sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Reteta gogosi economice

Reteta gogosi economice

Ingrediente:
500g făină,
250 ml apă,
100 ml untdelemn, margarina sau unt,
1/2 linguriţă sare,
30 g drojdie,
1 lingurita zahar
coajă rasa de lămîie,
100 ml vin alb.

Mod de preparare:
Intr-un castron, se freacă drojdia cu o linguriţă zahăr, pînă cînd se lichefiază se adauga doua linguri cu vîrf de făină şi apă, ca să se formeze un aluat mai moale, care se lasă să crească 15 minute (la cald).
Se adaugă, apoi, şi restul de apă, vinul alb acrişor, jumătate din cantitatea de untdelemn sau altă grăsime moale sau topită (dar nu fierbinte), sarea şi coaja de iămîie.
Se amestecă bine cu maiaua, apoi se adaugă restul de făină. Se amestecă bine cu lingura şi apoi se frămîntă cu mîna, 6—7 minute, pînă cînd se desprinde de mină şi de vas.
După aceea, se pune restul de untdelemn sau altă grăsime topită, cu care nu se mai frămîntă, ci numai se împătureşte , se întoarce de la margine spre mijloc, şi se bate cu dosul mîinii, ridicîndu-1 treptat din părţile laterale, ca să se desprindă de vas şi să se formeze straturi prin împăturire,, pînă cînd s-a încorporat untul. După ce s-a încorporat bine grăsimea, se lasă să crească circa 20 minute, la cald, pînă cînd îşi dublează volumul.
Aluatul se pune, apoi, pe masă de lucru sau pe o foaie de nailon, bine presărată cu făină şi se întinde în foaie de circa 1 1/2 cm grosime, din care se taie gogoşi, cu un pahar de vin (cu marginea subţire), trecut mereu prin făină, ca să nu se lipească aluatul de el.
Rondelele se lasă să crească pe masă, 15 minute, ferite de curent de aer rece. Aluatul care a rămas între rondele se întinde din nou şi se taie la fel.
După ce toate gogoşile au crescut, se coc în untdelemn.
Gogoşile  coc în untdelemn mult, pus într-o tigaie mai inalta. Aceasta se pune pe foc goala 3-4 minute, apoi se adauga ulei în strat de 3—4 cm, încercîndu-1 cînd s-a încins, cu o bucăţică de aluat (cit un bob de porumb). Cînd aceasta, iese la suprafaţă rumenită, se pun gogoşile, cu partea de deasupra in jos, cîte încap, neînghesuite, deoarece cresc la copt.
După ce s-au rumenit, se scot repede, scurse de untdelemn şi se pun pe platou (în timp ce se scot, tigaia se ia de pe foc, ca să nu se ardă nici gogoşile, nici untdelemnul, spoi se pune iar pe foc); după aceea, se pun alte gogoşi şi se coc la fel.
Pe măsură ce se aşază pe platou, se pudrează cu zahăr. Se servesc calde sau reci
Secret: Ca să crească mai bine, imediat dupa ce s-au pus gogosile in tigaie, aceasta se acoperă repede cu un capac; după 3 minute, se scoate capacul şi se întorc gogoşile, lăsîndu-le să se rumenească şi pe partea cealaltă, fără să se mai pună capacul (capacul se pune numai în prima fază).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare