Reteta ciorba de perisoare
Ingrediente:- 1 morcov,
- 1 radacina pătrunjel,
- 1/2 ţelină (toate 200 g),
- zeamă de varză, borş,zeamă sau sare de lămiie sau oţet,
- 1 ceapă de mărime mijlocie,
- leustean,
- ulei,
- un gălbenuş,
- 100 ml smîntlnă sau iaurt,
- sare.
Pentru perişoare:
- 200 g carne de viţel, de vacă sau piept de pasăre
- 1 lingură orez (25 g),
- 25 g făină de grau,
- 1 ou,
- piper
- mărar,
- pătrunjel.
Mod de preparare:
Zarzavatul şi ceapa se rad prin răzătoarea cu găuri mari şi se călesc, 2 minute, cu 2 linguri de untdelemn, ca să-şi dezvolte aroma, apoi, totul se stinge cu 2l apă fierbinte sau rece (în caz că se pun şi oasele de la carne) şi se adaugă o linguriţă rasă de sare. Se lasă să fiarbă cca 30 minute, pînă cînd se pregătesc perişoarele.
Carnea se trece prin maşina de tocat de două ori, împreună cu o linguriţă de ceapă tocată. Dacă se foloseste piept de pasăre, se poate adăuga şi pielea de la gît sau de la spate, si toata grăsimea prinsă de ea.
La tocătură se adaugă oul, orezul spălat şi bine scurs, o linguriţă cu vîrf de făină, un vîrf de cuţit de piper, mărar şi pătrunjel tocat şi 1/2 linguriţă de sare. Se amestecă bine, apoi se ia cu linguriţă din compoziţie, cam cît o măslină, se pune în palma udată cu apă rece, se răsuceşte să capete forma rotundă şi i se dă repede drumul în supa. Dacă este compoziţia prea moale, perişoarele se pot modela direct în linguriţă şi li se dă drumul în supă. Cînd toate perişoarele sînt gata, se lasă să fiarbă supa în continuare acoperită, 30—40 minute (în clocote mici).
Se adaugă borşul sau altă acreală, după gust lăsînd să fiarbă 2—3 minute.
Se ia de pe foc, se drege, se aromează, potrivind gustul cu sare şi acreală. Dacă ciorba este destul de gustoasă, se poate lăsa şi nedreasă.
Vara, se pun în supă un ardei şi o roşie tăiate în felii.
Secret:Cand faceti perisoarele tineti ciorba la foc mic, ca sa nu clocoteasca, se evita astfel descompunerea perisoarelor.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu