Reteta ciorba de burta
Ingrediente:- 500g burtă (curăţată şi apoi cintărită),
- 500g zarzavat de supă (morcov, pătrunjel, ţelină),
- o ceapă mare (100 g),
- 6—8 căţei de usturoi,
- o lămiie mare,
- 2 gălbenuşuri,
- 100 ml smîntlnă sau iaurt,
- 300 g oase de viţel cu cartilaje,
- frunze de leuştean, pătrunjel, ţelină .
Mod de preparare:
Pentru această ciorbă, se întrebuinţează stomacul de vită sau de viţel mai mare (mînzat).
Dacă se procură stomacul întreg, se va tăia în jumătate, ca să se poată îndepărta mai uşor mucoasa din interiorul lui, cu sare, spălîndu-se apoi bine ca şi stomacul de porc, ca să-i dispară mirosul specific. După ce s-a spălat bine, scurs de apă, se presară cu o linguriţă cu vîrf de bicarbonat (sau mai mult pentru o cantitate mai mare), cu care se freacă bine şi se lasă pînă a doua zi la rece. Bicarbonatul va neutraliza acidul clorhidric ce se găseşte din abundenţă în musculatura stomacului; a doua zi, se va limpezi din nou în mai multe ape reci, rămînînd albi şi fără miros.
Ca sa fie mai usor se poate procura si stomac din comert gata curatat, spalat si portionat.
Stomacul (denumit impropriu „burta"), se pune la fiert in 3l apă rece, împreună cu oasele de viţel şi o linguriţă rasă de sare. Fierbe în 3—4 ore sau chiar mai mult, fiind format din musculatură tare. După circa 2 ore, se adaugă zarzavatul şi ceapa tăiată în sferturi, fierbîndu-se în continuare acoperite la foc mic, pînă cînd se moaie bine „burta", completînd cu apă cînd aceasta scade.
In oală sub presiune fierbe în circa 2 ore. Burta se pune în oală împreună cu tot materialul indicat, inclusiv zarzavatul, în circa 2 1 apă rece. Se va fierbe la foc mic ca şi supa de carne, calculînd timpul de fierbere de cînd au început să iasă primii vapori prin ventil. Cînd timpul de fierbere s-a scurs, se pune oala într-un vas cu apă rece ca să se poată scoate capacul (după condensarea vaporilor) şi apoi se deşartă în oală obişnuită.
Burta, fiartă în oricare variantă, se scoate din supă, se taie în fîşii de 1/2 cm pe lungime, iar acestea în bucăţi lungi de 3—4 cm. Bucăţile se pun în supa strecurată, completînd cu apă cît dorim să fie de deasă şi lăsînd să mai fiarbă cîteva clocote.
In această fază, se ia de pe foc, se sărează, se acreşte după gust cu zeamă de lămîie (specificul ei) se adaugă, eventual o linguriţă cu „Vegeta", apoi se drege fierbinte cu gălbenuş şi smîntînă sau iaurt şi se aromează cu frunzele menţionate tăiate mărunt.
In lipsa lămîiei, ciorba se poate acri cu sare de lămîie, oţet sau cu borş.
Borşul se poate fierbe separat, 5 minute, ca să se distrugă fermenţii din el şi apoi se adaugă după gust, sau se pune cînd supa este strecurată cu bucăţile de burtă în ea, lăsînd să fiarbă încă 5 minute, apoi se ia de pe foc şi se drege cum s-a arătat. înainte.
Secret:Pentru aspect se pun deasupra cîteva bucăţele de unt sau 2 linguri de untdelemn şi usturoiul tocat (sau mai mult după dorinţă).
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu