge tot zerul (2—3 ore pe timp călduros şi 3—4 ore, cînd temperatura este mai scăzută).
In tava din tablă inoxidabilă (de sub masă) se pune saramură concentrată (220 g sare la 1 l apă). Cînd zerul s-a scurs, se dezveleşte brînza şi se taie în calupuri (în formă de cuburi mari); acestea se vor pune în saramura din tavă în care se vor lăsa 8—10 ore. Această brînză se consumă în stare proaspătă sau se aranjează direct în vase pentru a o conserva pe timpul iernei. în putină se potrivesc bucăţile (tăiate în jumătăţi sau sferturi) ca rîndurile să fie complete. Fiecare rînd de calupuri se presară cu cîte o mină de sare fină, albă, care va extrage mai bine zerul din brînză; se lasă astfel 1—2 zile. Brînza trebuie să ajungă pînă sus, la gura putinei, chiar s-o depăşească cu 2—3 cm, deoarece după ce sarea va extrage zerul, nivelul brînzei va scădea sub gura putinei. Atunci, se vor slăbi puţin cercurile de deasupra, ridicîndu-se puţin ca să se poată introduce capacul în şănţuleţul din interiorul putinei; apoi, se aduc, din nou, cercurile la locul lor, ca să fie bine strînse scîndurile (să nu curgă saramura). Putina se aşază înclinată (cu gura în jos) înspre partea unde are orificiul, lăsînd-o astfel pînă cînd se scurge tot zerul. După aceea, putina se aşază cu capacul în sus, în pivniţă la rece, sau în locul unde se va lăsa la conservat (temperatura să nu fie mai mare de 16—18°C) Prin orificiul din capac putina se va umple cu saramură foarte concentrată (250 g sare albă fină la litru apă, eu sarea bine dizolvată înainte). Se umple pînă cînd apa iese şi deasupra capacului, pînă sus la gura putinei. în acest fel, brînza va fi toată în saramură şi nu va face mîzgă deasupra. Cînd saramura se evaporă, se va completa cu alta la fel de concentrată, altfel brînza va face mîzgă, va căpăta gust dezagreabil şi se va iuţi. Saramura astfel preparată va rămîne limpede pînă la consumarea ultimei bucăţi de brînză, fără a fi nevoie să se mai schimbe. Brînza, pe parcursul conservării, se va matura, adică va fermenta încet datorită atat fermenţilor din cheag, cît şi fermenţilor care se găsesc în lapte, ceea ce îi va da un gust mai pronunţat, foarte plăcut. Dacă temperatura la care se păstrează brînza este mai ridicată, fermentarea va fi mai rapidă, iar gazele care se vor dezvolta prin fermentare o vor face mai poroasă (cu găuri mici şi multe).
Cînd se începe să se consume din brînză, se va scoate capacul la fel cum s-a pus şi, peste brînza rămasă în putină, se va pune o scîndurică subţire, potrivită ca mărime care o va menţine pe toată în saramură (deasupra se va pune chiar o piatră de rîu bine spălată).
In gospodărie mai mică, brînza se poate conserva în putini mici, în borcane de sticlă cu gura mai largă sau, cel mai bine, în găletuţe speciale din material plastic cu capac, sau chiar în saci de nailon mai gros, care se aşază într-o lădiţă (sau cazan de rufe uzat) pentru a-şi menţine echilibrul (brînza cu saramura se aşază în el şi se leagă la gură). In oricare variantă, sînt necesare aceleaşi precauţii ca saramură să fie foarte concentrată (250 g sare albă la 1 1 apă), avînd mare grijă ca brînza să fie tot timpul acoperită de saramură.
Se presează cu o scîndurică şi o piatră de rau sau cu o farfurie intoarsă, altfel brînza care iese din saramură va căpăta gust şi miros dezagreabil, care se va transmite tuturor bucăţilor de brînză. Se va păstra pe cît posibil la rece, în pivniţă.
Respectînd aceste criterii de conservare, brînza se va putea procura mai din vreme (luna iunie-iulie).
Secret: Desărarea branzei telemea
Dacă saramura pentru conservare îndelungată s-a făcut la întîmplare, după apreciere (cu sare mai puţină), branza nu se va întări, va rămîne moale (totuşi prea sărată pentru a putea fi consumată ca atare) şi la desărare se va muia, ca un lapte gros, fără să se poată scurge apa de pe ea, fiind necomestibilă. Deci, este foarte important ca branza să se săreze de la început cu saramură foarte concentrată, cum s-a arătat. Cheagul poate să fie, de asemenea, o cauză ca branza telemea să se moaie la desărare, cel mai bun cheag este cel preparat din stomac de animale tinere (miel, viţel de lapte), ceea ce este greu de depistat, cînd brînza se procură din comerţ. Riscul este mai mare în cazul în care se conservă o cantitate mai mare pentru iarnă, chiar dacă se pune peste brînza proaspătă saramură foarte concentrată; brînza se poate muia la desărare, dacă substanţa cu care s-a închegat laptele n-a fost corespunzătoare.
Cînd se desărează, se ia cantitatea necesară pentru 4—5 ziie (1/2 calup), se pune într-un vas potrivit de înalt cît s-o cuprindă bine, apoi se taie în felii de 2—3 cm grosime (chiar dacă se zdrobeşte puţin), apoi se acoperă cu apă rece sau lapte dulce, cît să depăşească nivelul ei cu 2—3 degete; se lasă să stea astfel 15—20 ore. Brînza se va deşerta, apoi, in strecurătoare ca să se scurgă bine de apă; va ii complet, desărată, cu gust foarte bun şi se va putea folosi în orice scop.
duminică, 8 iulie 2012
Reteta sirop de zmeura
Reteta sirop de zmeura
Zmeura se culege în pungi de plastic sau în găleţi, si deoarece este foarte fragilă îşi pierde repede sucul. Se pune într-un borcan de mărime potrivită, zdrobind-o bine cu mîna. Borcanul se leagă la gură cu un şervet din tifon, ca să nu intre musculiţe de fermentaţie. Se lasă 2—3 zile să fermenteze ca să aibă aciditate proprie şi să-şi lase mai bine sucul, amestecînd-o o dată pe zi, ca să nu prindă mucegai. Sucul de zmeura se poate înmulţi cu apă, adăugînd-o chiar de la început, în borcan, odată cu zmeura şi vor fermenta împreună; se pune pentru fiecare litru de zmeură 1 1/2l apă. Sucul se stoarce printr-un săculeţ din tifon dublu sau triplu, udat cu apă şi stors. Se pune circa 1 litru zmeură cu suc în săculeţul aşezat deasupra unui vas smălţuit, presîndu-se cu mîna, pină cînd rămîn numai seminţele bine stoarse. Astfel se procedează, pînă cînd se termină întreaga cantitate. Sucul rezultat se pune, din nou, în borcanul spălat şi se lasă pînă a doua zi nemişcat, ca să se depună suspensiile şi să se limpezească; apoi, se scurge cu atenţie, ca să nu se răscoleasca drojdia.La sucul obţinut se adaugă zahăr; la un litru se pune 1 kg zahăr. Toată cantitatea de suc cu zahărul respectiv se pune într-un vas smălţuit (oală, lighean, cratiţă), avînd un volum încă o dată cît capacitatea sucului, deoarece cand fierbe, sucul face multă spumă şi, dacă vasul este mic, poate să dea în foc. Se amestecă pe foc, pînă cînd se topeşte complet zahărul, apoi se lasă să fiarbă la foc mic, supraveghindu-1 îndeaproape şi amestecînd la suprafaţă, ca să dispară spuma; aceasta se formează în cantitate mai mare la sucul care se lasă să fermenteze mai mult, ca să capete aciditate proprie. Sucul se poate stoarce şi după o zi şi, atunci, se pune la 4—5l sirop un pachet cu sare de lămîie pentru aciditate. în oricare variantă, se fierbe circa 30 minute, ca să se distrugă fermenţii; după aceea, se trage vasul la o parte sau se face focul foarte mic şi, chiar dacă nu a dispărut complet spuma, se toarnă clocotit în sticle .
Sticlele se pun în pături calde şi se lasă pînă a doua zi.
Secret: Siropul de zmeura se poate fierbe şi nelimpezit, imediat ce a fost stors; dar in acest caz, se va depune puţină drojdie la fundul fiecărei sticle.
Reteta sirop de zmeura , Reteta sirop de zmeura , Reteta sirop de zmeura
Etichete:
bauturi,
conserva,
reteta sirop de zmeura
vineri, 6 iulie 2012
Cum se prepara casul din lapte de oaie
Cum se prepara casul din lapte de oaie
Pentru închegarea laptelui este nevoie de cheag. Acesta se poate procura din farmacii veterinare: cheag „Ara", Pepsină etc., avînd instrucţiunile pe ambalaj. In mod obişnuit, crescătorii de animale şi-l pregătesc singuri, după experienţa moştenită din străbuni, din stomacul mieilor de 2—3 zile (sau chiar la naştere), care se taie de obicei pentru blană (mai ales cei cu blană neagră sau brumărie).Stomacul de miel se taie în jumătate şi, fără să se spele (mieii n-au mîncat alte alimente decît lapte), ca să nu se îndepărteze fermenţii proprii stomacului care se găsesc în sucul gastric, peste el se toarnă un litru de apă călduţă (ca apa de vară încălzită la soare) şi se pune o lingură cu vîrf sare albă (circa 50 g) lăsîndu-l pînă a doua zi (nu mai mult); apa sărată va extrage acidul clorhidric şi fermenţii din mucoasa stomacului. Se deşartă totul într-un tifon dublu aşezat pe o strecurătoare şi aceasta peste o oală, presîndu-se tifonul strîns între degete, ca să treacă tot lichidul şi tot sucul ce se poate stoarce. Produsul se pune într-o sticlă bine astupată şi se păstrează la rece pe tot timpul verii, fără să se altereze, folosindu-se la nevoie cantitatea necesară.
Mod de preparare - Cum se prepara casul din lapte de oaie:
Laptele puţin călduţ se amestecă bine cu cheagul. La 10 1 lapte se pun 15 ml cheag sau cheag din comerţ după prescripţii. Dacă se prepară la stînă, se va pune la circa 200l lapte 200 ml cheag , ca să se închege mai încet. Vasul se acoperă şi laptele se lasă să se închege. După ce s-a închegat, în circa o oră, se amestecă imediat cu o lingură ca să se separe zerul şi apoi se presează uşor cazeina cu ambele palme, ca să se adune într-un loc. Apoi, se introduce o faţă de masă din etamină sau un şervet din tifon (depinde de cantitate) în vasul cu brînza, răsturnînd brînza în tifon sau faţă de masă. Zerul se strecoară treptat în vasul în care se va prepara urda şi toate resturile de bi'înză se adună în şervet care, apoi, se va strînge, presîndu-se şi cu mina ca să se scurgă zerul. Cand nu mai este zer în vas, se dezveleşte brînza şi se zdrobeşte bine cu mîna, adunînd iar faţa de masă sau şervetul în jurul ei. Se repetă această operaţie încă de două ori, apoi se adună şervetul, respectiv faţă de masă in jurul ei, presînd bine cu mîinile de fiecare dată. în această fază, brînza împreună cu şervetul sau faţa de masă se pune într-o formă potrivită, ca mărime, rotundă sau pătrată, din scîndură, ca să încapă toată cantitatea în formă. Sub formă şi deasupra ei se pune cîte o planşetă care să intre în formă şi peste ea se pune o greutate; se lasă astfel 7—8 ore, ca să se scurgă bine de zer. In lipsa formei, se poate pune peste brînza bine legată în şervet o planşetă şi peste ea o greutate.Casul astfel obţinut se poate consuma proaspăt pentru orice preparat.
Secret: Casul se poate păstra ca atare sau se poate pune în pungi de nailon, la congelator, fără să sufere nici o modificare (brînza telemea nu se poate conserva la congelator, deoarece apa pe care o conţine îngheaţă şi brînza se va sfărîma cînd se va dezhgeţa).
Cum se prepara casul din lapte de oaie , Cum se prepara casul din lapte de oaie , Cum se prepara casul din lapte de oaie
miercuri, 4 iulie 2012
Reteta afinata
Reteta afinata
Ingrediente - Reteta afinata:
- 1 kg afine,
- 1l alcool 60 grade,
- 100 ml rom,
- 500 g zahăr,
- vanilie.
Mod de preparare - Reteta afinata:
Afinele se spala si se tin 15 min in apa ca sa iasa la suprafata ganganiile si frunzulitele, se scurg de apa si apoi se pun împreună cu zahărul în sticle.Se ţine 5—6 zile la căldură, agitînd-o. zilnic, pînă cînd se topeşte zahărul; se pun, apoi,alcoolul, romul şi vanilia. Sticlele se scutură bine şi se închid ermetic cu dop.Secret: se lasă la rece 2—3 săptâmani, ca sa capete aroma apoi afinata se poate consuma.
Reteta afinata, afinata, Reteta
Etichete:
bauturi,
reteta afinata
sâmbătă, 30 iunie 2012
Reteta gem de caise
Reteta gem de caise
Ingrediente:- 1 kg caise bine coapte (curăţate de sîmburi şi coajă, apoi cîntărite),
- 1 kg zahăr.
Mod de preparare:
Gemul se face din caise foarte coapte, ca şi marmelada. Pentru a se obţine un gem în culoare naturală se curăţă şi coaja cu un cuţit ascuţit fără să se opărească caisele (dacă sînt bine coapte, coaja se desprinde cu uşurinţă).Se curata de samburi si se pun într-o cratiţă de dulceaţă de circa 5—6 l, se presară cu zahărul, lăsîndu-le 2—3 ore, ca să-şi lase zeama, apoi se fierb pe ţiglă, la foc mic, amestecînd mai des ca să nu se prindă de fundul cratiţei, pînă cînd scade lichidul şi fructele capătă un aspect lucios (unsuros), semn că lichidul pe care-l conţin este legat cu zahărul, ca siropul din dulceaţă şi, deci, nu va mai fermenta sau mucegai.
Se pune fierbinte în borcane, lăsîndu-le pînă a doua zi, cînd se vor inchide cu capace.
Secret: Se pune zahăr în proporţie egală cu caisele, ca să se lege repede sucul, să nu fiarbă mult, altfel se vor închide la culoare şi vor pierde din aromă
Reteta gem de caise, gem de caise, Reteta caise, Reteta gem, Reteta caise
Etichete:
conserva,
reteta gem de caise
vineri, 29 iunie 2012
Reteta dulceata de caise
Reteta dulceata de caise
Ingrediente:- 1 kg caise, cîntărite după ce se curăţă de coajă şi sîmburi,
- 1 kg zahăr,
- 30 ml zeamă de lămîie sau 100 g glucoza,
- 1/2 l apă.
Mod de preparare:
Pentru dulceata se aleg caise coapte, dar tari. Se curăţă de coajă, fără să se scoată sîmburii, după aceea, se taie in jumătăţi, li se îndepărtează sîmburii, se cîntăresc şi se pun în siropul bine legat. Se lasă 5 minute să lase puţină zeamă, apoi se fierb la foc mijlociu (ca să nu dea spuma în foc), pînă cînd se leagă siropul, se adaugă zeama de lămîie sau glucoza. Se fierb, pînă cînd se leagă din nou siropul şi caisele plutesc în el pînă la fundul cratiţei (cînd se ia de pe foc). Cratiţa se ia de pe foc şi se adună spuma. Dulceata se lasă să se răcească acoperită şi apoi se pune în borcane.
Secret: Dulceata de caise are aromă naturală, dar se poate pune şi vanilie.
Reteta dulceata de caise, dulceata de caise, Reteta de caise, dulceata de caise, Reteta dulceata caise
Etichete:
conserva,
Desert,
reteta dulceata de caise
marți, 26 iunie 2012
Reteta aluat pt tarte
Reteta aluat pt tarte
Ingrediente:- 250 g făină,
- 2 gălbenuşuri,
- un ou întreg,
- 100 g unt sau maragarină,
- 50 g zahăr,
- 50 ml smintina sau lapte,
- un vîrf de cuţit sare,
- vanilie.
Mod de preparare:
Tartele se fac în forme speciale, rotunde, cu marginea ondulată, ca cele de savarină, dar puţin mai mici. Se dau la cuptor în tavă, ca să se poată manipula mai uşor, fiind astfel şi protejate, ca să nu se ardă aluatul. Pentru tarte, este bun orice aluat fraged (nisipos), fără praf de crescut sau drojdie, in care se vor pune 3—4 linguri cu lapte sau o lingură cu smîntînă, ca să nu, fie prea sfărîmicios. Aluatul se întinde în foaie de 3—4 mm grosime şi se taie în rondele, calculate să fie suficient de mari, ca să îmbrace bine formele pînă sus. Mai simplu, se va introduce o coală de hirtie albă (mai moale) în tarta neunsă, care se va presa bine ca să ia forma tartei; apoi, se va tăia partea care trece peste forma de tarta. După acest disc se va tăia aluatul, care se va aşeza in formele bine unse cu,grăsime solidă şi tapetate cu făină, presîndu-se puţin cu degetele ca să ia forma ondulată a formelor. Se face cu furculiţa o înţepătură în aluat, la baza formei, pe unde va ieşi aerul, ca aluatul să nu se ridice în băşici.
Intr-un castron, se freacă grasimea cu zaharul pînă cînd se moaie şi se omogenizează, adăugind apoi galbenusurile şi oul intreg, sarea, aroma, smantana sau laptele şi, la urmă, faina; se amestecă bine, fără să se frămînte. Aluatul se ţine la rece 30 minute, ca să se întărească grăsimea, apoi se întinde în foaie de 3-—4 mm grosime şi se taie în rondele după mărimea formelor. Rondelele se aşază în forme şi se coc, la foc mijlociu 20 minute, în cuptorul bine încălzit dinainte la foc mijlociu.
După ce s-au răcit, tartele se umplu cu boabe crude de struguri, coacăze, cireşe, vişine, sau cu orice fel de fructe crude din care s-au scos sîmburii (care au), sau au fost tăiate în felii (cele mai mari). Fructele se aşază în tarte, numai înainte de servire, ca să nu lase zeamă; nu se pune zahăr peste ele din acelaşi motiv, ci numai 1—2 linguriţe cu jeleu de fructe, peltea sau sirop bine legat.
Tartele se pot umple şi cu cremă de vanilie, ca pentru plăcintă, modelîndu-se deasupra cremei cîte o rozetă de frişcă simplă. De asemenea, se pot umple cu diferite creme cu gelatină, care se pun în tarte imediat ce sînt gata, lăsîndu-le să se închege în tarte ; deasupra fiecăreia se face cîte o rozetă de frişcă.
Secret: Inainte de a se baga la cuptor se face cu furculiţa o înţepătură în aluat, la baza formei, pe unde va ieşi aerul, ca aluatul să nu se ridice în băşici.
Reteta aluat pt tarte, aluat pt tarte, Reteta pt tarte, Reteta aluat, aluat pt tarte
Etichete:
Aluaturi,
Desert,
prajitara,
reteta aluat pt tarte
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Retete populare
-
Reteta salata de perisoare Pt masa de sarbatori trebuie sa avem pregatite dinainte mai multe feluri de mancare, sa nu trebuiasca sa...
-
Reteta prajitura gratar Ingrediente - Reteta prajitura gratar: - 500g făină, - 200g unt sau margarina, - 200 ml smantana, - 2 oua, -...
-
Reteta aluat fraged sau nisipos Ingrediente: - 300 g faina de grau, - 200 g unt, - 100 g zahar pudra, - 2 gălbenusuri, - un varf de ...
-
Reteta tocana sarbeasca cu carne de pui Ingrediente - Reteta tocana sarbeasca cu carne de pui: - 500g carne pui , - 500g ardei grasi, ...
-
Salata de ghebe si gogosari Ingrediente: - 4 kg gogoşari, - 3 kg ghebe (opintici), - 2 kg ceapă, - 150 ml oţet, - 1 l de ulei - 3-4...
-
Reteta peste umplut la cuptor Ingrediente: - 1 crap de cca 1 kg, - 1 ceapă mare (100 g), - 100 ml untdelemn, - 50 g franzelă, - 2 ou...
-
Reteta placintă din aluat fraged (nisipos) cu mere Ingrediente: A l u a t u l: - 400 g făină, - 150 g unt sau margarina, - 200 ml sm...
-
Reteta iahnie de fasole boabe Ingrediente: - 250 g fasole boabe , - o ceapă, - o foaie de dafin, - 100 ml untdelemn. - 250 ml suc d...