joi, 26 ianuarie 2012

Reteta drob de miel

Reteta drob de miel

Ingrediente:
Ficatul, plămanii, splina şi rinichii de la un miel de 6—8 kg (gata tăiat),
150 g ceapă,
100 g franzelă,
50 —80 ml untdelemn,
100 ml smantina (se poate şi fără),
3—4 ouă,
condimente:sare, piper, ienibahar, mărar, pătrunjel, tarhon.

Mod de preparare:
Măruntaiele de miel se spala repede la un jet de apă (fără să se ţină în apă rece)ca sa nu ramana fire de păr.
Rinichii se atie în jumătate, pe lungime, apoi se cresteaza in 2 —3 locuri si se spala foarte bine (ca să intre apa prin canale),
Ceapa se toaca mărunt se căleşte, un minut în 5 —6 linguri de untdelemn apoi se adaugă plămînii tăiaţi în bucăţi mici, rinichii, o linguriţă cu vîrf de sare, cîte un vîrf de linguriţă din fiecare condiment măcinat, lăsînd să se prăjească la foc mic acoperite, pînă cînd scade apa ce o lasă. Dupa ce se racesc se trec prin maşina de tocat împreună cu ficatul crud şi franzela muiată o clipă în apă rece şi bine stoarsă.
La tocătură se adaugă smîntîna, ouăle întregi (crude), cîteva frunze de ceapă verde tăiate în felii subţiri, cîte o linguriţă din verdeaţa preferată tăiată mărunt, sau din toate, după gust. Se amestecă bine.
într-un vas termorezistent (cratiţa de cca 2 1/21, sau tavă smălţuită mai mică) se întinde prapurul de miel (care a fost ţinut în apă ca să nu se usuce); se aşază în el compoziţia într-un strat de 3 —4 cm grosime, apoi se aduc marginile acestuia peste tocătură, ca să o acopere şi să nu se usuce.
Dacă nu este suficient pentru a acoperi umplutura, prapurul se poate completa cu o foaie subţire de aluat simplu, făcut din făină, apă şi puţină grăsime, mai vîrtos, care se întinde în foaie de 1/2 cm şi se aşază deasupra tocăturii.
Forma se introduce în cuptorul bine încins, unde se lasă 20 minute pînă cînd se rumeneşte puţin, apoi, focul se reduce şi se mai ţine la cuptor circa 20 minute ca drobul să se coacă bine.
Compoziţia se poate coace direct într-un vas termorezistent, uns bine cu margarină solidă după ce s-a aşezat pe fundul vasului o foaie de hîrtie albă şi tapetat cu pesmet, însă acoperită cu o foaie subţire de aluat simplu, ca să nu se usuce.
Drobul se lasă să se răcească în vasul în care s-a copt şi se serveşte rece, tăiat în bucăţi, împreună cu ceapă verde, ridichi etc., ca intrare.
Drobul se poate pregăti la fel din măruntaie de purcel de lapte.
Secret: pt aspect in momentul in care montam drobul putem introduce in mijlocul lui 2 oua fierte tari si in momentul in in care se taie felii va avea un aspect placut

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare